De internetsnelheid thuis verbeteren


Iedereen kent het wel, je gaat achter de computer zitten en je wilt even snel iets op zoeken. Niets is vervelender dan lang te moeten wachten. En daarom willen we met zijn allen massaal een snelle internet verbinding.

In dit blog bericht lees je wat de oorzaak van een langzame draadloze internetverbinding kan zijn en wat je kan doen om de internetsnelheid te verbeteren.

Wat is een IP adres

internetsnelheid thuis verbeteren

Voordat je de internetsnelheid kunt verbeteren is het allereerst handig om te weten hoe het internet werkt. Als er met een apparaat zoals een tablet, computer of telefoon verbinding gemaakt wordt met het internet gaat dit via het modem.

Het modem is het aanspreekpunt voor de buitenwereld. Dit is te vergelijken met een postcode en een huisnummer waar post en brieven naartoe verzonden worden.

Ieder modem dat met het internet is verbonden krijgt een eigen IP adres. Om vervolgens verbinding te kunnen maken met de computer wordt er een sub netwerk aangemaakt. Het sub netwerk is te vergelijken met een huis dat in kamers is onderverdeeld.

Een huis dat in kamers is onderverdeeld heeft vaak een toevoeging zoals 1a, 1b of 1c. Om te weten naar welk apparaat de informatie moet worden verzonden krijgt ieder apparaat dat met het modem is verbonden een uniek IP adres.

Op deze manier weet de bezocht Website precies waar de informatie naartoe moet worden gestuurd. Dit geldt bij bestanden en foto’s hetzelfde. Iedere foto / af kan je zien als een pakketje. De snelheid waarmee dit verzonden en ontvangen wordt, wordt up en download snelheid genoemd. 

Wil jij sneller met het internet kunnen werken?

In de laatste jaren zijn er veel verschillende technische ontwikkelingen geweest. Door deze ontwikkelingen is de internetverbinding steeds belangrijker geworden.

Om snel via het internet aan toepassingen te kunnen werken moet de internetsnelheid goed zijn. Met langzame internet verbinding kan het werken aan toepassingen namelijk erg lang duren.

internetsnelheid verbeteren cta

Wanneer de internetsnelheid te laag is kan het lang duren voordat een pagina is geladen of bestanden zijn verzonden / gedownload. In dat geval zal de internetsnelheid moeten worden verbeterd.

Ben jij benieuwd hoe de internetsnelheid kan worden verbeterd?

Wat zegt de download snelheid over de internet snelheid?

Wanneer je de internet snelheid wilt verbeteren, gaat dat hand in hand met de download snelheid.

De download snelheid wordt uitgedrukt in MBPS waarmee aangegeven wordt hoeveel Megabyte er per seconde binnen gehaald kan worden.

Wanneer jij een website bezoekt, een foto download of een video bekijkt worden er bestanden naar jouw computer gestuurd.

Het binnenhalen van bestanden wordt ook wel downloaden genoemd.

internetsnelheid thuis verbeteren download snelheid

Welke internet snelheid past bij mij?

Om een goede indicatie te krijgen welke download snelheid het beste bij jouw wensen past is het allereerst belangrijk om te weten waar het internet voor gebruikt wordt. Hieronder staat een lijstje met internet snelheden en waarvoor welke snelheid geschikt is.

Een internet snelheid tot 50 MBIT download snelheid is geschikt voor :

  • E-mailen 
  • Dingen op internet opzoeken
  • Facebook
  • Nieuws lezen

Een internet snelheid van 50 MBIT tot 100 MBIT download snelheid is geschikt voor:

Wat zegt de upload snelheid over de internet snelheid?

Naast het binnen halen van bestanden kan je via het internet ook bestanden versturen.

Hierbij kan je denken aan het toevoegen van bestanden aan een e-mail, een bestand online opslaan in de cloud of bestanden op de cloud opslaan.

internetsnelheid verbeteren voor het uploaden van bestanden

Wat is de cloud?

Met de cloud wordt het opslaan van bestanden op het internet bedoeld. Een groot voordeel van de cloud is dat wanneer je niet bij je computer aanwezig bent je de bestanden alsnog kunt benaderen.

internetsnelheid verbeteren om bestanden naar de cloud te kunnen uploaden

Daarnaast geeft de cloud mogelijkheden om een goede back-up te maken. Door gebruik te maken van de cloud weet je namelijk zeker dat wanneer je computer defect raakt je de bestanden alsnog kunt benaderen omdat ze op het internet opgeslagen staan.

Omdat er tegenwoordig steeds meer belangrijke dingen op de computer worden opgeslagen zoals foto’s, video’s en documenten wordt het gebruik van de cloud steeds populairder. Bij de cloud kan je denken aan onder andere Dropbox, iCloud, Google Drive en Microsoft One Drive.

Verschil tussen glasvezel en kabel

Wanneer je van plan bent om jouw internet snelheid te verbeteren en bijna geen televisie kijkt, kun je het beste kijken naar een glasvezel internet verbinding. Een glasvezel internet verbinding heeft het voordeel dat je niet verplicht bent om er tv bij te nemen waardoor je alleen betaald voor hetgeen je zelf echt gebruikt.

We leven op dit moment in een tijdperk waarin bijna alles via het internet terug te vinden is. In plaats van tv kijken is YouTube en netflix steeds populairder aan het worden, waardoor ouderwets tv kijken steeds minder interessant wordt. Om deze reden kun je tegenwoordig al goed uit zijn wanneer je alleen een internet verbinding hebt. 

Naast het voordeel dat je alleen betaald voor hetgeen je gebruikt, is het internet via een glasvezel verbinding een stuk sneller, waardoor via glasvezel hogere uploadsnelheden kunnen worden verkregen.

Met een glasvezelverbinding is de uploadsnelheid zelfs bijna even snel als de snelheid waarmee kan worden gedownload.

Terwijl er bij de kabel een groot verschil is tussen de upload en de download snelheid. In de meeste gevallen is de upload snelheid bij een kabel verbinding zelfs 1/10de van de download snelheid.

Wanneer je veel met bestanden werkt is de kabel aansluiting dan ook een slechte keuze voor wanneer je de internetsnelheid wilt verbeteren.

4G voor thuis

Naast de kabel en glasvezel verbinding zijn er tegenwoordig ook abonnementen met 4G voor thuis. In mijn opinie is dit de meest betrouwbare keuze. Als een kabel defect raakt, moet er een monteur komen om deze kabel te repareren waardoor je in sommige gevallen enige tijd zonder internet kunt komen te zitten.

Bij een 4G abonnement voor thuis is dit verleden tijd. Bij 4G voor thuis wordt er namelijk gebruik gemaakt van zendmasten die in de buurt staan.

Omdat er altijd minimaal 4 zendmasten in de buurt staan, zal er zelfs als er een zendmast uitvalt jouw internet verbinding niet wegvallen, omdat er altijd een andere mast in de buurt staat die wel werkt.

Bij 4G zijn download snelheden mogelijk van 80 MBPS en als upload snelheid 25 MBPS wat voor normaal gebruik voldoende is.  

Internet snelheid verbeteren met een 4G router

Wil jij sneller met het internet kunnen werken?

In de laatste jaren zijn er veel verschillende technische ontwikkelingen geweest. Door deze ontwikkelingen is de internetverbinding steeds belangrijker geworden.

Om snel via het internet aan toepassingen te kunnen werken moet de internetsnelheid goed zijn. Met langzame internet verbinding kan het werken aan toepassingen namelijk erg lang duren.

internetsnelheid verbeteren cta

Wanneer de internetsnelheid te laag is kan het lang duren voordat een pagina is geladen of bestanden zijn verzonden / gedownload. In dat geval zal de internetsnelheid moeten worden verbeterd.

Ben jij benieuwd hoe de internetsnelheid kan worden verbeterd?

Hoe kan jij de internet snelheid verbeteren?

Ondanks dat er veel verschillende providers zijn die allemaal verschillende snelheden aan kunnen bieden zal de beloofde snelheid niet alles bepalend zijn. Er zijn namelijk nog andere factoren waar een goede en stabiele internetverbinding afhankelijk van zijn.

Een goede metafoor voor het internet is dan ook “Het internet is zo snel als de zwakste schakel”. Met deze metafoor wordt er bedoeld dat de internet snelheid altijd net zo snel is als het langzaamste component in het netwerk.

Bij een draadloze internet verbinding kan ruis zoals stralingen ervoor zorgen dat niet de maximale snelheid behaald kan worden. Maar ook een netwerkkaart welke in de computer, tablet of laptop zit kan ervoor zorgen dat je niet het maximale uit je internet verbinding kunt halen.

Oudere computers zijn bijvoorbeeld van zichzelf al langzaam waardoor het hebben van een snelle internet verbinding geen invloed heeft op de snelheid waarmee je op het internet dingen op kunt zoeken of downloaden.

Hoe bepaald de computer de internet snelheid?

Bij het downloaden van grote bestanden heb je ook te maken met de harde schijf. Wanneer de snelheid waarmee de computer bestanden wegschrijft niet snel is, kan je wel een snelle internet verbinding hebben, maar dan kunnen de bestanden alsnog niet snel opgeslagen worden, waardoor je even goed af bent met een langzamere internet snelheid.  

Bedraad of draadloos

Een bekabelde internet verbinding is in vergelijking met de draadloze internetverbinding vaak veel stabieler. Daarnaast zijn er via de kabel hogere internetsnelheden mogelijk.

De draadloze internet verbinding kan namelijk door verschillende factoren worden beïnvloed. Hierbij kan je denken aan producten welke stralingen geven.

De straling van een magnetron zorgt al voor ruis op een draadloze internet verbinding waardoor het internet langzamer kan worden.

Maar ook de isolatie van een huis kan voor een instabiele internetverbinding zorgen.

draadloze internetsnelheid verbeteren

Beton kan erg dik zijn waardoor het draadloze wifi signaal veel moeite heeft om door de fundering te komen. Deze isolatie kan de snelheid van de internetverbinding negatief beïnvloeden.

Gelukkig zijn er wel verschillende oplossingen om een draadloze internet verbinding door het hele huis goed te krijgen. Maar hier is vooral bij een groot oppervlak externe apparatuur voor nodig.    

De plaatsing van het modem

Wanneer je een internet verbinding in huis krijgt heb je altijd met een modem te maken. Het modem zorgt ervoor dat het signaal wat je van de provider krijgt omgezet wordt naar een IP adres, waardoor er een verbinding met het internet gemaakt kan worden.

Aan ieder modem wordt vanuit de provider een uniek IP adres toegewezen. Zonder dit unieke IP adres kan een apparaat met het modem worden verbonden. Alleen de verbinding met de buitenwereld kan dan niet tot stand worden gebracht.

Het is dan ook niet mogelijk om informatie via het internet op te zoeken. Maar als de computer aangeeft dat er een verbinding is met het thuisnetwerk is kan er wel met de apparaten in huis worden gecommuniceerd. Op deze manier kunnen bestanden zelfs zonder internetverbinding binnen het thuisnetwerk met elkaar worden gedeeld.

Wanneer het internet vaak wordt gebruikt om bestanden via het internet te downloaden kan het beste voor een los modem en een losse router worden gekozen. Dit geeft de meest stabiele internet verbinding waarmee de beste snelheid gewaarborgd kan worden.

De stabiliteit van de internetverbinding is wel afhankelijk van de rest van de apparatuur in het huis. Als er meerdere apparaten op de internet verbinding zijn aangesloten zal de internetsnelheid over de verschillende apparaten worden verdeeld. Hierdoor kan de snelheid van het internet worden beperkt.

Een goede router

Internetsnelheid verbeteren met een goede router

Voor het verbeteren van de internet snelheid is een goede router van essentieel belang. De router zorgt er namelijk voor dat de IP adressen op de juiste manier over de aangesloten apparaten worden verdeeld en dat de snelheid van het internet gewaarborgd wordt.

Als je een router vanuit de provider krijgt is dit vaak een router / modem. Hier zijn de router en het modem gecombineerd waardoor de verbinding minder stabiel kan zijn dan dat wanneer je met twee losse producten te maken hebt.

De router zorgt ervoor dat de bekabelde internetverbinding naar een draadloze internetverbinding kan worden overgezet.

Als je in het bezit bent van een snelle computer en een snelle internet verbinding, dan is het verstandig om een los modem en router te hebben zodat het netwerk zwaarder kan worden belast. Bijvoorbeeld wanneer er veelvuldig wordt gedownload.

Routers zijn in veel verschillende soorten en maten te vinden. Maar ze kunnen niet allemaal de gewenste internet snelheid verwerken. Zo zijn er routers die een download en upload snelheid van  +/- 300 MBPS kunnen verwerken.

Wanneer er dan een hogere internet snelheid van 500 MBPS wordt geleverd zal de router zijn maximale snelheid van 300 MBPS kunnen verwerken. De keuze van de juiste apparatuur is daarom een bepalende factor voor de internetsnelheid.

Een acces point

Wanneer een goede internetverbinding tot aan het huis wordt geleverd, is het natuurlijk wel zo fijn als deze internet snelheid door het hele huis kan worden benut. Door middel van een acces point kan je de internet snelheid aanzienlijk verbeteren.

Vooral op plekken waar je voorheen geen internet verbinding hebt gehad zal je merken dat het acces point voor een groter oppervlakte een verbeterde wifi dekking zal geven.

Internet snelheid verbeteren met een accespoint

Wanneer je geen acces point hebt bij grote oppervlaktes kan het voorkomen dat je helemaal geen verbinding meer hebt. Het acces point moet door middel van een UTP kabel op het modem aangesloten worden.  

Internetsnelheid verbeteren met een Wifi versterker

Een wifi versterker welke ook wel range extender genoemd wordt, brengt de mogelijkheid met zich mee om verbinding te maken met een draadloze internet verbinding. Met een wifi versterker kan de internet snelheid worden verbeterd door het bereik te vergroten.

De wifi versterker zoekt via wps of door verbinding te maken via de computer naar een draadloos netwerk. Hiermee maakt deze versterker dan een verbinding om het bereik van deze verbinding uiteindelijk uit te breiden.

De wifi extender kan het beste gebruikt worden op locaties waar de internet verbinding net niet ver genoeg reikt. Wanneer de verbinding te zwak is zal de internet snelheid namelijk beduidend lager liggen. Dit maakt de wifi versterker beter geschikt voor de kleinere ruimtes. 

Wil jij sneller met het internet kunnen werken?

In de laatste jaren zijn er veel verschillende technische ontwikkelingen geweest. Door deze ontwikkelingen is de internetverbinding steeds belangrijker geworden.

Om snel via het internet aan toepassingen te kunnen werken moet de internetsnelheid goed zijn. Met langzame internet verbinding kan het werken aan toepassingen namelijk erg lang duren.

internetsnelheid verbeteren cta

Wanneer de internetsnelheid te laag is kan het lang duren voordat een pagina is geladen of bestanden zijn verzonden / gedownload. In dat geval zal de internetsnelheid moeten worden verbeterd.

Ben jij benieuwd hoe de internetsnelheid kan worden verbeterd?

,