Wat is Windows veilige modus?

Gemiddelde leestijd: 19 minuten

Begint jouw computer langzamer te worden? Heb je weleens gehoord over veilige modus en zou je willen weten hoe je de computer in veilige modus op kunt starten? In dit artikel vertellen we je over de verschillende soorten veilige modus en waarom je dit zou moeten gebruiken om problemen met de computer op te lossen!

Inhoudsopgave

computer bijbel voor Windows 10

Wil jij de computer herstellen van computerproblemen?

Als de computer rare kuren gaat vertonen is het belangrijk dat de computer van de problemen wordt hersteld. Voor het herstellen van de computerproblemen is er binnen Windows een veilige omgeving. Deze veilige omgeving wordt ook wel de Veilige modus genoemd.

Binnen de  veilige modus kunnen alleen de programma’s worden gestart die nodig zijn om met de computer te kunnen werken.

Doordat alleen de programma’s die voor het werken met de computer kunnen worden gestart, kunnen geïnfecteerde programma’s binnen de veilige modus niet worden gestart. Hierdoor kan de veilige modus worden gebruikt om iedere computer virus van de computer te verwijderen.

Ontdek hier hoe je de veilige modus kunt gebruiken voor het herstellen van de computer!

Wat is veilige modus?

Wanneer je de computer al enige tijd gebruikt zal je waarschijnlijk weleens over de veilige modus hebben gehoord. De veilige modus is een functie binnen een besturingssysteem wat kan worden gebruikt als redmiddel om de computer van problemen te kunnen herstellen. Wanneer de computer in deze modus wordt opgestart, dan worden de belangrijkste processen opgestart, waardoor er bepaalde functionaliteiten, waaronder het installeren van een nieuw programma of het installeren van een driver voor hardware niet zal werken. 

Veilige modus

Problemen die op kunnen treden na een computer update

Wanneer je gebruik maakt van een computer wordt regelmatig gevraagd om het besturingssysteem naar de laatste versie bij te werken. Aan de ene kant is dit goed omdat de beveiligingslekken van het besturingssysteem worden gedicht en er bij sommige updates extra functionaliteiten aan de computer kunnen worden toegevoegd. Maar er kunnen tijdens het updaten van een besturingssysteem ook fouten ontstaan waarna de computer niet meer naar behoren kan functioneren. Dit merk je doordat de computer bijvoorbeeld blijft hangen tijdens het opstarten, of dat het wachtwoord en de gebruikersnaam van het account niet meer herkend worden. Wanneer de computer rare kuren begint te vertonen kan er een systeemherstel gemaakt worden, waarmee de computer naar de laatst werkende versie teruggezet kan worden. 

Problemen na Windows 10 update

Systeem herstel

Om de laatst werkende versie van het besturingssysteem terug te kunnen zetten wordt er gebruik gemaakt van een systeemherstel. Hierbij is het belangrijk dat er een herstel punt op de computer aanwezig is, waarbij de datum van het laatste herstelpunt later is dan de datum waarop je aan bestanden en documenten hebt gewerkt.  Wanneer deze datum te ver in het verleden ligt kan het voorkomen dat de belangrijke bestanden verloren raken. Tegenwoordig houdt Windows hier tijdens zijn updates rekening mee door tijdens het updaten van het besturingssysteem een herstelpunt aan te maken.

Problemen oplossen na update

De kans is groot is dat je de belangrijke bestanden houdt als je via systeemherstel werkt en terug gaat naar de laatst werkende versie van het besturingssysteem. Onder die belangrijke bestanden vallen onder anderen foto’s, documenten en video’s. Maar naast fouten tijdens het updaten van het besturingssysteem kunnen er ook fouten in het Windows register optreden na het installeren van nieuwe hardware of het updaten en installeren van programma’s. Hierbij kan het voorkomen dat er niet altijd een recent herstelpunt aanwezig is. Als er dan een systeem herstel gedaan wordt kan het zijn dat je belangrijke bestanden waaronder foto’s, documenten en video’s kwijtraakt. Maar als er een fout in het Windows register is opgetreden, waarbij er instellingen verkeerd zijn komen te staan, hoeft dit nog geen ramp te zijn en kan dit in de meeste gevallen ook hersteld worden. 

Het Windows register 

Het Windows register is de plek waar binnen alle instellingen van de computer staan opgeslagen. Binnen het Windows register zijn onder andere alle instellingen te vinden van het besturingssysteem en van de persoonlijke instellingen zoals de taal en de instellingen van het toetsenbord. De taal waarin je het toetsenbord wilt gebruiken. Wanneer een instelling in het Windows register verkeerd staat kan dit vervelende gevolgen met zich meebrengen. Zo kan het voorkomen dat er tijdens het invoeren van de correcte gebruikersnaam met het juiste wachtwoord voor je Microsoft account een melding wordt gegeven waarin vermeld wordt dat deze gegevens niet overeenkomen met het ingestelde Microsoft account.  

Windows register

Om weer in te kunnen loggen met dit account moet er dan eerst via de veilige modus worden ingelogd, waarna de instellingen van het account hersteld kunnen worden binnen de instellingen van het Windows register. Wanneer er dan binnen het Windows register gekeken wordt is hier een bestand terug te vinden wat eindigt met .bak achter de tekst bij het account. Om het Microsoft account te herstellen moet deze regel verwijderd worden waardoor alleen de oorspronkelijke waardes zichtbaar zijn. Wanneer het .bak weggehaald wordt is het Microsoft account hersteld. Als dat gebeurd is kun je weer met de gebruikelijke gebruikersnaam en wachtwoord inloggen en werkt alles weer goed als vanouds.   

Computervirus verwijderen in veilige modus

Wanneer er een computervirus op de computer is beland kan deze de werking van de computer nadelig beïnvloeden. Zo kan het voorkomen dat de computer ineens een heel stuk langzamer wordt of dat er tijdens het zoeken naar informatie op het internet ineens veel meer reclame op het web tevoorschijn komt. Daarnaast kan het zijn dat de muis uit het niets over het beeldscherm beweegt zonder dat jij hem deze opdracht hebt gegeven.

Computer virus verwijderen
computer bijbel voor Windows 10

Wil jij de computer herstellen van computerproblemen?

Als de computer rare kuren gaat vertonen is het belangrijk dat de computer van de problemen wordt hersteld. Voor het herstellen van de computerproblemen is er binnen Windows een veilige omgeving. Deze veilige omgeving wordt ook wel de Veilige modus genoemd.

Binnen de  veilige modus kunnen alleen de programma’s worden gestart die nodig zijn om met de computer te kunnen werken.

Doordat alleen de programma’s die voor het werken met de computer kunnen worden gestart, kunnen geïnfecteerde programma’s binnen de veilige modus niet worden gestart. Hierdoor kan de veilige modus worden gebruikt om iedere computer virus van de computer te verwijderen.

Ontdek hier hoe je de veilige modus kunt gebruiken voor het herstellen van de computer!

Programma’s in veilige modus

Dit komt door de verschillende processen die door het computervirus geactiveerd worden. Als je een aantal bestanden wilt verwijderen van een programma wat nog in gebruik is dan lukt dat niet. Dan komt er een melding dat er nog bestanden van dat programma in gebruik zijn waardoor dat niet kan. Omdat je zelf geen controle hebt over welke bestanden er door de processen van het computervirus geactiveerd worden  kunnen deze processen ook niet handmatig gestopt worden. En als je probeert om het programma wat op de achtergrond draait te stoppen door middel van taakbeheer kan dat daarom niet lukken en krijg je de melding dat deze mogelijkheid niet toegankelijk is.   

Om het computervirus te kunnen verwijderen met behulp van een virusscanner moet je de computer in veilige modus opstarten. Omdat hiermee alleen beperkte processen van het besturingssysteem geactiveerd worden waaronder alleen de processen die nodig zijn om het besturingssysteem op te kunnen starten binnen de veilige modus, is het wel mogelijk om sommige programma’s op te starten via de virusscanner. Voordat de computer in veilige modus opgestart kan worden om de computer te kunnen controleren op mogelijke schadelijke software, moet de computer eerst voorzien zijn van een virusscanner om de ongewenste bestanden, die door een computervirus veroorzaakt zijn, te kunnen verwijderen. Omdat de computer geen mogelijkheden heeft tot het installeren van de software binnen de veilige modus, zal de virusscanner daarom altijd geïnstalleerd moeten worden voordat de computer over gaat naar veilige modus.

Windows 10 opstart herstel

Wanneer er tijdens het installeren van een update bij Windows 10 een probleem is opgetreden, of wanneer er om welke andere reden dan ook een fout is opgetreden binnen Windows kan het zijn dat de computer wel probeert op te starten, maar tijdens het opstarten enorm lang op zich laat wachten. Of erger nog, de computer wil helemaal niet meer opstarten.

Windows opstart herstel

Voordat Windows uiteindelijk weer opgestart kan worden moet er voor Windows 10 dan een opstart herstel plaats vinden. Op die manier kunnen de fouten binnen het besturingssysteem weer opgelost worden. Om Windows 10 opstart herstel te kunnen starten moet de shifttoets op het toetsenbord blijvend worden ingedrukt, waarna er verschillende mogelijkheden te voorschijn komen om Windows 10 via opstart herstel te kunnen herstellen. Hierbij kan ervoor gekozen worden om het besturingssysteem naar een ouder herstelpunt te brengen. Dit doe je door te kiezen voor Windows systeem herstel. Nadat Windows 10 opstart herstel de beschadigde software heeft gerepareerd kan de computer in het vervolg weer op de normale manier worden opgestart.

Opstarten in veilige modus

Wanneer je de computer hebt opgestart kan je ervoor kiezen om het besturingssysteem op een later tijdstip in veilige modus op te starten. Dit kan je dan doen door deze opdracht te geven binnen de systeem configuratie. Maar makkelijker zou het zijn wanneer je de Windows knop tegelijkertijd met de letter R indrukt. Nadat je hierop hebt gedrukt komt er een invoerveld tevoorschijn waarin je aan kan geven welk programma je aan wilt zetten. Aangezien we ervoor willen zorgen dat de computer op een later tijdstip in veilige modus wordt opgestart typen we hier Msconfig in. Nadat dit programma is opgestart kunnen we ervoor kiezen dat we de computer in veilige modus willen opstarten 

Opstart herstel vanuit Windows

Tijdens het opstarten naar veilige modus

Wanneer de computer uit is en je wilt de computer in veilige modus opstarten omdat de computer problemen is gaan vertonen, kan je tijdens het opstarten blijvend de shift knop ingedrukt houden. Op een gegeven moment komt er dan een blauw scherm tevoorschijn met opties die je kunt doen om de computer te herstellen. Nu kun je vanaf deze plek de optie kiezen om Windows 10 opstart herstel uit te voeren, waarna de opstartbestanden nagekeken en gerepareerd worden. Maar de mogelijkheid bestaat hier ook om de computer terug te zetten door middel van een systeem herstel. Ook kun je er hier voor kiezen om de computer in veilige modus op te starten. 

Windows 10 opstarten in veilige modus

Veilige modus Windows 10 uitzetten

Nu is de computer in de veilige modus opgestart en je wilt de computer opnieuw opstarten om te kijken of alles weer naar behoren is gaan werken. Dan kan het voorkomen dat de computer blijvend in veilige modus opstart wat niet de bedoeling is. Om dit probleem te verhelpen kunnen we weer op de Windows en de R toets drukken, waarmee we nu de functie uitschakelen. Als de computer daarna opgestart wordt merk je dat de computer weer op de gebruikelijke manier opstart.  

Veilige modus uitzetten
computer bijbel voor Windows 10

Wil jij de computer herstellen van computerproblemen?

Als de computer rare kuren gaat vertonen is het belangrijk dat de computer van de problemen wordt hersteld. Voor het herstellen van de computerproblemen is er binnen Windows een veilige omgeving. Deze veilige omgeving wordt ook wel de Veilige modus genoemd.

Binnen de  veilige modus kunnen alleen de programma’s worden gestart die nodig zijn om met de computer te kunnen werken.

Doordat alleen de programma’s die voor het werken met de computer kunnen worden gestart, kunnen geïnfecteerde programma’s binnen de veilige modus niet worden gestart. Hierdoor kan de veilige modus worden gebruikt om iedere computer virus van de computer te verwijderen.

Ontdek hier hoe je de veilige modus kunt gebruiken voor het herstellen van de computer!

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *