Wat is Windows beveiliging en hoe kun jij de computer hiermee beveiligen?

Gemiddelde leestijd: 13 minuten

In de afgelopen jaren zijn er veel technische ontwikkelingen geweest die elkaar allemaal snel hebben opgevolgd. Met behulp van deze technische ontwikkelingen zijn er veel nieuwe toepassingen bijgekomen en zijn bestaande toepassingen veranderd. Door de technische ontwikkelingen is het internet voor het werken aan toepassingen steeds belangrijker geworden. Het internet kan tegenwoordig worden gebruikt voor onder andere: het delen van bestanden en persoonlijke informatie, het zoeken naar informatie, het kijken naar foto’s en video’s en voor de communicatie met anderen. 

Natuurlijk wil je niet dat de persoonlijke gegevens in de verkeerde handen terecht komen. Hierdoor is het belangrijk dat de computer tegen de gevaren van het internet wordt beschermd. Voor het beschermen van de persoonlijke gegevens is Windows uitgerust met een gratis beveiliging. Deze beveiliging wordt ook wel Windows beveiliging genoemd. In dit artikel vertellen we er alles over.  

Inhoudsopgave

Windows beveiliging

Wil jij weten hoe je de computer met Windows beveiliging tegen de gevaren van het internet kunt beschermen?

In de laatste jaren zijn er veel technische ontwikkelingen geweest die elkaar allemaal snel hebben opgevolgd. Door deze technische ontwikkelingen is het internet een steeds belangrijkere rol gaan spelen. Hierdoor kan het internet tegenwoordig voor veel verschillende toepassingen worden gebruikt zoals:

 • Zoeken naar informatie
 • Bekijken van foto’s / video’s
 • Delen van persoonlijke informatie zoals bestanden
 • De communicatie met anderen

Doordat het internet wordt gebruikt voor het delen van gegevens hangen er ook gevaren aan het internet. Ben jij benieuwd hoe jij jezelf tegen de gevaren van het internet kunt beschermen?

Ontdek hier hoe jij met behulp van Windows beveiliging de computer tegen de gevaren van het internet kunt beschermen!

Wat is de Windows beveiliging?

Tijdens het zoeken naar informatie op het internet kan het zomaar voorkomen dat er een kwaadaardige website wordt bezocht. Als de computer niet goed is beveiligd kan er vanaf zo’n website een kwaadaardig programma naar de computer worden gedownload. Microsoft heeft hier bij het ontwikkelen van de Windows beveiliging goed over nagedacht. Om de bestanden die op de computer staan opgeslagen tegen de gevaren van het internet te kunnen beveiligen bestaat de Windows beveiliging uit verschillende onderdelen waaronder:

 • Virus- en bedreigingsbeveiliging (Dit is de virusscanner die voorheen werd aangeduid met Defender.)
 • Acountbeveiliging
 • Firewall– en netwerkbeveiliging
 • App- en browserbeheer
 • Apparaatbeveiliging
 • Apparaatprestaties en -status
 • Gezinsopties (met deze optie kun je zien welke acties je kinderen op de computer doen) 

Met ieder onderdeel van Windows beveiliging wordt de computer / laptop tegen indringers van buitenaf beveiligd. Daarnaast zijn er verschillende opties waarmee je kunt bekijken hoe de aangesloten apparaten reageren. Hierdoor wordt het onderhoud van de computer en aangesloten apparaten makkelijker gemaakt. 

Voor de beveiliging van de computer / laptop zijn de standaardinstellingen voldoende. Hierdoor hoeft de gebruiker niet naar deze instellingen te kijken. Wanneer je de instellingen van deze beveiliging wilt bekijken kun je de Windows beveiliging openen. Deze kan worden geopend door op de startknop op het toetsenbord te drukken. De startknop op het toetsenbord is te herkennen aan het Windows logo op het toetsenbord. 

Door op de startknop te drukken wordt er een venster met verschillende apps en programma’s geopend. Aan de linker onderkant van dit venster staat een knop met de tekst: “Instellingen”. Nadat je hierop hebt gedrukt krijg je weer verschillende opties te zien. Bij deze opties moet op de knop met de tekst: “”Windows beveiliging” worden gedrukt. Door hier twee keer op te drukken wordt de Windows-beveiliging geopend.

Windows beveiliging

Is Windows beveiliging voldoende

De virusscanner die binnen de onderdelen van Windows beveiliging valt werd voorheen ook wel Microsoft Defender genoemd. In het verleden kwam deze virusscanner met een matige reputatie uit de test. Voor het verbeteren van deze virusscanner heeft Microsoft de Windows beveiliging een stuk verbeterd. Door deze verbeteringen komt deze virusscanner tegenwoordig goed uit de test. 

Om de computer goed tegen de gevaren van het internet te kunnen beschermen worden er regelmatig updates uitgebracht. Hierdoor wordt deze virusscanner als gratis virusscanner aanbevolen. Zo is deze virusscanner goed in het opmerken van malware op de computer. Ondanks dat de virusscanner virussen buiten de deur kan houden wordt niet iedere phisingsite geblokkeerd.  

Wanneer je de computer optimaal wilt beveiligen kan het handig zijn als er een betaalde virusscanner op de computer wordt geinstalleerd. Een van de beste virusscanners van tegenwoordig is ESET NOD32. Met deze virusscanner worden bijna alle virussen en phisingwebsites herkend. Voor de optimale beveiliging van de computer mag er maar een virusscanner tegelijkertijd worden gebruikt. Wanneer er meerdere virusscanners op de computer staan geïnstalleerd werken deze elkaar tegen. Het is daarom belangrijk dat er maar een virusscanner tegelijkertijd op de computer wordt gebruikt. 

Is Windows beveiliging voldoende

Windows beveiliging starten

Wanneer de computer of laptop wordt opgestart wordt de Windows beveiliging mee opgestart. Naast het starten van de computer worden er automatisch updates voor de Windows beveiliging gedownload. Deze updates worden tegelijkertijd met de Windows updates gedownload. Hierdoor hoef je niet handmatig op updates te controleren. 

Windows beveiliging

Wil jij weten hoe je de computer met Windows beveiliging tegen de gevaren van het internet kunt beschermen?

In de laatste jaren zijn er veel technische ontwikkelingen geweest die elkaar allemaal snel hebben opgevolgd. Door deze technische ontwikkelingen is het internet een steeds belangrijkere rol gaan spelen. Hierdoor kan het internet tegenwoordig voor veel verschillende toepassingen worden gebruikt zoals:

 • Zoeken naar informatie
 • Bekijken van foto’s / video’s
 • Delen van persoonlijke informatie zoals bestanden
 • De communicatie met anderen

Doordat het internet wordt gebruikt voor het delen van gegevens hangen er ook gevaren aan het internet. Ben jij benieuwd hoe jij jezelf tegen de gevaren van het internet kunt beschermen?

Ontdek hier hoe jij met behulp van Windows beveiliging de computer tegen de gevaren van het internet kunt beschermen!

Scannen op virussen

De virusscanner die tot de Windows beveiliging behoort scant de computer regelmatig op virussen. Als de computer door de virusscanner wordt gescand merk je daar zelf niets van. Behalve wanneer er een kwaadaardig bestand wordt gevonden. Er wordt dan namelijk een melding van de dreiging getoond. 

Naast de automatisch scan kan deze virusscanner ook handmatig worden gestart. Bijvoorbeeld wanneer je een bestand niet vertrouwt of als je een verdachte link / bijlage hebt geopend en denkt dat er een virus is geactiveerd. Voor het starten van de Windows beveiliging moeten enkele stappen worden doorlopen: Druk op het toetsenbord op de startknop. Deze knop is te herkennen aan een vlaggetje op het toetsenbord. Nadat je op de startknop hebt gedrukt wordt er een menu geopend. Binnen dit menu staat de optie: ”Windows beveiliging”. Door hierop te drukken wordt de virusscanner van Microsoft geopend. 

Binnen deze virusscanner staat een kopje met de tekst: “Huidige bedreigingen”. Hier kun je zien wanneer de computer voor het laatst is gescand, het aantal bestanden er zijn gescand en welke bedreigingen er zijn gedetecteerd. Onder deze informatie staat een knop met de tekst: “Snelle scan”. Door hierop te drukken worden de bestanden die op de computer staan opgeslagen op virussen gecontroleerd. Tijdens deze scan kan de computer gewoon normaal worden gebruikt. 

Computer scannen met Windows beveiliging

Naast de snelle scan is er ook een mogelijkheid waarmee de computer grondig kan worden gescand. Hiervoor moet je op scanopties drukken. Binnen deze opties kunnen verschillende keuzes worden gemaakt. Tussen deze keuzes staat ook de mogelijkheid waarmee de volledige scan kan worden gedaan. Nadat je de keuze hebt gemaakt kan de computer worden gescand door met de linkermuisknop op de knop met de tekst: “Nu scannen” te drukken.

Computer beveiligen tegen de gevaren van het internet

In de afgelopen jaren zijn er veel technische ontwikkelingen geweest die elkaar allemaal snel hebben opgevolgd. Met behulp van deze technische ontwikkelingen zijn er veel nieuwe toepassingen bijgekomen en zijn de bestaande toepassingen veranderd. Door deze veranderingen is het internet steeds belangrijker geworden. 

Zo kan het internet worden gebruikt voor het zoeken naar informatie, het bekijken van een video, het delen van informatie / bestanden en de communicatie. Doordat er persoonlijke gegevens via het internet worden gedeeld hangen er ook gevaren aan het internet. Zo zijn er tegenwoordig cybercriminelen die een website namaken. 

Wanneer je zo’n nagemaakte website bezoekt kan het zomaar voorkomen dat er een virus naar de computer wordt gedownload. Dit virus kan verschillende vervelende gevolgen hebben. Zo er virussen die de bestanden op de computer kunnen versleutelen of de computer op een andere manier laten op acties van de gebruiker laten reageren. 

Natuurlijk wil je niet dat de belangrijke gegevens in de verkeerde handen belanden. Het is daarom belangrijk dat de computer tegen de gevaren van het internet worden beschermd. Door een goede virusscanner op de computer te installeren wordt de computer tegen de gevaren van het internet beschermd. Zo wordt er een melding gegeven wanneer er een kwaadaardige website wordt bezocht. Hierdoor wordt de kans op een virus enorm verkleint. Mocht er onverhoopt toch een virus op de computer zijn beland, dan kan deze door de virusscanner automatisch van de computer worden verwijderd. 

Windows beveiliging

Wil jij weten hoe je de computer met Windows beveiliging tegen de gevaren van het internet kunt beschermen?

In de laatste jaren zijn er veel technische ontwikkelingen geweest die elkaar allemaal snel hebben opgevolgd. Door deze technische ontwikkelingen is het internet een steeds belangrijkere rol gaan spelen. Hierdoor kan het internet tegenwoordig voor veel verschillende toepassingen worden gebruikt zoals:

 • Zoeken naar informatie
 • Bekijken van foto’s / video’s
 • Delen van persoonlijke informatie zoals bestanden
 • De communicatie met anderen

Doordat het internet wordt gebruikt voor het delen van gegevens hangen er ook gevaren aan het internet. Ben jij benieuwd hoe jij jezelf tegen de gevaren van het internet kunt beschermen?

Ontdek hier hoe jij met behulp van Windows beveiliging de computer tegen de gevaren van het internet kunt beschermen!

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *