Eenvoudig een VPN op MacOS instellen

Gemiddelde leestijd: 16 minuten

Om anoniem en veilig op het internet te kunnen surfen wordt het gebruik van een VPN-verbinding sterk aanbevolen. Voordat je de VPN-verbinding kunt gebruiken heb je een abonnement bij een VPN-provider en een programma om de verbinding met de VPN tot stand te kunnen brengen. Wanneer je hier een programma voor hebt kun je de VPN binnen MacOS instellen. 

De meeste grote VPN-providers hebben speciale software waarmee het opzetten van een VPN verbinding in een mum van tijd is geregeld. Het is altijd aan te bevelen om het programma dat de VPN aanbieder levert te gebruiken. Zo heeft dit geleverde programma vaak meer mogelijkheden en is het installeren een stuk eenvoudiger. 

Soms voldoet het programma van de VPN provider niet aan de wensen van de gebruiker. Dan zul je de VPN-verbinding zelf op moeten zetten. Binnen MacOS is er voor het opzetten van een VPN een speciale functie ingebouwd. 

In dit artikel vertellen we stapsgewijs hoe je de VPN-verbinding binnen MacOS op kunt zetten. 

Inhoudsopgave

Veilig online

Wil jij veilig en anoniem op het internet kunnen surfen?

Wanner je anoniem en veilig op het internet wilt gaan surfen is het verstandig kun je een VPN server gebruiken. Met een VPN server kan er een beveiligde verbinding tussen de VPN server en de website worden opgezet. Hierdoor zijn jouw gegeven van het internet afgeschermd.

Ondanks dat de gegevens via de VPN verbinding worden beschermd is dat niet voldoende voor het beveiligen van de computer. Het is namelijk altijd aan te bevelen om een goede virusscanner te installeren waarmee de gegevens op de computer worden bescherm.

Ben jij benieuwd wat jij kunt doen om de online veiligheid te vergroten?

Ontek hier hoe je jouw online veiligheid kunt vergroten!

Hoe stel je een VPN in op MacOS?

Wanneer je een VPN op de mac in wilt stellen moet je binnen de Mac met een account die over beheerdersrechten beschikt zijn ingelogd. Vaak heeft alleen de eigenaar van de Mac zo’n account. 

Optioneel: Voor sommige VPN-verbindingen heb je een beveiligingscertificaat nodig. Dit beveiligingscertificaat moet binnen de “sleutelhangertoegang” worden opgeslagen. De sleutelhangertoegang is een kluis waarin gebruikersnamen met daarbij behorende wachtwoorden en andere vertrouwelijke gegevens worden opgeslagen. Wanneer je een certificaat nodig hebt voor de VPN-verbinding staat deze informatie op de website van de VPN-provider.   

Wanneer de VPN-provider met een certificaat werkt kun je de informatie van dit certificaat bekijken door in de ‘sleutelhangertoegang’ op toon info te klikken. Het zou eruit moeten zien zoals in de afbeelding hieronder.

Stap 1: Naar VPN-instellingen navigeren

Wanneer het certificaat op de juiste manier is opgeslagen kun je de VPN-verbinding binnen MacOS instellen. Hiervoor moet je het instellingenvenster openen. Het instellingsvenster kan worden geopend door met de linkermuisknop op het Apple icoontje te drukken. Door op het Apple icoon te drukken wordt er links bovenin een nieuw venster geopend. Binnen dit venster staat een knop met de tekst “Systeemvoorkeuren”. Door op deze knop te drukken wordt er een configuratie scherm geopend. 

VPN instellen MacOS Systeemvoorkeuren

Nadat je op de knop met de tekst “Systeemvoorkeuren” hebt gedrukt wordt er een nieuw venster geopend. Het venster dat je nu te zien krijgt lijk op de afbeelding die je hieronder ziet. Voor het instellen van de VPN binnen MacOS moet je nu met de linkermuisknop op “Netwerk” drukken.

VPN instellen MacOS Netwerk

Stap 2: VPN-verbinding toevoegen

Wanneer je binnen het Netwerk-menu bent krijg je een overzicht te zien dat op het onderstaande overzicht lijkt. Om de VPN verbinding toe te voegen moet je in het overzicht op het +je drukken. 

VPN instellen MacOS VPN toevoegen

Nadat je op het +je hebt gedrukt krijg je het volgende menu te zien. Binnen dit menu kun je het type van de VPN kiezen en de gewenste naam aan de VPN-verbinding towijzen. 

VPN-aanmaken
 1. Bij interface moet je op de optie “VPN” drukken.
 2. Bij VPN-type kun je het gewenste protocol opvoeren. Het veiligste protocol dat je voor de VPNB-verbinding kunt gebruiken is het IKEv2 protocol. De opties die hier worden aangeboden worden door de gebruikte Firewall en de router waarmee de Mac is verbonden bepaald. Zo zijn er routers waarbij niet iedere VPN-protocol wordt ondersteund.
 3. In het venster waar Naam voorziening bij staat kun je de naam van de VPN verbinding opgeven. Het is aan te raden om een duidelijke naam aan het netwerk te geven. Bijvoorbeeld als je de VPN-verbinding wilt gebruiken om een verbinding met het kantoor netwerk te maken. 
Veilig online

Wil jij veilig en anoniem op het internet kunnen surfen?

Wanner je anoniem en veilig op het internet wilt gaan surfen is het verstandig kun je een VPN server gebruiken. Met een VPN server kan er een beveiligde verbinding tussen de VPN server en de website worden opgezet. Hierdoor zijn jouw gegeven van het internet afgeschermd.

Ondanks dat de gegevens via de VPN verbinding worden beschermd is dat niet voldoende voor het beveiligen van de computer. Het is namelijk altijd aan te bevelen om een goede virusscanner te installeren waarmee de gegevens op de computer worden bescherm.

Ben jij benieuwd wat jij kunt doen om de online veiligheid te vergroten?

Ontek hier hoe je jouw online veiligheid kunt vergroten!

Stap 3: stel de VPN-verbinding in op MacOS

In de vorige stap heb je het beveiligingsprotocol dat je voor de VPN-verbinding wilt gebruiken gekozen. Om de VPN verbinding uiteindelijk tot stand te kunnen brengen moet je de gebruikersnaam en het wachtwoord behorende bij de VPN invoeren. Nadat je de VPN-verbinding hebt toegevoegd komt het onderstaande scherm naar voren:

VPN instellen MacOS VPN Bevestigen

Om de VPN verbinding tot stand te kunnen brengen moet het formulier op de volgende manier worden ingevoerd: 

 1. Bij het veld met Serveradres moet het adres van de server worden ingevoerd. Vaak kun je dit adres in het accountoverzicht van de VPN-provider vinden. Daarnaast hebben sommige providers een programma waarmee je de server kunt selecteren die het beste bij oue voorkeur past. Als je dit adres niet kunt vinden, dan moet je contact opnemen met VPN-provider.
 2. Het externe ID. Dis is vaak de naam van de VPN-aanbieder die je gebruikt. In plaats van het externe-id kun je hier soms ook het serveradres opnieuw invoeren. 
 3. Het lokale ID is optioneel. Dit veld kun je dan ook leeg laten. 
 4. Nadat je alle gegevens hebt ingevoerd kun je met de linkermuisknop op “Instellingen identiteitscontrole…” drukken.

Nadat je met de linkermuisknop op de knop met “Instellingen identiteitscontrole…” hebt gedrukt wordt het volgende venster geopend:

VPN instellen MacOS VPN Gebruikersnaam

Voor de verificatie moet je de kiezen voor verificatie met “Gebruikersnaam”.

 1. Bij het veld met de tekst gebruikersnaam moet de gebruikersnaam behorende bij het VPN-account worden ingevoerd.
 2. In het veld met wachtwoord moet het wachtwoord behorende bij het VPN account worden ingevuld.
 3. Nadar je de gegevens behorende bij het VPN account hebt ingedrukt kun je de VPN verbinding tot stand brengen. Hiervoor moet je met de linkermuisknop op de knop met de tekst: “OK” drukken.

Stap 4: De verbinding met de VPN-server tot stand brengen

Wanneer je alle gegevens uit de vorige stappen goed hebt ingevoerd en de stappen hebt doorlopen kom je weer in het Netwerk-menu terecht. 

VPN verbinding MacOS tot stand brengen

Binnen het netwerk menu staat aan de onderkant van het venster een knop met de tekst ”Verbind”. Wanneer je op deze knop drukt wordt de verbinding met VPN tot stand gebracht. 

Daarnaast kun je ervoor kiezen dat de VPN-status in de menubalk wordt getoond. Om deze status in de menubalk te tonen moet je met de linkermuisknop op de knop met de tekst “Toon VPN-status in menubalk” drukken. Nadat je de VPN-status in het menu toont kun je de verbinding met de VPN maken door met de linkermuisknop op de knop met de tekst “Verbind met VPN-verbinding” zoals je hieronder in de afbeelding kunt zien. 

VPN-status-menubalk

Wanneer alle instellingen voor de VPN-verbinding op de juiste manier zijn ingesteld werkt de VPN-verbinding nu naar behoren!

Hoe kun je de VPN binnen MacOS instellen?

Voor instellen van de VPN binnen MacOS moet je de volgende stappen doorlopen:

VPN Algemeen Installeren Stappenplan Desktop
 1. Account aanmaken op de VPN-website. Hiervppr moet je naar de officiële website van de gewenste VPN-provider. Hier kun je voor het abonnement kiezen dat je wilt hebben. Vervolgens moet je de stappen doorlopen om het gewenste abonnement aan te schaffen en het account aan te maken. 
 2. De VPN-software dowloaden. Het is aan te raden om de software van de officiële website te downloaden. Dit kun je in de meeste gevallen doen nadat je het abonnement hebt afgesloten.
 3. VPN-software installeren. Nadat je het installatiebestand hebt gedownload kun je de software installeren door de stappen van de VPN-software te doorlopen. 
 4. Met je account van de VPN binnen de VPN software inloggen. In de meeste gevallen kun je hiervoor de gegevens gebruiken die je in de eerste stap hebt aangemaakt. 
 5. De gewenste VPN-server kiezen (optioneel). De reden waarvoor je de VPN wilt gebruiken bepaald de keuze voor de serverlocatie. Wanneer je als voorbeeld een Amerikaanse server kiest kun je naar Amerikaanse Netflix kijken of als je in het buitenland bent naar de Nederlandse televisie kijken. Wanneer je de VPN verbinding wilt gebruiken om veilig en anoniem te surfen, dan kun je de server kiezen die het dichtst bij je in de buurt is. 
 6. De VPN aanzetten. Voor de meeste VPN-providers die software hebben om de VPN verbinding tot stand te brengen hebben een grote duidelijke aan-uit knop. Hiermee kun je de VPN verbinding in een klik regelen. Ook kan deze software vaak automatisch verbinden met de server die het dichtst bij in de buurt is.

Waarom een VPN gebruiken op MacOS?

VPN verbindingen kunnen voor veel verschillende toepassingen worden gebruikt. Enkele toepassingen waarvoor de VPN verbinding vaak wordt gebruikt zijn onder andere:

 • Het versleutelen van gegevens voor een extra bescherming tegen hackers en criminelen. Of voor andere afluisterende partijen waarbij je kunt denken aan overheden en bedrijven
 • Openbare netwerken veilig kunnen gebruiken 
 • Een verbinding maken met een bedrijfsnetwerk om diensten te gebruiken die je alleen binnen dat netwerk kunt gebruiken
 • Anoniem op het internet te kunnen surfen door je echte ip-adres en locatie te verbergen
 • Torrents anoniem van het internet kunnen downloaden 
 • Het omzeilen van regio-blokkades om diensten te kunnen gebruiken die je normaal niet in die regio kunt gebruiken. Een voorbeeld hiervan is de content van de Amerikaanse Netflix binnen een ander land te kunnen bekijken. 
 • Het omzeilen van censuur in een land. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van Facebook in Chine terwijl dit zonder VPN verbinding niet mogelijk is
 • De verbindingssnelheid verhogen van een andere server

Het wordt altijd aanbevolen om een VPN binnen MacOS in te stellen. Een digitaal apparaat wordt namelijk vaak voor uiteenlopende internetactiviteiten gebruikt. Met een VPN-verbinding kun je de gegevens tijdens deze activiteiten beschermen. Hierdoor heb je met de VPN op het internet meer privacy en veiligheid.

Veilig online

Wil jij veilig en anoniem op het internet kunnen surfen?

Wanner je anoniem en veilig op het internet wilt gaan surfen is het verstandig kun je een VPN server gebruiken. Met een VPN server kan er een beveiligde verbinding tussen de VPN server en de website worden opgezet. Hierdoor zijn jouw gegeven van het internet afgeschermd.

Ondanks dat de gegevens via de VPN verbinding worden beschermd is dat niet voldoende voor het beveiligen van de computer. Het is namelijk altijd aan te bevelen om een goede virusscanner te installeren waarmee de gegevens op de computer worden bescherm.

Ben jij benieuwd wat jij kunt doen om de online veiligheid te vergroten?

Ontek hier hoe je jouw online veiligheid kunt vergroten!

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *