Programma verwijderen in Windows 10? Zo doe je dat!

Gemiddelde leestijd: 15 minuten

Voordat we de computer kunnen gebruiken voor het uitvoeren van taken zijn verschillende programma’s nodig.
Doordat we de computer voor verschillende doeleinden gebruiken kan het voorkomen dat een programma voor een eenmalige taak moet worden geïnstalleerd. Al deze programma’s nemen een beetje ruimte in beslag. Om de computer snel te houden kan het handig zijn dat het overbodige programma dat maar voor een taak gebruikt moest worden, verwijderd wordt in Windows 10.  In dit artikel vertellen we hoe je een programma kunt verwijderen in Windows 10

Inhoudsopgave

computer bijbel voor Windows 10

Benieuwd hoe je een programma van de computer kunt verwijderen?

Voor het uitvoeren van taken op de computer zijn programma’s nodig. Deze programma’s moeten op de computer worden geïnstalleerd. Doordat er voor bijna iedere taak een ander programma nodig is, kan het voorkomen dat er een overbodig programma op de computer is komen te staan.

Ieder programma wat op de computer is geïnstalleerd neemt ruimte in beslag. Wanneer je de computer op wilt schonen is het belangrijk om naar de overbodige programma’s te kijken en deze te verwijderen.

Ontdek hier hoe je een programma van de computer kunt verwijderen!

Hoe komen overbodige programma’s op de computer?

Doordat er voor bijna iedere taak een ander programma benodigd is kan het voorkomen dat er voor een eenmalige taak een apart programma geïnstalleerd moet worden. Programma’s die over het algemeen vaak gebruikt worden zijn onder andere:

  • Een programma om aan bestanden te werken zoals Google Docs of een Office pakket zoals Microsoft Office
  • De browser om te kunnen zoeken op het internet
  • Programma voor het bekijken van foto’s
  • Een programma waarmee je foto’s en video’s kunnt bewerken 
  • De Pdf-lezer zoals adobe pdf reader om Pdf-bestanden te kunnen openen

Naast de programma’s die je vaak gebruikt zijn er programma’s die je voor een enkele keer gebruikt.
Bij deze programma’s kun je onder andere denken aan een programma voor het maken van een fotoboek.
Voordat een fotoboek bij de HEMA gemaakt kan worden zal hier eerst een programma voor geïnstalleerd moeten worden.

Zo zijn er veel verschillende programma’s die maar voor een taak gebruikt zullen worden. Door alle programma’s te installeren zal de hele computer vol komen te zitten met overbodige programma’s. 

Ongewenste programma’s verwijderen in Windows 10

Tijdens het uitvoeren van computer onderhoud is het belangrijk om te kijken welke programma’s er op de computer zijn geïnstalleerd.
Ieder programma bestaat namelijk uit bestanden om het programma werkend te krijgen. Alle bestanden nemen ruimte in beslag. Als de harde schijf van de computer te vol komt te zitten zal het steeds moeilijker worden om de gegevens dicht bij elkaar op te slaan. Doordat de bestanden steeds verder bij elkaar vandaan komen te staan zal het steeds langer duren voordat het programma geopend wordt.

Het voller raken van de harde schijf staat in computer termen beter bekend als fragmentatie. Om de computer snel te laten werken is het handig om deze gegevens dicht bij elkaar te plaatsen. Het dichter bij elkaar plaatsen van gegevens staat in de computer termen beter bekend als defragmenteren. Hoe je de harde schijf kunt defragmenteren kun je lezen in het artikel “Wat is defragmenteren?”.

Naast het defragmenteren kun je de harde schijf leger maken. Om de harde schijf leger te maken kun je de overbodige programma’s van de computer verwijderen. Bij een computer met Windows 10 zijn er twee manieren om de programma’s te verwijderen. Een van deze manieren is via een programma zoals CCleaner. Dit programma kun je ook gebruiken om de computer op te schonen. De andere manier is het programma verwijderen via het configuratiescherm. Binnen het configuratiescherm kun je naast het verwijderen van de overbodige programma’s ook wijzigingen in het besturingssysteem aanbrengen. Bij deze wijzigingen kun je onder andere denken aan het wijzigen van de achtergrond van het bureaublad of het aanpassen van de snelheid van de cursor. 

programma verwijderen van Windows 10

Programma verwijderen van Windows 10 via instellingen

Het configuratiescherm zoals hierboven staat beschreven heeft bij Windows 10 een andere naam gekregen. De naam van het configuratiescherm heeft de naam instellingen gekregen. Deze naam geeft meteen aan waar het configuratiescherm voor is. Om bij de instellingen te komen kun je op de startknop op het toetsenbord drukken. 

De startknop is te herkennen aan het vlaggetje links onderaan het toetsenbord. Nu komt er een zoekvenster tevoorschijn waarin je een opdracht kunt geven. Door hier instellingen in te voeren komt het icoon van het programma instellingen tevoorschijn. Voordat je een programma kunt verwijderen van Windows 10 druk je hier met de linkermuisknop op. Nadat instellingen geopend is komen er verschillende mogelijkheden tevoorschijn.

Om de programma’s die op de Windows 10 computer staan geïnstalleerd te kunnen zien druk je hier op Apps en Programma’s. Nadat Apps en Programma’s geopend is komt er een lijst tevoorschijn met alle programma’s die op de computer staan. Wanneer  het gewenste programma uit de lijst is aangeklikt zie je aan de rechterkant herstellen en verwijderen staan. Om het programma te verwijderen druk je hier op verwijderen, waarna het programma zichzelf gaat verwijderen.

Programma grondig verwijderen

Voordat je een programma gaat verwijderen van Windows 10 is het belangrijk te weten welke keuze je het beste kunt maken. Na het verwijderen van een programma kunnen er soms nog restjes van het programma achterblijven. Deze restjes kunnen bestanden zijn die zich moeilijk laten verwijderen of instellingen die  in het register staan opgeslagen. Het register is de plek van het besturingssysteem waar je alle instellingen voor zowel programma’s, aangesloten apparaten (hardware) en het besturingssysteem zelf terug kunt vinden.

Als een programma niet volledig is verwijderd kan dit problemen met zich meebrengen. Een veel voorkomend probleem is bijvoorbeeld als je besluit om het programma weer opnieuw te installeren. Door de instelling die nog in het register staat kan de computer denken dat het programma nog op de computer staat. Voordat het programma weer geïnstalleerd kan worden zullen de instellingen uit het register verwijderd moeten worden. Om een programma grondig te verwijderen zonder dat er sporen achterblijven is het beter om hier een programma voor te gebruiken. Een veelgebruikt programma is CCleaner wat naast het de-installeren de mogelijkheid geeft om de computer op te schonen.  

computer bijbel voor Windows 10

Benieuwd hoe je een programma van de computer kunt verwijderen?

Voor het uitvoeren van taken op de computer zijn programma’s nodig. Deze programma’s moeten op de computer worden geïnstalleerd. Doordat er voor bijna iedere taak een ander programma nodig is, kan het voorkomen dat er een overbodig programma op de computer is komen te staan.

Ieder programma wat op de computer is geïnstalleerd neemt ruimte in beslag. Wanneer je de computer op wilt schonen is het belangrijk om naar de overbodige programma’s te kijken en deze te verwijderen.

Ontdek hier hoe je een programma van de computer kunt verwijderen!

CCleaner installeren om een programma te verwijderen

Voordat je Ccleaner kunt gebruiken om een programma grondig van de computer te verwijderen zal dit programma eerst moeten worden geïnstalleerd. Om het programma te kunnen installeren zal dit eerst via deze link moeten worden gedownload. 

Bij het downloaden van CCleaner kun je kiezen uit de betaalde of de gratis versie. Voor het verwijderen van een programma is de gratis versie voldoende. Na het downloaden zal het programma geïnstalleerd moeten worden. Het installeren van het programma doe je door enkele keren met de linkermuisknop op de OK knop en de knop met de tekst ‘verder’ te drukken. 

Programma verwijderen van Windows 10 met Ccleaner

Na de installatie kun je het programma openen door twee keer op het icoontje van CCleaner te drukken wat te herkennen is aan een rode C met een bezem erdoor.

Om uiteindelijk het programma te verwijderen moet je eerst naar de lijst van de programma’s toe gaan. De lijst met programma kun je vinden door met de linkermuisknop op het tabblad ‘extra’ te drukken. Naast Extra komen er nu 3 tabbladen tevoorschijn. Op een van de 3 tabbladen die je nu ziet staat de tekst ‘verwijder’. Door met de linkermuisknop op verwijder te drukken zullen alle geïnstalleerde programma’s worden getoond.   

CCleaner

Om het programma uiteindelijk te kunnen verwijderen klik je het gewenste programma aan. Aan de rechterkant van de lijst met programma’s zie je de tekst ‘verwijder’ of ‘herstel’. Voor het verwijderen van het programma drukken we hier op ‘verwijderen’. 

Computer veilig gebruiken

Naast het uitvoeren van computeronderhoud op regelmatige basis, is het belangrijk dat de computer veilig gebruikt wordt. Om de computer veilig te kunnen gebruiken is het belangrijk dat je niet zomaar alles van het internet gelooft. Er zijn namelijk verschillende websites die je proberen te misleiden. Als je er ingetrapt bent komt er al snel een virus op de computer terecht.   

Vooral als je net nieuw bent in het gebruik van computers kan het lastig zijn om goede van slechte websites te onderscheiden. Voordat je het weet kun je dan op een geïnfecteerde pagina belanden. Door zo’n geïnfecteerde pagina te openen kan er een ongewenst programma naar de computer gedownload worden. Maar als er een goede virusscanner op de computer geïnstalleerd staat komt er bij het benaderen van een geïnfecteerde pagina gelukkig een melding. Door deze melding kun je een geïnfecteerde pagina makkelijk herkennen wat de kans op computerproblemen verkleint.    

Virusscanner installeren voor het beveiligen van de computer

Een van de betere virusscanners van dit moment is ESET NOD32. Achter ESET NOD32 zit een heel team aan ontwikkelaars die continue op zoek zijn naar ongewenste software en hoe ze hier bescherming tegen kunnen bieden. Voor het beveiligen van de computer is het belangrijk dat de virusscanner naar de laatste datum van de nieuwe software bijgewerkt wordt. ESET NOD32 kun je downloaden via deze link.

Naast het beveiligen van de computer is het belangrijk om te weten hoe je de gevaren van het internet kunt achterhalen.
Om verantwoord te leren internetten is het handig om een boek als naslagwerk te kopen. Door het grote internet en e mail boek te kopen leer je al snel hoe je veilig kunt internetten, en je leert ook door het lezen van dit naslagwerk hoe je zoveel mogelijk uit het internet kunt halen. Omdat je efficiënter leert internetten kun  je de taak sneller afhandelen en zul je uiteindelijk meer plezier met het internet beleven. 

computer bijbel voor Windows 10

Benieuwd hoe je een programma van de computer kunt verwijderen?

Voor het uitvoeren van taken op de computer zijn programma’s nodig. Deze programma’s moeten op de computer worden geïnstalleerd. Doordat er voor bijna iedere taak een ander programma nodig is, kan het voorkomen dat er een overbodig programma op de computer is komen te staan.

Ieder programma wat op de computer is geïnstalleerd neemt ruimte in beslag. Wanneer je de computer op wilt schonen is het belangrijk om naar de overbodige programma’s te kijken en deze te verwijderen.

Ontdek hier hoe je een programma van de computer kunt verwijderen!

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *