Veilig internetten, hoe doe je dat?

Gemiddelde leestijd: 14 minuten

Wanneer je nieuw bent met het internet en door de spookverhalen van tegenwoordig het internetten een beetje eng vindt. Is het goed om te weten dat het internetten op zich niet gevaarlijk is. Wel moet je goed nadenken voordat je iets op internet doet. Want ondanks het internet vele voordelen biedt ligt er ook gevaar op de loer. Om deze gevaren uit de weg te gaan is het belangrijk om veilig te internetten. Lees in dit blog bericht hoe het internet werkt en waarop je moet letten om veilig te internetten.

Inhoudsopgave

Het-grote-Internet-en-e-mail-boek-

Ben jij beschermd tegen de gevaren van het internet?

Het internet brengt steeds meer mogelijkheden met zich mee. Hierdoor hangen er ook steeds meer gevaren aan het internet. Door het grote internet en e-mail boek als naslagwerk te kopen leer je stap voor stap hoe jij veiliger kunt gaan internetten. Benieuwd hoe dit werkt?

Ja, ik wil weten hoe ik mijzelf tegen de gevaren van het internet kan beschermen!

Wat is er nodig om te internetten?

Wat is er nodig om te internetten?

Wanneer je van plan bent om veilig te internetten heb je een computer, tablet of telefoon nodig welke verbonden is met het internet. Wanneer je op zoek wilt gaan naar informatie wat op het internet staat is er een browser nodig. De Nederlandse vertaling van browser is letterlijk zoeker. Doormiddel van de browser is het dan ook mogelijk om dingen op het internet op te zoeken. Wanneer je een computer, tablet of laptop koopt is deze meteen voorzien van een browser. Wel zijn er per computer afhankelijk van het besturingssysteem, verschillende browsers vooraf geïnstalleerd. Hierbij zijn sommige functies en weergaven van elkaar verschillend. Maar de hoofdfunctie van de browser blijft hetzelfde. En dat is het zoeken naar informatie op het web. 

Hoe werkt het internet

Om te weten hoe je veilig kunt internetten is het allereerst belangrijk om te weten hoe het internet werkt. Het internet werkt als een twee richting verkeer. Om iets op te kunnen zoeken moet de computer eerst weten waarnaar er gezocht wordt. Een goed voorbeeld hiervan is informatie opzoeken over evenementen in de omgeving van Rotterdam. Allereerst moet je de browser opstarten, zodat de zoektocht kan beginnen. Om te kunnen zoeken heb je hiervoor een zoekmachine zoals Google nodig. Een zoekmachine is een Website welke gericht is op het zoeken naar informatie

Om via Google te kunnen zoeken moet de Website van google eerste benaderd worden. Dit kan je doen door bovenaan de pagina www.google.nl in te voeren. Als je dit gedaan hebt kom je op de website van google uit. Hier kan je “Evenementen in Rotterdam ” in typen. Nadat je op zoeken hebt gedrukt gaat de Website op zoek naar de informatie welke gerelateerd is aan alles wat met Evenementen in Rotterdam te maken heeft. Dit is een eenvoudig voorbeeld van downloaden. Downloaden is dan ook niets anders dan het ophalen van gegevens terwijl de gedane zoekopdracht uploaden is. 

Welke gevaren hangen er aan het internet?

Door de komst van het internet wordt het een heel stuk makkelijker om informatie op te zoeken en bestanden te delen. Het delen van bestanden en het opzoeken van informatie is dan ook het grootste voordeel van het internet. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen werkt het internet twee kanten op. Wanneer je met de computer op een Website terecht komt waarop ongewenste reclame te zien is en je klikt deze reclame aan, kan je al snel omgeleid worden naar een geïnfecteerde Website waardoor deze pagina de opdracht kan geven een bestand naar jouw computer te downloaden waarin dan het virus zit.

internet-veiligheid

Wat is een computer virus?

Een virus is een schadelijk computerprogramma welke uit zichzelf geactiveerd kan worden. Aangezien een computer virus een programma is wat gemaakt is om schade aan te richten kan het hebben ervan vervelende gevolgen met zich meebrengen. Wanneer een virus actief is kan dit de computer flink vertragen, kan het vervelende e-mails naar jouw e-mail lijst sturen of kan de virus in het ergste geval de computer overnemen of belangrijke gegevens wissen of blokkeren.

Wat is malware

Malware is net als een computer virus een kwaadaardig programma welke probeert om de computer binnen te dringen. Wanneer er malware op de computer aanwezig is zal je dit voornamelijk merken als je op het internet aanwezig bent. Door middel van malware wordt er geprobeerd om wachtwoorden te achterhalen, gegevens te stelen en/of activiteiten van de computer te bespieden zonder dat je er zelf van op de hoogte bent. Bij malware draait het er voornamelijk om op illegale wijze geld afhandig te maken. Een voorbeeld van zo’n malware pop up is “GEFELICITEERD, U HEEFT ZOJUIST EEN GRATIS IPHONE GEWONNEN!”. Wanneer je deze dan aanklikt is de kans groot dat er nog meer malware in verstopt zit. Waardoor het je een hoop geld zou kunnen gaan kosten wanneer je er niet op tijd bij bent om het probleem te verhelpen.

Het-grote-Internet-en-e-mail-boek-

Ben jij beschermd tegen de gevaren van het internet?

Het internet brengt steeds meer mogelijkheden met zich mee. Hierdoor hangen er ook steeds meer gevaren aan het internet. Door het grote internet en e-mail boek als naslagwerk te kopen leer je stap voor stap hoe jij veiliger kunt gaan internetten. Benieuwd hoe dit werkt?

Ja, ik wil weten hoe ik mijzelf tegen de gevaren van het internet kan beschermen!

Wat is Phising

Phising wordt op verschillende manieren verspreid. Zo kan je via de e-mail een melding krijgen van een bedrijf waarbij een achterstand zou staan, terwijl dat helemaal het geval niet is. In sommige gevallen dreigen ze dan met deurwaarders wanneer het bedrag niet door jou voldaan zou worden. Gelukkig zijn deze e-mails vaak makkelijk van echt en nep te onderscheiden. Zo vergeten ze bijvoorbeeld om bij een nota een klantnummer toe te voegen, of de nota is in slecht Nederlands geschreven.  

Wat is phishing

Het politievirus   

Een van de virussen waarbij de computer geblokkeerd wordt is het politie virus. Dit virus is erg vervelend omdat je de volledige controle over de computer kwijt raakt. Iedere keer wanneer de computer opgestart wordt komt er meteen een politie melding waarin staat dat er een bedrag aan de politie betaald moet worden en dat wanneer het bedrag betaald is de computer weer gedeblokkeerd wordt. Wanneer er dan geld betaald wordt, komt dit niet in handen van de politie maar bij een criminele organisatie welke probeert om geld van jou af te troggelen.  

Wat is een trojan

Een trojan welke in de volksmond beter bekend staat als een trojaans paard is een overkoepelend virus. Het trojaans paard is een virus welke door internet criminelen gebruikt kan worden als virus op zich. Maar het kan ook gebruikt worden voor andere criminele activiteiten. Door middel van een trojan kan jouw computer gekoppeld worden aan een groter netwerk, welke gebruikt wordt om een systeem plat te leggen. Daarnaast kan er met een trojaans paard waardevolle informatie zoals persoonlijke en financiële gegevens gestolen worden. In de minder schadelijke maar wel vervelende vorm kan er Adware op de computer geïnstalleerd worden. Waarbij Adware een programma is waarmee er op de computer ineens veel meer reclame tevoorschijn komt wanneer je op het internet gaat zoeken.

Hoe komt een virus op je computer?

Een virus kan op verschillende manieren op de computer terecht komen. Internet criminelen gebruiken de e-mail, geïnfecteerde pagina’s of social media. Om veilig te internetten is het belangrijk om te letten op de echtheid van de pagina waarop je zit. Een geïnfecteerde pagina is vaak in slecht Nederlands geschreven of geeft een cadeau weg wat eigenlijk te mooi is om waar te zijn.  

Hoe kan je veilig internetten?

Om geen slachtoffer te worden van internet criminaliteit is het verstandig om een virusscanner te installeren. Zo wordt er wanneer er een schadelijke pagina gedetecteerd wordt een melding weergegeven waarin aangegeven wordt dat de Website niet betrouwbaar is, waarbij de toegang tot deze pagina geweigerd wordt. Zonder virusscanner is zo’n pagina niet altijd te herkennen waardoor de computer een stuk kwetsbaarder is voor ongewenste programma’s.

Ondanks dat het vele voordelen biedt om informatie op een eenvoudige manier op internet op te kunnen zoeken, brengt het internet helaas ook nadelen met zich mee. Zo zijn er hackers welke “slim” gebruik maken van het twee richting verkeer. Dit maakt ieder apparaat wat verbonden is met het internet kwetsbaar voor virussen. 

Gelukkig kan niet iedereen zomaar bij jouw computer binnen komen. Want wanneer de computer goed beveiligd is neemt de kans op vervelende virussen en ongewenste programma’s drastisch af. 

Waarom is veilig internetten belangrijk?

Omdat we allemaal willen dat de computer zo lang mogelijk mee gaat zonder dat hij enorm traag wordt, of vervelende problemen geeft waardoor er reclame op de computer komt, is het verstandig om een goede virusscanner op de computer te installeren. Zelf geef ik de voorkeur aan een virusscanner waarmee niet alleen de gevaarlijke websites aangegeven worden, maar waarmee ook, als er verkeerde software op de computer terecht komt deze de werking hiervan blokkeert. Zo blijft de computer goed functioneren en virus vrij. Doordat de kans op een virus verkleint wordt, zijn de belangrijke gegevens zoals documenten, foto’s en video’s beschermd. Onder de virusscanners ben ik een groot fan van EsetNod32. Wat onder de virusscanners een alles in een pakket is. 

Naast een goede virusscanner zou ik ook je ook willen adviseren om altijd een back up te maken. 
Op deze manier heb je zelfs wanneer je bestanden geïnfecteerd zijn altijd nog een kopie van deze documenten.  

Het-grote-Internet-en-e-mail-boek-

Ben jij beschermd tegen de gevaren van het internet?

Het internet brengt steeds meer mogelijkheden met zich mee. Hierdoor hangen er ook steeds meer gevaren aan het internet. Door het grote internet en e-mail boek als naslagwerk te kopen leer je stap voor stap hoe jij veiliger kunt gaan internetten. Benieuwd hoe dit werkt?

Ja, ik wil weten hoe ik mijzelf tegen de gevaren van het internet kan beschermen!

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.