Wat is een hotspot en welke soorten zijn er?

Gemiddelde leestijd: 19 minuten

Ben jij regelmatig onderweg en zou jij graag gebruik willen maken van het internet op de telefoon? Heb je een internet verbinding op de telefoon en zou je die graag voor de computer willen gebruiken? Of heb je een beperkte databundel en wil je verbinding maken met een hotspot in de buurt? Heb je weleens iets gehoord over hotspot en zou je graag willen weten wat dit precies is? In dit artikel geven we je antwoord op de vraag “Wat is een hotspot?” en lees je hoe je hier gebruik van kunt maken. 

Inhoudsopgave

Wat is een hotspot

Ben jij benieuwd hoe je de computer onderweg met het internet kunt verbinden?

Tegenwoordig is het internet een steeds belangrijkere rol gaan spelen. Zo wordt het internet gebruikt voor de communicatie, het kijken naar een video, voor het zoeken naar informatie  of het werken aan basistaken.

Als je onderweg bent, kan het voorkomen dat je gebruik kunt maken van het internet van iemand anders. Dit wordt ook wel hotspot genoemd. De hotspot kom je vaak tegen bij restaurants, hotels en bezienswaardigheden.

Naast de openbare hotspots kun je ook je eigen hotspot maken.

Ontdek hier welke apparaten je kunt gebruiken voor het maken van een hotspot!

Wat is een hotspot?

Misschien is het weleens voorgekomen dat je nog even naar je e-mail wilde kijken terwijl je onderweg was of je wilde nog even op het internet naar informatie zoeken. Dit is allemaal wel mogelijk als je over een mobiele telefoon met een internetverbinding beschikt. Deze kan je dan instellen als hotspot om zo alsnog een verbinding met het internet te kunnen krijgen. Er zijn locaties waar gratis internet (wifi) wordt aangeboden, maar dit is afhankelijk van de locatie, dat is niet altijd het geval. Hotspot gebruik kan gratis of betaald zijn.

Wanneer je probeert om verbinding te maken met een hotspot komt er meestal een inlogpagina tevoorschijn waarop je terecht komt wanneer je de verbinding met het internet maakt. Hier moet je vervolgens op inloggen om te kunnen internetten. Hoe je aan deze code kan komen is per locatie verschillend. Zo kan je bijvoorbeeld in de trein een verbinding maken met de NS hotspot, waarbij je toestemming moet geven dat alles wat je op het internet doet bekeken wordt. Terwijl je bij een hotel vaak een klein bedrag moet betalen om een prepaid kaart te krijgen om verbinding met het internet te kunnen maken. De login pagina om verbinding te maken met het internet wordt ook wel Captive Portal genoemd. Wanneer je verbonden bent met het internet, maar nog niet de juiste code hebt ingevoerd kan je nog niets op het internet ondernemen totdat de juiste code is ingevoerd.    

Verbinden met netwerk

Hoe werkt een hotspot?  

De hotspot is een router met extra functionaliteiten. Als je thuis bent heb je voldoende aan een router die voor de internet verbinding zorgt, maar buitenshuis in openbare ruimtes is een controller nodig om verbinding met het internet te hebben. Dit is software waarmee geregeld wordt hoe snel het internet per gebruiker is, met daarbij een login pagina om toegang te kunnen krijgen tot het internet. Als er betaald moet worden voor het draadloze internet kan je deze kraskaart of bon vaak bij de receptie of kassa kopen. Daarnaast zijn er systemen waar je als je gebruik wilt maken van het internet naar een betaalpagina geleid wordt. Hier kan je dan een bepaald bedrag via je creditcard of  via IDEAL overmaken om zo gebruik te kunnen maken van het internet.

Openbaar netwerk

Wanneer je te maken hebt met een betaalde hotspot heb je meestal te maken met een tijdslimiet. Wanneer de tijd waarvoor je dan betaald hebt, bijvoorbeeld een kwartier, uur, dag of week voorbij is kan er geen verbinding meer met het internet gemaakt worden.

Naast het tijdslimiet waar je mee te maken hebt wordt  bij een hotspot meestal een goede verdeling gemaakt over de verschillende gebruikers. Zo wordt het internet eerlijk verdeeld over alle apparaten die verbonden zijn met het internet. Hierbij is het mogelijk dat er ongeacht de hoeveelheid bezoekers maar een beperkte internet snelheid toegankelijk gesteld wordt. 

Wanneer je te maken hebt met kleine locaties zoals een hotel of restaurant wordt er vaak gebruik gemaakt van een enkel kastje waar de Captive portal met draadloos accespoint al voldoende werkt. Door middel van een accespoint kan er in het hele hotel of over de hele camping een internet verbinding aanwezig zijn.

Openbaar wifi wachtwoord

Waar vind je openbaar internet?

Hotspots zijn op verschillende locaties te vinden. In zowel de betaalde als de gratis variant. Wanneer je naar een restaurant of bar gaat, staat vaak aangegeven of er een wifi internet verbinding is. Wanneer deze aanwezig is wordt er vaak gebruik gemaakt van een hotspot. Hierbij kan je denken aan: 

  • Restaurant
  • Café
  • Camping 
  • Hotel

Naast de hotspot die bij de openbare gelegenheid wordt aangeboden zijn er nog andere manieren om gebruik te kunnen maken van een hotspot. Je kan de telefoon namelijk zelf instellen zodat je zelf een hotspot openstelt.  Hoe dit in zijn werk gaat is afhankelijk van het besturingssysteem waarvan gebruik gemaakt wordt. Als je een sim kaart hebt kan je al een internetverbinding opzetten waar andere gebruikers gebruik van kunnen maken.  

Verbonden met openbaar netwerk maar geen internet

Als je de naam van het internet hebt gekregen en je hebt hier verbinding mee gemaakt, kan het voorkomen dat het internet “op” is. Dit wil zeggen dat je nog wel verbonden bent met het internet, maar wanneer je iets op het internet probeert op te zoeken dan staat er dat er geen internet toegang mogelijk is. Om vervolgens weer gebruik te kunnen maken van het internet zou je de tijd waarop je mag internetten moeten verlengen. 

Hotspot via modem

Het hebben van een internet verbinding wordt vandaag de dag steeds belangrijker. Dit zien de providers ook steeds beter in. Daarom zijn er ook verscheidene internet providers die binnen het klanten account de mogelijkheid bieden om het eigen modem zo in te stellen dat er een mogelijkheid is om een hotspot aan te maken. Wanneer je dit dan geactiveerd hebt kan je, wanneer je over straat loopt in de buurt van iemand met dezelfde provider, gebruik maken van het internet. Hierbij geldt dan wel dat de andere persoon dit binnen zijn account ingesteld moet hebben. 

Wat is een modem
Wat is een hotspot

Ben jij benieuwd hoe je de computer onderweg met het internet kunt verbinden?

Tegenwoordig is het internet een steeds belangrijkere rol gaan spelen. Zo wordt het internet gebruikt voor de communicatie, het kijken naar een video, voor het zoeken naar informatie  of het werken aan basistaken.

Als je onderweg bent, kan het voorkomen dat je gebruik kunt maken van het internet van iemand anders. Dit wordt ook wel hotspot genoemd. De hotspot kom je vaak tegen bij restaurants, hotels en bezienswaardigheden.

Naast de openbare hotspots kun je ook je eigen hotspot maken.

Ontdek hier welke apparaten je kunt gebruiken voor het maken van een hotspot!

Telefoon als Hotspot voor laptop

Wanneer je een mobiele telefoon hebt, heb je vaak al de mogelijkheid om hiermee een draadloze internet verbinding op te zetten. Voordat je een internet verbinding wilt gaan maken met de mobiele telefoon moet je natuurlijk wel beseffen dat het meer data zal verbruiken dan gebruikelijk. Om deze reden is het opzetten van een hotspot alleen aan te bevelen als je een ongelimiteerde internet verbinding hebt bij jouw mobiele telefoon. 

Het opzetten van een draadloze internet verbinding kan in een aantal simpele stappen gedaan worden. Het opzetten van een draadloze internet verbinding voor andere apparaten doe je bij de Android telefoon op de volgende manier.

  • Druk op het rondje met 6 blokjes. 
  • Voer instellingen bovenaan op het scherm in. 
  • Ga naar instellingen
  • Druk op netwerk en internet 
  • Nu komen allemaal internet instellingen tevoorschijn. Als je kijkt, zie je als het goed is ook hotspot en tethering tevoorschijn komen.
  • Druk hier op draagbare hotspot om de naam van het netwerk en het wachtwoord in te stellen.
Zoeken naar instellingen
Stap 1 zoeken naar instellingen
Overzicht met Instellingen
Overzicht van de instellingen
Netwerk en internet
Bekijk netwerk en internet
Wifi instellingen
Hotspot en tethering
Hotspot menu
Openbare netwerknaam instellen
Verbonden met hotspot
Verbonden met hotspot

Telefoon als hotspot gebruiken 

Nadat je een eigen internet verbinding hebt aangemaakt kan je hier verbinding mee maken. Dit doe je door naar instellingen te gaan. Vervolgens zie je in de lijst netwerk de net aangemaakte internetverbinding staan. Wanneer je hier op drukt wordt er om een wachtwoord gevraagd. Hier moet het net aangemaakte wifi wachtwoord ingevuld worden. Nadat je de tablet hebt verbonden zie je links bovenin een teken van het wifi signaal zoals je die normaal ziet wanneer je een verbinding met het internet probeert te maken.

Mobiel als hotspot

Telefoon als openbaar internet gebruiken voor de computer

Naast de tablet die je kunt verbinden met het internet kan je er ook voor kiezen om je laptop of computer te verbinden met het internet. Het verbinden met internet op de computer gaat op de volgende manier. Druk op de start toets van het toetsenbord en ga op zoek naar het configuratie scherm. Hier zie je netwerkverbinding tussen staan. Nadat je deze hebt aangeklikt, kan je verbinding maken met het internet welke je zojuist hebt aangemaakt. 

Hoe veilig is Hotspot?

Wanneer je verbonden bent met een openbare internet verbinding door middel van een hotspot zijn alle verbindingen openbaar. Wanneer je dan een e-mail zou versturen, zijn alle gegevens openbaar en kan de e-mail meegelezen worden. Het is daarom aan te bevelen om een openbare internetverbinding alleen te gebruiken voor het zoeken naar informatie. Want wanneer je aan de slag gaat met persoonlijke informatie moet je in je achterhoofd houden dat iedereen dit mee kan lezen. Bij een openbare verbinding ligt de nadruk namelijk niet op de veiligheid, maar hier is het de bedoeling om zoveel mogelijk bezoekers op het internet te laten surfen

Bij een openbare verbinding is het nog belangrijker om de computer op een bewuste manier te gebruiken en veilig te internetten. Hoe je het beste veilig kunt internetten kan je lezen in het artikel “Hoe kan je veilig internetten?“. Wanneer je de computer wilt gebruiken om een e-mail te versturen moet je er rekening mee houden dat deze e-mail altijd gelezen kan worden. Bij de openbare internet verbinding is privé namelijk ver te zoeken.

Meer doen met de computer

Ben je van plan om met de computer aan de slag te gaan, maar zou je graag meer duidelijkheid willen hebben. Of  ben je gewoon benieuwd hoe je voortaan alles op een verantwoorde manier kunt doen? Dan is het hebben van een computerboek als naslagwerk een goed idee. Door middel van een naslagwerk kan je op eenvoudige wijze leren welke stappen je moet ondernemen om het gewenste resultaat te bereiken. En tevens hoef je er niet bang voor te zijn dat er iets mis gaat, omdat alles op eenvoudige wijze is uitgelegd. Zo wordt het computeren een stuk leuker en kan jij er binnen de kortste keren veel meer uithalen dan je voorheen hebt gedaan.

Wat is een hotspot

Ben jij benieuwd hoe je de computer onderweg met het internet kunt verbinden?

Tegenwoordig is het internet een steeds belangrijkere rol gaan spelen. Zo wordt het internet gebruikt voor de communicatie, het kijken naar een video, voor het zoeken naar informatie  of het werken aan basistaken.

Als je onderweg bent, kan het voorkomen dat je gebruik kunt maken van het internet van iemand anders. Dit wordt ook wel hotspot genoemd. De hotspot kom je vaak tegen bij restaurants, hotels en bezienswaardigheden.

Naast de openbare hotspots kun je ook je eigen hotspot maken.

Ontdek hier welke apparaten je kunt gebruiken voor het maken van een hotspot!

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.