Review Microsoft Word Office 365

Gemiddelde leestijd: 16 minuten

Microsoft Word is misschien wel één van de meest gebruikte applicaties op ieders computer, zo ook op de mijne. Als onderdeel van Office 365 biedt het je tal van mogelijkheden, waarvan ik me voordat ik me erin verdiepte totaal niet bewust was. 

Het is zoveel meer dan een simpele tekstschrijver en het kan gebruikt worden voor vrijwel alle soorten tekstdocumenten. Daarnaast biedt het je de mogelijkheid om illustraties aan je tekst toe te voegen, zoals tabellen, modellen of pictogrammen. 

Wist je daarnaast ook dat Word uitgebreide wiskundige formule-functionaliteiten heeft? In deze review zal ik de belangrijkste functionaliteiten van Microsoft Word op een rijtje zetten en vertellen hoe deze gebruikt kunnen worden. Na het lezen hiervan zal je een stuk vaardiger zijn in het gebruik van deze applicatie en kun je direct aan de slag.

Voor ik je uitleg wat je allemaal met Word kunt en hoe handig het in gebruik is, is het van belang te weten dat er verschillende versies bestaan van Microsoft Word. In deze review ga ik je specifiek vertellen over de functionaliteiten van Microsoft Word uit Office 365. Deze versie is altijd de meest recente versie, gezien deze voortdurend nieuwe updates ontvangt. Hierdoor biedt deze versie van Word altijd de meest nieuwe functies en ben je ervan verzekerd dat jouw versie van Word in de toekomst altijd ondersteund zal blijven.

Inhoudsopgave

Microsoft office 365

Ben jij op zoek naar een uitgebreide tekstverwerker?

Microsoft Office Word is een van de uitgebreidste tekstverwerkers. Zo kun je met dit programma eenvoudig en snel mooi vormgegeven teksten maken.

Naast de uitgebreide functies van Microsoft Word krijg je met Word uit het Office 365 pakket een online opslagruimte binnen OneDrive. Binnen deze speciale ruimte kunnen bestanden op het internet binnen de cloud worden bewaard.

Bestanden in de cloud worden bewaard kunnen vanaf iedere computer, laptop, telefoon of tablet worden benaderd. Hierdoor kun je met Word uit het Office 365 abonnement gemakkelijk met meerdere mensen tegelijkertijd aan documenten werken.

Bekijk Word Office 365 hier!

Waar vind je alle functionaliteiten: het lint

Vrijwel alle functionaliteiten die Microsoft Word aanbiedt zijn te vinden onder één van de tabs van het zogeheten ‘lint’. Dit is de horizontale balk aan de bovenzijde van het scherm. De verschillende functionaliteiten zijn ingedeeld naar categorie onder verschillende tabs. 

Office 365 Word lint

Onder ‘Start’ zijn de basisfuncties te vinden met betrekking tot de tekstgrootte, lettertypes en tekststijlen. Deze zal je dan ook het meest gebruiken.

Het lint bevat verschillende weergaveopties die je naar behoeve aan kunt passen. Zo kun je de opdrachten verbergen door rechtsonder in het lint het pijltje omhoog te selecteren. Hierdoor blijven alleen de tabbladen staan. Het is echter ook mogelijk het lint automatisch te verbergen. Dit is aan te passen door rechtsboven in de functie ‘Weergaveopties voor lint’ te selecteren. Hier kun je ervoor kiezen het lint automatisch te verbergen, alleen de tabbladen zichtbaar te houden of het volledige lint met opdrachten. Zelf vind ik dat een handige functie, want ik heb al deze functionaliteiten lang niet altijd nodig.

Wil je nou echt volledig kunnen focussen, dan heeft Microsoft Word ook nog de ‘Focus’ functie. Deze is rechts onderaan het scherm te vinden. Wanneer deze functie wordt geselecteerd zal het tekstgedeelte het volledige scherm innemen, zodat niks voor afleiding kan zorgen. Daarnaast kun je de weergave veranderen naar ‘leesmodus’ of naar ‘web indeling’, passende bij verschillende soorten documenten.

De basisfuncties: meer dan een ander lettertype

Microsoft Word bevat vele functies die je tekstdocument aanzienlijk kunnen helpen. Naast de uitgebreide lijst van verschillende lettertypes en lettergroottes is er de mogelijkheid de tekst dikgedrukt, cursief of benadrukt weer te geven. Deze en soortgelijke functies vind je onder het kopje ‘Lettertype’. Onder het kopje ‘Alinea’ zijn functies te vinden zoals het invo egen van opsommingen en kun je ervoor kiezen de tekst links, rechts of gecentreerd uit te lijnen. Hier vind je ook de handige functie ‘Sorteren’, waarmee je met één druk op de knop de geselecteerde tekst in het document kunt rangschikken naar alfabetische volgorde of getal.

Word Office 365 lettertype

Dit is echter maar de basis. Waar je net als ik waarschijnlijk veel aan zult hebben zijn de functies onder het kopje ‘Stijlen’. Onder stijlen zijn verschillende opties te vinden die kunnen helpen je tekst overzichtelijk te houden. Zo kun je bijvoorbeeld beginnen met ‘Kop 1’ voor titels, ‘Kop 2’ voor tussenkopjes en ‘Standaard’ voor de algemene tekstdelen. Dit kun je handmatig doen, maar wil je hetzelfde format gebruiken voor verschillende documenten, dan is het handiger een ‘thema’ te gebruiken. Thema’s zijn te vinden onder het tabblad ‘Ontwerpen’. Hier is het mogelijk je eigen thema op te stellen (wat ik zelf vaak doe!) of gebruik te maken van één van de standaard thema’s.

Wanneer je een indeling in je document hebt aangebracht, is een goede tip om het ‘Navigatiedeelvenster’ weer te geven. Deze is te vinden onder het tabblad ‘Beeld’. Wanneer je de optie ‘Navigatiedeelvenster’ selecteert, verschijnt er aan de linkerzijde van het document een deelvenster waarin de indeling van de verschillende tekstelementen overzichtelijk is terug te zien. Zo weet je ook precies hoe Word de indeling rangschikt en kun je de elementen ook nog met elkaar wisselen. Dit maakt het eenvoudig een specifieke alinea bijvoorbeeld hoger of lager in het document te plaatsen.

Ben je tevreden met de indeling, maar wil je de marges, afdrukstand of het formaat aanpassen? Deze opties zijn te vinden onder het tabblad ‘Indeling’. Hier kun je er tevens voor kiezen eindemarkeringen of regelnummers toe te voegen, of het bestand op te splitsen in meerdere kolommen. Zo kun je het tekstdocument preciezer afstellen om het geschikter voor afdruk te maken. Persoonlijk sleutel ik hier graag mee als mijn document af is, want dan ziet het er altijd net wat mooier uit.

Microsoft office 365

Ben jij op zoek naar een uitgebreide tekstverwerker?

Microsoft Office Word is een van de uitgebreidste tekstverwerkers. Zo kun je met dit programma eenvoudig en snel mooi vormgegeven teksten maken.

Naast de uitgebreide functies van Microsoft Word krijg je met Word uit het Office 365 pakket een online opslagruimte binnen OneDrive. Binnen deze speciale ruimte kunnen bestanden op het internet binnen de cloud worden bewaard.

Bestanden in de cloud worden bewaard kunnen vanaf iedere computer, laptop, telefoon of tablet worden benaderd. Hierdoor kun je met Word uit het Office 365 abonnement gemakkelijk met meerdere mensen tegelijkertijd aan documenten werken.

Bekijk Word Office 365 hier!

Illustraties: meer dan afbeeldingen

Microsoft Word maakt het mogelijk verschillende soorten illustraties aan uw document toe te voegen. Natuurlijk is het mogelijk een eigen afbeelding toe te voegen die je op verschillende manieren in de tekst kunt weergeven.

Word Microsoft Office 365 Afbeeldingen

Het is daarnaast echter ook mogelijk een tabel, pictogram of zelfs een 3Dmodel te maken. Deze kun je direct in de applicatie creëren door de desbetreffende functie te selecteren onder het tabblad ‘Invoegen’. Onder dit tabblad is het mogelijk verduidelijkende vormen en grafieken in de tekst aan te brengen.

Deze functies zijn vergelijkbaar met die van Microsoft Excel, maar wel wat vereenvoudigd. Het is aan te raden de functies met name te gebruiken voor bijvoorbeeld simpele tabellen.

Tabel invoegen

Onder ditzelfde tabblad staat ook de functieknop die het mogelijk maakt wiskundige formules of symbolen toe te voegen, deze zijn te vinden onder de functie ‘Symbolen’ aan de rechterzijde van het lint. Wanneer een vergelijking wordt toegevoegd verschijnt er naast het tabblad ‘Help’ een nieuw tabblad genaamd ‘Vergelijking’. Hier zijn verschillende opties te vinden om je vergelijking op te stellen. Dit maakt het eenvoudig een breuk, wortel of een script in de vergelijking aan te brengen.

Werk je echter liever met de hand (zoals ik) of heb je wellicht een touchscreen ter beschikking waar je op kunt tekenen, dan is het ook mogelijk je eigen handschrift om te zetten naar wiskundige tekens. Ga hiervoor naar het tabblad ‘Tekenen’ en selecteer vervolgens de functie ‘Handschrift naar wiskunde’. Zo hoef je minder te zoeken in de vergelijkingsfunctie en kun je direct je wiskundig symbool invoegen. Deze functie bestaat ook voor vormen onder de functie ‘Handschrift naar vorm’. Deze functies maken het erg eenvoudig mocht je minder goed weten waar je specifieke vormen of tekens kunt vinden.

Formule invoegen

Navigeren: Inhoudsopgave en zoeken

Vaak is het handig aan een document een inhoudsopgave toe te voegen. Microsoft Word maakt dit erg eenvoudig en kan dit automatisch voor je aanmaken. Zeker als ik grote documenten schrijf maak ik daar gebruik van.

Als je de indeling van je document correct hebt opgesteld met gebruik van titels en tussenkopjes, kun je eenvoudig gebruik maken van de functie ‘Inhoudsopgave’. Deze is te vinden onder het tabblad ‘Verwijzingen’.

Op basis van de tussenkopjes maakt Word nu een inhoudsopgave met de bijbehorende paginanummers. Er zijn verschillende standaard stijlen die je kunt gebruiken, maar het is ook mogelijk handmatig een inhoudsopgave op te stellen.

Om op elke pagina het paginanummer weer te geven kun je onder het tabblad ‘Invoegen’ nog de functie ‘Paginanummer’ selecteren, te vinden onder het kopje ‘Koptekst en voettekst’. Dit in combinatie met de inhoudsopgave maakt het navigeren door het document erg prettig voor de lezer, met name als het gaat om lange documenten.

Microsoft Office 365 Word Inhoudsopgave

Puntjes op de i: Verwijzingen en controleren

Bij gebruik van citaten is het belangrijk de bronvermelding duidelijk aan te geven. Onder het tabblad ‘Verwijzingen’ is het erg eenvoudig deze in te voegen. Zo kun je voet- en eindnoten gebruiken en zo de bronvermelding bij een specifiek stuk tekst duidelijk weergeven. De bronvermelding kun je onderaan de pagina weergeven, maar het is ook mogelijk deze aan het eind van het document te plaatsen. Bij citaten kun je handmatig de bronvermelding zetten, maar de functie ‘Citaat invoegen’ maakt het gemakkelijk dit Word voor je te laten doen. Ook is het hierbij mogelijk een bepaalde stijl in te stellen, deze is ernaast weergegeven.

Wil je anderen jouw document laten controleren, maar wil je wel weten wat ze hebben aangepast? Maak dan gebruik van de functie ‘Bijhouden’. Onder het kopje ‘Controleren’ is deze functie te vinden. Wanneer je de functie ‘Bijhouden’ selecteert en vervolgens klikt op ‘Wijzigingen bijhouden’, worden alle wijzigingen die worden aangebracht bijgehouden en eventueel gemarkeerd. Dit voorkomt dat er wijzigingen worden aangebracht waarvan je niet op de hoogte bent. De wijzigingen die worden aangebracht kun je daarna accepteren of weigeren.

Voetnoot invoegen

Mocht er een opmerking zijn over een bepaald stuk tekst, maar wil je dit niet in de tekst typen, dan is het handig gebruik te maken van de functie ‘Opmerkingen’, links van de functie ‘Bijhouden’. Met deze functie is het eenvoudig een opmerking in het document te plaatsen zonder dat dit de inhoud verandert.

Zoals u in deze review heeft kunnen lezen biedt Microsoft Word veel handige mogelijkheden en is daardoor de meest gebruikte tekstverwerkingssoftware ter wereld. Vrijwel iedereen zal van deze applicatie ooit wel eens gebruik maken. Sinds ik me er zelf in verdiept heb en alles over de mogelijkheden weet maak ik er veel meer gebruik van, zowel voor mijn werk als privé.

Microsoft office 365

Ben jij op zoek naar een uitgebreide tekstverwerker?

Microsoft Office Word is een van de uitgebreidste tekstverwerkers. Zo kun je met dit programma eenvoudig en snel mooi vormgegeven teksten maken.

Naast de uitgebreide functies van Microsoft Word krijg je met Word uit het Office 365 pakket een online opslagruimte binnen OneDrive. Binnen deze speciale ruimte kunnen bestanden op het internet binnen de cloud worden bewaard.

Bestanden in de cloud worden bewaard kunnen vanaf iedere computer, laptop, telefoon of tablet worden benaderd. Hierdoor kun je met Word uit het Office 365 abonnement gemakkelijk met meerdere mensen tegelijkertijd aan documenten werken.

Bekijk Word Office 365 hier!

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *