Zo kun je veilig online shoppen

Gemiddelde leestijd: 17 minuten

Het internet kan tegenwoordig voor steeds meer toepassingen worden gebruikt. Zo kun je het internet onder andere gebruiken voor het zoeken naar informatie, producten via het internet kopen en kun je online geldzaken regelen. Door het toenemende aantal toepassingen hangen er ook gevaren aan het internet. In dit artikel vertellen we hoe je veilig online kunt shoppen en waarop je moet letten voordat je een product via een website gaat kopen.

Inhoudsopgave

Online shoppen marktplaats

Sta jij op het punt om online een product te kopen?

Het internet kan tegenwoordig voor een grote hoeveelheid toepassingen worden gebruikt. Zo kan het internet onder andere worden gebruikt voor het zoeken naar informatie over verscheidene onderwerpen en producten. Daarnaast kunnen producten online via het internet worden gekocht. Door het groeiende aantal toepassingen hangen er ook gevaren aan het internet. Zo kan het voorkomen dat er onverhoopt een virus op de computer beland. Wanneer een virus op de computer is beland kan dit vervelende gevolgen hebben.

Ontdek hier hoe jij jezelf tegen de gevaren van het internet kunt beperken

Hoe werkt online shoppen

Wanneer je een product of dienst via het internet wilt kopen moet het product eerst worden opgezocht. Voor het zoeken naar een product of dienst kun je het beste de zoekmachine Google gebruiken. In het artikel: “Hoe haal je meer uit Google” kun je lezen hoe er het beste met Google kan worden gezocht. 

Bij de zoektocht naar een product / dienst zie je waarschijnlijk veel verschillende websites naar voren komen. Het kan hierdoor lastig zijn om een goede keuze te maken. Zo zijn er websites zoals Mediamarkt die zich voornamelijk op de technische producten richten en algemenere websites zoals bol.com waarbij ze bijna alles verkopen. Als je het gewenste product of dienst hebt gevonden moet deze worden afgerekend. Voordat er bij een website of webshop kan worden afgerekend moet er een account zijn aangemaakt. Een account bestaat vaak uit een combinatie van onder andere: 

  • Gebruikersnaam voor de website
  • Wachtwoord voor het account waarmee de persoonlijke gegevens worden afgeschermd
  • E-mail waar de offerte / rekening van de bestelling naartoe kan
  • Adres (postcode en huisnummer) waar het product / dienst moet worden afgeleverd
Wat is Online shoppen

Na het aanmaken van een account kan het product worden besteld. Bij het bestellen van een product / dienst Via een website of webshop zijn er vaak verschillende manieren waarop kan worden afgerekend. De meest gebruikte betaalmethode is IDEAL. Voor een IDEAL betaling moet je bij het afrekenen bij de bank inloggen. Om bij de bank in te kunnen loggen heb je de gebruikersnaam en het wachtwoord behorende bij het account van de bank nodig. Als je bij de bank bent ingelogd wordt er om een bevestiging gevraagd. Deze bevestiging kan met een TAN-code of pincode bij de mobiele app worden gegeven.

Hoe herken je een veilige webshop of website? 

Tegenwoordig zijn er veel verschillende websites en webshops op het internet te vinden. Bij de zoektocht naar producten / diensten komen goede en slechte websites naar voren. Voor een normale internetgebruiker kan het lastig zijn om een onderscheid tussen een goede en een slechte website te maken. Bij een goede website / webshop worden de gegevens met behulp van encrypties beveiligd. Voor deze beveiliging wordt vaak met het HTTPS protocol gewerkt. HTTPS stat voor (HyperText Transfer Protocol Secure) De S geeft aan dat het internetverkeer tussen de website / webshop en de computer met encrypties is beveiligd. 

Naast de beveiliging van een website zegt de professionaliteit van een website vaak ook veel. Zo ziet een goede website er vaak erg verzorgd uit en staan er verschillende contact gegevens vermeld. Bij de contact gegevens kun je denken aan onder andere het adres en het KvK-nummer. Daarnaast staat er informatie over het retourbeleid dat de website / webshop hanteert. 

Digitaal certificaat voor encrypties

Ook het waarborg of keurmerk is een punt waarop je kunt letten als je de betrouwbaarheid van de website wilt verifiëren. Met een waarborg of keurmerk kan een website / webshop aantonen dat het om een erkende / veilige website of webshop gaat. Binnen Nederland wordt het keurmerk van Thuiswinkel.org het meest gebruikt om de betrouwbaarheid van de website aan te tonen. Meer informatie over dit keurmerk kun je vinden op de website van Thuiswinkel.org*. Op de website Thuiswinkel.org staat beschreven hoe je kunt zien of een webshop / website het logo terecht gebruikt*. 

Naast het thuiswinkel.org certificaat kunnen betrouwbare websites binnen Nederland ook aangesloten zijn bij Qshops Keurmerk* en WebwinkelKeur*. Op de website van deze organisaties kun je controleren of de website / webshop ook daadwerkelijk bij deze organisaties zijn aangesloten en wat de betekenis van het keurmerk is.

Gebruik bij het online-shoppen je gezonde verstand

Wanneer je online wilt shoppen is het belangrijk dat je jouw eigen gezonde verstand gebruikt. Zo is het belangrijk om naar de prijs van het product, het keurmerk en de professionaliteit van de website te kijken. Wanneer een product zoals een laptop die normaal 900 euro kost voor 500 euro wordt aangeboden gaat het vaak om een onbetrouwbare webshop. 

Wanneer producten in de aanbieding zijn gaat het namelijk vaak om enkele tientjes. Een uitzondering hierop zijn dagen als Btw-vrije dagen en Black Friday. Op deze dagen kunnen de aanbiedingen hoger dan gebruikelijk zijn. Wanneer een aanbieding te mooi is om waar te zijn is dat het waarschijnlijk ook. Hierbij ligt de nadruk op waarschijnlijk. Ondanks dat een veel lagere prijs vaak een slecht teken is, kun je soms ook geluk hebben. 

Onderzoek de website waarover je twijfelt

Wanneer je over een aanbieding twijfelt kun je op het internet onderzoek doen naar de betrouwbaarheid van de website / webshop. Er zijn namelijk ook websites / webshop waarop veel Engelse termen in de tekst zijn verwerkt. Dit hoeft niet te betekenen dat het om een kwaadaardige website gaat. 

Als je de betrouwbaarheid van de website wilt controleren kun je de oorsprong van het bedrijf in Google opzoeken. Zo kun je binnen Google zoeken naar het bedrijf + oplichting, oplichterij of niet geleverd. Daarnaast staan er vaak onafhankelijke recensies over het bedrijf op het internet. Een website waarop je deze recensies kunt vinden is de website Trustpilot.com.  

Staan er op deze website geen negatieve reviews? In dat geval is dat een goed teken. Wanneer je dan nog twijfelt kun je een vraag over de ervaringen van het bedrijf op social media zoals LinkedIn en Facebook stellen. Dit kan vaak tot goede tips leiden. 

Online shoppen marktplaats

Sta jij op het punt om online een product te kopen?

Het internet kan tegenwoordig voor een grote hoeveelheid toepassingen worden gebruikt. Zo kan het internet onder andere worden gebruikt voor het zoeken naar informatie over verscheidene onderwerpen en producten. Daarnaast kunnen producten online via het internet worden gekocht. Door het groeiende aantal toepassingen hangen er ook gevaren aan het internet. Zo kan het voorkomen dat er onverhoopt een virus op de computer beland. Wanneer een virus op de computer is beland kan dit vervelende gevolgen hebben.

Ontdek hier hoe jij jezelf tegen de gevaren van het internet kunt beperken

Prijs van producten vergelijken voor het online shoppen

Voordat je op het internet gaat shoppen is het verstandig om verschillende websites en prijzen van producten met elkaar te vergelijken. Voor het vergelijken van producten zijn er tegenwoordig verschillende vergelijkingswebsites te vinden. Op een vergelijkingswebsite kunnen vaak een grote hoeveelheid aan producten worden gevonden. Bij ieder product staan verschillende links naar een webshop / webwinkel en de prijs waarmee het product via deze website / webshop wordt verkocht. 

Door op deze manier naar producten te zoeken kun je het product het goedkoopst en op een betrouwbare manier kopen. Een voorbeeld van een vergelijkingswebsite is www.kieskeurig.nl. Naast het overzicht met websites, webshops en winkels waar je het product het goedkoopste kunt kopen moeten de aangesloten bedrijven aan strenge voorwaarden voldoen. 

Producten vergelijken

Voordat een webshop, winkel of webshop bij kieskeurig.nl kan worden aangemeld moet het bedrijf minimaal 1 jaar bij de KvK staan ingeschreven. Daarnaast moet de webshop / website minimaal een half jaar actief zijn en moet een aan de wet Verkopen op afstand worden voldaan. Op deze manier kan het gebruik van kieskeurig.nl de veiligheid van online shoppen vergroten. Om de betrouwbaarheid van de websites te controleren worden er door kieskeurig.nl regelmatig testbestellingen gedaan. Dit doen ze vaak pas nadat er signalen zijn ontvangen dat er iets aan de hand is. Natuurlijk is dit geen garantie. Alleen het helpt wel om het vertrouwen in het bedrijf te vergroten. 

Online shoppen via bol.com

Ondanks dat er tegenwoordig veel verschillende websites en webshops zijn, zijn er ook grote partijen zoals www.bol.com waarbij een garantie wordt gegeven waarmee producten veilig kunnen worden gekocht. Bol.com is een groot platform waarbij verschillende verkopers zijn aangesloten. Hierdoor worden niet alle producten die op bol.com staan door bol.com verkocht. Het gaat namelijk vaker om externe partijen / verkopers die via bol.com verkopen. Wanneer een bestelling via het platform verkeerd gaat worden de kosten vaak door bol.com vergoed. Hierdoor kun je bij bol.com veilig online shoppen.  

Ondanks dat het bedrag wordt vergoed is dit vaak wel een hoop gedoe. Het is daarom verstandig om te kijken bij welke verkoper je het product koopt. Bij het kopje Verkoop door staat weergegeven door wie het product verkocht wordt. Door op de naam van de verkoper te drukken krijg je uitgebreide informatie over de prestaties van de verkoper. Bij deze prestaties wordt gekeken naar de levertijd, het aantal klachten en de kwaliteit van het product. Een verkoper / verkopende partij met veel klachten zal dan ook een lage score hebben. Het is daarom ook niet handig om een product via deze verkoper te kopen. 

bol.com online shoppen

Online shoppen via marktplaats

Naast nieuwe producten kun je ook tweedehands producten kopen. Voor het online shoppen van tweedehands producten kun je marktplaats of een andere veilingsite gebruiken. Via marktplaats worden producten vaak door consumenten verkocht. Het kan hierdoor soms helaas mis gaan. Wanneer je via een verkoper die via marktplaats verkoopt wordt opgelicht kun je het geld niet terug krijgen. Door een afspraak met de verkoper te maken kun je het product soms bij de verkoper afhalen. Op deze manier weet je direct of het product dat je gaat ontvangen in goede staat is. 

Daarnaast worden accountgegevens bij marktplaats geverifieerd. Dit kun je herkennen aan het telefoonnummer en de bankrekening die onder de profielnaam staan weergegeven. Wanneer iemand al 5 jaar actief is en deze gegevens heeft geverifieerd kan dat een teken van een betrouwbaar account zijn. Naast de accounts die worden geverifieerd heeft Marktplaats een nieuwe functie. Deze functie wordt Gelijk Oversteken genoemd en kan worden gebruikt om op een eerlijke manier te handelen. Het geld dat je betaald wordt dan door marktplaats vastgehouden. 

Online shoppen marktplaats

Als de ontvangende partij het product heeft ontvangen kan dat met de track & trace code worden bevestigd en wordt het geld naar de verkoper overgemaakt. Door deze functie te gebruiken lopen beide partijen geen risico.

Tips voordat je online gaat shoppen

Het internet wordt tegenwoordig voor een grote hoeveelheid toepassingen gebruikt. Zo kan het internet worden gebruikt voor het zoeken naar informatie, het delen van bestanden, het kopen van producten en diensten of voor het doen van bank / administratieve taken. Door het grote aantal toepassingen hangen er ook gevaren aan het internet. Zo kan het voorkomen dat er tijdens de zoektocht naar een product onverhoopt een kwaadaardige website wordt bezocht. Door een goede virusscanner op de computer te installeren kunnen de gevaren van het internet worden beperkt. Wanneer een virusscanner de een kwaadaardige website herkent komt er een pop-up melding tevoorschijn. 

In zo’n pop-up melding staat dan dat er een kwaadaardige website wordt bezocht en dat het verstandig is om deze pagina / website te verlaten. Naast een goede virusscanner kan het internet worden afgeschermd. Voor het afschermen van de internetprovider kan een VPN verbinding worden gebruikt. Een VPN verbinding versleuteld de internetverbinding waardoor het internetverkeer voor buitenstaanders wordt afgeschermd. Door het internetverkeer af te schermen kunnen anderen zoals de internetprovider, internetcrimineel en overheidsinstanties de handelingen op het internet niet volgen. 

Online shoppen marktplaats

Sta jij op het punt om online een product te kopen?

Het internet kan tegenwoordig voor een grote hoeveelheid toepassingen worden gebruikt. Zo kan het internet onder andere worden gebruikt voor het zoeken naar informatie over verscheidene onderwerpen en producten. Daarnaast kunnen producten online via het internet worden gekocht. Door het groeiende aantal toepassingen hangen er ook gevaren aan het internet. Zo kan het voorkomen dat er onverhoopt een virus op de computer beland. Wanneer een virus op de computer is beland kan dit vervelende gevolgen hebben.

Ontdek hier hoe jij jezelf tegen de gevaren van het internet kunt beperken

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *