Windows verkenner in Windows 10

Gemiddelde leestijd: 15 minuten

Als je  gewend bent om met de computer om te gaan en al wat langer met Windows als besturingssysteem werkt, zal je waarschijnlijk wel over de Windows Verkenner hebben gehoord. Windows Verkenner is het programma waarmee er binnen Windows een mappenstructuur aangebracht kan worden en gebruikt wordt om naar de gewenste bestanden te kunnen navigeren. In dit artikel vertellen we alles over de Windows Verkenner en hoe je hier gebruik van kunt maken om je bestanden te ordenen op je computer.  

Inhoudsopgave

computer bijbel voor Windows 10

Wil jij de bestanden op de computer makkelijk terug kunnen vinden?

Als je met de computer werkt komen er al snel verschillende bestanden op de computer te staan. Door de vele bestanden kan het moeilijk worden om de bestanden terug te vinden.

Voor terugvinden van de bestanden kun je Windows verkenner gebruiken. Met Windows verkenner kun je de bestanden in mappen ordenen waardoor je ze een stuk makkelijker terug kunt vinden.

Ontdek hier hoe je Windows verkenner kunt gebruiken voor het ordenen van bestanden!

Wat is Windows Verkenner?

Windows verkenner is een bestandsbeheerprogramma. Met behulp van de Windows Verkenner kan er naar de mappen en bestanden die op de computer of op het aangesloten opslagapparaat staan opgeslagen worden genavigeerd.

Tijdens de installatie van Windows 10 worden er enkele mappen aangemaakt. Deze standaard mappen worden ook wel de Windows bibliotheek genoemd. Met behulp van de Windows bibliotheek kunnen de bestanden gecategoriseerd worden. Binnen de Windows bibliotheek kunnen de volgende mappen teruggevonden worden:

Windows verkenner Windows 10 overzicht lijst
  • Documenten
  • Video
  • Afbeeldingen
  • Downloads
  • Sinds Windows 10 automatisch met Microsoft OneDrive samenwerkt, is deze ook in de bibliotheek terug te vinden. 

Waar kun je de Windows verkenner vinden? 

Tijdens de installatie van Windows 10 wordt de Windows verkenner geïnstalleerd. Met behulp van de Windows verkenner is het mogelijk om naar de bestanden en mappen op de computer te navigeren. Rechts naast de startknop in de taakbalk staan enkele pictogrammen. Onder deze pictogrammen is er ook een snelkoppeling naar de Windows verkenner te vinden. Windows Verkenner is herkenbaar aan het symbool wat op een mapje met een archief lijkt. Windows Verkenner is ook terug te vinden in het startmenu. Het startmenu is het vlaggetje wat links onderaan het scherm staat. Windows Verkenner kan ook worden gestart door te zoeken binnen het startmenu. Binnen het startmenu kan er gekozen worden voor het pictogram of er kan een zoekopdracht gedaan worden.  

Windows startmenu pictogram

Windows 10 Verkenner/harde schijf herkennen

Na het openen van de Windows Verkenner worden over het algemeen alle interne en externe harde schijven getoond. Iedere harde schijf die met de computer verbonden is krijgt een eigen label toegewezen. Na het loskoppelen van een opslagapparaat, zoals een USB stick of een externe harde schijf, verdwijnt het toegewezen label. Doordat een label maar een keer uitgegeven kan worden kan het voorkomen dat er tijdens het aansluiten een ander label aan het opslagapparaat wordt gegeven. Om de harde schijf makkelijker te kunnen herkennen is het daarom beter om het opslagapparaat een duidelijke naam te geven. 

Voor het wijzigen van de naam van het opslagapparaat druk je met de rechtermuisknop op het apparaat. Nadat je met de rechtermuisknop op het opslagapparaat hebt gedrukt komt er een menu tevoorschijn. Binnen dit menu staat de optie Naam wijzigen

Harde schijf herkennen

Door hier met de linkermuisknop op te drukken komt er een tekstvak tevoorschijn. Voor het wijzigen van de naam typ je hier een naam in waaraan het opslagapparaat makkelijk te herkennen is. Een voorbeeld van een duidelijke naam voor een opslagapparaat is Muziek. Als je de naam Muziek weergeeft, dan weet je, dat als het opslagapparaat met de computer is verbonden, dat er verschillende soorten muziek te vinden zijn op die bepaalde plaats.   

Om de bestanden te ordenen kunnen er binnen een map aparte mappen aangemaakt worden. Zo kan er binnen de map muziek aparte mappen aangebracht worden voor de verschillende soorten muziek. Naast de mappen die gebruikt kunnen worden voor het categoriseren kunnen er mappen worden aangemaakt voor een album, artiest of jaartal.  

Het uiterlijk van Windows 10 Verkenner

Om efficiënt met de Windows Verkenner in Windows 10 te kunnen werken is het handig om het uiterlijk van de verkenner onder de loep te nemen. Aan de linkerkant van het scherm staan mappen en harde schijven die met de computer verbonden zijn. Iedere harde schijf die in de computer zit, of met de computer is verbonden, komt hier in een overzicht te staan.

De belangrijkste harde schijf (de harde schijf waarop het besturingssysteem staat) krijgt de label C:/ toegewezen. Bij het aansluiten van een tweede harde schijf krijgt deze een opeenvolgende letter toegewezen. Als er maar 2 harde schijven zijn betekent dit vaak dat de tweede harde schijf de letter D:/ toegewezen krijgt. Naast de harde schijven, die in het midden van het scherm staan, kunnen er ook mappen worden weergegeven. Deze mappen zijn te vinden aan de linkerkant van het scherm.  Standaard worden aan de linkerkant alle mappen uit de Windows bibliotheek getoond. Na de installatie van Dropbox en OneDrive komen hier ook de mappen OneDrive en Dropbox bij te staan.

Windows verkenner hardeschijf herkennen


Naast de automatische mappen die hier getoond worden kunnen er handmatig ook extra mappen worden getoond. Om een map aan deze linkerkant toe te kunnen voegen moet je met de rechtermuisknop op de gewenste map drukken. Nadat je op de rechtermuisknop hebt gedrukt komt er een menu tevoorschijn. Binnen dit menu staat de optie Aan snelle toegang vastmaken. Door hier met de linkermuisknop op te drukken voeg je deze map aan de mappen aan de linkerzijde toe.  

computer bijbel voor Windows 10

Wil jij de bestanden op de computer makkelijk terug kunnen vinden?

Als je met de computer werkt komen er al snel verschillende bestanden op de computer te staan. Door de vele bestanden kan het moeilijk worden om de bestanden terug te vinden.

Voor terugvinden van de bestanden kun je Windows verkenner gebruiken. Met Windows verkenner kun je de bestanden in mappen ordenen waardoor je ze een stuk makkelijker terug kunt vinden.

Ontdek hier hoe je Windows verkenner kunt gebruiken voor het ordenen van bestanden!

Bestanden onzichtbaar maken 

Wanneer de computer voor verschillende doeleinden gebruikt wordt kan het voorkomen dat er privacygevoelige informatie op de computer komt te staan. Als de computer door meerdere personen gebruikt wordt is het verstandig om de privacygevoelige bestanden te verbergen.

Voor het verbergen van de bestanden binnen de Windows verkenner druk je met de linkermuisknop bovenaan in het scherm op het tabblad beeld. Onder dit tabblad komt de optie tevoorschijn waarmee de geselecteerde bestanden verborgen kunnen worden.

Het selecteren van een bestand kan op verschillende manieren. Zo kun je een individueel bestand selecteren door er een keer met de linkermuisknop op te drukken. Als je meerdere bestanden tegelijkertijd wilt selecteren druk je met de linkermuisknop op een lege plek. Vervolgens moet de linkermuisknop ingedrukt blijven en kan er over de bestanden gesleept worden om de bestanden te selecteren. Het kan voorkomen dat er binnen deze selectie bestanden tussen staan die je niet wilt verbergen.

bestanden verbergen

Voor het verwijderen van een individueel bestand uit de selectie moet je het bestand aanklikken met de linkermuisknop en tegelijk de shift toets indrukken. Nadat alleen de gewenste bestanden geselecteerd zijn druk je vervolgens binnen het tabblad beeld op de optie ‘verberg’ geselecteerde bestanden. 

Om de verborgen bestanden vervolgens weer te kunnen zien moet er binnen het tabblad ‘beeld’ op de optie ‘verborgen bestanden weergeven’ gedrukt worden. Door hierop te drukken worden alle bestanden weer zichtbaar. 

Instellen overzicht Windows 10 verkenner

Binnen de Verkenner zijn er een aantal opties om de bestanden weer te geven. Een van de meest gebruike weergaven is de lijst Weergaven. Bij de lijst Weergaven staan alle bestanden in de betreffende map onder elkaar. Wanneer je bijvoorbeeld een map hebt waar foto’s in staan kan er gekozen worden om de afbeeldingen als miniaturen in het klein weer te geven. Hiervoor kiezen we de optie Weergave met extra grote pictogrammen. Nadat er voor de optie Extra grote pictogrammen gekozen is, worden de afbeeldingen in de betreffende map in het klein weergegeven. Deze weergave kan per map verschillend zijn. Hierdoor kan het overzicht op de computer het best bewaard blijven.

overzicht wijzigen

Voor het wijzigen van de weergave druk je met de linkermuisknop bovenin het scherm. Hier kan er gekozen worden voor de optie Lijstweergave, kleine pictogrammen, grote pictogrammen, extra grote pictogrammen en details. Wat de beste optie is, is afhankelijk van het type bestand wat er in deze map geplaatst wordt.   

Naast de manier waarop de bestanden worden weergegeven kunnen ook de  eigenschappen van de bestanden getoond worden. Bij de eigenschappen kan er gedacht worden aan de grootte van de bestanden in MB, maar je kunt ook rekening houden met de datum van wanneer het bestand is opgeslagen of bewerkt. Om de eigenschappen van de bestanden te tonen druk je met de linkermuisknop bovenin het scherm op Details. 

Meer doen met Windows 10?

Als je nog niet zo gewend bent om met de computer om te gaan, is de kans groot dat de computer nog veel geheimen voor je heeft. Door een computer boek als naslagwerk aan te schaffen leer je op een verantwoordelijke manier steeds meer uit de computer te halen, maar met enige computerkennis kun je wellicht beter omgaan met je computer. Ook zal het daarna makkelijker voor je worden om de computer veiliger te gebruiken. En door te weten hoe je de computer veilig kunt gebruiken zal de kans op een computer virus beperkt worden. Naast de veiligheid zul je steeds meer met de computer leren doen waardoor je er steeds meer plezier uit kunt halen. 

computer bijbel voor Windows 10

Wil jij meer uit de computer met Windows 10 halen?

Loop je weleens tegen het probleem aan dat de computer niet naar je luistert en dat je de computer liever uit het raam wilt gooien? Na het lezen van de computerbijbel voor Windows 10 als naslagwerk leer jij de baas te worden over de computer.

Na het lezen van de computerbijbel kun je zelfstandig  computerproblemen oplossen en zul je meer plezier met de computer beleven. Na het lezen van dit boek kun je:

  • De computerproblemen oplossen
  • Veilig gebruik maken van de computer
  • Werken met bestanden en mappen
  • De computer opschonen
Ja, ik wil ook meer met plezier uit mijn Windows 10 computer halen!

De essentie van een goede virusscanner

Naast een goede basiskennis van de computer is het belangrijk om de computer te voorzien van een goede virusscanner. Na de installatie van een goede virusscanner krijg je een melding als er geprobeerd wordt om een geïnfecteerde pagina te bezoeken. Als de computer naar de verkeerde pagina gaat kan daar vandaan een bestand gedownload worden. Dit bestand is dan het computer virus. 

Om de computer te beschermen tegen het computervirus kan er een virusscanner op de computer geïnstalleerd worden. Een van de betere virusscanners is ESET NOD32.  Door ESET NOD32 op de computer te installeren voorkom je niet alleen het virus, maar hiermee wordt ook een ongewenst programma op de computer herkend. Door het installeren van deze virusscanner kan je niet alleen preventief handelen, maar het helpt ook wanneer het al te laat is en er een virus op de computer is beland. De virusscanner zoekt naar ongewenste programma’s om deze vervolgens van de computer te kunnen verwijderen.
Wil jij ook de privacy gevoelige informatie beschermen? Download  ESET NOD32 dan via deze link

computer bijbel voor Windows 10

Wil jij de bestanden op de computer makkelijk terug kunnen vinden?

Als je met de computer werkt komen er al snel verschillende bestanden op de computer te staan. Door de vele bestanden kan het moeilijk worden om de bestanden terug te vinden.

Voor terugvinden van de bestanden kun je Windows verkenner gebruiken. Met Windows verkenner kun je de bestanden in mappen ordenen waardoor je ze een stuk makkelijker terug kunt vinden.

Ontdek hier hoe je Windows verkenner kunt gebruiken voor het ordenen van bestanden!

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *