Windows 10 installeren

Gemiddelde leestijd: 20 minuten

Heb je net een nieuwe computer of laptop gekocht en wil je Windows 10 hierop installeren ? Of ben je benieuwd wat er nodig is om Windows 10 te installeren op je oude pc? In dit artikel nemen we je stap voor stap mee door de installatie van Windows 10. 

Inhoudsopgave

computer bijbel voor Windows 10

Wil jij weten hoe je Windows 10 kunt installeren?

Voordat je een computer met het besturingssysteem Windows 10 kunt gaan gebruiken moet het besturingssysteem eerst op de computer worden geïnstalleerd. Tijdens de installatie van Windows 10 moeten er enkele stappen worden doorlopen.

Ben jij benieuwd hoe je Windows 10 op de computer kunt installeren?

Ontdek hier welke stappen er bij de installatie van Windows 10 komen kijken!

Waarom Windows 10 installeren?

Wanneer je al enige tijd een computer in huis hebt kan het zijn dat er een verouderd besturingssysteem op de computer staat geïnstalleerd. Doordat Windows om de zoveel tijd zijn oude besturingssysteem niet meer ondersteund, wordt je gedwongen om over te stappen naar een nieuwere versie. Wanneer je een verouderd besturingssysteem blijft gebruiken, dan wordt deze minder veilig voor gebruik waardoor er sneller een virus op je computer beland, met alle nadelige gevolgen van dien. Door het installeren van een nieuw besturingssysteem zorg je ervoor dat de computer weer veilig is en je met een gerust hart zonder gevaren kunt computeren. Maar het is wel belangrijk om voordat je met de installatie van Windows 10 begint, te weten of jouw computer dit wel aan kan. 

Windows 10 installeren

Is mijn computer geschikt voor Windows 10?

Om te weten of Windows 10 op je nieuwe computer, of oude computer geïnstalleerd kan worden kun je eerst een test doen op de Website van Microsoft. Zo weet je van tevoren of je de oude computer een nieuw leven in kan blazen. Wat goed is om te weten is dat de besturingssystemen van Windows sinds Windows Vista niet veel hogere specificaties nodig heeft. Hierdoor kan je, wanneer de computer minder dan 10 jaar oud is, altijd gebruik maken van Windows 10. 

Windows 10 geschikt

Voor de installatie van Windows 10 heb je een harde schijf nodig met minimaal 20 GB aan vrije ruimte. Tegenwoordig bevatten de meeste computers een harde schijf met minimaal 128 GB aan opslagcapaciteit waardoor het geen enkel probleem is om Windows 10 te installeren. Naast de opslagcapaciteit is het werkgeheugen en de Videokaart belangrijk om te bepalen of hij Windows 10 aankan. De meeste computers die jonger zijn dan 10 jaar zijn geschikt voor de installatie van Windows 10.

Windows 10 installeren op de computer

Als je net een nieuwe computer of laptop hebt gekocht, of je beschikt al wat langer over een computer, dan is de kans groot dat het om een Windows computer gaat. Of je een Windows computer hebt, dat kan je herkennen aan het Windows logo wat je ziet tijdens het opstarten van de computer. Maar ook tijdens de aanschaf van de computer kan je dit herkennen. Zo staat er bij de specificaties altijd aangegeven om welk besturingssysteem het gaat.

Windows 10 installeren

Ondanks dat er tegenwoordig verschillende besturingssystemen voor de computer beschikbaar zijn, bevatten de meeste computers Windows. Dit besturingssysteem is op de meeste computers te vinden omdat het zo vaak gebruikt wordt. Voor het Windows besturingssysteem zijn enorm veel Apps en programma’s te vinden.

Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten besturingssystemen op de markt waarvan Windows de meest gebruikte is. Nadat je de computer of laptop uit de verpakking hebt gehaald moet deze voor het eerste gebruik ingesteld worden. Tijdens het installeren van de computer worden er een aantal dingen gevraagd die je misschien niet meteen begrijpt. Door het volgen van de onderstaande stappen kan je op eenvoudige wijze jouw computer zelf gebruiksklaar maken.

Windows 10 installeren: de juiste versie kiezen

In het begin van de installatie wordt er door de computer gevraagd welke versie je wilt gebruiken. Hierbij is het vooral belangrijk om te weten wat het verschil is tussen 32 en 64 bit. Bij een 32 bits versie van Windows kan er tot een werkgeheugen van 4 GB geheugen gebruik gemaakt worden. Wanneer je een beetje een snelle computer hebt is het zonde om hier niet optimaal gebruik van te kunnen maken. De keuze voor de 64 bits versie is vooral belangrijk als je een computer met goede specificaties hebt. 

Windows 10 voorkeursinstellingen

Wanneer je Windows 10 gaat installeren wordt er in de eerste stap gevraagd in welke taal je de computer wilt instellen. Hier kan je kiezen uit verschillende talen. Nadat Windows is geïnstalleerd kan je er altijd nog voor kiezen om het besturingssysteem later van taal te doen verwisselen. Maar het is natuurlijk het makkelijkste om meteen de juiste taal te selecteren. 

Naast de taal wordt er ook gevraagd in welke taal je het toetsenbord wilt installeren. Het klinkt misschien raar, maar de toetsenborden die we in Nederland gebruiken zijn allemaal ingesteld op de Amerikaanse instellingen. Zo hebben we in Nederland meestal te maken met een qwerty toetsenbord. Deze indeling kennen we in Nederland. Wanneer je naar de bovenste letters van het toetsenbord kijkt zie je wanneer je van links naar rechts kijkt als eerste de letters Q W E R T en Y. Vandaar de naam. Bij sommige andere landen zoals Duitsland en Zweden zijn er speciale tekens die op het toetsenbord vermeld staan. Hierdoor is dit toetsenbord in Nederland minder goed te gebruiken dan het Amerikaanse toetsenbord. 

Windows 10 installeren taal

Naast het toetsenbord kan je kiezen welke tijd en valuta je wilt instellen. Wanneer je de computer in Nederland gaat gebruiken, dan kan je hier het beste kiezen voor de optie Nederlands. Hiermee wordt de tijd automatisch naar de huidige tijd en datum ingesteld. Nadat je de juiste instellingen hebt ingevoerd kan je met de linkermuis knop op de knop “volgende drukken”. 

Internet verbinding maken

Nadat de voorkeursinstellingen naar wens zijn ingevoerd, kunnen we de computer gaan verbinden met het internet. Bij het maken van een verbinding zijn er twee keuzes. We kunnen de computer door middel van een internet kabel aan de router verbinden, of we kunnen ervoor kiezen dat we een verbinding maken met het draadloze netwerk. Om verbinding te maken met het draadloze netwerk is het allereerst belangrijk om te weten welke netwerk naam we nodig hebben. Wanneer de netwerk naam niet veranderd is, staat deze op de sticker van de router. Voor de netwerk naam wordt vaak de term SSID gebruikt. Naast de naam hebben we ook een wachtwoord nodig. Dit wachtwoord staat achter de WPA key. Wanneer het juiste netwerk is geselecteerd en het juiste wachtwoord is ingevoerd kunnen we nu met de linker muisknop op verbinden drukken om de internet verbinding tot stand te brengen. 

Internet verbinding maken

Windows 10 activeren

Product code
Windows 10 activatie

Nu ben je in de stap waarin Windows 10 geactiveerd moet worden. Om de installatie te doen heb je een licentie code nodig die te vinden is aan de achterkant van de computer. Ook kan het zijn dat je Windows hebt gekocht of hebt gedownload omdat je het wilt gaan gebruiken op een oudere computer. Bij de aanschaf van een nieuwe computer vind je de licentiecode op een sticker op de computer. Deze code bestaat uit 25 tekens. Nadat je deze code hebt ingevoerd kan je verder gaan met de installatie door met de linker muisknop op volgende te drukken. 

computer bijbel voor Windows 10

Wil jij weten hoe je Windows 10 kunt installeren?

Voordat je een computer met het besturingssysteem Windows 10 kunt gaan gebruiken moet het besturingssysteem eerst op de computer worden geïnstalleerd. Tijdens de installatie van Windows 10 moeten er enkele stappen worden doorlopen.

Ben jij benieuwd hoe je Windows 10 op de computer kunt installeren?

Ontdek hier welke stappen er bij de installatie van Windows 10 komen kijken!

Update of nieuwe installatie

Wanneer je een oude computer hebt, waar Windows al op geïnstalleerd staat, kan je ervoor kiezen om de bestanden en instellingen te houden. Dan wordt er van de oude gegevens een reservekopie gemaakt. Nadat de installatie klaar is, kan je de oude bestanden terugvinden in de map Windows.old die op de C schijf te vinden is. 

Je kan er hier ook voor kiezen om een volledig nieuwe installatie te doen. Waarna de computer als nieuw werkt. Je kunt hier ook voor kiezen als je de computer al eerder hebt gebruikt, maar het is dan wel aan te bevelen om een reserve kopie te maken van alle bestanden. Hoe je dat doet kan je lezen in het artikel “Hoe maak ik een reserve kopie?“.

Partitie selecteren 

Wanneer de computer meerdere harde schijven heeft kan je kiezen welke harde schijf er wordt gebruikt voor de installatie. Maar wanneer je computer maar een harde schijf heeft, kan je er ook voor kiezen om de harde schijf in delen te verdelen. Hierdoor kan je op een harde schijf twee locaties maken waarop bestanden opgeslagen kunnen worden. Zelf zou ik altijd aanraden om dit te doen. Op het moment wanneer er problemen met Windows ontstaan, kunnen de documenten die op de computer staan kwijt raken. Wanneer je de harde schijf hebt onderverdeeld in twee gedeelten, dan kan je ervoor zorgen dat wanneer er problemen zijn met Windows, de belangrijke bestanden alsnog veilig staan. 

partitie kiezen

Installatie procedure

Na het kiezen van de gewenste locatie kan de installatie van start gaan. In deze stappen hoef jij zelf niets te ondernemen. Maar zal de computer uit zichzelf de benodigde stappen ondernemen om de installatie te voltooien. Tijdens deze installatie zal de computer meerdere keren aan en uit gaan. Hierbij is het vooral belangrijk dat je de computer zijn gang laat gaan. De computer zal nu uit zichzelf de benodigde dingen doen om de benodigde gegevens en programma’s op de harde schijf te installeren, waarna er keuzes gemaakt kunnen worden om de computer te personaliseren.

Kleine lettertjes

Als je Windows 10 gaat installeren komt er een beeld met kleine lettertjes tevoorschijn. In deze kleine lettertjes staat de overeenstemming om het systeem te kunnen gebruiken. Deze tekst is redelijk lang en is niet nodig om te lezen. Wanneer je het niet eens bent met deze kleine lettertjes, dan kan je het systeem niet gebruiken. Aangezien we na de aanschaf / installatie van het systeem de computer willen kunnen gebruiken, moet je aanvinken dat je akkoord gaat om verder te kunnen gaan met de installatie van het systeem. 

windows licentievoorwaarden

Windows 10 personaliseren

Wanneer we Windows 10 installeren komen er een aantal keuzes waarmee we Windows kunnen personaliseren. Een voorbeeld hiervan is het instellen van de kleur van het menu. Wanneer je meer personalisatie mogelijkheden wilt hebben, of deze instellingen achteraf wilt wijzigen, dan is er altijd een mogelijkheid om Windows 10 na installatie nog een keer naar eigen wens aan te passen. 

Windows 10 personaliseren

Windows gebruiker aanmaken

Om gebruik te kunnen maken van Windows 10 na installatie, kan je een gebruiker aanmaken. Nu Windows 10 uit zichzelf gebruik maakt van de cloud, wordt er na het invoeren van het Microsoft account een locatie beschikbaar gesteld waarop de bestanden uit Microsoft OneDrive worden opgeslagen. Het grote voordeel van Microsoft OneDrive is dat je overal waar je bent meteen bij deze bestanden kunt komen. In feite heb je hiermee een reserve kopie die overal te benaderen is. Hoe je een Microsoft account aanmaakt kan je in het artikel “Wat is een Microsoft account” lezen.

Windows 10 gebruiker

Een goede start is het halve werk

Nu je de computer hebt geïnstalleerd is deze meteen klaar voor gebruik. Nu kan ik mij voorstellen dat wanneer je nog niet zo gewend bent om achter de computer te zitten, er veel vragen naar voren komen die je niet meteen op kunt lossen. Hiervoor moet je dan hulp inroepen wat lastig kan zijn. 

Aangezien er ook gevaren aan de veiligheid van het computergebruik hangen, is het raadzaam om een goed boek als naslagwerk in het bezit te hebben. Wanneer je dan een vraag hebt waarvan je niet direct weet hoe je het probleem op moet lossen kan je hier dan even inkijken. Maar wat is nu een goed boek? Er zijn vele boeken die over de computer gaan waardoor het moeilijk wordt om het juiste boek uit te kiezen. Om de keuze makkelijker te maken hebben we een lijst met boeken gemaakt waardoor de keuze voor het juiste boek een stuk makkelijker wordt. Deze boeken kan je vinden door op onderstaande link te klikken. 

computer bijbel voor Windows 10

Wil jij weten hoe je Windows 10 kunt installeren?

Voordat je een computer met het besturingssysteem Windows 10 kunt gaan gebruiken moet het besturingssysteem eerst op de computer worden geïnstalleerd. Tijdens de installatie van Windows 10 moeten er enkele stappen worden doorlopen.

Ben jij benieuwd hoe je Windows 10 op de computer kunt installeren?

Ontdek hier welke stappen er bij de installatie van Windows 10 komen kijken!

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.