De internetsnelheid thuis verbeteren

Gemiddelde leestijd: 17 minuten

Iedereen kent het wel, je gaat achter de computer zitten en je wilt even snel iets op zoeken. Niets is vervelender dan lang te moeten wachten. En daarom willen we met zijn allen massaal een snelle internet verbinding. In dit blog bericht lees je wat de oorzaak van een langzame draadloze internetverbinding kan zijn en wat je kan doen om de internetsnelheid te verbeteren.

Inhoudsopgave

Het-grote-Internet-en-e-mail-boek-

Wil jij sneller met het internet kunnen werken?

Tegenwoordig wordt de computer steeds vaker gebruikt voor het uitvoeren van taken via het internet.

Door slimme truckjes toe te passen kun je de taken op het internet een stuk efficiënter uitvoeren.

Bekijk hier hoe je sneller met het internet kunt werken!

Wat is een IP adres

Om te weten hoe je de internetsnelheid kan verbeteren is het allereerst handig om te weten hoe het internet precies werkt. Als er met een apparaat zoals een tablet, computer of telefoon verbinding gemaakt wordt met het internet gaat dit via het modem. Het modem is het aanspreekpunt voor de buitenwereld. Dit is te vergelijken met een postcode waarnaar je een brief verstuurt.

Ieder modem dat verbonden is met het internet krijgt een eigen IP adres. Om vervolgens verbinding te kunnen maken met de computer wordt er een sub netwerk aangemaakt. Dit is te vergelijken met een huis welke onderverdeeld is in kamers. Zo krijg je bij een huis wat onderverdeeld is in kamers een toevoeging zoals 1a, 1b of 1c. Om te weten naar welk apparaat de pagina toegestuurd moet worden krijgt iedereen met een computer daarom een IP adres wat verbonden is met het modem.

Op deze manier weet de Website waarnaar jij op zoek bent precies waar de informatie naartoe gestuurd moet worden. Dit geldt bij bestanden en foto’s hetzelfde. Iedere foto kan je zien als een pakketje. De snelheid waarmee dit verzonden en ontvangen wordt, wordt up en download snelheid genoemd. 

Wat zegt de download snelheid over de internet snelheid?

Wanneer je de internet snelheid wilt verbeteren, gaat dat hand in hand met de download snelheid. De download snelheid wordt uitgedrukt in MBPS waarmee aangegeven wordt hoeveel Megabyte er per seconde binnen gehaald kan worden. Wanneer jij een website bezoekt, een foto download of een video bekijkt worden er bestanden naar jouw computer gestuurd. Het binnenhalen van bestanden wordt ook wel downloaden genoemd.

Welke internet snelheid past bij mij?

Om een goede indicatie te krijgen welke download snelheid er bij jouw wensen passen, is het allereerst belangrijk om te weten waarvoor je het internet gebruikt. Hieronder staat een lijstje met internet snelheden en waarvoor welke snelheid geschikt is.

Een internet snelheid tot 50 MBIT download snelheid is geschikt voor :

Een internet snelheid van 50 MBIT tot 100 MBIT download snelheid is geschikt voor:

Wat zegt de upload snelheid over de internet snelheid?

Naast het binnen halen van bestanden kan je via het internet ook bestanden versturen. Hierbij kan je denken aan het toevoegen van bestanden aan een e-mail, een bestand online opslaan in de cloud of bestanden op de cloud opslaan.

Wat is de cloud?

Met de cloud wordt het opslaan van bestanden op het internet bedoeld. Een groot voordeel van de cloud is dat wanneer je niet bij je computer aanwezig bent je de bestanden alsnog kunt benaderen. Daarnaast geeft de cloud mogelijkheden om een goede back-up te maken. Door gebruik te maken van de cloud weet je namelijk zeker dat wanneer je computer defect raakt je de bestanden alsnog kunt benaderen omdat ze op het internet opgeslagen staan. Omdat er tegenwoordig steeds meer dingen op de computer met waarden worden opgeslagen zoals foto’s, video’s en documenten wordt het gebruik van de cloud steeds populairder. Bij de cloud kan je denken aan onder andere Dropbox, iCloud, Google Drive en Microsoft One Drive.

Verschil tussen glasvezel en kabel 

Wanneer je van plan bent om jouw internet snelheid te verbeteren en bijna geen televisie kijkt, kun je het beste kijken naar een glasvezel internet verbinding. Een glasvezel internet verbinding heeft het voordeel dat je niet verplicht bent om er tv bij te nemen waardoor je alleen betaald voor hetgeen je zelf echt gebruikt. We leven op dit moment in een tijdperk waarin bijna alles via het internet terug te vinden is. In plaats van tv kijken is YouTube en netflix steeds populairder aan het worden, waardoor ouderwets tv kijken steeds minder interessant wordt. Om deze reden kun je tegenwoordig al goed uit zijn wanneer je alleen een internet verbinding hebt. 

Naast het voordeel dat je alleen betaald voor hetgeen je gebruikt, is het internet via een glasvezel verbinding een stuk sneller, waardoor glasvezel een goede keuze is wanneer je op het punt staat om de internet snelheid te verbeteren. Bij een glasvezel verbinding is de upload snelheid bijna even snel als de download snelheid. Terwijl er bij de kabel een groot verschil is tussen de upload en de download snelheid. In de meeste gevallen is de upload snelheid bij een kabel verbinding zelfs 1/10de van de download snelheid. Wanneer je veel met bestanden werkt is de kabel aansluiting dan ook een slechte keuze voor wanneer je de internetsnelheid wilt verbeteren.

4G voor thuis

Naast de kabel en glasvezel verbinding zijn er tegenwoordig ook abonnementen met 4G voor thuis. In mijn opinie is dit de meest betrouwbare keuze. Als een kabel defect raakt, moet er een monteur komen om deze kabel te repareren waardoor je in sommige gevallen enige tijd zonder internet kunt komen te zitten. Bij een 4G abonnement voor thuis is dit verleden tijd. Bij 4G voor thuis wordt er namelijk gebruik gemaakt van zendmasten die in de buurt staan. Omdat er altijd minimaal 4 zendmasten in de buurt staan, zal er zelfs als er een zendmast uitvalt jouw internet verbinding niet wegvallen, omdat er altijd een andere mast in de buurt staat die wel werkt. Bij 4G zijn download snelheden mogelijk van 80 MBPS en als upload snelheid 25 MBPS wat voor normaal gebruik voldoende is.  

Het-grote-Internet-en-e-mail-boek-

Wil jij sneller met het internet kunnen werken?

Tegenwoordig wordt de computer steeds vaker gebruikt voor het uitvoeren van taken via het internet.

Door slimme truckjes toe te passen kun je de taken op het internet een stuk efficiënter uitvoeren.

Bekijk hier hoe je sneller met het internet kunt werken!

Hoe kan jij de internet snelheid verbeteren?

Ondanks dat er veel verschillende providers zijn welke verschillende snelheden aan kunnen bieden zal de beloofde snelheid niet alles bepalend zijn. De snelheid van internet heeft namelijk nog meer factoren waarvan het afhankelijk is. Een goede metafoor voor het internet is dan ook “Het internet is zo snel als de zwakste schakel”. Met deze metafoor wordt er bedoeld dat de internet snelheid altijd net zo snel is als het langzaamste component in het netwerk.

Bij een draadloze internet verbinding kan ruis zoals stralingen ervoor zorgen dat niet de maximale snelheid behaald kan worden. Maar ook een netwerkkaart welke in de computer, tablet of laptop zit kan ervoor zorgen dat je niet het maximale uit je internet verbinding kunt halen. Oudere computers zijn bijvoorbeeld van zichzelf al langzaam waardoor het hebben van een snelle internet verbinding geen invloed heeft op de snelheid waarmee je op het internet dingen op kunt zoeken of downloaden.

Hoe bepaald de computer de internet snelheid?

Bij het downloaden van grote bestanden heb je ook te maken met de harde schijf. Wanneer de snelheid waarmee de computer bestanden wegschrijft niet snel is, kan je wel een snelle internet verbinding hebben, maar dan kunnen de bestanden alsnog niet snel opgeslagen worden, waardoor je net zo goed af zou zijn met een langzamere internet snelheid.  

Bedraad of draadloos

Draadloos internet

Een bedrade internet verbinding is veel stabieler en kan hogere snelheden garanderen dan een draadloze internet verbinding. Een draadloze internet verbinding kan namelijk door verschillende factoren beïnvloed worden. Hierbij kan je denken aan producten welke stralingen geven. De straling van een magnetron zorgt al voor ruis op een draadloze internet verbinding waardoor het internet langzamer kan worden. Maar ook het beton kan dik zijn waardoor het draadloze wifi signaal er moeite mee heeft om door het beton heen te gaan, met een langzamere internet verbinding tot gevolg. Gelukkig zijn er wel verschillende oplossingen om een draadloze internet verbinding door het hele huis goed te krijgen. Maar hier is vooral bij een groot oppervlak externe apparatuur voor nodig.    

De plaatsing van het modem

Wanneer je een internet verbinding in huis krijgt heb je altijd met een modem te maken. Het modem zorgt ervoor dat het signaal wat je van de provider krijgt omgezet wordt naar een IP adres, waardoor er een verbinding met het internet gemaakt kan worden. Aan ieder modem wordt er vanuit de provider een IP adres toegewezen. Als er vanuit de provider geen IP adres is toegekend aan het modem kan er wel verbinding gemaakt worden met het modem.

Wanneer je iets probeert op te zoeken op het internet, terwijl het modem niet is verbonden met het internet is dat niet mogelijk. Maar als de computer toch aangeeft dat er een verbinding is met het internet kan je wel verbinding maken met het interne netwerk thuis, zonder dat het modem vanuit de provider een IP adres toegekend heeft gekregen. Maar het zoeken op het grote web behoort dan niet tot de mogelijkheden.

Als je van plan bent om veel te gaan downloaden is de keuze voor een los modem en een losse router de beste optie. Dit geeft de meest stabiele internet verbinding waarmee de beste snelheid gewaarborgd kan worden. Dit is wel afhankelijk van de rest van de apparatuur in het huis. Wanneer je een internet verbinding hebt welke verdeeld wordt over verschillende apparaten zal je merken dat de internet snelheid een stuk langzamer wordt.

Een goede router

wat is een router

Om de internet snelheid te kunnen verbeteren is een goede router van essentieel belang. De router zorgt er namelijk voor dat de IP adressen op de juiste manier verdeeld worden en dat de snelheid van het internet gewaarborgd wordt. Als je een router krijgt vanuit een provider is dit vaak een router / modem. Hier zijn de router en het modem gecombineerd waardoor de verbinding minder stabiel kan zijn dan dat wanneer je met twee losse producten te maken hebt.

De router zorgt ervoor dat er gebruik gemaakt kan worden van het netwerk. Als je in het bezit bent van een snelle computer en een snelle internet verbinding, dan is het verstandig om een los modem en router te hebben zodat het netwerk zwaarder belast kan worden wanneer je bijvoorbeeld veel download.

Routers zijn er in veel verschillende soorten en maten te vinden. Maar ze kunnen niet allemaal de gewenste internet snelheid verwerken. Zo zijn er routers die een download en upload snelheid van  +/- 300 MBPS kunnen verwerken. Wanneer je dan een internet snelheid hebt van 500 MBPS zal er door de router alsnog maar een snelheid verwerkt kunnen worden van 300 MBPS. Het is daarom raadzaam om te letten op de apparatuur welke je in huis hebt en als je dan een internet snelheid hebt afgesproken ook even meten of deze wel de afgesproken snelheid kan verwerken.

Een acces point

Wanneer er een goede internetverbinding het huis binnen komt, is het natuurlijk wel zo fijn om deze internet snelheid door heel het huis heen te hebben. Door middel van een acces point kan je de internet snelheid aanzienlijk verbeteren. Vooral op plekken waar je voorheen geen internet verbinding hebt gehad zal je merken dat het acces point voor een groter oppervlak een verbeterde wifi dekking zal geven. Wanneer je geen acces point hebt bij grote oppervlaktes kan het voorkomen dat je helemaal geen verbinding meer hebt. Het acces point moet door middel van een UTP kabel op het modem aangesloten worden.  

Internetsnelheid verbeteren met een Wifi versterker

Een wifi versterker welke ook wel range extender genoemd wordt, brengt de mogelijkheid met zich mee om verbinding te maken met een draadloze internet verbinding. Met een wifi versterker kan je de internet snelheid verbeteren door het bereik te vergroten. De wifi versterker zoekt via wps of door verbinding te maken via de computer naar een draadloos netwerk. Hiermee maakt deze versterker dan een verbinding om het bereik van deze verbinding uiteindelijk uit te breiden. De wifi extender kan het beste gebruikt worden op locaties waar de internet verbinding net niet ver genoeg reikt. Wanneer de verbinding te zwak is zal de internet snelheid namelijk beduidend lager liggen. Dit maakt de wifi versterker beter geschikt voor de kleinere ruimtes. 

Het-grote-Internet-en-e-mail-boek-

Wil jij sneller met het internet kunnen werken?

Tegenwoordig wordt de computer steeds vaker gebruikt voor het uitvoeren van taken via het internet.

Door slimme truckjes toe te passen kun je de taken op het internet een stuk efficiënter uitvoeren.

Bekijk hier hoe je sneller met het internet kunt werken!

Gerelateerde berichten

Één reactie op “De internetsnelheid thuis verbeteren

  1. De meeste thuisnetwerken laten wat te wensen over of zijn incompleet omdat niet alle apparaten die kunnen worden aangesloten ook zijn aangesloten. In dit artikel gaan we alles op elkaar aansluiten en verbinden met internet. Je leest wat het beste is voor jouw situatie. In dit artikel gaan we uit van een basis-netwerkopstelling die bij bijna iedereen thuis te vinden is. Internet wordt verzorgd door een breedbandmodem via kabel, ADSL of anders. Er is een router aanwezig (al dan niet geintegreerd in het breedbandmodem) waarop je apparatuur bedraad (via LAN-poorten) en draadloos (via wifi) kunt aansluiten. We gaan ervan uit dat je wifi-netwerk een veilig wifi-netwerk is. De beveiliging wordt geregeld door een speciale knop WPS-op je router (of modem) of door een sterk wifi-wachtwoord. Het is handig als je je wifi-wachtwoord kent, bijvoorbeeld als je de dekking wilt uitbreiden met een wifi-repeater (tip 8). Het wifi-wachtwoord en de beveiligingstechniek kun je eenvoudig achterhalen met WirelessKeyView. Voer dit programma uit op een computer die succesvol verbonden is met je wifi-netwerk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.