Veilig internetten, hoe doe je dat?


Wanneer je nieuw bent met het internet en door de spookverhalen van tegenwoordig het internetten een beetje eng vindt. Is het goed om te weten dat het internetten op zich niet gevaarlijk is.

Wel moet je goed nadenken voordat je iets op internet doet. Want ondanks het internet vele voordelen biedt ligt er ook gevaar op de loer. Om deze gevaren uit de weg te gaan is het belangrijk om veilig te internetten. Lees in dit blog bericht hoe het internet werkt en waarop je moet letten om veilig te internetten.

Wanneer je nieuw bent met het internet kunnen de spookverhalen over het internet beangstigend klinken. Het is dan ook goed om te weten dat het internetten op zich niet gevaarlijk is. Wel moet er goed over de handelingen op het internet worden nagedacht.

Want ondanks het internet vele voordelen biedt ligt er ook gevaar op de loer. Om deze gevaren uit de weg te gaan is het belangrijk dat er op een veilige manier wordt geïnternet. In dit artikel vertellen we hoe het internet werkt en hij jij het internet veilig kunt gebruiken.

Wat is er nodig om te internetten?

Wanneer je van plan bent om veilig te internetten heb je een computer, tablet of telefoon nodig die met het internet is verbonden. Om op het internet naar informatie te kunnen zoeken heb je een programma nodig. Dit programma wordt de browser genoemd. De Nederlandse vertaling van browser is letterlijk zoeker.

Met behulp van een browser kunnen er verschillende dingen op het internet worden opgezocht. Dit programma staat vaak al bij het eerste gebruik geïnstalleerd.

De browser die vooraf op de computer is geïnstalleerd wordt door het besturingssysteem dat op de computer is geïnstalleerd beïnvloed.

Met iedere browser kan naar informatie worden gezocht. Ondanks dat kunnen de functies van de verschillende browsers van elkaar verschillen.

Hoe kun je veilig internetten?

Ben jij beschermd tegen de gevaren van het internet?

In de laatste jaren zijn er veel verschillende technische ontwikkelingen geweest. Door deze ontwikkelingen is het internet steeds belangrijker geworden.

Met het toenemende aantal toepassingen worden er steeds meer persoonlijke gegevens via het internet gedeeld. Internetcriminelen proberen hier dankbaar gebruik van te maken.

Voorkom phising door veilig te internetten

Zo kan het voorkomen dat de belangrijke gegevens in de verkeerde handen belanden.

Om de belangrijke gegevens uit de handen van cybercriminelen te kunnen houden moet de computer tegen de gevaren van buitenaf worden beschermd.

Hoe werkt het internet

Voordat je het internet veilig kunt gebruiken is het belangrijk dat je weet hoe het internet werkt. Het internet werkt als een twee richting verkeer. Om iets op te kunnen zoeken moet de computer eerst weten naar welke informatie er wordt gezocht.

Een goed voorbeeld hiervan is het zoeken naar informatie over evenementen in de omgeving van Rotterdam. Allereerst moet de browser worden gestart. Nadat de browser gestart is kan de zoektocht naar informatie beginnen.

Om te kunnen zoeken is een zoekmachine zoals Google nodig. Een zoekmachine is een Website welke gericht is op het zoeken naar informatie. Om via Google te kunnen zoeken moet de Website van google als eerste worden geopend.

Deze pagina kan worden geopend door bovenaan de pagina www.google.nl in te voeren. Als je dit gedaan hebt kom je op de website van google uit.

Hier kan je “Evenementen in Rotterdam ” in typen. Nadat je op zoeken hebt gedrukt gaat Google zoeken naar de informatie die aan alles wat met Evenementen in Rotterdam te maken heeft gerelateerd is.

Dit is een eenvoudig voorbeeld van downloaden. Downloaden is dan ook niets anders dan het ophalen van gegevens terwijl er bij het uploaden naar het internet wordt verstuurd. 

Welke gevaren hangen er aan het internet?

Door de komst van het internet wordt het zoeken en delen van informatie met anderen een stuk makkelijker gemaakt. Het kunnen delen van bestanden en het zoeken naar informatie kan dan ook als het grootste voordeel van het internet worden gezien.

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen werkt het internet twee kanten op. Wanneer een computer met ongewenste reclame wordt bezocht zal de computer naar een andere pagina worden omgeleid.

Veilig internetten met behulp van een virusscanner

De computer kan dan ongevraagd een opdracht geven waardoor er een bestand naar jouw computer wordt gedownload. Dit bestand kan dan onverhoopt een virus naar de computer downloaden.

Wat is een computer virus?

Een virus is een schadelijk computerprogramma dat uit zichzelf geactiveerd kan worden. Aangezien een computer virus een programma is wat gemaakt is om schade aan te richten kan zo’n programma vervelende gevolgen met zich meebrengen.

Zo kan het voorkomen dat de computer ineens een stuk trager zal reageren. of dat er vervelende e-mails naar jouw e-mail lijst worden verstuurd. In het ergste geval kan het virus de computer zelfs overnemen, belangrijke gegevens wissen of de toegang tot deze bestanden blokkeren.

Wat is malware

Malware is net als een computer virus een kwaadaardig programma welke probeert om de computer binnen te dringen. Wanneer er malware op de computer aanwezig is zal je dit voornamelijk merken als je op het internet aanwezig bent.

Door middel van malware wordt er geprobeerd om wachtwoorden te achterhalen, gegevens te stelen en/of activiteiten van de computer te bespieden zonder dat je er zelf van op de hoogte bent.

Bij malware draait het er voornamelijk om op illegale wijze geld afhandig te maken. Een voorbeeld van zo’n malware pop up is “GEFELICITEERD, U HEEFT ZOJUIST EEN GRATIS IPHONE GEWONNEN!”.

Wanneer je deze dan aanklikt is de kans groot dat er nog meer malware in verstopt zit. Waardoor het je een hoop geld zou kunnen gaan kosten wanneer je er niet op tijd bij bent om het probleem te verhelpen.

Ben jij beschermd tegen de gevaren van het internet?

In de laatste jaren zijn er veel verschillende technische ontwikkelingen geweest. Door deze ontwikkelingen is het internet steeds belangrijker geworden.

Met het toenemende aantal toepassingen worden er steeds meer persoonlijke gegevens via het internet gedeeld. Internetcriminelen proberen hier dankbaar gebruik van te maken.

Voorkom phising door veilig te internetten

Zo kan het voorkomen dat de belangrijke gegevens in de verkeerde handen belanden.

Om de belangrijke gegevens uit de handen van cybercriminelen te kunnen houden moet de computer tegen de gevaren van buitenaf worden beschermd.

Wat is Phising

Phising wordt op verschillende manieren verspreid. Zo kan je via de e-mail een melding krijgen dat er een achterstallige betaling voor een bedrijf zou staan. In werkelijk hoeft deze achterstand helemaal niet bij dat bedrijf te zijn.

In sommige gevallen wordt er zelfs onterecht met deurwaarders gedreigd terwijl er in werkelijkheid geen openstaande bedragen aanwezig zijn.

Gelukkig kunnen deze e-mails vaak gemakkelijk van echt en nep te worden onderscheiden.

Zo vergeten ze bijvoorbeeld om bij een nota een klantnummer toe te voegen, geven ze een verkeerd klantnummer op of is de nota in slecht Nederlands geschreven.  

Voorkom phising door veilig te internetten

Het politievirus

Een van de virussen waarbij de computer geblokkeerd wordt is het politie virus. Dit virus is erg vervelend omdat je de volledige controle over de computer kwijt raakt. Iedere keer wanneer de computer opgestart wordt komt er meteen een politie melding waarin staat dat er een bedrag aan de politie betaald moet worden.

Er wordt gezegd dat de computer na betaling weer wordt ontgrendeld. In werkelijkheid zal het bedrag naar de internetcriminelen worden overgeboekt. Zo’n internetcrimineel probeert het geld bij zoveel mogelijk mensen los te peuteren.   

Wat is een trojan

Een trojan welke in de volksmond beter bekend staat als een Trojaans paard is een overkoepelend virus. Het Trojaans paard is een virus dat door internet criminelen als virus op zich kan worden gebruikt. Maar het kan ook voor andere criminele activiteiten worden gebruikt.

Door middel van een trojan kan jouw computer aan een groter netwerk worden gekoppeld. Internetcriminelen proberen allemaal geïnfecteerde computers op dit netwerk aan te sluiten. Met behulp van de geïnfecteerde computers die op dit netwerk zijn aangesloten wordt geprobeerd om een systeem plat te leggen.

Daarnaast kan er via een trojaans paard waardevolle informatie zoals persoonlijke en financiële gegevens worden gestolen. In de minder schadelijke maar wel vervelende vorm kan er Adware op de computer geïnstalleerd worden.

Waarbij Adware een programma is waarmee er op de computer ineens veel meer reclame tevoorschijn komt wanneer er op het internet naar informatie wordt gezocht.

Hoe komt een virus op je computer?

Hoe kun je de kans op een virus verkleinen door veilig te internetten

Een virus kan op verschillende manieren op de computer terecht komen.

Internet criminelen gebruiken de e-mail, geïnfecteerde pagina’s of social media. Om het internet veilig te kunnen gebruiken moet er naar de echtheid van pagina’s worden gekeken.

Een geïnfecteerde pagina is vaak in slecht Nederlands geschreven of geeft een cadeau weg wat eigenlijk te mooi is om waar te zijn.  

Hoe kan je veilig internetten?

Om geen slachtoffer te worden van internet criminaliteit is het belangrijk dat er voordat je gaat internetten een goede virusscanner op de computer installeert.

Zo wordt er een melding gegeven wanneer er een schadelijke pagina gedetecteerd wordt.

Met deze melding wordt de betrouwbaarheid van de website aangegeven.

Gevaren van niet veilig internetten

Het kan zelfs voorkomen dat er een kwaadaardige website wordt gedetecteerd en dat de toegang tot deze computer wordt geblokkeerd. Dit wordt dan door de virusscanner gedaan om de kans op een geïnfecteerde computer te verkleinen.

Zonder virusscanner is zo’n pagina niet altijd te herkennen waardoor de computer een stuk kwetsbaarder is voor ongewenste programma’s.

Ondanks dat het internet vele voordelen biedt om informatie op een eenvoudige manier op internet op te kunnen zoeken, brengt het internet helaas ook nadelen met zich mee.

Zo zijn er internetcriminelen die de kwetsbaarheden van het internet gebruiken om schade aan te richten of gevoelige informatie achterhalen. Dit maakt alle apparaten die met het internet verbonden zijn kwetsbaar voor de gevaren van buitenaf. 

Door een goede virusscanner op de computer te installeren wordt de kans op een geïnfecteerde computer verkleint. Hierdoor zullen de gevoelige gegevens minder snel op het internet belanden.

Waarom is veilig internetten belangrijk?

Bij veelvuldig gebruik van het internet worden er al snel verschillende persoonlijke gegevens gedeeld. Natuurlijk wil je niet dat deze gegevens in de handen van onbevoegden komen.

Daarom is het belangrijk dat er een goede virusscanner op de computer wordt geïnstalleerd. De virusscanner kan kwetsbaarheden herkennen en de toegang tot kwaadaardige programma´s zelfs blokkeren.

Als virusscanner om de computer te beschermen geef ik zelf de voorkeur aan ESET NOD32. Met ESET NOD 32 worden niet alleen de gevaarlijke websites geblokkeerd. Er wordt zelfs een melding gegeven wanneer er onverhoopt een kwaadaardig programma op de computer beland.

Zo blijft de computer zonder problemen functioneren en virus vrij. Doordat de kans op een virus wordt verkleint zijn de belangrijke gegevens zoals documenten, foto’s en video’s tegen de gevaren van buitenaf beschermd.

Voorkomen is beter dan genezen! Het is daarom raadzaam om met enige regelmat een kopie van de belangrijke bestanden te maken.

Door een reservekopie te maken zijn de bestanden zelfs veilig wanneer de bestanden zijn geïnfecteerd. De bestanden zullen dan ook bij computerproblemen kunnen worden teruggeplaatst.   

Ben jij beschermd tegen de gevaren van het internet?

In de laatste jaren zijn er veel verschillende technische ontwikkelingen geweest. Door deze ontwikkelingen is het internet steeds belangrijker geworden.

Met het toenemende aantal toepassingen worden persoonlijke gegevens steeds vaker via het internet gedeeld. Internetcriminelen proberen hier dankbaar gebruik van te maken.

Voorkom phising door veilig te internetten

Zo kan het voorkomen dat de belangrijke gegevens in de verkeerde handen belanden.

Om de belangrijke gegevens uit de handen van cybercriminelen te kunnen houden moet de computer tegen de gevaren van buitenaf worden beschermd.

,