Wat is hardware en hoe installeer je het?

Gemiddelde leestijd: 17 minuten

Heb je net een nieuwe computer gekocht en wil je weten hoe je hier hardware op moet installeren? Heb je nieuwe hardware gekocht en ben je benieuwd wat je moet doen om deze te kunnen gebruiken? Of ben je gewoon benieuwd wat hardware is en welke extra functionaliteiten dit aan de computer kan toevoegen? In dit blogbericht vertellen we je alles over het installeren van de nieuwe apparatuur op de computer en hoe je hier het meeste plezier uit kunt halen.

Inhoudsopgave

Wat is hardware

Wil jij weten wat hardware is?

Wanneer je de computer wilt gaan gebruiken om aan taken te werken heb je componenten nodig. Deze componenten worden ook wel hardware genoemd.

De belangrijkste hardware die je nodig hebt voor het werken met de computer bestaan uit:

 • Computer muis
 • Toetsenbord
 • Beeldscherm
 • Externe harde schijf
 • Webcam
 • Microfoon
Bekijk hier de verschillende soorten hardware!

Wat is hardware? 

Wanneer we een computer willen gebruiken hebben we hardware nodig. Met hardware worden alle apparaten die op een computer kunnen worden aangesloten bedoeld. Tegenwoordig is er enorm veel verschillende hardware op de markt. Er is hardware waarmee we het plezier van het computergebruik kunnen vergroten, maar er is ook hardware te vinden waarmee de functionaliteit van de computer wordt vergroot. Om een computer te kunnen bedienen is er op zijn minst hardware zoals een beeldscherm, toetsenbord en een muis nodig. 

Wat is hardware

Als er geen beeldscherm op de computer zou zijn aangesloten, dan kan je niet zien wat er op de computer gebeurt. Als we geen muis en toetsenbord aangesloten hebben op de computer dan kunnen we de computer niet bedienen. Het beeldscherm, het toetsenbord en de muis vormen daarom de basis vereisten voor het gebruik van een computer. 

Verschillende soorten hardware

Naast de basis functionaliteit waardoor we gebruik kunnen maken van de computer, zijn er nog tal van andere hardware mogelijkheden die we aan kunnen sluiten. Bijvoorbeeld, als we de computer voor muziek willen gebruiken of als we een video willen bekijken is het heel fijn als de muziek het goed doet en het geluid mooi klinkt. Door het aansluiten van een muziek installatie of koptelefoon kunnen we naast het bedienen van de computer ook luisteren naar het geluid waarmee we het plezier van het computergebruik kunnen vergroten. 

Als je de computer gebruikt om informatie op het internet op te zoeken, is het gemakkelijk als je de juiste informatie goed kunt vinden en als je daar dan later mee aan de slag kan gaan. Zelfs als je geen computer of laptop bij de hand hebt kan je de pagina op de mobiele telefoon opslaan bij Favorieten en kun je deze doormiddel van een Google account snel terug vinden. Als je geen computer bij de hand hebt, maar er zit een printer op aangesloten kan je deze informatie ook uitprinten. De printer zorgt dus voor de mogelijkheid om de informatie op papier af te drukken waarna het op papier kan worden nagelezen. Met de printer kun je hierdoor de functionaliteit van de computer vergroten.

Hardware aansluiten

Door de komst van de USB poort is het eenvoudig geworden om nieuwe apparatuur aan de computer aan te sluiten. Wanneer je bijvoorbeeld een harde schijf of USB stick op de computer aansluit om het geheugen uit te breiden, of om een reservekopie te maken, dan hoef je tegenwoordig alleen de USB kabel in de USB poort te doen. Binnen de USB poorten bestaan er twee varianten. Zo is er het bekende aloude USB 2.0 en de USB3.0 poort. De USB 3.0 poort heeft aan de onderkant vaak een blauwe kleur. Wanneer een harde schijf op deze poort is aangesloten, is hiermee ook de snelheid waarmee de bestanden verplaatst kunnen worden van en naar de computer sneller. 

De USB poort kan gebruikt worden om een printer aan te sluiten, of een toetsenbord of een muis. Tegenwoordig zijn computers uitgerust met minimaal 4 USB poorten. Wanneer je meer USB poorten nodig hebt, kan het aantal USB poorten uitgebreid worden met een USB hub.

wat is Hardware aansluiten
USB aansluiting

Om een beeldscherm aan te sluiten wordt de HDMI kabel gebruikt. Door de komst van de HDMI poort op de computer, is de computer niet meer beperkt tot alleen een computer monitor, maar kan er ook een televisie op de computer worden aangesloten. 

Hdmi kabel

Voor geluidsapparatuur zit er vaak wel een aparte aansluiting. Dit is de 3.5mm tulp aansluiting. Door de kabel, die je bij het aanschaffen van een box of koptelefoon gekregen hebt, op deze poort aan te sluiten wordt deze meteen op de geluidskaart aangesloten. Hierdoor beschik je meteen over een goed geluid. Dit komt doordat de geluidskaart voor het geluid zorgt en de driver hiervoor is altijd al geïnstalleerd. Hiermee kun je de maximale geluidsbeleving uit de geluidsapparatuur halen.   

Wat is hardware

Wil jij weten wat hardware is?

Wanneer je de computer wilt gaan gebruiken om aan taken te werken heb je componenten nodig. Deze componenten worden ook wel hardware genoemd.

De belangrijkste hardware die je nodig hebt voor het werken met de computer bestaan uit:

 • Computer muis
 • Toetsenbord
 • Beeldscherm
 • Externe harde schijf
 • Webcam
 • Microfoon
Bekijk hier de verschillende soorten hardware!

Hardware installeren

Om hardware zoals een printer, of een muziek installatie op de computer te kunnen gebruiken, moet er een stukje software op de computer aanwezig zijn. Binnen het besturingssysteem is er altijd een stukje software aanwezig waardoor de basis functionaliteit van het toetsenbord en de muis gebruikt kan worden. Om van de extra functionaliteiten van de apparatuur gebruik te kunnen maken is er ook een driver nodig. 

Wat is een driver?

Wanneer je een toetsenbord of muis hebt aangesloten kan je deze meteen gebruiken voor de basis functies. Dit komt doordat er bij ieder besturingssysteem al software aanwezig is waarmee verschillende merken toetsenborden en muizen of geluidsinstallaties herkent worden. Om het maximale plezier uit de aangesloten apparatuur te kunnen halen kan het echter wel lonend zijn om de driver die meegeleverd is te installeren. 

Het kan namelijk voorkomen, dat wanneer je een Multimedia toetsenbord hebt gekocht waarop extra functionaliteiten zitten, deze niet door de normale Windows driver benut kunnen worden. Het kan voorkomen dat, als er op je computer geen extra driver is geïnstalleerd, er bepaalde functies van de apparatuur niet gebruikt kunnen worden. Dan werken de functietoetsen niet waarmee je via de nummers binnen een album kunt navigeren. Om deze functies bruikbaar te maken moet er dan een extra stukje software geïnstalleerd worden. Deze software krijg je bij de aanschaf van de hardware vaak meegeleverd, of die kan je later via de website van de fabrikant downloaden.

Functionele driver

Ondanks dat er tegenwoordig veel apparatuur automatisch herkent wordt door het besturingssysteem, zijn er ook apparaten die zonder driver helemaal niet kunnen werken. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat een autonavigatiesysteem op de computer niet direct gezien wordt door de computer. Om deze te kunnen benaderen moet er dan een stukje software worden geïnstalleerd waarna de computer die apparatuur wel kan herkennen. 

Wel kan de printer herkend worden als er een netwerk printer op de computer aangesloten zit. Maar dan op voorwaarde dat er voor het draadloze gedeelte eerst een extra stukje software geïnstalleerd is. Wanneer de software voor bijvoorbeeld de printer wordt geïnstalleerd, kan er naast de basis omgeving van het besturingssysteem ook een aparte omgeving voor de printer of voor het autonavigatie systeem geïnstalleerd worden. Binnen de software omgeving van de printer zijn er dan ook mogelijkheden om met de printer te kunnen werken. Of, zoals je dat bijvoorbeeld bij het merk TomTom ziet, kan er naast het bijwerken van de nieuwste kaarten binnen deze software, aparte talen of stemmen aan het navigatiesysteem toegevoegd worden. Hiervoor moet dan wel een klein bedrag betaald worden. 

Tegenwoordig is het besturingssysteem steeds slimmer waardoor veel apparatuur zonder het installeren van een driver meteen gebruikt kunnen worden. Er moet dan alleen wel rekening gehouden worden dat er bepaalde functies op het apparaat moeten zitten, die niet meteen benut kunnen worden. Om er zeker van te zijn dat alle functies van het apparaat wel benut worden is het aan te bevelen om de driver te installeren, waardoor je het meeste plezier uit de hardware kunt halen.

Meer doen met de computer

Wanneer je een computer hebt waarmee je veel plezier wilt beleven is het niet alleen belangrijk om een goede muis en toetsenbord in huis te halen, maar het is ook belangrijk om de computer verantwoord te gebruiken. Nadat de computer is geïnstalleerd is het daarom altijd belangrijk om de computer goed te beveiligen door middel van een virusscanner. Wanneer je een goede virusscanner hebt geïnstalleerd zal je namelijk een melding krijgen wanneer er geprobeerd wordt, door een hacker, om een ongewenst programma op jouw computer te installeren. Het is daarom verstandig om de kans om zo ’n ongewenst programma op je computer te krijgen te vermijden door middel van een firewall. Via een firewall zet je een fictieve muur om je computer heen.  

Nadat de computer goed is beveiligd is het handig om ook een goed computerboek in huis te halen waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je een actie op je computer kunt ondernemen. Als je deze stappen eenmaal onder de knie hebt hoef je geen angst meer te voelen vanwege het feit dat je dan waarschijnlijk geen grote fouten meer maakt bij het computeren. Hierdoor kun je meer doen en met meer plezier achter je computer zitten.

Wat is hardware

Wil jij weten wat hardware is?

Wanneer je de computer wilt gaan gebruiken om aan taken te werken heb je componenten nodig. Deze componenten worden ook wel hardware genoemd.

De belangrijkste hardware die je nodig hebt voor het werken met de computer bestaan uit:

 • Computer muis
 • Toetsenbord
 • Beeldscherm
 • Externe harde schijf
 • Webcam
 • Microfoon
Bekijk hier de verschillende soorten hardware!

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.