Wat is Google Drive?

Gemiddelde leestijd: 18 minuten

Als je over een telefoon met Android beschikt weet je al dat je een Google account moet aanmaken om je foto’s en video’s en andere bestanden veilig te stellen. Bij iedere Android telefoon wordt er een Google Cloud aangemaakt. Maar wat is Google Drive precies en wat kun je hiermee? In dit blogbericht kun je er alles over lezen!

Inhoudsopgave

Google docs en drive

Wil jij de bestanden veilig in de cloud bewaren?

Tijdens het werken met de computer komen er al snel veel belangrijke bestanden op de computer.

Door het maken van een reservekopie kun je de bestanden veilig stellen.

Een groot voordeel van Google Drive is dat de bestanden die in Google Drive zijn opgeslagen via het internet benaderd kunnen worden.

Naast het bewaren van de bestanden kun je binnen Google Drive ook aan verschillende basistaken werken.

Ben jij benieuwd hoe je Google Drive optimaal kunt benutten?

Ontdek hier de mogelijkheden van Google Drive!

Wat is Google Drive?

Waarschijnlijk heb je weleens over de Cloud gehoord. Door gebruik te maken van de Cloud kun je alle opgeslagen bestanden zoals foto’s, video’s en documenten online opslaan. Tegenwoordig zijn er heel veel mobiele telefoons uitgerust met het besturingssysteem Android, waarbij je een Google email adres moet instellen bij het installeren van deze mobiele telefoon. Aan deze Google e-mail wordt vervolgens alles wat je op de telefoon opslaat toegevoegd. De gegevens worden via je Google email adres  in de cloud opgeslagen. Google heeft zijn eigen naam aan deze dienst van Cloud gegeven. Daarom de naam Google Drive.

Naast de opslagruimte bij Google Drive zijn er mogelijkheden om bestanden en documenten te maken. Hiervoor zijn Google documenten en Google Sheets uitgevonden, waarbij Google Documenten zorgt voor de tekst documenten. Dank zij Google Documenten kun je onderweg op de telefoon of tablet nog even de laatste aanpassingen of aanvullingen regelen aan je tekst. Ook voor het maken van Excel bestanden, wat voornamelijk bestanden zijn waar berekeningen bij gemaakt worden, geeft Google met Google Sheets een oplossing voor onderweg. Google Sheets is alleen niet zo uitgebreid als Excel, maar als je alleen de basis functies gebruikt heb je hier ruim voldoende aan.

Mobiele telefoons worden tegenwoordig door de goede camera’s van tegenwoordig vaak gebruikt voor het maken van foto’s. Als je een foto hebt gemaakt van een belangrijk moment, wil je natuurlijk dat deze overal te benaderen is. Ook hier heeft Google over nagedacht. Iedere gemaakte foto wordt namelijk in GoogleDrive bij Google foto’s opgeslagen. 

Inloggen bij Google Drive

Google drive heeft zich niet alleen tot Android beperkt. Iedereen die een computer, tablet of telefoon heeft kan gewoon gebruik maken van Google Drive. De enigste vereiste die je hiervoor nodig hebt is dat je in het bezit bent van een Google account. Als je naar de website van Google Drive gaat, zie je dat je over de mogelijkheid beschikt om in te loggen met een bestaande of nieuwe account. Als je dan al over een account beschikt biedt dit vele voordelen, want hiermee kun je altijd al je bestanden overzien en bij elkaar houden.

Google drive inloggen

E-mail versturen met gmail Cloud

Naast de mogelijkheden, zoals het delen van foto’s en video’s biedt Google Drive nog veel meer mogelijkheden. Voor het gebruik van Google Drive is een e-mail adres nodig waaraan het account gekoppeld is. Google beschikt daarbij over een eigen e-mail dienst, die ook wel Gmail Cloud genoemd wordt. Op deze manier heb je de beschikking over alle mogelijke taken die je onderweg uit zou willen voeren.

Hoe werkt Google Foto’s

Iedere telefoon met Android als besturingssysteem heeft automatisch Google Foto’s geïnstalleerd. Dit is dan ook meteen de opslag locatie waar alle gemaakte foto’s en video’s worden opgeslagen. Om hier gebruik van te kunnen maken is er alleen een Google account nodig. Tijdens het eerste gebruik van een Android telefoon wordt er gevraagd naar een Google account. Als je daar dan nog geen account voor  aangemaakt hebt, moet je hier een Google account voor aanmaken om zo gebruik te kunnen maken van alle gemakken van Google Foto’s.

Google Drive menu
Google Drive menu
Google Drive Foto's
Google Foto’s
Google Drive Foto's
Google Drive Foto’s

Omdat je bij Google Drive alle bestanden online opslaat en je tijdens de installatie van de mobiele telefoon jouw Google account in moet vullen, betekent dit dat al deze foto’s na installatie meteen op je mobiele telefoon komen te staan. Zodoende krijg je na de installatie van je nieuwe mobiele telefoon met je oude account ook toegang tot alle oude opgeslagen foto’s. 

Google Drive foto’s opslaan

Naast het automatisch opslaan van foto’s na het maken van een foto, kun je foto’s ook op een andere manier aan Google foto’s toevoegen. Om een foto bij Google Drive op te kunnen slaan, moet deze aan de volgende voorwaarden voldoen:

Google foto's uploaden
Google foto's uploaden
  • De foto welke je wilt uploaden moet groter dan 256 pixels zijn. Maar in de meeste gevallen zal een foto niet kleiner zijn dan 256 pixels, of het moet om een hele slechte kwaliteit foto gaan. Maar dan is het maar de vraag of je deze wel op wilt slaan.
  • Een foto moet opgeslagen zijn als een JPG, GIF, WebP, TIFF of RAW. Dit zijn misschien hele lastige termen. Maar hiermee wordt alleen de manier van hoe de foto is opgeslagen aangegeven. 
  • Wanneer je een Google account via het werk of school gebruikt, dan moeten deze bestanden eerst van Google Drive gedownload worden en om ze vervolgens te kunnen uploaden naar Google Foto’s moeten deze na het downloaden naar Google Foto’s geüpload worden. 

Als de foto’s aan bovenstaande eisen voldoen kunnen deze foto’s bij Google Foto’s worden opgeslagen. Dit gaat als volgt:

Google Foto‘s Windows

Google drive downloaden

Ondanks dat Google Drive een cloud oplossing is van Google, beperkt Google zich niet alleen tot de mobiele markt waarbij er gebruik gemaakt is van Googles besturingssysteem Android. Er zijn voor Google Cloud namelijk ook applicaties te downloaden voor Windows en Apple. De App van Google is met name ook te downloaden voor IOS (het besturingssysteem van Apple voor de mobiele telefoon), OSX (Het besturingssysteem voor Apple computers) en voor Windows, die te downloaden is via de Website van Google Drive. Op deze pagina wordt er gekeken naar het besturingssysteem waarmee de website bezocht wordt. Zo hoef je niet bang te zijn dat je de verkeerde versie van Google Drive download.      

Google docs en drive

Wil jij de bestanden veilig in de cloud bewaren?

Tijdens het werken met de computer komen er al snel veel belangrijke bestanden op de computer.

Door het maken van een reservekopie kun je de bestanden veilig stellen.

Een groot voordeel van Google Drive is dat de bestanden die in Google Drive zijn opgeslagen via het internet benaderd kunnen worden.

Naast het bewaren van de bestanden kun je binnen Google Drive ook aan verschillende basistaken werken.

Ben jij benieuwd hoe je Google Drive optimaal kunt benutten?

Ontdek hier de mogelijkheden van Google Drive!

Foto’s delen Google

Misschien ken je het wel, je hebt een mooie foto van een leuke belevenis en wilt deze foto graag delen met familie of vrienden. Dan kan je heel gemakkelijk de foto’s delen via Google. Foto’s delen via Google gaat als volgt:

Bij een Android telefoon

  1. Zoek tussen de APPS naar het Google Foto’s symbool wat je kunt herkennen aan het volgende symbool
  2. Wanneer deze APP is geopend zie je alle foto’s tevoorschijn komen. Om de foto, het album of video te kunnen delen moet je de foto aandrukken. 
  3. Als je de gewenste foto hebt aangeklikt zie je een symbool met 3 puntjes te voorschijn komen, dit symbool met drie puntjes is verbonden met twee lijnen. Dat kan je herkennen aan het symbool zoals je hier kunt zien. .
  4. Wanneer je op delen hebt geklikt komt er een scherm tevoorschijn waarin verschillende geïnstalleerde Apps staan. Hieruit kan je het gewenste programma kiezen waarmee je het programma wilt delen. Ook kan je ervoor kiezen om de foto te delen door middel van een link, wat je via de telefoon op kunt sturen.
Google Drive Foto's
Google Foto’s Symbool

Manier van verzenden 

Als je nu op delen hebt gedrukt wordt er gevraagd hoe je de foto wilt delen. Het delen van de foto kan op de volgende manieren:

  • Link: Wanneer je voor de link hebt gekozen wordt er een link gemaakt naar het item (s) welke je wilt delen. Hierbij blijft de kwaliteit van het item hetzelfde als toen hij was geüpload. Iedereen die deze link heeft ontvangen kan via deze mogelijkheid de foto’s of video’s bekijken.
  • Echte bestanden: Om de foto’s in origineel formaat te kunnen delen verzend Google Foto’s de items welke je wilt delen.  Hiermee worden de bestanden direct naar de APP gestuurd waarmee je het item wilt delen. Nadat de APP geopend is, kan deze de foto comprimeren naar het formaat waarin het bestand verzonden kan worden.
  • Kleine bestanden: Wanneer je liever op je gegevensverbruik wilt besparen, kan je kiezen om de foto’s via Google Foto’s verkleind te versturen. Nadat Google Foto’s het item heeft verkleind wordt de APP waarmee je wilt delen geopend. 

Google documenten

Google documenten

Met Google Drive Documenten is er een goed alternatief voor het bewerken van teksten. Zo kan er onderweg een tekstbestand wat nog wat aanvulling nodig heeft gemakkelijk bewerkt worden. Hierdoor kan je voortaan onderweg in de trein of in de bus nog even de laatste puntje op de i zetten of gewoon verder werken aan een belangrijk document. 

Google drive documenten
Google drive documenten

Google Sheets

Google Spreadsheet (Excel)
Google Spreadsheet (Excel)

Met Google Sheets is het mogelijk om Excel bestanden te bewerken. Excel bestanden zijn eigenlijk allemaal documenten waarin je gemakkelijk een overzicht van getallen kan maken. Dit wordt voornamelijk gebruikt voor berekeningen. Naast het maken van de berekeningen is er binnen Google Sheets ook de mogelijkheid om grafieken en diagrammen te maken. Op deze manier kunnen de gegevens op een overzichtelijke manier verwerkt worden. Zo kan je onderweg de meeste functies die in Excel verwerkt zitten via Google Drive gratis gebruiken. 

Google presentaties (zoals Powerpoint)

Google presentaties
Google presentaties

Wanneer je eens een presentatie wilt maken om al je belangrijke foto’s met familie en vrienden te kunnen delen, dan zit je goed met Google Drive. Het maken van zulke presentaties is heel eenvoudig met gebruik van Google OneDrive. Het biedt bijna dezelfde functies als welke je kunt vinden bij Microsoft Office. Het grote voordeel van Google presentaties is dat dit volledig gratis is. Alleen als je niet genoeg hebt aan de basis functies is het gebruiken van Office toch wel handiger. 

Als je meer wilt leren over hoe Google Drive werkt en het maximale uit dit programma wilt halen, dan heb ik goed nieuws voor je. Er is namelijk een goedkoop boek op de markt waarmee je Google OneDrive volledig onder de knie leert te krijgen. Dit boek kan je vinden via onderstaande link. 

Google docs en drive

Wil jij de bestanden veilig in de cloud bewaren?

Tijdens het werken met de computer komen er al snel veel belangrijke bestanden op de computer.

Door het maken van een reservekopie kun je de bestanden veilig stellen.

Een groot voordeel van Google Drive is dat de bestanden die in Google Drive zijn opgeslagen via het internet benaderd kunnen worden.

Naast het bewaren van de bestanden kun je binnen Google Drive ook aan verschillende basistaken werken.

Ben jij benieuwd hoe je Google Drive optimaal kunt benutten?

Ontdek hier de mogelijkheden van Google Drive!

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.