Wat is Whatsapp fraude en hoe voorkom je het? 

Gemiddelde leestijd: 13 minuten

Criminelen zoeken continue naar nieuwe manieren waarop ze mensen op kunnen lichten. Ook Whatsapp wordt tegenwoordig door criminelen gebruikt om mensen op te lichten. Deze vorm van internet oplichting wordt ook wel Whatsapp Fraude genoemd. In dit artikel vertellen we wat WhatsApp Fraude is, hoe je dit kunt herkennen en hoe jij jezelf hiertegen kunt beschermen.

Inhoudsopgave

Veilig online

Ben jij benieuwd hoe jij jezelf tegen WhatsApp fraude kunt beschermen?

Het internet kan tegenwoordig voor een grote hoeveelheid aan toepassingen worden gebruikt. Hierdoor worden er soms ook persoonlijke gegevens via het internet gedeeld. Door het delen van persoonlijke gegevens zoals een telefoonnummer of een e-mail adres kunnen criminelen de persoonlijke gegevens achterhalen. Wanneer cybercriminelen persoonlijke gegevens hebben bemachtigd kan dit vervelende gevolgen hebben.

Ontdek hier hoe jij jezelf tegen de gevaren van het internet kunt beperken

Wat is WhatsApp fraude? 

WhatsApp fraude is een vorm van internet oplichting waarbij criminelen WhatsApp gebruiken om slachtoffers op te kunnen lichten. Deze vorm van internet oplichting komt in de huidige tijd erg vaak voor. Zo is het aantal meldingen in 2020 verviervoudigd ten opzichte van een jaar eerder. Er zijn op 1 Oktober 2020 zelfs 9605 meldingen van internet fraude gemaakt waarbij het overgrote gedeelte van de slachtoffers via WhatsApp benadeeld zijn.

Vooral mensen die ouder dan 55+ zijn behoren tot de groep die het vaakst in deze vorm van oplichting trappen. Als je in deze vorm van oplichting trapt wordt er geld naar de rekening van de internetcriminelen overgemaakt. Buit maken van geld is niet het enige waarvoor dit wordt gebruikt. In sommige gevallen wordt zelfs het gehele WhatsApp account overgenomen.   

Van de vele meldingen die van deze vorm van oplichting zijn gemaakt is het WhatsApp account bij 242 meldingen door internetcriminelen overgenomen. Als het WhatsApp account is overgenomen wordt jouw telefoonnummer gebruikt om nieuwe slachtoffers te maken. 

Om geld van de slachtoffers te kunnen krijgen spelen de internetcriminelen op de emoties van hun slachtoffers in. Zo wordt er verteld dat de bekende een nieuw telefoon nummer heeft en dat hij / zij geldproblemen heeft. In de meeste gevallen moet er dan zogenaamd een rekening worden betaald die echt niet op zich kan laten wachten. 

Natuurlijk willen de internetcriminelen niet door de politie opgespoord kunnen worden. Daarom maken zij gebruik van rekeningen van anderen. Mensen die hun rekening hiervoor beschikbaar stellen worden ook wel geldezels genoemd. 

Wat is WhatsApp fraude

Voorkom WhatsApp fraude door de verificatie / registratie code niet te delen

Wanneer een internet crimineel het WhatsApp account over probeert te nemen om vanuit jouw naam WhatsApp fraude te plegen heeft hij een code nodig. Het kan daarom zijn dat iemand jouw benaderd en om een WhatsApp code vraagt. Vaak heeft diegene jouw nummer dan via het internet zoals een marktplaatsadvertentie of via Facebook bemachtigd. 

Om anderen vanuit jouw nummer op te kunnen lichten veranderen ze hun WhatsApp nummer in jouw nummer waarna er een registratie code naar jouw telefoonnummer wordt verzonden. Met behulp van deze code kan de internetcrimineel de Whatsapp registratie voltooien en WhatsApp vanuit jouw nummer gebruiken. Doordat de internetcrimineel zich als jouw voor doet is dit ook wel een vorm van identiteitsfraude. 

Het is belangrijk om nooit aan deze praktijken mee te werken en deze codes daarom niet naar anderen door te sturen. In een SMS met de verificatiecode  is makkelijk te herkennen doordat er in de SMS staat dat het om een registratie code voor WhatsApp gaat.

Verificatie om WhatsApp fraude te voorkomen

WhatsApp fraude door aan te geven dat een bekende van jouw een nieuw nummer heeft

Bij de WhatsApp fraude die het vaakst door criminelen wordt toegepast doet de internetcrimineel alsof hij een bekende is. Om zoveel mogelijk slachtoffers te maken gebruikt de internetcrimineel een profielfoto van de bekende. 

Vaak wordt er gezegd dat hij / zij met geldnood zit en wordt er gevraagd of je iets voor wilt schieten. Als je hier intrapt wordt het geld niet naar de rekening naar de bekende over gemaakt. Het geld beland dan namelijk op de rekening van de internetcrimineel. 

Whatsapp fraude herkennen door de bekende op te bellen 

Wanneer je twijfelt of de bekende een ander telefoonnummer heeft is het verstandig om de bekende met het bekende telefoonnummer op te bellen. Door de persoon te bellen kun je verifiëren of die persoon een ander telefoon nummer heeft. Om niet in deze vorm van fraude te trappen is het belangrijk dat je geen geld over maakt totdat je zeker weet dat het om de juiste persoon gaat naar wie je het geld over wilt maken. 

Veilig online

Ben jij benieuwd hoe jij jezelf tegen WhatsApp fraude kunt beschermen?

Het internet kan tegenwoordig voor een grote hoeveelheid aan toepassingen worden gebruikt. Hierdoor worden er soms ook persoonlijke gegevens via het internet gedeeld. Door het delen van persoonlijke gegevens zoals een telefoonnummer of een e-mail adres kunnen criminelen de persoonlijke gegevens achterhalen. Wanneer cybercriminelen persoonlijke gegevens hebben bemachtigd kan dit vervelende gevolgen hebben.

Ontdek hier hoe jij jezelf tegen de gevaren van het internet kunt beperken

Herken WhatsApp fraude door persoonlijke vragen te stellen

Een gesprek met een cybercrimineel is vaak erg algemeen en komt uiteindelijk altijd uit op geldproblemen. Hierbij geeft de zogenaamde bekende aan dat hij / zij hulp nodig heeft om een openstaande rekening te betalen. In zo’n geval is het belangrijk dat er persoonlijke vragen worden gesteld. Bij deze vragen is het belangrijk dat alleen de bekende het antwoord op deze vragen kan hebben.   

Een voorbeeld van zo’n vraag kan zijn waar je het laatst samen hebt gegeten of welke auto je hebt. Natuurlijk moet het antwoord op deze vraag niet op het internet te vinden zijn. Wanneer de oplichter deze vraag ontwijkt of het antwoord op deze vraag niet weet, dan kun je ervan uit gaan dat je met een cybercrimineel te maken hebt.

Zoek het nummer waarmee je wordt benader op

Soms gebruiken cybercriminelen een telefoonnummer meerdere keren achter elkaar. Hierdoor kan het voorkomen dat het telefoonnummer waarmee je benaderd wordt als frauduleus telefoon nummer wordt gezien. Wanneer het telefoonnummer waarmee je wordt benaderd op deze lijst staat weet je dat het nummer voor kwaadwillende doeleinden wordt gebruikt. 

Scherm je profielen af

De meeste cybercriminelen verzamelen telefoonnummers van hun slachtoffers via het internet. Zo zoeken ze het nummer bijvoorbeeld via marktplaats en gebruiken ze een profielfoto van social media zoals Facebook, LinkedIn of Instagram. Doordat de persoonlijke gegevens vaak openbaar staan kunnen cybercriminelen deze gegevens gemakkelijk vinden. Het is daarom verstandig om de persoonlijke gegevens te verbergen. 

Naast de persoonlijke gegevens kunnen ook namen, reacties en informatie over familie en vrienden worden verzameld. Met deze verzamelde gegevens proberen cybercriminelen op een overtuigende manier slachtoffers via het internet te maken. Door je persoonlijke gegevens op social media af te schermen geef je de internetcriminelen minder mogelijkheden om jouw doeltreffend op te lichten. 

Profiel afschermen om WhatsApp fraude te voorkomen

Ben jij onverhoopt slachtoffer van WhatsApp fraude geworden?

Wanneer je onverhoopt toch in WhatsApp fraude bent getrapt is het verstandig als je daar zo snel mogelijk aangiften van gaat doen. In de meeste gevallen wordt er geen aangiften van cybercriminaliteit gedaan. Daarnaast zijn er weinig rechercheurs die zich in cybercriminaliteit hebben verdiept. Het is hierdoor erg lastig om de cybercriminelen te traceren. Hierdoor is de pakkans erg laag. 

Van het aantal meldingen die er van cybercriminaliteit worden gemaakt wordt de verdachte in minder dan vijf procent gevonden. Ondanks dat de pakkans erg laag is betekend dit niet dat deze vorm van criminaliteit niet serieus genomen wordt. Er zijn ook nieuwe wetten waardoor de politie meer bevoegdheden heeft gekregen om internetcriminelen op te kunnen sporen. 

Zo kun jij jezelf tegen de gevaren van het internet beperken

Tegenwoordig kan het internet voor een grote hoeveelheid verschillende toepassingen worden ingezet. Zo kun je het internet gebruiken om met elkaar te communiceren, bankzaken te regelen, het delen van bestanden en om via online shoppen producten te kopen. Doordat er voor sommige toepassingen persoonlijke gegevens worden gedeeld hangen er ook gevaren aan het internet. Zo kan het voorkomen dat je tijdens de zoektocht naar een product op een kwaadaardige website terecht komt. Vanaf een kwaadaardige website kan er onverhoopt een virus naar de computer worden gedownload. 

Als een virus op de computer is beland kan dit verschillende vervelende gevolgen hebben. Zo kan een virus proberen om de wachtwoorden te achterhalen en kunnen bestanden worden geblokkeerd. Door een goede virusscanner op de computer te installeren kun je jezelf tegen de gevaren van het internet beschermen. Met een virusscanner kunnen kwaadaardig programma’s worden herkend en vervolgens automatisch verwijderen. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat de online veiligheid wordt vergroot. 

Naast een goede virusscanner kun je ook preventieve maatregelen treffen. Zo kan het internetverkeer tussen de computer en een website worden afgeschermd. Hiervoor kan een VPN verbinding worden gebruikt. Met behulp van een VPN verbinding wordt het internetverkeer versleuteld zodat anderen zoals de cybercriminelen, overheidsinstanties en internetproviders niet kunnen zien wat jij op het internet doet.  

Veilig online

Ben jij benieuwd hoe jij jezelf tegen WhatsApp fraude kunt beschermen?

Het internet kan tegenwoordig voor een grote hoeveelheid aan toepassingen worden gebruikt. Hierdoor worden er soms ook persoonlijke gegevens via het internet gedeeld. Door het delen van persoonlijke gegevens zoals een telefoonnummer of een e-mail adres kunnen criminelen de persoonlijke gegevens achterhalen. Wanneer cybercriminelen persoonlijke gegevens hebben bemachtigd kan dit vervelende gevolgen hebben.

Ontdek hier hoe jij jezelf tegen de gevaren van het internet kunt beperken

gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *