Zo herken je een virus op de computer

Gemiddelde leestijd: 21 minuten

Begint je computer traag te worden? Krijg je ineens last van vervelende pop-ups tijdens het zoeken naar informatie op het internet? Of ben je benieuwd hoe het komt dar er een virus op de  computer zit? In dit artikel vertellen we alles over de verschillende soorten virussen en hoe een virus op de computer kan belanden!

Inhoudsopgave

virus verwijderen

Ben jij benieuwd welke gevolgen een computervirus op de computer kan hebben?

Tegenwoordig gebruiken we de computer steeds vaker voor het uitvoeren van verschillende taken. Voor veel van deze taken wordt het internet gebruikt.

Doordat we steeds meer via het internet doen wordt de computer blootgesteld aan gevaren. Een van meest voorkomende gevaren is een computervirus.

Een computervirus kan vervelende gevolgen met zich meebrengen. Zoals onder andere:

 • Veel meer reclame tijdens het zoeken naar informatie op het internet
 • Een trager wordende computer
 • Vergrendelde bestanden
 • Een computer die niet meer opstart

Door een virusscanner op de computer te installeren kun je de computer beschermen tegen de gevaren van buitenaf.

Bekijk hier hoe je de computer kunt beveiligen tegen de gevaren van buitenaf!

Computer virus via opslag apparaat

Wanneer je de computer voor verschillende doeleinden gebruikt heb je al snel met verschillende bestanden te maken. Die verschillende doeleinden kunnen bijvoorbeeld het bekijken en beheren van foto’s en video’s en het delen ervan via youtube en facebook inhouden. Omdat deze bestanden zoek kunnen raken is het een aanrader om reservekopieën van je bestanden, foto ’s en video’s te maken. Dit kun je doen waarna je ze op kunt slaan op een USB stick of op een extra harde schijf.   

Virus op computer door opslag apparaat

Omdat deze opslag apparaten verbonden kunnen worden met verschillende computers kan het voorkomen dat het opslag apparaat waarmee je werkt met een geïnfecteerde computer in aanraking is geweest. Wanneer deze harde schijf of USB stick vervolgens op een andere computer wordt aangesloten, kan het virus wanneer er geen virusscanner op de computer staat geïnstalleerd al snel op de andere computer belanden. Om de computer te beveiligen tegen virussen is het daarom verstandig om een virusscanner op je computer te installeren. Wanneer het opslagapparaat op een computer wordt aangesloten waar een virusscanner op geïnstalleerd staat komt er tijdens het aansluiten van een apparaat aan de computer meteen een melding tevoorschijn waarin gevraagd wordt of het aangesloten apparaat gescand moet worden op eventueel aanwezige computervirussen. Wat alleen maar goed is.

Computervirus oplopen tijdens het zoeken naar informatie

Wanneer je het internet gebruikt om te zoeken naar interessante informatie over verscheidene onderwerpen navigeer je al snel door veel verschillende pagina’s heen. Voordat je de juiste interessante informatie hebt kunnen vinden kan zo ‘n zoektocht, vooral als je niet goed weet hoe je moet zoeken, kan al snel een hoop tijd in beslag nemen. Wanneer je vervolgens op een pagina beland bent is het nog maar de vraag of de gevonden informatie wel de juiste informatie bevat. Wanneer je wilt leren om op een efficiënte manier naar informatie te zoeken waarbij alleen de gewenste resultaten tevoorschijn komen, hebben we een artikel geschreven waarin 13 tips gegeven worden om beter met Google te kunnen zoeken.

Virus op computer na zoeken naar informatie

Veilig zoeken naar informatie op het internet

Binnen dit artikel hebben wij alle stappen beschreven hoe je op een gemakkelijke manier alleen de gewenste resultaten van een onderwerp tevoorschijn kunt halen. Maar ondanks dat het zoeken naar de juiste informatie veel tijd kan kosten, kan het ook voorkomen dat je tijdens de zoektocht op een verkeerde pagina terecht komt. Dan kom je op een pagina terecht waarop reclame te vinden is. Deze reclame is dan te onderscheiden in “gewenste” en “ongewenste reclame”. Met de gewenste reclame wordt de reclame bedoeld waaraan de website eigenaar geld kan verdienen. Dit is vaak reclame welke bij de informatie van de pagina past. Terwijl er met de ongewenste reclame de reclame wordt bedoeld waar een criminele organisatie achter zit.

Veilig zoeken op internet

Ongewenste reclame via het internet

Ongewenste reclame is te herkennen aan reclame die eigenlijk te mooi klinkt om waar te zijn. Een voorbeeld hiervan is een reclame waarin gesuggereerd wordt dat je een iPhone hebt gewonnen. Als je met deze ongewenste reclame te maken krijgt en je hebt geen virusscanner op je computer geïnstalleerd, dan word je omgeleid naar een pagina waar vandaan er een kwaadaardig programma wordt gedownload, waarna je een virus op je computer geïnstalleerd krijgt.

Ongewenste reclame op het internet

Hiervan heb je geen last als er een virusscanner op je computer geïnstalleerd is omdat er een melding tevoorschijn komt zodra je een geïnfecteerde pagina bezoekt. In de melding wordt dan aangegeven dat je omgeleid wordt naar een schadelijke pagina, met daarbij de vraag of je zeker weet of je deze pagina wel of niet wilt bezoeken.

Hoe herken je een computervirus op de computer?

Je kunt wel merken wanneer er een virus op de computer is beland. Een virus kan verschillende vervelende effecten teweeg brengen. Er zijn bijvoorbeeld computervirussen die nadat zij op de computer zijn beland ineens vreemde taken uit gaan voeren. Wanneer je dan probeert om met de computermuis naar een knop op de computer te gaan om een programma of webpagina te openen, kan de muis ineens allerlei kanten opgaan.

virus op de computer schade

Dit gebeurt zomaar zonder dat jij de muis die kant opstuurt. Dit kan enorm vervelend zijn, omdat het dan voelt alsof jouw computer is overgenomen en zijn eigen leven leidt.  Als dit probleem zich voor blijft doen is de enige oplossing die je hiervoor kunt bedenken de optie om de computer in veilige modus op te starten. Wat veilige modus binnen Windows is, kan je lezen in het artikel wat is veilige modus? Als het probleem nog niet zo erg is dan is het wel de hoogste tijd om de computer te scannen op computervirussen met de virusscanner, want als je dat niet doet wordt het probleem steeds erger.

Waarom de computer scannen op virussen?

Wanneer een virusscanner op de computer staat geïnstalleerd kan je deze gebruiken om de computer te doorzoeken. Het zoeken naar computervirussen wordt ook wel scannen genoemd. Wanneer je van plan bent om de computer te scannen kan je de keuze maken om de hele computer te scannen of om alleen bepaalde onderdelen van de computer te scannen. In de meeste gevallen staat het computervirus op de harde schijf waar ook het besturingssysteem staat geïnstalleerd, dus het is dan belangrijk om de harde schijf te scannen.

Zoeken naar virussen

Een computervirus is namelijk in de meeste gevallen gericht op het schade aanrichten aan de computer. Soms merk je niet dat er een virus op je computer zit, terwijl er wel ongevraagd processen op de achtergrond geactiveerd worden. Een voorbeeld van een computer virus die je niet direct op zal merken is een computervirus die er op gericht is om wachtwoorden te achterhalen, om vervolgens op een later tijdstip bij een pagina of webmail in te kunnen loggen. Als dat dan is gelukt kan de hacker ervoor zorgen dat er via die webmail spam gestuurd wordt naar jouw kennissen.  

Nadat de aanwezige computervirussen zijn gevonden kan je door middel van de virusscanner deze schadelijke software van de computer verwijderen. Nadat deze schadelijke software is verwijderd kan je de computer weer gewoon gebruiken. Maar wat voor schade richt het virus verder aan? Een virus kan processen activeren op je computer. Zie onderstaande gevolgen!

virus verwijderen

Ben jij benieuwd welke gevolgen een computervirus op de computer kan hebben?

Tegenwoordig gebruiken we de computer steeds vaker voor het uitvoeren van verschillende taken. Voor veel van deze taken wordt het internet gebruikt.

Doordat we steeds meer via het internet doen wordt de computer blootgesteld aan gevaren. Een van meest voorkomende gevaren is een computervirus.

Een computervirus kan vervelende gevolgen met zich meebrengen. Zoals onder andere:

 • Veel meer reclame tijdens het zoeken naar informatie op het internet
 • Een trager wordende computer
 • Vergrendelde bestanden
 • Een computer die niet meer opstart

Door een virusscanner op de computer te installeren kun je de computer beschermen tegen de gevaren van buitenaf.

Bekijk hier hoe je de computer kunt beveiligen tegen de gevaren van buitenaf!

Virus op de computer die processen activeert

Wanneer de computer ineens een heel stuk langzamer reageert dan gebruikelijk betekent dat waarschijnlijk dat er een virus op de computer beland is. Dan is het tijd om op je hoede te zijn, want als er inderdaad een virus terecht gekomen is op je computer kunnen er ineens allemaal verschillende processen op de achtergrond worden geactiveerd zonder dat je daar een opdracht voor gegeven hebt. Als je merkt dat je computer erg langzaam is geworden is het daarom belangrijk om de computer zo snel mogelijk te scannen op virussen.

Sommige van die geactiveerde processen die op de achtergrond werkzaam zijn kunnen proberen om wachtwoorden van webpagina’s te achterhalen, waardoor je in de problemen komt, want dit gaat ten koste van je privacy. Wanneer internet criminelen in het bezit zijn van privacy gevoelige informatie door middel van een computervirus kan deze informatie door hen worden doorgegeven aan anderen, waaraan ze dan jouw privacy informatie aan doorverkopen. Dit komt vaak voor.  

Ongewenste reclame tijdens het surfen

Wanneer je de computer regelmatig gebruikt om te zoeken naar informatie heb je wel gezien dat er veel reclame op het internet voorkomt. Het is misschien nog niet direct storend, maar er zit een keerzijde aan deze reclame. Soms komt er ineens een heleboel reclame op je computer voor de dag, zomaar uit het niets.

