Wat kun je met een internetverbinding?

Gemiddelde leestijd: 20 minuten

Heb je een computer gekocht en wil je er informatie over op het internet opzoeken? Heb je weleens over het internet gehoord en zou je er meer over willen weten? Of wil je gewoon weten hoe je verbinding kunt maken met een internetverbinding? In dit blog bericht vertellen we je alles over hoe je jouw apparatuur kunt verbinden met het internet en wat je met een internetverbinding kunt doen.

Inhoudsopgave

Het-grote-Internet-en-e-mail-boek-

Wil jij weten waarvoor je een internetverbinding kunt gebruiken?

Het internet is in de huidige samenleving een steeds belangrijkere rol gaan spelen.

Hierdoor zijn er steeds meer toepassingen waarvoor we het internet kunnen gebruiken.

Voordat je taken op het internet uit kunt voeren moet de computer verbonden zijn met een internetverbinding.

Ontdek hier waarvoor een internetverbinding gebruikt kan worden!

Waarom heb je een internetverbinding nodig?

Met de komst van het internet kunnen we tegenwoordig veel verschillende kanten op. Door middel van het internet kunnen we op verschillende manieren met elkaar in contact komen. Zo kunnen we e mailen waarmee we berichten naar elkaar kunnen sturen, maar ook de verschillende social media platformen zoals Facebook zijn ideaal om met elkaar in contact te blijven. Naast het sociale contact via het internet kan het internet gebruikt worden om naar informatie te zoeken. Vroeger waren boeken en bladen en de telefoon de enige mogelijkheden om met elkaar in contact te komen en om naar informatie te zoeken. Tegenwoordig zijn er veel verschillende websites te vinden waardoor het een stuk makkelijker geworden is om naar informatie te kunnen zoeken.

Internetverbinding maken

Zoeken op het internet

Als je naar informatie wilt gaan zoeken op internet is er een programma nodig wat webbrowser genoemd wordt. Door middel van de webbrowser kunnen we op het internet zoeken naar informatie, maar om dit te kunnen doen is nog een zoekmachine nodig. De zoekmachine is een grote database waarin veel websites staan opgeslagen. Een van de meest gebruikte zoekmachines van tegenwoordig is Google. Wanneer je naar de Website  www.Google.nl gaat, dan kom je op een pagina uit waarin je een zoekopdracht kunt doen. Om bij deze pagina uit te komen kan je bijvoorbeeld het zoekwoord “internet verbinding” invoeren.  

Zoeken met google door internet verbinding

Nadat er dan op zoeken wordt gedrukt komen er allemaal resultaten tevoorschijn, die allemaal te maken hebben met een internet verbinding. Tegenwoordig zijn er enorm veel verschillende websites, waardoor de lijst die je dan tegen komt groot kan zijn. Om specifieker te kunnen zoeken binnen Google, zijn er een aantal tips die er tijdens het zoeken op internet naar informatie gebruikt kunnen worden. Wij hebben hierover een artikel geschreven met 13 tips om zo efficiënter te kunnen zoeken op Google.

Zoeken binnen een website

Naast het zoeken naar informatie door middel van een zoekmachine kan er bij verschillende websites binnen de website zelf gezocht worden naar informatie. Hierbij gaat het dan wel om de informatie die op de website zelf aanwezig is. Een goed voorbeeld hiervan is de website Wikipedia, wat een online Encyclopedie is waarop veel informatie over verscheidene onderwerpen te vinden is. 

Wat is wikipedia

Internet vermaak

Naast het zoeken naar informatie en de contact mogelijkheden die er via internet te vinden zijn, kunnen we het internet ook gebruiken om ons te amuseren. Zo zijn er websites zoals Netflix en Youtube waarmee we kunnen kijken naar video’s. Youtube richt zich vooral op Muziek video’s en documentaires, maar daarnaast kunnen we een abonnement nemen op Netflix waarmee we de meeste films en series kunnen bekijken. Hierbij geldt wel dat deze films en series dan al beschikbaar moeten zijn op DVD, en niet meer in de bioscoop draaien.

Video kijken via Netflix met een internetverbinding

Voordat er gebruik gemaakt kan worden van het internet om met elkaar in verbinding te komen, of om ons te amuseren, is er een internet verbinding benodigd waarmee de computer, telefoon of tablet mee is verbonden.   

Hoe kan je de computer met een internetverbinding verbinden?  

Voordat de computer verbonden kan worden met het internet, is er een internet verbinding nodig. Tegenwoordig zijn er twee verschillende manieren om de computer te kunnen verbinden met het internet. We kennen als eerste het bedrade internet en we kennen ook een draadloos internet. Om een bedraad internet verbinding tot stand te kunnen brengen hebben we een modem nodig. Het modem is het kastje wat je van de internet provider ontvangt om het internet te kunnen verbinden. We kunnen dan de computer via een internet kabel met het modem verbinden. Dan hebben we meteen toegang tot het internet

Verbinding maken met een internetverbinding

Apparaten verbinden met het internet

Bij de meeste huishoudens worden er tegenwoordig meerdere apparaten met het internet verbonden. Wanneer er dan alleen gebruik gemaakt wordt van het modem kan er maar een apparaat tegelijkertijd verbonden worden. Om er toch voor te zorgen dat er meer apparaten verbonden kunnen worden zijn er naast het modem routers beschikbaar. De router zorgt er dan voor dat de internet verbinding kan worden opgesplitst in verschillende verbindingen. Hiermee zorgt de router ervoor dat er meerdere apparaten met het internet verbonden kunnen worden. 

Naast de mogelijkheid om meerdere verbindingen met het internet te kunnen maken, kan de router de bedrade internet verbinding ook omzetten naar een draadloos signaal, waardoor we ieder apparaat ook zonder kabel met het internet kunnen verbinden. Om een verbinding te maken met draadloos internet hebben we wel een netwerknaam en een wachtwoord nodig. 

Het-grote-Internet-en-e-mail-boek-

Wil jij weten waarvoor je een internetverbinding kunt gebruiken?

Het internet is in de huidige samenleving een steeds belangrijkere rol gaan spelen.

Hierdoor zijn er steeds meer toepassingen waarvoor we het internet kunnen gebruiken.

Voordat je taken op het internet uit kunt voeren moet de computer verbonden zijn met een internetverbinding.

Ontdek hier waarvoor een internetverbinding gebruikt kan worden!

Verbinding maken met draadloos internet 

Om een verbinding met draadloos internet te maken is het belangrijk om te weten welke naam het netwerk heeft. Bij de meeste routers staat de naam van de internetverbinding op de achterkant van de sticker. De netwerk naam die door de router wordt uitgezonden is voor iedere router anders. Doordat iedere router een andere naam uitzend weet je zeker dat je niet verbonden bent met het netwerk van de buren. Je kunt de naam die op de achterkant van de sticker staat ook veranderen en aanpassen. Hierdoor wordt het een stuk makkelijker om de netwerk naam te kunnen onthouden.  

Verbinding maken met internet

Als je de netwerk naam van de router zelf gebruikt zie je dat die naam altijd aangegeven staat met SSID. Als je dan bij de computer, telefoon of tablet gaat kijken naar de netwerken die beschikbaar zijn zal je merken dat er veel verschillende soorten namen zijn. Daaronder bevindt zich de naam van je eigen router. Als je de naam van je eigen router dan niet aanklikt wordt er geprobeerd om een verbinding te maken met het een ander netwerk. Waardoor de computer een verbinding kan proberen te maken met het internet van de buren. Naast de netwerk naam is er voor een internet verbinding ook een wachtwoord vereist.

Netwerk verbindingen

Verbinden met wachtwoord

Het wachtwoord wat voor de internetverbinding nodig is wordt aangeduid met de WPA key. Wanneer je op de computer, telefoon of tablet de juiste SSID hebt geselecteerd en je hebt daarnaast het juiste wachtwoord ingevoerd, dan is er een internetverbinding tot stand gekomen. Dan kun je het internet dus naar harte lust gaan gebruiken. Naast de mogelijkheid om de apparatuur te verbinden met de internetverbinding door middel van de netwerk naam en het wachtwoord, zijn er tegenwoordig slimme trucjes om op een makkelijke manier verbinding te maken met het internet. Hiervoor kunnen we gebruik maken van de WPS key.

Wat is WPS?

Door middel van de WPS knop op de router kunnen we de apparatuur op een makkelijkere manier met het internet verbinden. Wanneer we op de WPS knop, die op de router zit, drukken, dan wordt het wachtwoord voor een aantal minuten van de internetverbinding afgehaald. Deze knop gebruiken we voornamelijk om slimme apparatuur met het internet te verbinden. Een goed voorbeeld hiervan is de netwerk printer. Op een printer zit vaak maar een beperkte ruimte waardoor er alleen plaats is voor een alfanumeriek toetsenbord. Met een alfanumeriek toetsenbord wordt het toetsenbord bedoeld waarbij de cijfers en letters onder de zelfde knoppen aanwezig zijn. 

Wat is WPS

Om de printer op een makkelijke manier met het netwerk te kunnen verbinden is er een knop aanwezig waarop je kunt drukken, waarna de printer opzoek gaat naar de router waarop de WPS knop is ingedrukt. Wanneer beide apparaten elkaar hebben gevonden, worden de netwerk naam en het wachtwoord naar de apparatuur verstuurd, waarna de printer het wachtwoord en de naam in het cache geheugen opslaat en kan onthouden om zo de volgende keer met het beveiligde netwerk verbinding te maken. 

Is WPS veilig?

Het is door middel van de WPS knop makkelijker om een internetverbinding tot stand te brengen, waarbij het ook een veilige methode is om het op die manier te doen. Wel is het altijd raadzaam om de apparatuur in huis te beveiligen tegen indringers op het netwerk door middel van een firewall. Wanneer het internet misbruikt zou worden door een indringer van buiten af, kan er makkelijk een virus op de computer belanden, met alle vervelende gevolgen van dien. Tijdens het computeren is het vooral belangrijk dat er verantwoord wordt gecomputerd, waarmee wordt bedoeld dat je altijd blijft nadenken bij wat je doet. Als je een reclame op het internet ziet, wat te mooi is om waar te zijn dan is het vaak spam en inderdaad dan is het te mooi om waar te zijn.  

Is internet veilig?

Internetverbinding testen

Wanneer je het eenmaal voor elkaar hebt om een goede internetverbinding te hebben wil je natuurlijk graag over een beeld beschikken wat niet hapert, vooral als je naar een mooie video aan het kijken bent. Als er al verschillende producten in het huis verbonden zijn met internet is het daarom belangrijk om een snelle internet verbinding te hebben. Als je over een snelle internetverbinding beschikt kan je de snelheid van het internet verdelen over het hele internet.

Internet snelheid testen

Als je alsnog het gevoel hebt dat de internetverbinding langzaam is, kan het handig zijn om de verbinding te testen. Gelukkig is hiervoor geen hogere wiskunde nodig. Om een internetverbinding te testen kun je naar een Website gaan die speciaal gericht is op het testen van de internetverbinding. Een goed voorbeeld hiervan is de website https://www.speedtest.net/nl. Door hier op de GA knop te drukken kan er op eenvoudige wijze getest worden hoe snel de internetverbinding is.

Verantwoord computeren

Zo gauw je op het internet gaat experimenteren en naar websites gaat zoeken is de kans groot dat je op een verkeerde website uitkomt, of dat er ongewenste reclame op het beeldscherm verschijnt, waardoor je binnen no time een virus op de computer hebt staan. Om jouw computer tegen de gevaren van het internet te beschermen is het daarom aan te bevelen om een goede virusscanner op je computer te installeren. Zelf ben ik een groot voorstander van ESET NOD 32 waarmee je een totaal oplossing in huis haalt, waardoor je niet alleen je computer beveiligt, maar ook een melding ontvangt als je per ongeluk op een verkeerde website beland bent. Dan krijg je namelijk een melding dat de website geïnfecteerd is.

Naast het beveiligen van de computer en de internetverbinding, is het belangrijk om te weten waar je mee bezig bent. Natuurlijk kan je van te voren, zonder enige ervaring met de computer, niet weten wat wel en niet goed is. Om de juiste basis kennis te leren beheersen is de aanschaf van een computerboek als naslagwerk daarom een verstandige keuze. Op deze website hebben we een lijst gemaakt met boeken waarmee je spelenderwijs leert hoe je de computer het beste gebruiken kunt. Door de stappen uit deze boeken te volgen leer je al snel hoe de computer werkt en hoe je deze verantwoord kunt gebruiken. Je zal dan al snel merken dat je meer met de computer kunt doen dan dat je gedacht had, waardoor het allemaal veel leuker en makkelijker wordt om dingen met je computer te doen.

Het-grote-Internet-en-e-mail-boek-

Wil jij weten waarvoor je een internetverbinding kunt gebruiken?

Het internet is in de huidige samenleving een steeds belangrijkere rol gaan spelen.

Hierdoor zijn er steeds meer toepassingen waarvoor we het internet kunnen gebruiken.

Voordat je taken op het internet uit kunt voeren moet de computer verbonden zijn met een internetverbinding.

Ontdek hier waarvoor een internetverbinding gebruikt kan worden!

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.