Wat weet Google van mij?

In de afgelopen jaren zijn er vele technische ontwikkelingen geweest die elkaar snel hebben opgevolgd. Door deze technische ontwikkelingen is het zoeken naar informatie, afbeeldingen, video’s of muziek steeds makkelijker geworden. Voor het zoeken naar afbeeldingen, video’s, muziek of informatie wordt een zoekmachine gebruikt. 

Een zoekmachine is een website waarmee op het internet met behulp van een combinatie van woorden of een enkel woord worden gezocht. De zoekmachine van Google is in de afgelopen jaren steeds bekender geworden. Zoeken naar informatie op het internet is niet het enige waarvoor Google kan worden gebruikt. Google levert namelijk verschillende diensten zoals:

  • Zoeken op het internet met behulp van de Google zoekmachine
  • Route berekenen met Google Maps
  • Bestanden opslaan in Google Drive
  • Het besturingssysteem Android wat het besturingssysteem van Google voor de tablet, Chromebook en de mobiele telefoon is

Iedere functie van Google kan gratis worden gebruikt. Om de functies gratis aan te kunnen bieden worden gegevens van de gebruiker verzameld en vervolgens doorverkocht. Deze gegevens worden vervolgens gebruikt om persoonlijke advertenties te kunnen tonen. 

Ben jij benieuwd welke gegevens Google verzameld en wat Google van zijn gebruikers weet? In dit artikel vertellen we welke gegevens Google verzameld en wat Google allemaal over jouw weet. 

Hoe kan Google gegevens verzamelen?

Voordat we gaan vertellen wat Google allemaal van je weet is het belangrijk om te weten hoe de gegevens door Google kunnen worden verzameld. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen heeft Google verschillende toepassingen ontwikkeld waardoor Google voor verschillende doeleinden kan worden gebruikt.

Wanneer je de diensten van Google wilt gaan gebruiken moet je een account aanmaken. Een account bestaat uit een combinatie van een e-mail adres dat op @gmail eindigt met een daarbij behorend wachtwoord.

Het e-mailadres dat op @gmail eindigt wordt ook wel het GMAIL account genoemd.

Wat weet Google van mij

Voordat de diensten van Google kunnen worden gebruikt moet er met het Gmail account worden ingelogd. Nadat er met dit account is ingelogd worden er tijdens het werken aan toepassingen gegevens verzameld. Enkele gegevens die binnen het Gmail account worden opgeslagen zijn onder andere:

  • De locatie waar je met de mobiele telefoon bent geweest. Hiervoor wordt de GPS van de mobiele telefoon gebruikt
  • Routes naar locaties waar je bent geweest 
  • Apps die op de mobiele telefoon / tablet zijn geïnstalleerd
  • De zoekgeschiedenis van dingen die via het internet zijn bezocht
  • Favorieten worden binnen het GMAIL account opgeslagen
  • Tijdens het maken van een foto wordt de locatie van het toestel berekend. Hierdoor weet je op een later moment waar de foto is genomen  

Door het grote aantal toepassingen waarvoor de diensten van Google kunnen worden gebruikt weet Google al snel bijna alle persoonlijke gegevens van je. Natuurlijk wil je niet dat er ongemerkt ongewenste persoonlijke gegevens worden verzameld. 

Gelukkig kunnen de gegevens die door Google zijn verzameld worden bekeken. Voor het bekijken van de verzamelde gegevens moet er bij het GMAIL account worden ingelogd. Nadat er binnen het GMAIL account is ingelogd kunnen de verzamelde gegevens worden bekeken, beheerd en zelfs verwijderd.

Wil jij je persoonlijke gegevens veilig houden?

Wat weet Google van mijn Google account

Wanneer je Google gebruikt wordt de manier waarop jij je internet gebruikt bijgehouden.

  • Dat is: Google kan persoonlijke advertenties op basis van je zoekgedrag tonen
  • Op een later moment kunnen zien welke locaties jij hebt bezocht
  • Al je gegevens kunnen over je apparaten worden gesynchroniseerd

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

De persoonlijke gegevens die Google weet beheren

Als je al enige tijd met de toepassingen van Google werkt kan het handig zijn als je kunt zien welke gegevens er van jouw zijn verzameld. De persoonlijke gegevens kunnen worden bekeken door op het Google account in te loggen. 

Nadat je met het GMAIL account bij Google bent ingelogd moeten de instellingen van het account worden geopend. Binnen deze instellingen kan het dashboard voor de verzamelde gegevens worden getoond. Het dashboard kan via deze link direct worden geopend.  

Wat weet Google van mijn Google account

Wanneer je de gegevens via de instellingen wilt openen moet het Google account eerst worden geopend. Door op de link naar het Google account te drukken wordt alles van het GMAIL account geopend. Hier is een overzicht met verschillende opties te zien. 

Door binnen deze opties op de knop onder Privacy en personalisatie te drukken komen enkele opties voor de verzamelde gegevens tevoorschijn. Wanneer je hier voor Gegevens uit apps en services die je gebruikt kiest kunnen alle gegevens die binnen het GMAIl account zijn opgeslagen per toepassing worden bekeken. 

Als er gegevens zijn verzameld waarvan je liever niet hebt dat deze gegevens bewaard blijven kunnen de gegevens worden verwijderd. Verwijderen van deze gegevens is vooral handig als je anoniem naar informatie wilt kunnen zoeken

Gegevens met behulp van Google Maps verzamelen

Zoeken naar informatie, afbeeldingen en het kijken van video’s is niet de enige manier waarop gegevens door Google worden verzameld.

Persoonlijke gegevens kunnen namelijk ook worden verzameld door met Google Maps te navigeren. Het navigeren met Google Maps levert verschillende voordelen op zoals:

Wat weet Google van mijn tijdens het gebruik van Google Maps
  • Actuele reistijd wordt aangegeven
  • Aankomsttijd wordt van tevoren berekend
  • Als er een file op de route aanwezig is wordt er naar een alternatieve route gezocht. Hierdoor kun je altijd zo snel mogelijk op de plek van bestemming aankomen 
  • Snelheid waarin je jezelf verplaatst wordt met behulp van G
  • Flitsers en ongelukken worden binnen de app weergegeven

Wanneer je met behulp van Google Maps gaat navigeren worden de gegevens van de locatie verzameld. Doordat de locatie gegevens worden verzameld kunnen de bezochte locaties op een later moment worden bekeken. Deze gegevens kunnen allemaal binnen het Google account worden bekeken.   

Hoe weet Google wat ik wil zoeken

In de afgelopen jaren zijn er steeds meer computergebruikers bijgekomen. Bijna iedere computergebruiker zoekt op het internet naar informatie, foto’s / afbeeldingen of video’s. Wanneer je op het internet wilt gaan zoeken moet je een zoekopdracht in een zoekmachine invoeren. 

De zoekmachine is een website waarmee met behulp van een of enkele woorden kan worden gezocht. Door met behulp van een combinatie van woorden te zoeken kan er specifieker en efficiënter naar informatie worden gezocht. In het artikel: “Efficiënt met Google zoeken” staat stapsgewijs beschreven hoe er met Google kan worden gezocht. 

Google is een van de bekendste zoekmachines. Hierdoor worden er dagelijks vele zoekopdrachten opgegeven.

Iedere zoekopdracht wordt binnen de zoekmachine opgeslagen. Om de zoektocht naar informatie makkelijker te maken verzameld Google deze informatie. 

Welke gegevens worden door Google bewaard

Door het grote aantal gebruikers worden dagelijks vele zoekopdrachten opgegeven. Ingevoerde zoekopdrachten worden met behulp van kunstmatige intelligentie door bots van Google verzameld. Met de gegevens die door de bots zijn verzameld weet de zoekmachine de meest actuele onderwerpen waar vaak naar wordt gezocht.

Om sneller en efficiënter op het internet te kunnen zoeken worden de eerder opgegeven zoekopdrachten met behulp van kunstmatige intelligentie door bots met elkaar gecombineerd. Hierdoor kunnen er zoeksuggesties door Google worden gegeven. Deze zoeksuggesties worden ook wel gerelateerde berichten genoemd.

Wil jij je persoonlijke gegevens veilig houden?

Wat weet Google van mijn Google account

Wanneer je Google gebruikt wordt de manier waarop jij je internet gebruikt bijgehouden.

  • Dat is: Google kan persoonlijke advertenties op basis van je zoekgedrag tonen
  • Op een later moment kunnen zien welke locaties jij hebt bezocht
  • Al je gegevens kunnen over je apparaten worden gesynchroniseerd

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Geef een reactie