Ongewenste reclame op het internet

Meestal betekent dit, dat je een virus op je computer hebt. Vaak worden in deze reclame onzinnige dingen beloofd waar je niets aan hebt dan alleen maar last. Want als je per ongeluk op zo’n reclame link drukt of gedrukt hebt met je muis kan er ineens een vervelende virus op je computer belanden, als die er nog niet op zat, met alle gevolgen van dien. Het is daarom altijd belangrijk om, wanneer er tijdens het zoeken naar informatie ineens heel veel reclame tevoorschijn komt, dat je daar iets aan doet. Wanneer je dan met een virusscanner gaat zoeken naar computervirussen zal je zien dat er ineens een hoop computervirussen op je computer staan. Nadat je klaar bent met scannen en de aanwezige virussen hebt verwijderd zal je merken dat je computer weer naar behoren werkt.   

Virus op de computer waardoor ongewenste mail opduikt

Als je regelmatig een mailtje verstuurd en er verschijnt opeens veel meer reclame voor in je mail omgeving dan je gewend bent, dan kan er ook sprake zijn van een virus die op de computer is beland. In sommige gevallen is er niet alleen ineens meer ongewenste reclame zichtbaar, maar verstuur jij zelf zonder dat je het door hebt ook veel meer reclame mail.

Tegenwoordig duikt het fenomeen phising steeds vaker op. Een phising mail is te herkennen aan een boodschap die niets met jou te maken heeft en geen betrekking op jou heeft. Bijvoorbeeld als je een mail krijgt waarin staat dat er aan een internet provider een bedrag betaald moet worden. Dit terwijl jij helemaal geen achterstanden hebt of betrokken bent bij deze maatschappij. Als je daar dan geld aangeeft dan kopt dat bij een oplichter in handen in plaats van bij jouw provider, dus trap daar nooit in.  

Sterke wachtwoorden aanmaken

Wanneer er voor een website of een programma om een wachtwoord wordt gevraagd is het belangrijk om een wachtwoord aan te maken wat sterk is. Tegenwoordig zijn er natuurlijk enorm veel wachtwoorden voor veel verschillende organisaties en bedrijven en noem maar op, waardoor het lastig wordt om steeds weer een wachtwoord te verzinnen wat nog niet in gebruik is of wat origineel is. De vele wachtwoord onthouden is lastig, maar je kunt deze wachtwoorden beter niet opslaan op je computer. Want als je die wachtwoorden op de computer opslaat en je raakt het bestand kwijt doordat het bestand door middel van een virus versleuteld is, dan weet niemand het wachtwoord meer en tot overmaat van ramp moet je dan voor iedere pagina afzonderlijk nieuwe wachtwoorden aanmaken.  

Sterke wachtwoorden aanmaken

Wachtwoord wijzigen

Als je van plan bent om je wachtwoord te wijzigen is het belangrijk om een sterk wachtwoord aan te maken. Een sterk wachtwoord bestaat altijd uit minimaal 8 tekens, waarbij er een cijfer en een leesteken aanwezig moet zijn. Daarnaast zal er in de meeste gevallen tijdens het aanmaken van een nieuw wachtwoord ook gevraagd worden om er een hoofdletter bij te gebruiken.

Computer beveiligen tegen virussen

Wanneer je de computer al wat langer en regelmatig gebruikt kunnen er steeds meer belangrijke bestanden en documenten zich gaan opstapelen op je computer. Wanneer het hier om privacy en belangrijke informatie gaat is het altijd beter om hier een reservekopie van te maken op een USB stick of op een externe harde schijf.

Naast de reservekopie is het belangrijk om het virus op de computer te voorkomen. Hiervoor is het raadzaam om een virusscanner op je computer te installeren. Door  middel van een virusscanner zoals ESET NOD32 zorg je er niet alleen voor dat wanneer het te laat is je de computer kunt scannen, maar je zorgt er dan ook voor dat het netwerk wordt beveiligd, waardoor het voor een internet crimineel een heel stuk moeilijker wordt om de computer te benaderen. 

virus verwijderen

Ben jij benieuwd welke gevolgen een computervirus op de computer kan hebben?

Tegenwoordig gebruiken we de computer steeds vaker voor het uitvoeren van verschillende taken. Voor veel van deze taken wordt het internet gebruikt.

Doordat we steeds meer via het internet doen wordt de computer blootgesteld aan gevaren. Een van meest voorkomende gevaren is een computervirus.

Een computervirus kan vervelende gevolgen met zich meebrengen. Zoals onder andere:

 • Veel meer reclame tijdens het zoeken naar informatie op het internet
 • Een trager wordende computer
 • Vergrendelde bestanden
 • Een computer die niet meer opstart

Door een virusscanner op de computer te installeren kun je de computer beschermen tegen de gevaren van buitenaf.

Bekijk hier hoe je de computer kunt beveiligen tegen de gevaren van buitenaf!

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *