Zo kun je de wifi verbeteren!

Gemiddelde leestijd: 17 minuten

De draadloze internetverbinding (wifi) wordt tegenwoordig steeds vaker gebruikt voor het werken aan toepassingen. Wanneer je met een draadloze internetverbinding gaat werken is er niets vervelender dan een wegvallende en trage internetverbinding. In dit artikel vertellen we hoe je de wifi kunt verbeteren. 

Inhoudsopgave

mesh systeem

Ervaar jij problemen met de internetverbinding in huis?

Wanneer je problemen ervaart hebt met de draadloze internetverbinding is dat erg vervelend. Het kan dan voorkomen dat het internet wegvalt of heel langzaam is.

Tegenwoordig zijn er verschillende opties waarmee je de wifi verbinding kunt verbeteren. Voor de beste internetverbinding in huis kun je het beste voor een mesh systeem gaan.

Ontdek hier hoe jij de wifi kunt verbeteren!

Wifi bereik in huis verbeteren

Als de internetverbinding in huis (wifi) langzaam of instabiel is moet deze worden verbeterd. Voordat je de wifi kunt verbeteren moet het zwakke punt uit het netwerk worden achterhaald. 

Wanneer je het zwakke punt uit het netwerk wilt achterhalen moet er een speedtest worden gedaan. Voor het testen van de snelheid zijn twee verschillende opties. Zo kun je een video / film via het internet bekijken en daarnaast kun je een speedtest doen. 

Door een speedtest te doen wordt de snelheid waarin bestanden kunnen worden geüpload en gedownload in MB/Seconde achterhaald. In het artikel: ”Wat is een goede internetsnelheid” staat beschreven wat een goede internetsnelheid is. 

Ook met een snelle internetverbinding kan het wifi problemen geven. Bijvoorbeeld als de verbinding iedere keer weg valt. In dat geval kan het voorkomen dat er een probleem is met de instellingen op de router of het digitale apparaat. Daarnaast kan het voorkomen dat de router defect is. 

Wifi bereik verbeteren

Wifi ontvangst verbeteren

Bij een wifi signaal dat niet sterk genoeg is zijn er vaak punten waarop het internet niet naar tevredenheid werkt. In dat geval kun je de wifi verbeteren door het signaal te versterken. Door het wifi signaal te versterken zal het internet bereik toenemen. Hierdoor kun je na het versterken van dit signaal vaak op iedere locatie snel op het internet werken. 

Voor het versterken van het wifi signaal zijn verschillende opties beschikbaar. Enkele opties die vaak werken voor het versterken van het wifi signaal zijn onder andere: 

  • De router vervangen door een sterkere router
  • Firmware van de router naar de nieuwste versie bijwerken
  • De router naar een centrale plek in huis verplaatsen
  • Wifi versterker zoals een wifi extender of een wifi repeater gebruiken
  • Een tweede router als acces point op de router aansluiten
  • Mesh systeem aan het internet koppelen

Verschil tussen het 2.4GHZ en het 5GHZ signaal

De meeste routers van tegenwoordig kunnen twee verschillende soorten wifi signalen uitzenden. Zo kunnen routers een 2.4GHZ en een 5GHZ wifi signaal uitzenden. 

Bij het 5GHz netwerk wordt het wifi signaal met een hogere frequentie verspreid. Door deze hogere frequentie kunnen er met het 5GHZ netwerk hogere download en upload snelheden worden behaald. 

De snelheid van het internet wordt door het abonnement bepaald. 

Ondanks de hogere snelheden waarmee het 5GHZ signaal kan werken heeft het 5GHZ netwerk een beperkte reikwijdte. Zo kan het 2.4GHZ signaal op afstanden van 10 tot 15 meter nog snel werken terwijl dit bij het 5GHZ signaal vaak enkele meters minder is. 

mesh systeem

Ervaar jij problemen met de internetverbinding in huis?

Wanneer je problemen ervaart hebt met de draadloze internetverbinding is dat erg vervelend. Het kan dan voorkomen dat het internet wegvalt of heel langzaam is.

Tegenwoordig zijn er verschillende opties waarmee je de wifi verbinding kunt verbeteren. Voor de beste internetverbinding in huis kun je het beste voor een mesh systeem gaan.

Ontdek hier hoe jij de wifi kunt verbeteren!

Wifi verbeteren door de router te verplaatsen

Een router verspreid het internet signaal (wifi) binnen een straal van 10 tot 15 meter. Dit is afhankelijk van de frequentie die voor het uitzenden van het internet wordt gebruikt. 

Doordat het wifi signaal rondom de router wordt uitgezonden speelt de locatie van de router een belangrijke rol. Wanneer je de router in een hoek plaatst kan het voorkomen dat de verbinding niet aan de andere kant van de kamer kan komen. 

In dat geval kun je de wifi eenvoudig verbeteren door de router te verplaatsen. Voor een optimale wifi dekking in huis kan de router het beste in het midden van de kamer worden gepositioneerd. 

Naast de locatie waar de router is geplaatst speelt de kwaliteit van de router een belangrijke rol. Er zijn tegenwoordig verschillende soorten routers. Over het algemeen kunnen de routers uit het duurdere segment een sterker signaal verspreiden. Op deze manier kan het vervangen van een router een goede keuze zijn om de internetverbinding in huis te verbeteren. 

Wifi verbeteren door de router te verplaatsen

Wifi kanaal veranderen 

Iedere router die met het internet is verbonden wordt met een kanaal verbonden. Het kanaal waarmee de router is verbonden is te vergelijken met een rij strook op de snelweg. Tegenwoordig zijn er veel verschillende routers die op een kanaal werken. Wanneer verschillende routers met hetzelfde netwerk zijn verbonden kan het voorkomen dat het op dat kanaal erg druk is. 

Een druk kanaal is te vergelijken met een file op de snelweg. Het kan hierdoor voorkomen dat de wifi verbinding ineens een stuk trager is. Om de wifi te verbeteren kun je het wifi kanaal veranderen. Voordat je het wifi kanaal gaat veranderen is het handig om te bekijken welk kanaal leeg is. Hiervoor kan een programma als: inSSIDer worden gebruikt. Met het programma inSSIDer kunnen de lege kanalen worden opgezocht. Door de router met een leeg kanaal te verbinden zal de internetverbinding een stuk verbeterd worden. 

Wifi verbeteren door het internet signaal te versterken

Er is niets vervelender dan een slechte internetverbinding in huis. In sommige gevallen kan het voorkomen dat de internetverbinding niet sterk genoeg is. Bij een zwakke internetverbinding kan het internet wegvallen of erg langzaam zijn. 

Wanneer het internetverbinding te zwak is kun je de wifi verbeteren door het wifi signaal te versterken. Voor het versterken van het wifi signaal zijn verschillende mogelijkheden. Zo kan het internet signaal worden versterkt met behulp van:

  • Een mesh systeem
  • Tweede router als acces point instellen
  • De wifi extender / repeater 

Internetverbinding in huis verbeteren met een access point

Wanneer je in een grote ruimte een goede internetverbinding wilt hebben is een access point een goede oplossing. Voordat je de internetverbinding met een access point kunt verbeteren moet de router met het access point worden verbonden. 

Voor de verbinding tussen de router en een access point wordt een ethernet kabel gebruikt. Doordat het access point via de kabel is verbonden kun je op iedere locatie waar een kabel naartoe getrokken is een internetverbinding tot stand brengen.  

Nadat het access point met de router is verbonden kan hij zelfstandig een netwerk opzetten. Dit is vooral erg handig wanneer je een goede draadloze verbinding op zolder / in de schuur of in het kantoor / bedrijfspand zou willen hebben.

Tegenwoordig zijn er routers die als access point kunnen functioneren. Hierdoor kun je een tweede router aan het netwerk toevoegen. Soms heeft een router een modem functie. Deze moet uitgeschakeld worden als je de router als accesspoint wilt gaan gebruiken. 

wifi verbeteren met een access point
mesh systeem

Ervaar jij problemen met de internetverbinding in huis?

Wanneer je problemen ervaart hebt met de draadloze internetverbinding is dat erg vervelend. Het kan dan voorkomen dat het internet wegvalt of heel langzaam is.

Tegenwoordig zijn er verschillende opties waarmee je de wifi verbinding kunt verbeteren. Voor de beste internetverbinding in huis kun je het beste voor een mesh systeem gaan.

Ontdek hier hoe jij de wifi kunt verbeteren!

Draadloze internetverbinding verbeteren met een Wifi extender

Met de wifi extender wat ook wel range extender wordt genoemd kan het bereik van de wifi verbinding in huis worden vergroot. Voor het vergroten van het bereik wordt het huidige wifi signaal door de wifi extender doorgestuurd.

Op deze manier kan kun je de wifi verbeteren zodat er door het gehele huis een goede internetverbinding aanwezig is. Voordat de wifi extender kan worden gebruikt moet de wifi extender met de draadloze internetverbinding worden verbonden.

Doordat de wifi repeater het signaal verspreid speelt de locatie een belangrijke rol. Voor de optimale dekking moet de wifi extender op een locatie worden geplaatst waar nog voldoende wifi signaal beschikbaar is.

Draadloze internetverbinding verbeteren met een Wifi booster

Naast de wifi repeater kun je de wifi verbeteren door een wifi booster in het netwerk te plaatsen. In tegenstelling tot de wifi repeater kan de wifi booster het internet signaal versterken. Voordat een wifi booster het internet signaal kan versterken moet hij met de router worden verbonden. In de meeste gevallen bestaat een wifi booster hierdoor uit een set met zenders en ontvangers. 

De zender moet met de router worden verbonden en in de buurt van de router worden geplaatst. Vervolgens kan de zender met de ontvanger communiceren en het ontvangen internet signaal versterken. Doordat de wifi booster het internet signaal versterkt kan er een snelle en stabiele internetverbinding worden gemaakt. Vaak maakt een wifi booster een eigen netwerk aan. 

Wanneer je van de ene ruimte naar de andere ruimte loopt kan het voorkomen dat de internetverbinding wegvalt. Het internet kan wegvallen doordat het digitale apparaat van netwerk wisselt. 

Mesh systeem

Een Mesh systeem bestaat uit een combinatie van verschillende zenders en ontvangers. Binnen een mesh netwerk worden de zenders en ontvangers satellieten genoemd. In iedere satelliet zit een zender en een ontvanger die met elkaar samen werken. Doordat de satellieten met elkaar samen werken wordt het bereik van de wifi vergroot.

Voordat je de wifi kunt verbeteren moet de hoofdunit met de router worden verbonden. Voor de optimale werking van het mesh systeem moet de hoofdunit in de buurt van de router worden geplaatst. Nadat de router met de hoofdunit is verbonden moet het mesh systeem worden ingesteld. Vaak kan hiervoor een app of de website van het mesh systeem worden gebruikt.

Een groot voordeel van het mesh systeem is dat hij gemakkelijk kan worden uitgebreid. Zo zijn er verschillende merken die losse satellieten verkopen. Het is hierbij belangrijk dat de losse units van hetzelfde merk zijn als het merk waar de hoofdset van is. Ieder mesh systeem werkt namelijk op een andere manier. In het artikel “Wat is een mesh systeem?” kun je alles over het mesh systeem lezen.

wifi verbeteren met een mesh systeem

Betrouwbare en veilige internetverbinding

In de laatste jaren zijn er steeds meer nieuwe toepassingen bijgekomen waarvoor het internet kan worden gebruikt. Doordat het internet steeds vaker wordt gebruikt worden er soms ook persoonlijke gegevens gedeeld. 

Doordat de persoonlijke gegevens via het internet worden gedeeld is het belangrijk dat zowel de internetverbinding als het digitale apparaat zoals de computer, laptop, tablet of mobiele telefoon wordt beveiligd. 

Wanneer het digitale apparaat of de internetverbinding niet beveiligd is kan dit gevaren met zich meebrengen. Het kan hierdoor voorkomen dat er kwaadaardige software op de computer beland. Door deze kwaadaardige software kan het internet ineens een stuk langzamer werken. 

Door het digitale apparaat met een goede virusscanner te beveiligen kan de kwaadaardige software worden herkend en vervolgens zelfs direct worden verwijderd. Op deze manier loop je minder kans op gevaren. 

Naast het beveiligen van de computer kan ook het internet worden beveiligd. Voor het beveiligen van de internetverbinding kan een VPN verbinding worden gebruikt. Een VPN verbinding kan het internetverkeer versleutelen. Hierdoor kunnen anderen zoals hackers, overheidsinstanties en de internetprovider niet zien wat jij op het internet doet. Doordat het internetverkeer wordt versleuteld kan er veilig en zelfs anoniem worden geinternet.  

mesh systeem

Ervaar jij problemen met de internetverbinding in huis?

Wanneer je problemen ervaart hebt met de draadloze internetverbinding is dat erg vervelend. Het kan dan voorkomen dat het internet wegvalt of heel langzaam is.

Tegenwoordig zijn er verschillende opties waarmee je de wifi verbinding kunt verbeteren. Voor de beste internetverbinding in huis kun je het beste voor een mesh systeem gaan.

Ontdek hier hoe jij de wifi kunt verbeteren!

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.