Zo kun je de wifi beveiligen!

Gemiddelde leestijd: 13 minuten

Voor de verbinding met het internet worden draadloze internetverbindingen (wifi) steeds vaker gebruikt. Door de grote hoeveelheid apparaten die met de wifi verbinding met het internet zijn verbonden hangen er gevaren aan het internet. Om de gevolgen van de gevaren van het internet te beperken is het belangrijk om de wifi te beveiligen. In dit artikel vertellen we hoe je veilig met de draadloze internetverbinding kunt verbinden.

Inhoudsopgave

wifi verbinding beveiligen

Wil jij jouw wifi beveiligen?

Door het toenemende aantal toepassingen hangen er steeds meer gevaren aan het internet. Om de gevaren van het internet te beperken moet je de computer en het internet (wifi) beveiligen.

Ontdek hier hoe je de wifi kunt beveiligen!

Wifi verbinding beveiligen

Als de draadloze internetverbinding niet beveiligd is kan iedereen zomaar met jouw internetverbinding verbinden. Zo kan het voorkomen dat een hacker zich met jouw internetverbinding verbind. 

Wanneer een hacker met het internet is verbonden kan hij gegevens afluisteren of een virus op de computers op een computer binnen dat netwerk installeren. Om de gevaren van het internet tegen te gaan moet je de wifi verbinding beveiligen. Voor het beveiligen van een wifi verbinding zijn verschillende opties beschikbaar waaronder:

 • De login gegevens zoals gebruikersnaam en wachtwoord van de router en eventueel de repeater aanpassen
 • Het wachtwoord van de internetverbinding wijzigen
 • Een andere netwerknaam aan de internetverbinding geven
 • WPS uitschakelen 
wifi verbinding beveiligen

wifi router beveiligen

Om veilig te kunnen internetten moet je de wifi verbinding beveiligen. Voor het beveiligen van de wifi verbinding moet je binnen de router inloggen. Vaak wordt er voor de router een makkelijk wachtwoord zoals admin met gebruikersnaam admin gebruikt. 

Doordat dit wachtwoord gemakkelijk te raden is moeten deze gegevens worden aangepast. Voor het wijzigen van de inloggegevens moet de website behorende bij de router worden bezocht. De website behorende bij de router is vaak via 192.168.0.1 te benaderen. 

Binnen de website behorende bij de router kunnen verschillende dingen worden gewijzig. Zo kan binnen deze website de gebruikersnaam en het wachtwoord voor de router worden gewijzigd en daarnaast kunnen de gegevens van de internetverbinding worden aangepast. 

Wanneer je de wifi wilt beveiligen moet de netwerknaam en het wachtwoord worden aangepast. Voor de internetverbinding kunnen verschillende soorten wachtwoorden worden gewijzigd. De veiligste wachtwoorden kunnen met WPA2 of WPA3 worden gemaakt. 

Wifi router beveiligen

Wifi repeater voor het verbeteren van de draadloze internetverbinding

Een wifi verbinding heeft vaak maar een beperkte reikwijdte. Het kan hierdoor voorkomen dat je niet in het hele huis een goede internetverbinding hebt. Gelukkig kan dit probleem worden opgelost. Voor het versterken van een draadloze internetverbinding kan een wifi repeater of worden gebruikt. Een wifi repeater vangt het internet signaal op en stuurt deze vervolgens verder door het huis. 

Voordat een wifi repeater kan worden gebruikt moet deze met de internetverbinding in huis worden verbonden. Vaak kan een wifi repeater met de router worden verbonden door op de WPS knop op zowel de router als de wifi repeater te drukken.

Naast de verbinding via WPS kan de wifi repeater ook met behulp van  de netwerknaam en het wachtwoord met het internet worden verbonden. Wanneer je de wifi repeater op deze manier met de internetverbinding wilt verbinden moet je bij de website van de wifi repeater inloggen. 

Om bij de website van de wifi repeater te komen moet het digitale apparaat zoals een laptop, telefoon, tablet of mobiele telefoon met de internetverbinding van de wifi repeater worden verbonden.

De gegevens van deze verbinding staan vaak op de sticker aan de achterkant van de wifi repeater. Nadat het digitale apparaat is verbonden kunnen er verschillende instellingen worden gedaan. Zo kun je de verbinding met het internet tot stand brengen en de wifi repeater beveiligen. Om de wifi repeater te beveiligen wordt het gebruik van een sterk wachtwoord aanbevolen. Een sterk wachtwoord bestaat uit een combinatie van: 

Wifi repeater beveiligen
 • minimaal 12 tekens
 • speciaal teken
 • hoofdletter
 • cijfer

Wifi repeater beveiligen

Als de wifi repeater met een draadloze internetverbinding wordt verbonden kan er een nieuw netwerk (hotspot) worden aangemaakt. De gegevens behorende bij de hotspot kunnen bij sommige modellen overeen komen met de netwerknaam en het wachtwoord waarmee de wifi repeater is verbonden. Daarnaast zijn er wifi repeaters waarbij de netwerknaam en wachtwoord moet worden ingesteld.   

Hoe de gegevens van de wifi repeater kunnen worden gewijzigd kan per wifi repeater en apparaat waarmee deze is verbonden verschillen. Voor het beveiligen van de internetverbinding is het belangrijk dat de nieuwste versie van de firmware van de router en de wifi repeater zijn geïnstalleerd. 

Naast de nieuwste firmware heb je een sterk wachtwoord nodig. Een sterk wachtwoord bestaat uit een combinatie van 12 tekens waarbij letters, cijfers en leestekens worden gecombineerd. Door een veilig wachtwoord aan te maken kun je de internetverbinding veilig houden. 

wifi verbinding beveiligen

Wil jij jouw wifi beveiligen?

Door het toenemende aantal toepassingen hangen er steeds meer gevaren aan het internet. Om de gevaren van het internet te beperken moet je de computer en het internet (wifi) beveiligen.

Ontdek hier hoe je de wifi kunt beveiligen!

Gasten netwerk aanmaken

Het internet is in de laatste jaren een steeds belangrijke rol gaan spelen. Zo wordt het internet voor veel verschillende toepassingen en op veel verschillende locaties gebruikt.  Wanneer je aan anderen toegang tot het internet wilt geven kan het netwerk van het thuisnetwerk worden gescheiden. 

Het gescheiden netwerk wordt ook wel het gast netwerk genoemd. Apparaten die met het gast netwerk zijn verbonden kunnen niet ieder verbonden apparaat benaderen. Hierdoor kun je voorkomen dat apparaten zoals een NAS en de printer ongevraagd door anderen worden gebruikt. 

Om de wifi te beveiligen is een gasten netwerk niet voldoende. Bij sommige routers kunnen apparaten via het gasten netwerk met de normale internetverbinding worden verbonden. Het is hierdoor belangrijk dat er voor het gasten netwerk een sterk wachtwoord wordt gebruikt. 

Vaak kan het wachtwoord en de netwerknaam via een web interface worden aangepast. Voor het instellen van het gastennetwerk moet je binnen de web-interface naar het tabblad met de tekst: ”gastnetwerk”, “Guest Network”, of iets dat hierop lijkt. In de meeste gevallen is deze optie onder draadloze instellingen te vinden. 

Wifi hotspot beveiligen

Wifi beveiligen met een sterk wachtwoord

Wanneer je de internetveiligheid wilt verbeteren moet je de wifi beveiligen. Voor het beveiligen van de draadloze internetverbinding moet er een sterk wachtwoord voor de wifi verbinding worden aangemaakt. 

Het wachtwoord voor de draadloze internetverbinding kan binnen de web interface van de router of de wifi repeater worden aangemaakt. Vaak is deze optie bij het tabblad wifi-> beveiliging of wifi-> security te vinden. 

Naast het wachtwoord kan hier ook de naam van de internetverbinding worden aangepast. Voor de beveiliging van de internetverbinding kunnen verschillende encryptie methoden worden gekozen. Een van de meest gebruikte encryptie methoden is de WPA2 en WPA3. 

Nadat de netwerknaam en het wachtwoord van de internetverbinding zijn veranderd moeten deze in het vervolg voor de verbinding met het internet worden gebruikt.  

Sterk wachtwoord aanmaken

Om de internetverbinding te kunnen beveiligen heb je een sterk wachtwoord nodig. Een sterk wachtwoord bestaat uit een combinatie van minimaal 12 tekens waaronder:

 • speciaal teken
 • hoofdletter
 • cijfer

Veilig en anoniem internetten

Wanneer je via het internet aan toepassingen gaat werken heb je al snel met verschillende toepassingen te maken. Door het grote aantal toepassingen waarvoor het internet kan worden gebruikt hangen er gevaren aan het gebruik van het internet. 

Om de computer / laptop tegen de gevaren van het internet te beschermen moet er een virusscanner worden geïnstalleerd. Een virusscanner kan kwaadaardige software herkennen en verwijderen. Zelfs voordat jij de kwaadaardige software hebt gedetecteerd. 

Naast het installeren van een virusscanner kan het internetverkeer worden versleuteld. Voor het versleutelen van het internetverkeer kan een VPN verbinding worden gebruikt. Een VPN verbinding kan het internetverkeer versleutelen. Hierdoor kunnen anderen zoals hackers, overheidsinstanties, de internetprovider en anderen die gebruik maken van een openbare internetverbinding het internetverkeer niet afluisteren. Op deze manier kun je anoniem en veilig op het internet surfen

wifi verbinding beveiligen

Wil jij jouw wifi beveiligen?

Door het toenemende aantal toepassingen hangen er steeds meer gevaren aan het internet. Om de gevaren van het internet te beperken moet je de computer en het internet (wifi) beveiligen.

Ontdek hier hoe je de wifi kunt beveiligen!

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.