Wat is een IP adres en hoe krijgt je computer er een?

Gemiddelde leestijd: 14 minuten

Wanneer je op deze pagina beland bent betekend het dat je opzoek was naar wat een IP-adres is en hoe jouw computer er eentje krijgt. Ontdek in dit blogbericht wat een IP-adres is en hoe jouw computer er eentje krijgt! 

Inhoudsopgave

Het-grote-Internet-en-e-mail-boek-

Vraag jij je af wat een ip adres is?

Iedere computer die verbonden is met het internet krijgt een IP adres toegewezen. Het ip adres is te vergelijken met een kenteken van een auto.

Doordat de computer een ip adres toegewezen krijgt weet de computer naar welke website hij toe moet waardoor je taken op het internet uit kunt voeen.

Ben jij benieuwd hoe het internet precies werkt? Door het grote internet en e-mail boek als naslagwerk te kopen leer je stapsgewijs hoe het internet werkt en welke mogelijkheden het internet te bieden heeft.

Ontdek hier de mogelijkheden van het internet te benutten!

Het IP-adres

Ieder apparaat dat verbinding maakt met het internet heeft een IP-adres nodig. Door middel van dit adres weet een Website waar de informatie naartoe gezonden moet worden. Dit is te vergelijken met een huis waarbij een postcode en huisnummer benodigd zijn om een brief op te kunnen sturen. Zonder een postcode en huisnummer is het voor de postbode een grote vraag waar de brief afgeleverd moet worden. Dit is bij een computer zonder IP-adres hetzelfde.

Om aan een IP-adres te kunnen komen moet de computer allereerst verbinding maken met een netwerk. Dit kan zowel bedraad met het modem of bekabeld of draadloos met een router. Vanuit het modem wordt er een hoofd IP-adres door de ISP (Internet Service Provider) toegekend waarmee er een verbinding met de buitenwereld gemaakt kan worden. Om meerdere apparaten op het netwerk aan te kunnen sluiten is er een router benodigd. De router zorgt ervoor dat er een intern netwerk aangemaakt wordt welke verbonden wordt met het IP adres welke verkregen is vanuit de ISP.

Hoe is een IP adres opgebouwd?

Een IP adres wat afkomstig is vanuit een ISP is onderverdeeld in 4 getallenreeksen welke worden onderscheiden door een punt. Een voorbeeld van de gegevens welke je kunt zien op basis van een IP-adres is onder andere:

  • Het type IP-adres zo bestaat er het IPV4 en het IPV6 adres. Bij het IPV4 adres wordt er gebruik gemaakt van een netwerk welke onderverdeeld is in 4 blokken van 4 cijfers welke gescheiden zijn doormiddel van een punt: 213.243.23.174Een IPV6 adres bestaat uit 6 blokken karakters waardoor er veel meer verbindingen met het internet gemaakt kunnen worden en de toenemende stroom aan verbonden apparaten toe kan blijven nemen. Zo’n IPV6 adres ziet er als volgt uit: 2001:0db8:85a3:0000:0000:8a2e:0370:7334
  • Doormiddel van een IP adres kun je zien bij welke provider het internet is ondergebracht.
  • Een IP adres wordt gemaakt op basis van een locatie. Dus ook de stad, het land en de provincie van waar de internet verbinding tot stand komt is te herleiden uit het IP adres.

Wat is ISP?

ISP staat voor Internet Service Provider waarmee bedrijven worden bedoeld die aan hun klanten abonnementen verkopen waarmee het mogelijk wordt om toegang te krijgen tot het internet. Vaak zijn er bij deze providers verschillende snelheden waaruit gekozen kan worden. Om een goede keuze te kunnen maken van de benodigde snelheid is het allereerst belangrijk om te weten waarvoor het internet gebruikt wordt. Zo is er bij een huishouden waar veel gedownload wordt en veel dingen online gedeeld worden een hogere snelheid benodigd dan wanneer er alleen maar naar informatie wordt gezocht. 

wat is een isp

Wat is mijn IP?

Iedere computer welke verbonden is met een netwerk heeft een uniek IP-adres waardoor de computer herkend kan worden.  Dit IP-adres is afhankelijk van het modem waar verbinding mee gemaakt wordt. Als er meerdere verbindingen met hetzelfde netwerk gemaakt worden is er een router nodig. Met de router wordt er een intern netwerk opgezet waarbij ieder apparaat intern zijn eigen IP-adres toegewezen krijgt. Het toewijzen van zo’n IP-adres kan op twee verschillende manieren. Zo kan er gebruik gemaakt worden van een DHCP waarbij er automatisch IP-adressen aan de apparaten gegeven worden. Maar ook de mogelijkheid van een statisch IP-adres wordt gebruikt. Het statische IP-adres wordt vooral aan netwerk printers / scanners en IP-camera’s toegekend. Op deze manier wordt het voor de andere computers binnen het netwerk makkelijker om verbinding te maken met deze apparatuur.  

Wat is DHCP?

Wanneer er een thuisnetwerk aangemaakt wordt waarbij een router is uitgerust met een DHCP server, zorgt de router ervoor dat ieder apparaat dat verbinding maakt met het internet een eigen IP-adres toegewezen krijgt. Het grote voordeel van DHCP is dat er handmatig geen moeilijke handelingen uitgevoerd hoeven te worden waardoor iedereen zo’n router makkelijk kan installeren. Tegenwoordig zijn er routers met een WPS knop waardoor het nog makkelijker wordt om verbindingen te maken met apparatuur zoals printers. 

wat is een router

Wat is een statisch IP adres?

Bij een statisch IP adres krijgt de apparatuur altijd hetzelfde IP-adres toegewezen. Dit kan gebruikt worden om bepaalde programma’s te kunnen gebruiken, zoals bijvoorbeeld download programma’s. Vooral voor netwerk apparatuur zoals printers, scanners en IP-camera’s is het belangrijk om altijd toegankelijk te zijn. Door het gebruik van een statisch IP adres hoeft de computer niet iedere keer te zoeken naar de desbetreffende apparatuur. Om deze reden kan hier daarna veel makkelijker verbinding gemaakt worden zonder dat er opnieuw gezocht hoeft te worden naar de netwerk apparatuur. Wanneer er een statisch IP adres aangemaakt wordt is het echter wel belangrijk dat je buiten het bereik van de DHCP range valt om conflicten te kunnen voorkomen.   

Het-grote-Internet-en-e-mail-boek-

Vraag jij je af wat een ip adres is?

Iedere computer die verbonden is met het internet krijgt een IP adres toegewezen. Het ip adres is te vergelijken met een kenteken van een auto.

Doordat de computer een ip adres toegewezen krijgt weet de computer naar welke website hij toe moet waardoor je taken op het internet uit kunt voeen.

Ben jij benieuwd hoe het internet precies werkt? Door het grote internet en e-mail boek als naslagwerk te kopen leer je stapsgewijs hoe het internet werkt en welke mogelijkheden het internet te bieden heeft.

Ontdek hier de mogelijkheden van het internet te benutten!

Wat is WPS?

Vroeger was het soms erg lastig om een stabiele verbinding te maken met een draadloos netwerk. Hierbij kwam het WPS wat staat voor Wi-Fi Protected Setup om de hoek kijken. Hiermee wordt het mogelijk om zonder Netwerknaam en wachtwoord verbinding te maken met het netwerk. Voornamelijk bij netwerk printers en scanners is dit een aangename aanvulling. Echter, naast de mogelijkheid om op de WPS knop te drukken bestaat ook een mogelijkheid om een verbinding te maken door middel van de eerste 4 cijfers van een pincode te gebruiken. Maar deze is wel gemakkelijk te hacken, wat de nodige gevaren met zich meebrengt bij het internetten. Wanneer je veilig wilt internetten is het daarom aan te raden om de mogelijkheid van WPS op het modem uit te schakelen.

Wat is LAN?

Als je net nieuw bent met de computer zal de term LAN misschien weleens voorbij zijn gekomen. De afkorting LAN staat voor Local Area Network, waarmee aangegeven wordt dat het om een intern netwerk gaat. Bij een intern netwerk is het mogelijk om onderling bestanden te delen. Hiervan wordt vaak gebruik gemaakt wanneer er meerdere computers verbonden zijn met een netwerk en je met elkaar bestanden zoals foto’s, documenten en bestanden wilt delen.

Wat is WLAN?

De afkorting WLAN is het tegenovergestelde van de LAN. Waar er bij LAN alleen in een huisnetwerk verbinding met elkaar gemaakt kan worden, is een WLAN verbinding de verbinding naar de buitenwereld, waardoor het mogelijk wordt om op het World Wide Web te internetten. 

wat is wlan

Wat is het verschil tussen IPV4 en IPV6?

Vroeger werd er gebruik gemaakt van IPV4 waarbij er 4,3 Miljard verschillende apparaten met het internet verbonden konden worden. Aangezien er tegenwoordig steeds meer apparaten zijn welke met het internet verbonden kunnen worden waaronder onder andere smart TV’s, koelkasten, wasmachines en horloges, raken het aantal IP-adressen sneller op dan dat er ooit verwacht werd. Om deze reden is er gezocht naar een mogelijkheid om nog meer producten met het internet te kunnen verbinden. Hierbij is IPV6 naar voren gekomen. Door gebruik te maken van IPV6 is er een veelvoud van 4,3 miljard verbindingen mogelijk waardoor er geen schaarste meer is ten aanzien van het aantal producten welke verbonden kunnen worden met het internet. Naast de hoeveelheid verbindingen die er gemaakt kunnen worden is de veiligheid van IPV6 ook een stuk beter. 

Wat is een gateway?

Als je een router gaat bekijken kom je de term gateway tegen. Met de term gateway wordt er verwezen naar de mogelijkheid om communicatie te kunnen krijgen tussen twee verschillende verbindingen. Wanneer je thuis verschillende apparaten met het internet verbonden hebt via de router, zie je vaak dat het internet via een gateway loopt. Doormiddel van de gateway wordt het dan mogelijk om vanuit het internet netwerk een verbinding met de buitenwereld te maken. 

Wat is een gateway

Veilig internetten

Wanneer je een computer gebruikt heb je vast wel gemerkt dat een computer aan veel gevaren bloot staat. Om zo veilig mogelijk te kunnen internetten zijn er verschillende mogelijkheden hoe je dit het beste aan kan passen. Een hiervan is het beveiligen van het netwerk door middel van een firewall, zodat het netwerk minder kwetsbaar wordt voor bedreigingen van buitenaf. Daarnaast is het erg belangrijk om je eigen gezonde verstand te gebruiken zodat je alleen de websites bezoekt welke je vertrouwd. Hierbij kan je letten op het SSL certificaat wat aangegeven wordt door middel van een sleuteltje voor het adres. Maar het allerbeste is dit te combineren met een alles in een oplossing. 

Wanneer je er 100% zeker van wilt zijn dat de computer veilig gebruikt kan worden is het belangrijk om een goede virusscanner te installeren. Zelf vind ik de virusscanner EsetNodd32 erg goed. Dit is een virusscanner die voor een totaal oplossing zorgt. Zodat de computer tegen alle gevaren beschermd is en jij met een gerust hart kunt internetten.

Het-grote-Internet-en-e-mail-boek-

Vraag jij je af wat een ip adres is?

Iedere computer die verbonden is met het internet krijgt een IP adres toegewezen. Het ip adres is te vergelijken met een kenteken van een auto.

Doordat de computer een ip adres toegewezen krijgt weet de computer naar welke website hij toe moet waardoor je taken op het internet uit kunt voeen.

Ben jij benieuwd hoe het internet precies werkt? Door het grote internet en e-mail boek als naslagwerk te kopen leer je stapsgewijs hoe het internet werkt en welke mogelijkheden het internet te bieden heeft.

Ontdek hier de mogelijkheden van het internet te benutten!

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.