Hoe kun je een thuisnetwerk aanleggen met Windows 10?

Gemiddelde leestijd: 14 minuten

Tegenwoordig zijn er steeds meer huishoudens waarbij er verschillende apparaten met het internet verbonden zijn. Ieder apparaat dat verbonden is met dezelfde internetverbinding maakt deel uit van een thuisnetwerk.  Een van de basisfuncties van een thuisnetwerk is het delen van het internet. Voor het delen van de internetverbinding met de apparaten is een router nodig. 

Binnen de router kunnen er instellingen gedaan worden, zodat bestanden en apparaten zoals de printer gedeeld kunnen worden. In dit artikel vertellen we wat je met een thuisnetwerk kunt doen en hoe je een thuisnetwerk kunt aanleggen.

Inhoudsopgave

computer bijbel voor Windows 10

Ben jij benieuwd hoe je een thuisnetwerk aan kunt leggen?

Als je thuis een internetverbinding hebt, heb je daar vaak al verschillende producten mee verbonden.

Naast het verbinden van de apparaten met het internet kan een thuisnetwerk ook gebruikt worden voor het delen van bestanden.

Bijvoorbeeld voor het delen van:

 • Foto’s
 • Video’s
 • Documenten
Ontdek hier hoe je een thuisnetwerk aan kunt maken!

Wat kun je met een thuisnetwerk?

Als je thuis een internetverbinding hebt kan deze gebruikt worden voor het uitvoeren van verschillende activiteiten op de computer. Bij deze activiteiten kun je onder andere denken aan het zoeken naar informatie op het internet, het bekijken van een video via YouTube, of het versturen van een e mail.

Naast het uitvoeren van de activiteiten op de computer kunnen de apparaten die verbonden zijn met het interne netwerk met elkaar communiceren. Voordat de apparaten in een intern netwerk met elkaar kunnen communiceren moet er een thuisnetwerk aangelegd worden.  Enkele voorbeelden van de mogelijkheden waarvoor een thuisnetwerk kan worden gebruikt zijn onder andere:

Hoe kun je een thuisnetwerk aanleggen met Windows 10?

Voordat je een thuisnetwerk gaat aanleggen is het handig om een lijst te maken met de apparaten die in het netwerk moeten worden opgenomen. Binnen deze lijst kunnen apparaten worden opgenomen die altijd benaderbaar moeten zijn. Voor het benaderen van een apparaat moet je het ip-adres van het apparaat weten. Voor het ip-adres kan de router zowel een vast als een dynamisch ip-adres geven. 

Een dynamisch ip-adres wordt door de router afgegeven door gebruik te maken van de DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol).  Het DHCP kijkt naar de vrije ip-adressen in een reeks getallen. Door gebruik te maken van een dynamisch ip-adres kan het ip-adres van het apparaat iedere keer verschillen. 

thuisnetwerk aanleggen

Als je een apparaat makkelijk wilt kunnen benaderen is een vast ip-adres de beste keuze. Door te kiezen voor een vast ip-adres weet je vooraf wat het ip-adres van het apparaat is. Voor het geven van een vast ip-adres aan een apparaat moeten er wijzigingen gedaan worden binnen de router. Het instellen van een vast ip-adres is per router verschillend. 

Instellen van de router

Bij het instellen van een vast ip-adres is het belangrijk om te kijken naar het bereik van de DHCP. Om het DHCP bereik te kunnen zien moet je inloggen bij de router. Vaak zie je na het inloggen op de router een tabblad met DHCP staan. Door hier bij range te kijken kun je zien welke ip adressen er aan de apparaten gegeven kunnen worden. Vaak begint dit vanaf 100. 

Om conflicten met de internetverbinding te voorkomen kun je voor het vaste ip-adres het beste kiezen voor een ip-adres wat buiten de range valt. De range is de reeks aan ip-adressen die door de DHCP uitgegeven kunnen worden. Een voorbeeld van apparaten waarvoor een vast ip-adres handig is om te gebruiken zijn onder andere:

router instellen
 • De vaste computer
 • Een printer die verbonden is met het internet
 • De Media speler
 • Harde schijf die met het internet verbonden is
computer bijbel voor Windows 10

Ben jij benieuwd hoe je een thuisnetwerk aan kunt leggen?

Als je thuis een internetverbinding hebt, heb je daar vaak al verschillende producten mee verbonden.

Naast het verbinden van de apparaten met het internet kan een thuisnetwerk ook gebruikt worden voor het delen van bestanden.

Bijvoorbeeld voor het delen van:

 • Foto’s
 • Video’s
 • Documenten
Ontdek hier hoe je een thuisnetwerk aan kunt maken!

Instellingen op de computer 

Voordat de computers in een thuisnetwerk met elkaar kunnen communiceren moeten er wijzigingen in de instellingen gedaan worden. Om gebruik te kunnen maken van een thuisnetwerk is het belangrijk dat het type internetverbinding als privénetwerk ingesteld staat. 

Het type netwerk is te vinden door op de internetverbinding te drukken. Het symbool voor het draadloze internet is te herkennen aan een schoteltje met streepjes. Een bedrade verbinding is te herkennen aan het symbool van de computer met daarbij de kabel. 

Instellingen voor het thuisnetwerk

De instellingen voor het type netwerk kun je vinden door op de startknop te drukken. De startknop is te herkennen aan het vlaggetje op het toetsenbord. Nadat er op de startknop is gedrukt komt het startmenu tevoorschijn. In dit startmenu is een veld te vinden waar je een zoekopdracht in kunt zetten. Om bij de instellingen voor het netwerk terecht te komen moet je in het invoerveld ‘geavanceerd del’ intypen. 


Nadat je ‘geavanceerd del’ in hebt getypt komt de optie ‘instellingen voor geavanceerd delen/beheren’ tevoorschijn. Binnen dit menu kun je de instellingen van het netwerk bekijken. Om bestanden en apparaten met het netwerk te verbinden moet hier de bestandsdeling en de printerdeling aangezet worden. 

Mappen delen via uw thuisnetwerk

Nadat de instellingen voor het thuisnetwerk goed zijn ingesteld kunnen de bestanden gedeeld worden. Voor het delen van de bestanden en mappen kun je met de rechtermuisknop op het gewenste bestand of op de map drukken. Door met de rechtermuisknop op het bestand te drukken wordt er een menu geopend. In dit menu staat de optie ‘toegang verlenen met’. Voor het delen met anderen in het netwerk moet je hier met de linkermuisknop op drukken. Voor het delen met een specifiek persoon kun je hier de gewenste persoon/personen selecteren. 

bestanden delen met thuisnetwerk na aanleggen

Printer delen via uw thuisnetwerk

Tegenwoordig zijn er verschillende soorten printers op de markt. Er zijn printers die verbonden kunnen worden met het internet en printers die met de computer verbonden moeten worden. Het installeren van deze verschillende soorten printers werkt op dezelfde manier. Om deze printers te kunnen delen met het netwerk zullen er andere stappen moeten worden ondernomen. 

Installeren van de draadloze printer

Als je in het bezit bent van een netwerkprinter zal deze op iedere computer geïnstalleerd moeten worden. Voor de installatie kan er een installatiebestand van het internet gedownload worden. Nadat de installatiestappen voor de printer zijn voltooid kan de printer via de computer door het hele huis heen gevonden worden.

Installeren en delen van de bedrade printer

Voordat een bedrade printer met het netwerk gedeeld kan worden moet de printer eerst op een computer worden geïnstalleerd. Voor het installeren van de printer kan de bijgeleverde CD of het installatiebestand van het internet worden gedownload. 

Nadat de printer is geïnstalleerd kan de printer gedeeld worden. Voor het delen van de printer zal de computer altijd aan moeten staan. Daarnaast moeten er enkele wijzigingen voor de printer nagekeken en ingesteld worden. 

Om bij de instellingen voor de printer te kunnen komen moet je naar de optie ‘instellingen’ op de computer toe. Binnen Windows 10 worden de instellingen voor de hardware en printers ook wel apparaten en printers genoemd. Voor het openen van de apparaten en printers moet je op de startknop drukken. Nadat je op de startknop hebt gedrukt komt het startmenu tevoorschijn. Binnen dit startmenu staat de optie apparaten en printers. Als je deze optie niet kunt vinden kun je zoeken door in het invoerveld de opdracht apparaten en printers in te voeren. 

Nadat je de optie apparaten en printers hebt geopend komt er een overzicht tevoorschijn met de geïnstalleerde apparaten en de printer. In dit overzicht moet je de gewenste printer selecteren. Nadat je de gewenste printer hebt geselecteerd kom je bij de instellingen voor de printer uit. Bovenaan dit scherm zijn er verschillende opties beschikbaar. Voor het delen van de printer kies je hier voor sharing of delen. In dit tabblad staat de optie share this printer. Onder deze optie staat een invoerveld waar de naam van de printer gewijzigd kan worden. 

Printer in het netwerk opzoeken

Als de naam van de printer gewijzigd is kan de printer op de andere computers gevonden worden. Om de printer te kunnen vinden moet de netwerkdetectie aangezet worden zoals hierboven beschreven is. Nadat de netwerkdetectie aangezet is moet je naar apparaten en printers toe. Binnen apparaten en printers staat de optie printer toevoegen.

Nadat je met de linkermuisknop op printer toevoegen hebt gedrukt zal de computer naar de aanwezige printers in het netwerk op zoek gaan. Als je de naam van de printer hier ziet staan moet je deze aanklikken met de linkermuisknop. Nadat de printer is toegevoegd kan de printer als standaardprinter ingesteld worden. Om de printer als standaardprinter in te stellen moet je een keer met de rechtermuisknop op de printer drukken. Nu komt een menu tevoorschijn. In dit menu staat de optie “Als standaard printer instellen”. Als je hier met de linkermuisknop op hebt gedrukt zal de net geïnstalleerde printer voortaan gebruikt worden voor het afdrukken.    

printer delen met thuisnetwerk
computer bijbel voor Windows 10

Ben jij benieuwd hoe je een thuisnetwerk aan kunt leggen?

Als je thuis een internetverbinding hebt, heb je daar vaak al verschillende producten mee verbonden.

Naast het verbinden van de apparaten met het internet kan een thuisnetwerk ook gebruikt worden voor het delen van bestanden.

Bijvoorbeeld voor het delen van:

 • Foto’s
 • Video’s
 • Documenten
Ontdek hier hoe je een thuisnetwerk aan kunt maken!

Gerelateerde berichten

Één reactie op “Hoe kun je een thuisnetwerk aanleggen met Windows 10?

 1. Waarom moet ik voor ieder apparaat een vast IP-adres instellen, ze hebben toch ook een hostname? Heeft dit te maken met de uitrol van 5G waardoor het netwerk anders werkt dan voorheen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.