Wat kun je met een WatchOS app en wat kun je ermee?

Gemiddelde leestijd: 10 minuten

In de laatste jaren zijn er veel technische ontwikkelingen geweest die elkaar allemaal snel hebben opgevolgd. Met behulp van deze technische ontwikkelingen zijn ook de horloges een stuk slimmer geworden. Om deze slimme functies te kunnen gebruiken heeft Apple het besturingssysteem WatchOS voor het slimme horloge ontwikkeld. Binnen dit besturingssysteem kunnen verschillende apps worden geïnstalleerd. Iedere app wordt ook wel een WatchOS app genoemd. In dit artikel vertellen we wat je met een WatchOS app kunt doen en hoe je deze apps kunt gebruiken. 

Inhoudsopgave

Wat is WatchOS?

Door de komst van het slimme horloge zijn er veel nieuwe toepassingen bijgekomen waarvoor een horloge kan worden gebruikt. Enkele toepassingen waarvoor het slimme horloge kan worden gebruikt zijn onder andere:

 • Bekijken van berichten die op de smartphone worden ontvangen
 • De route bepalen met behulp van navigatie
 • Gesprekken van de telefoon beantwoorden
 • Muziek luisteren

Om de slimme functies van de smartwatch te kunnen gebruiken moeten er apps worden geïnstalleerd. Voordat er een app op de Apple Watch kan worden geïnstalleerd moet je op de Digital Crown drukken om het beginscherm te tonen. 

Vanaf het startscherm moet de Apple App Store worden geopend. Nadat de Apple App Store is geopend kan er naar apps worden gezocht. Voor het zoeken naar apps zijn drie verschillende opties. Zo kan er een app worden gevonden door te schrijven, in te spreken of door de uitgelichte apps en geselecteerde app collecties te scrollen.

Voordat er een app vanuit de Apple App Store kan worden gedownload moet je over een iCloud account beschikken. Een iCloud account bestaat uit een combinatie van een e-mailadres en een wachtwoord. Een iCloud e-mailadres eindigt altijd op @icloud.com. 

WatchOS app

Watch OS app installeren

Bij iedere app staat een beschrijving, beoordeling en recensies over de app weergegeven. Met behulp van deze gegevens kun je bepalen of de WatchOS app aan jouw verwachtingen gaat voldoen. Nadat je deze gegevens hebt bekeken kan de app worden gedownload. Hiervoor moet je binnen de App Store op de knop met de tekst: “Download” drukken.

Soms moet er voor de installatie van een app een bevestiging worden gegeven. Deze bevestiging kan worden gegeven door twee keer op de zijknop van het horloge te drukken. Vervolgens wordt de app op het horloge geïnstalleerd. Binnen de App Store zijn betaalde en gratis apps te vinden. Wanneer er voor de app moet worden betaald staat er een bedrag bij de download knop. Voordat een betaalde app kan worden gedownload moet er een bedrag worden betaald. Voor het betalen van een WatchOS app zijn verschillende mogelijkheden. 

Zo kan een app worden gekocht met behulp van een Apple Pay card, een creditcard betaling of met het Apple ID-saldo. Naast de verschillende manieren waarop een app kan worden betaald kunnen ook de betalingen zelf verschillen. Er zijn namelijk apps waarvoor een eenmalig bedrag moet worden betaald, waarvoor periodiek een betaling moet worden gedaan of waarbij je binnen de app verschillende extra functies kunt kopen.

WatchOS app installeren

Waarvoor kan een WatchOS app worden gebruikt? 

Binnen de App Store zijn veel verschillende apps voor de Apple Watch te vinden. Hierdoor is er voor bijna iedere toepassing een WatchOS app te vinden. Enkele toepassingen waarvoor het slimme horloge van Apple kan worden gebruikt zijn onder andere:

 • Reizen
 • Nieuws
 • Productiviteit
 • Weer
 • Financieel
 • Informatief
 • Sport en gezondheid

Reizen

Wanneer je gaat reizen kan het handig zijn als je op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen van de route. Bij deze ontwikkelingen kun je denken aan de vertraging van het openbaar vervoer of om de eventuele files in de gaten te houden. 

Om de ontwikkelingen van de route in de gaten te houden kan er een WatchOS app van Google Maps op het horloge worden geïnstalleerd. Met deze app op het horloge wordt het een stuk makkelijker om naar mensen te navigeren. Hiervoor wordt er op het display van het horloge een overzicht van de route weergegeven.

Nieuws en media

Door de komst van het internet is het een stuk makkelijker geworden om op de hoogte te blijven van het nieuws. Ook op de smartwatch kan er nieuws worden gelezen. Voor het lezen van nieuws op de smartwatch kan de app van onder andere de NOS en de telegraaf op de smartwatch worden geïnstalleerd. 

Met beide apps is het mogelijk om korte berichten van het nieuws via de smartwatch te lezen. Om het uitgebreide artikel te kunnen lezen moet je de iPhone gebruiken. Daarnaast is er een app voor Pathé waarmee kaartjes kunnen worden gescand, tickets kunnen worden bekeken en de resterende tijd van de film kan worden bekeken.

Productiviteit verhogen met een WatchOS app

Smartphones worden steeds vaker gebruikt voor het verhogen van de productiviteit. Hierbij kan worden gedacht aan het maken en beheren van afspraken, het maken van notities en het bijhouden van administratieve taken. Voor deze belangrijke gegevens worden vaak notities gemaakt. Daarnaast kunnen afspraken in de Agenda worden bewaard. 

Als je de notities hebt gemaakt kan het handig zijn als je deze gemakkelijk kunt lezen. Om deze notities en agenda-afspraken te kunnen bekijken zijn er binnen de Apple App store verschillende apps te vinden. Hiermee blijf je gemakkelijk op de hoogte van de belangrijkste berichten. 

Naast de navigatie en het bekijken van de belangrijke gegevens kan het actuele weer worden bekeken. Door het weer via de smartwatch te bekijken ben je altijd op de hoogte van de toekomstige regenbuien. Zo kun je voor een regenbui schuilen en weet je ongeveer hoelang deze aan gaat houden.

Sporten met een WatchOS app

Wanneer je van plan bent om fanatiek te gaan sporten kan het handig zijn als je de sportprestaties kunt meten. Door de sportprestaties met een smartwatch bij te houden kun je op een overzichtelijke manier de eigenschappen van jouw sportprestaties bekijken. Hierdoor kun je een sport schema maken waarin je kunt zien hoe goed de voortgang is. 

Wanneer je de sportprestaties bij gaat houden kan dat verschillende voordelen met zich meebrengen. Zo kun je gemakkelijk zien hoe de voortgang van de presentaties zijn en wat je moet doen om op schema te komen. Voor het meten van de sportprestaties wordt vaak de GPS locatie gebruikt. Met behulp van GPS kun je de bewogen afstand bekijken en met welke snelheid je bent bewogen.

Nadat je klaar bent met het sporten kun je de verzamelde gegevens met de computer of laptop synchroniseren. Door deze gegevens met de computer te synchroniseren kun je zien waar je bent geweest en hoe snel je jezelf op die plekken hebt verplaatst. Dit kan erg handig zijn om de voortgang van jouw sportpresentaties te kunnen monitoren. Bijvoorbeeld wanneer je voor een groot evenement wilt trainen.

Sporten met WatchOS app

Belangrijke gegevens beschermen

Wanneer je een smartwatch gaat gebruiken worden er al snel verschillende gegevens verzameld. Natuurlijk wil je niet dat deze gegevens onverhoopt ineens in de verkeerde handen belanden. Voor het beschermen van deze gegevens is het belangrijk dat de computer, tablet en mobiele telefoon goed worden beveiligd. Hiervoor moet een goede virusscanner op het apparaat worden geïnstalleerd. 

Met een goede virusscanner kan een kwaadaardig programma of een kwaadaardige website worden herkend. Bij het bezoek van een kwaadaardige website wordt er een melding gegeven waarin staat dat de pagina onveilig is. Als je zo’n melding hebt gehad is het verstandig als de pagina wordt verlaten.  Mocht er onverhoopt toch een virus op een apparaat zijn beland, dan kan deze door de virusscanner worden herkend. Vervolgens zal de virusscanner een melding geven. Naast deze melding krijg je de keuze waarmee het virus van de computer kan worden verwijderd.

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.