Wat is Microsoft Edge

Gemiddelde leestijd: 14 minuten

Als je de computer wilt gebruiken voor het zoeken naar informatie op het internet is er een programma nodig. Dit programma wordt ook wel de webbrowser genoemd. Het bedrijf Microsoft, wat de ontwikkelaar van het besturingssysteem Windows is, heeft een eigen webbrowser gemaakt. De nieuwste internet browser van Microsoft  heeft de naam Microsoft Edge gekregen. Met Microsoft Edge vervangt Microsoft hun oudere webbrowser Internet Explorer. Doordat er voor de vernieuwde browser Microsoft Edge gebruik gemaakt wordt van dezelfde technologie als Google Chrome is de vernieuwde browser stabieler, veiliger en sneller in gebruik dan Internet Explorer. In dit artikel vertellen we alles over de webbrowser Microsoft Edge.

Inhoudsopgave

Het-grote-Internet-en-e-mail-boek-

Wil jij weten hoe je met Microsoft Edge kunt werken?

Voor het zoeken naar informatie op het internet heb je een programma nodig. Het programma wat je voor het zoeken naar informatie kunt gebruiken wordt ook wel de internetbrowser gebruikt.

Tegenwoordig zijn er verschillende soorten internetbrowsers. Ook Microsoft (de ontwikkelaar van Windows) heeft een eigen internetbrowser ontwikkelt. De webbrowser van Microsoft wordt Microsoft Edge genoemd.

Ontdek hier de mogelijkheden van Microsoft Edge!

Wat is een webbrowser?

Een webbrowser, ook wel bekend als internet browser, is een programma waarmee het mogelijk is om naar pagina’s op het internet te zoeken. Tegenwoordig zijn er verschillende webbrowsers op de markt. Zo kun je denken aan onder andere: 

 • Mozilla Firefox
 • Opera
 • Google Chrome 
 • Microsoft Edge
 • Internet Explorer
 • Safari
Internet browser

Hoe de webbrowser werkt kun je lezen in het artikel “Wat is een webbrowser?”.

Microsoft Edge installeren

Als je gebruik wilt maken van Microsoft Edge zal deze eerst op de computer geïnstalleerd moeten worden. Voordat je aan de installatie wilt starten is het belangrijk om te weten dat Microsoft Edge voor Mac OS, Android, IOS en Windows beschikbaar is.

Hierbij geldt dat het besturingssysteem nog ondersteund moet worden. Voor een ouder besturingssysteem worden er geen updates meer uitgegeven. Dit betekent dat je niet meer alles met het besturingssysteem kunt doen. Het besturingssysteem waarop Microsoft Edge geïnstalleerd kan worden is:

 • De Mac computer van Apple moet minimaal over versie 10.12 of nieuwer beschikken 
 • Een Windows computer moet minimaal met Windows 8 of nieuwer uitgerust zijn
 • Android (Het besturingssysteem van Google)
 • IOS (Het besturingssysteem voor de mobiel van Apple)

Als je in het bezit bent van Windows 10 op je computer zal de browser Microsoft Edge tijdens de installatie van het besturingssysteem geïnstalleerd worden. Voor deze installatie hoeven er verder geen stappen ondernomen te worden. Als je gebruik maakt van een ander besturingssysteem kan Microsoft Edge van de volgende website gedownload worden. https://www.microsoft.com/nl-nl/edge. Bij IOS en Android kan er ook gebruik gemaakt worden van de Store

Microsoft Edge zoekmachine wijzigen

Een zoekmachine is een online bibliotheek waar bijna iedere website in is opgenomen. Een voorbeeld van een zoekmachine is Google. Door naar de website van www.google.nl te gaan kom je uit bij een pagina waarop een invoerveld te zien is. Door in dit invoerveld een woord te typen kun je naar informatie over dat onderwerp zoeken. Nadat je op zoeken hebt gedrukt gaat de zoekmachine op zoek naar alle informatie over dat onderwerp. Hoe je efficiënt kunt Googelen kun je lezen in het artikel “13 tips om met Google te zoeken”. 

Naast de website van Google kun je Google ook vanuit de adresbalk gebruiken. Voordat je Google vanuit de adresbalk kunt gebruiken zal dit eerst ingesteld moeten worden. 

Microsoft Edge zoekmachine wijzigen

Voor het instellen van bijvoorbeeld Google als zoekmachine moet je met de linkermuisknop rechtsboven op de opties knop drukken. De optieknop is te herkennen aan de (de drie puntjes). Vervolgens komt er een menu tevoorschijn waarin de optie geavanceerde instellingen staat weergeven. Hierop druk je vervolgens met de linker muisknop. Nu kun je naar beneden scrollen totdat je bij  de tekst ‘zoeken in de adresbalk met’ uitkomt. 

Om Google als zoekmachine in te stellen druk je hier op Bing. Nadat je op Bing hebt gedrukt komt de optie “Nieuwe toevoegingen” tevoorschijn. Door hier Google in te voeren zal je voortaan via de adresbalk naar informatie via Google kunnen zoeken. Ditzelfde principe kan gedaan worden voor iedere zoekmachine die je wilt gebruiken. 

Microsoft Edge startpagina wijzigen

Startpagina instellen Microsoft Edge

Na het opstarten van Microsoft Edge komt de browser op de startpagina terecht. Voor de startpagina kun je kiezen voor een specifieke pagina of een pagina waar je direct kunt zoeken. 

Als je Microsoft Edge voor de eerste keer opstart zal deze op de pagina van Bing terecht komen. Om de startpagina naar een andere pagina te wijzigen moet je met de linkermuisknop op de 3 stipjes rechts bovenaan drukken. Nu opent zich een menu, waarin de optie ‘instellingen’ staat. Binnen dit menu staat de optie ‘uw startpagina instellen’. Vervolgens druk je met de linkermuisknop op ‘Een specifieke startpagina’. Door hier met de linkermuisknop op te drukken kan de gewenste website ingevoerd worden. Nadat de gewenste website is ingevoerd moet je met de linkermuisknop op het pictogram van de diskette drukken om het op te slaan. Als het programma de volgende keer zal worden geopend zal deze automatisch naar de ingestelde pagina toe gaan. 

Het-grote-Internet-en-e-mail-boek-

Wil jij weten hoe je met Microsoft Edge kunt werken?

Voor het zoeken naar informatie op het internet heb je een programma nodig. Het programma wat je voor het zoeken naar informatie kunt gebruiken wordt ook wel de internetbrowser gebruikt.

Tegenwoordig zijn er verschillende soorten internetbrowsers. Ook Microsoft (de ontwikkelaar van Windows) heeft een eigen internetbrowser ontwikkelt. De webbrowser van Microsoft wordt Microsoft Edge genoemd.

Ontdek hier de mogelijkheden van Microsoft Edge!

Zoek geschiedenis Microsoft Edge bekijken

Tijdens het zoeken naar informatie op het internet worden er al snel veel verschillende websites bezocht. Iedere bezochte website zal binnen de browser worden bewaard in de geschiedenis. Als je een interessant stuk, wat je de vorige keer gevonden had weer op wilt zoeken kun je binnen de browser naar die eerder bezochte pagina’s kijken. Om de recente zoekopdrachten te bekijken druk je met de linkermuisknop op het tandwieltje rechts bovenaan. In dit menu komt de optie ‘favorieten’ tevoorschijn waarop je met de linkermuisknop moet drukken. Nadat je op dit tabblad hebt gedrukt komt de optie ‘geschiedenis’ tevoorschijn. Nadat je op de optie geschiedenis hebt gedrukt komt er een overzicht met recent bezochte pagina’s tevoorschijn.

Microsoft Edge zoekgeschiedenis
Microsoft Edge zoekgeschiedenis

Zoek geschiedenis Microsoft edge wissen

Tijdens het zoeken kunnen er ook pagina’s tussen zitten waarvan je liever niet wilt dat iemand anders deze gegevens opzoekt. Bijvoorbeeld als je een verrassing voor iemand wilt regelen. Gelukkig is er binnen Microsoft Edge de mogelijkheid om de geschiedenis leeg te maken. Voor het wissen van de geschiedenis druk je met de linkermuisknop op de 3 puntjes rechtsboven in het scherm.
Nadat je hierop met de linkermuisknop hebt gedrukt komt er een menu tevoorschijn. Binnen dit menu staat de optie ‘instellingen’. Door hier met de linkermuisknop op te drukken komen er verschillende tabbladen tevoorschijn. 

Microsoft Edge geschiedenis wissen

Voor het verwijderen van de zoekgeschiedenis uit de browser kies je hier voor ‘privacy en services’.  Door hier naar beneden te scrollen kom je uit bij de optie ‘geschiedenis wissen’. Bij deze optie kun je kiezen of je de geschiedenis van 1 uur of langer wilt wissen. Hierin kun je zelf bepalen welke periode je wilt verwijderen. Naast het verwijderen van de geschiedenis kun je ervoor kiezen om de cookies en de wachtwoorden te verwijderen. Door hier op ‘nu wissen’ te drukken heb je de hele browser opgeschoond en is de surfsessie niet meer terug te halen.

Adblock voor microsoft edge installeren

Tijdens het zoeken naar informatie op het internet zal het je vast weleens opgevallen zijn dat er regelmatig reclame tevoorschijn komt. Binnen de webbrowser Microsoft Edge kun je dit voorkomen door hiertegen een plug-in te installeren. Een plug-in is een programmaatje wat binnen de browser gebruikt kan worden om een extra toevoeging aan het programma te geven. Het programma waarmee je reclame kunt blokkeren binnen Microsoft Edge heet Adblock. Door de plugin adblock te installeren zal de reclame van het internet geblokkeerd worden.

Adblock installeren

Voor het installeren van een adblocker ga je naar de website https://getadblock.com/. Als je naar deze website toe gaat met de internet browser Microsoft Edge kun je een installatie bestand downloaden. Door na het downloaden 2 keer op het programma te drukken open je het bestand. Nadat het bestand is geopend zal de installatie starten. Na het installeren van Adblock zal je voortaan zonder reclame over het web kunnen surfen.  

Veilig internetten

Door de toenemende websites op het internet zijn er steeds meer mogelijkheden. Zo kunnen we het internet tegenwoordig naast het zoeken naar informatie gebruiken om contacten met elkaar te onderhouden, of we kunnen zelfs onze bankzaken regelen. Door de toenemende mogelijkheden wordt ook de veiligheid steeds belangrijker. 

In het begin, wanneer je nog niet zo gewend bent aan het internet, kan het internet door de vele mogelijkheden en het gebrek aan kennis beangstigend zijn. Om de kennis over het gebruik van het internet bij te schaven is het verstandig om hier een naslagwerk over aan te schaffen. 
Door het vergroten van kennis leer je: 

 • Meer plezier uit het internet halen
 • Een goed onderscheid maken tussen goede en kwaadaardige websites
 • Nieuwe dingen zoals social media, skype en e-mailen beheersen. 
Het-grote-Internet-en-e-mail-boek-

Wil jij weten hoe je met Microsoft Edge kunt werken?

Voor het zoeken naar informatie op het internet heb je een programma nodig. Het programma wat je voor het zoeken naar informatie kunt gebruiken wordt ook wel de internetbrowser gebruikt.

Tegenwoordig zijn er verschillende soorten internetbrowsers. Ook Microsoft (de ontwikkelaar van Windows) heeft een eigen internetbrowser ontwikkelt. De webbrowser van Microsoft wordt Microsoft Edge genoemd.

Ontdek hier de mogelijkheden van Microsoft Edge!

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *