Wat is een goede internet snelheid?

Gemiddelde leestijd: 18 minuten

In de huidige maatschappij heeft het internet een onwijs prominente rol ingenomen. Probeer maar eens om een maatschappij zonder internet voor te stellen. Dat is simpelweg niet meer mogelijk. Het internet zit volledig geweven in ons dagelijkse leven en valt zodoende niet meer weg te denken. Dat wordt nog eens versterkt door de verbeteringen waar we in de afgelopen jaren mee te maken hebben gekregen. Het internet is namelijk nog nooit zo snel geweest als dat het nu is. Je hoeft werkelijk waar nooit meer te wachten op het openen van een webpagina, indien je een goede internet snelheid hebt. Maar, wat is een goede internet snelheid ? Het antwoord op onder meer die vraag gaan we in dit artikel beantwoorden.

Inhoudsopgave

Wat is een modem

Ben jij benieuwd welke internet snelheidje nodig hebt?

Als je met de computer via het internet werkt, is het erg vervelend als je lang moet wachten. Bijvoorbeeld voordat een pagina is geladen of als je een video wilt kijken.

De snelheid waarmee je op het internet aan taken kunt werken is van verschillende factoren afhankelijk. Om snel op het internet te kunnen werken is het belangrijk dat je een goede modem / router in huis hebt. Vaak krijg je een modem / router van de internetprovider. Deze heeft vaak specificaties die voldoende zijn voor de standaard werkzaamheden zoals:

 • Zoeken naar informatie op het internet
 •  Kijken naar video’s
 • E-mail berichten versturen

Wanneer je te ver van het modem af bent, dan zal je met het meegeleverde modem al snel tegen beperkingen aanlopen. Voor het verbeteren van de internetsnelheid bestaan er verschillende producten. Benieuwd hoe je de internetsnelheid kunt verbeteren?

Ontdek hier hoe je de internetsnelheid kunt verbeteren!

Na het lezen van dit artikel weet je wat een goede internet snelheid is en wat het verschil tussen download snelheid en uploadsnelheid is. Daarnaast leggen we je uit hoe een goede internet snelheid tot stand komt, hoe je dit kunt verbeteren en hoe je de internet snelheid kunt meten. Kortom: dit artikel staat boordevol met nuttige informatie omtrent een goede internetsnelheid.

Een goede internetsnelheid

Als we het over een goede internet snelheid hebben, vliegen al snel verschillende termen ons om de oren. In dit artikel willen we het dan ook zo begrijpelijk mogelijk allemaal uit leggen. Om daar mee te starten, willen we eerst bespreken wat het verschil tussen bits en bytes is. De termen bits en bytes hebben betrekking op de snelheid van het internet. Dit is eigenlijk de eenheid waarmee de snelheid aangegeven wordt.

wat is een goede internetsnelheid

Hierbij is het wel belangrijk om te weten dat er een groot verschil zit tussen bits en bytes. In 1 bytes passen namelijk 8 bits. Met deze eenheden kan de snelheid van het internet aangegeven worden. Als je de snelheid van het internet gaat meten, zie je bijvoorbeeld een snelheid van 60Mb staan. De afkorting Mb staat voor megabits. Een snelheid van 60Mb is absoluut niet hetzelfde als een snelheid van 60MB. Met MB in hoofdletters worden namelijk megabytes bedoeld.

Als je een bestand van 100 MB (megabytes) wilt downloaden, duurt dit met een snelheid van 100 megabytes precies 1 seconden. Als je een snelheid van 100 Mb (megabits) hebt, duurt het echter 8 keer zo lang.

We kunnen ons voorstellen dat dit wellicht iets té technisch voor je. Later we daarom snel overschakelen naar het volgende onderwerp: wanneer spreken we van een goede internet snelheid ?

Wanneer spreken we van een goede internet snelheid ?

Als je op het internet aan het surfen bent, wil je dit zonder enig probleem kunnen doen. Je wilt bijvoorbeeld niet wachten totdat een webpagina geladen is. Nee, je wilt dat dit ‘Pats boem’ gaat gebeuren. Dat kan je voor elkaar krijgen met een goede internet snelheid . We spreken van een goede internet snelheid indien de internet snelheid tussen de 80 en 100 Mbit/s ligt. Let op: dit is de ideale situatie in een huis met meerdere personen en dus ook meerdere apparaten. Als je alleen woont, voldoet een internet snelheid van 40 Mbit/s hoogstwaarschijnlijk al. Om dit nader uit te kunnen leggen, is het belangrijk om naar de download snelheid en de upload snelheid te kijken. Dit zijn namelijk twee verschillende onderdelen.

goede internetsnelheid

Download snelheid

De download snelheid geeft aan hoe snel je bestanden vanaf het internet kunt halen. Deze snelheid wordt altijd weergegeven in de eenheid Mbit/s. Oftewel:? Het aantal megabits per seconde. Deze snelheid is bepalend voor de tijdsduur van het openen van een nieuwe internetpagina of het starten van een filmpje op bijvoorbeeld YouTube. Voor veel gebruikers van internet is deze snelheid vele malen belangrijker dan de upload snelheid.

download snelheid

Upload snelheid

De upload snelheid wordt ook met de eenheid Mbit/s weergegeven, maar heeft betrekking op het versturen van bestanden. Dit is bijvoorbeeld belangrijk als je een bestand via de mail wilt versturen of een foto op Facebook wilt zetten.

upload snelheid

Bij normaal internetgebruik download je meer dan dat je uploadt. Dat is dan ook de reden waarom er meer waarde wordt gehecht aan de download snelheid dan aan de upload snelheid.

Hoe kan je de internet snelheid meten?

Wil je graag weten hoe het met de download- en upload snelheid in jouw huis gesteld is? Dan kan je daar gemakkelijk een meting voor uitvoeren. Een dergelijke speedtest is via het internet makkelijk te doen. Je kunt hiervoor onder andere de website van de KPN of Ziggo voor gebruiken. Typ op Google ‘speedtest’ in en je krijgt direct toegang tot de speedtest. Deze test gaat meten hoe snel het uploaden en downloaden bij jou thuis gaat. Vervolgens krijg je dat direct te zien. Let op: deze snelheden worden weergegeven met de eenheid Mbit/s.

internetsnelheid meten

Bij het meten van de snelheid is het ook belangrijk om dit te analyseren. Om dat te doen, moet je wel enig gevoel hebben voor de verschillende snelheden. Hieronder hebben we enkele grenzen van snelheden opgesteld met daarbij een korte toelichting:

 • Minder dan 20 Mbit/s: deze snelheid is alleen geschikt voor alleenwonende. Als je met meerdere apparaten van deze snelheid gebruik gaat maken, loop je tegen problemen op.
 • 40 tot 50 Mbit/s: deze snelheid is geschikt voor het streamen van Netflix. Bovendien kan je bij deze snelheid al meerdere apparaten tegelijkertijd gaan gebruiken. Vanaf 50 Mbit/s gaat het eigenlijk de goede kant op.
 • 60 tot 100 Mbit/s: deze snelheid is geschikt voor grote gezinnen. Deze snelheid is voldoende om met meerdere apparaten tegelijkertijd Netflix te streamen. Ook is het mogelijk om veel te downloaden of bijvoorbeeld gebruik te maken van Interactieve TV.
 • Meer dan 100 Mbit/s: je komt nu eigenlijk uit bij de kers op de taart. Een internetsnelheid van meer dan 100 Mbit/s is simpelweg gigantisch snel te noemen. Je kunt meerdere apparaten tegelijkertijd gebruiken en kunt zelfs in 4K streamen. Dat laatste lukt helemaal goed als de internetsnelheid meer dan 150 Mbit/s is.
Wat is een modem

Ben jij benieuwd welke internet snelheid je nodig hebt?

Als je met de computer via het internet werkt, is het erg vervelend als je lang moet wachten. Bijvoorbeeld voordat een pagina is geladen of als je een video wilt kijken.

De snelheid waarmee je op het internet aan taken kunt werken is van verschillende factoren afhankelijk. Om snel op het internet te kunnen werken is het belangrijk dat je een goede modem / router in huis hebt. Vaak krijg je een modem / router van de internetprovider. Deze heeft vaak specificaties die voldoende zijn voor de standaard werkzaamheden zoals:

 • Zoeken naar informatie op het internet
 •  Kijken naar video’s
 • E-mail berichten versturen

Wanneer je te ver van het modem af bent, dan zal je met het meegeleverde modem al snel tegen beperkingen aanlopen. Voor het verbeteren van de internetsnelheid bestaan er verschillende producten. Benieuwd hoe je de internetsnelheid kunt verbeteren?

Ontdek hier hoe je de internetsnelheid kunt verbeteren!

Internet snelheid voor online gamen

Wil je graag online gamen? Dan heb je een behoorlijke internet snelheid nodig. Als je alleen woont, is een snelheid van ongeveer 30 Mbit/s voldoende. Als je met meerdere apparaten tegelijkertijd van het internet gebruik maakt, ga je al snel richting de 50 Mbit/s. Belangrijk is hierbij ook om welke game het gaat en of je gameconsole met bedrading van internet voorzien wordt of via de draadloze Wifi.

online gamen

Internet snelheid voor Netflix

Stream je graag Netflix? Dan heb je ook een internet snelheid van minstens 30 Mbit/s nodig. Als je écht in hoge kwaliteit wilt kijken, ga je ook al snel richting de 50 tot 60 Mbit/s. Dat is ook het geval als je met meerdere apparaten tegelijkertijd naar Netflix wilt kijken.

netflix kijken

Internetsnelheid 2.4 en 5ghz

Tot slot willen we graag nog het verschil bespreken tussen 2.4 en 5ghz internet. Het belangrijkste verschil is dat beide internetvarianten van een andere golflengte gebruik maken. Het 2.4ghz netwerk is geschikt voor allerlei standaard draadloze apparaten. Het 5ghz netwerk is geschikt voor enkele apparaten en wordt zodoende veel minder gebruikt/belast.

draadloos internet

Internetsnelheid verbeteren

Wil je jouw internet snelheid verbeteren? Dan heb je daar meerdere mogelijkheden voor. Een verstandige keus is om contact met je provider op te nemen. Neem met KPN of Ziggo de mogelijkheden door en ga simpelweg experimenteren.

Veilig en snel internetten

Als je graag snel wilt internetten, is het ook van belang dat je continue veilig kunt internetten. Daar kan de Eset Nod 32 antivirus voor zorgen. Met deze antivirus kan je probleemloos gebruik maken van de hoge internet snelheden. Alle websites worden gekeurd en zodoende kom je alleen op veilige websites terecht. Het verkrijgen van virussen is dankzij Eset Nod 32 verleden tijd. Klik hier om direct dit antiviruspakket aan te schaffen!

Wat is een modem

Ben jij benieuwd welke internetsnelheid je nodig hebt?

Als je met de computer via het internet werkt, is het erg vervelend als je lang moet wachten. Bijvoorbeeld voordat een pagina is geladen of als je een video wilt kijken.

De snelheid waarmee je op het internet aan taken kunt werken is van verschillende factoren afhankelijk. Om snel op het internet te kunnen werken is het belangrijk dat je een goede modem / router in huis hebt. Vaak krijg je een modem / router van de internetprovider. Deze heeft vaak specificaties die voldoende zijn voor de standaard werkzaamheden zoals:

 • Zoeken naar informatie op het internet
 •  Kijken naar video’s
 • E-mail berichten versturen

Wanneer je te ver van het modem af bent, dan zal je met het meegeleverde modem al snel tegen beperkingen aanlopen. Voor het verbeteren van de internetsnelheid bestaan er verschillende producten. Benieuwd hoe je de internetsnelheid kunt verbeteren?

Ontdek hier hoe je de internetsnelheid kunt verbeteren!

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *