Wat is een hub en wat kun je ermee?

Gemiddelde leestijd: 16 minuten

In de laatste jaren zijn er veel verschillende technische ontwikkelingen geweest. Door deze technische ontwikkelingen zijn er steeds meer apparaten die met de computer / laptop kunnen worden verbonden. Om apparaten met de computer / laptop te verbinden wordt vaak een USB poort gebruikt. Een computer / laptop heeft vaak maar een beperkt aantal USB poorten beschikbaar. Het kan hierdoor voorkomen dat niet alle producten met de computer / laptop verbonden kunnen worden. Met behulp van een hub kunnen de aansluitmogelijkheden van de computer / laptop eenvoudig worden uitgebreid. Wil jij weten hoe de aansluitmogelijkheden van de computer / laptop kunnen worden uitgebreid? In dit artikel vertellen we er alles over.      

Inhoudsopgave

Wat is een hub

Kom jij USB poorten tekort?

Door de technische ontwikkelingen zijn er steeds meer apparaten die met de computer kunnen worden verbonden. Om apparaten met de computer te kunnen verbinden wordt vaak een USB poort gebruikt. Een computer / laptop beschikt vaak over een klein aantal USB poorten. Het kan hierdoor voorkomen dat er te weinig USB poorten aanwezig zijn. Met behulp van een hub kunnen de aansluitmogelijkheden van de computer aanzienlijk worden uitgebreid. Ben jij benieuwd welke verschillende hubs er zijn?

Ontdek hier de verschillende soorten hubs

Hoe werkt een hub?

Een USB hub is erg makkelijk te gebruiken en aan te sloten. De meeste hubs werken via het Plug & play-systeem. Bij een plug & play systeem hoeft het apparaat alleen maar met de computer te worden verbonden. Vervolgens zal de computer het apparaat automatisch door de computer worden geïnstalleerd. 

De aansluitmogelijkheden uitbreiden is niet het enige waarvoor de hub kan worden gebruikt. Er zijn namelijk ook hubs waarmee de werking van de usp poort kunnen worden aangepast. Bijvoorbeeld door de stroomsterkte van de USB poort aan te kunnen passen. In dat geval “moet de USB-hub met behulp van een stuurprogramma worden geïnstalleerd. Dit stuurprogramma wordt ook wel een driver genoemd en wordt vaak met het apparaat meegeleverd. 

Wat is een hub

Welke soorten USB-hubs zijn er?

Tijdens de zoektocht naar een goede USB-hub valt het op dat de meeste hubs erg veel op elkaar lijken. Ondanks dat ze veel op elkaar lijken is iedere hub anders. Ten eerste kunnen de hubs op basis van het aantal poorten worden onderscheiden. 

Vaak hebben de eenvoudigste modellen maximaal 4 poorten. Dit zijn vaak allemaal USB-poorten. De uitgebreidere apparaten hebben daarentegen vaak meer dan vier poorten. Het gaat dan over het algemeen over modellen met 7 of meer poorten. Bij de uitgebreidere modellen hoeft het niet bij de USB poort te blijven. Zo zijn er hubs met verschillende aansluitmogelijkheden. Een voorbeeld hiervan is de hub met de HDMI aansluiting. In de tabel hieronder staan mogelijkheden van de belangrijkste soorten USB-hubs die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn:

De eenvoudige modellenDe uitgebreidere modellen
PoortenDeze modellen hebben vaak maar 4 USB poortenDit type heeft vaak meer USB poorten beschikbaar
NadelenEr is naast de USB poort geen andere aansluitmogelijkheidaanwezigDit model verbruikt meer energie
VoordelenDeze modellen zijn makkelijk te vervoeren en daarom ideaal voor onderwegDeze modellen kunnen worden gebruikt om verschillende soorten apparaten te verbinden. Een voorbeeld hiervan is de HDMI verbinding

De aansluitmogelijkheden is niet het enige waarin deze apparaten van elkaar verschillen. Er kan namelijk ook een onderscheid gemaakt worden tussen USB-hubs die met en zonder voeding werken. Bij een hub zonder voeding wordt de energie vanuit de USB-poort van de laptop of pc over de aangesloten apparaten verdeeld. Dit apparaat werkt als een fysieke verbindingslink tussen de computer / laptop en de aangesloten apparaten.

Wanneer meerdere apparaten via de USB-hub met de computer / laptop wordt verbonden kan het voorkomen dat de stroomtoevoer niet toereikend is. Dit probleem kan worden opgelost door voor een USB-hub met voeding te kiezen. Met behulp van deze voeding kan het signaal dat binnenkomt worden versterkt zodat de aangesloten apparaten het juiste signaal binnen kunnen krijgen.  

Wat is het beste materiaal voor een goede USB-hub?

Iedere USB-hub werkt op elektrische energie. Dit zorgt ervoor dat ze warmte genereren. Wanneer een apparaat te warm wordt kunnen er onderdelen smelten en beschadigd raken. Tijdens de keuze van een goede hub speelt het materiaal daarom een belangrijke factor. Door voor een apparaat van hoogwaardige kwaliteit te kiezen zal het apparaat aanzienlijk langer meegaan. 

Om het probleem met de warmte tegen te kunnen gaan is het verstandig om voor een USB-hub te kiezen die gekoeld blijft en gemaakt is van materialen die de warmte goed af kunnen voeren. Het beste kan worden gekozen voor modellen van aluminium in plaats van plastic. Daarnaast moet het apparaat een stevige structuur hebben zodat de hub schokbestendig is. Dit is vooral belangrijk wanneer het apparaat regelmatig wordt vervoert. Hieronder staat een overzicht met de belangrijkste tips waarop tijdens de aanschaf van een hub moet worden gelet. Vooral wanneer je een geruime tijd met de USB wilt kunnen doen.

  • Sluit nooit teveel apparaten tegelijkertijd aan. Door weinig apparaten tegelijkertijd aan te sluiten voorkom je dat de USB-hub oververhit raakt en kapot gaat.
  • Kies voor een USB-hub die van stevig en hittebestendig materiaal gemaakt is. Anders kan de USB-hub oververhit raken en zal de USB-hub niet lang meegaan.
  • Zorg ervoor dat het apparaat stofvrij blijft. Stof kan het ventilatiesysteem in de weg zitten. Dit kan sneller tot oververhitting van het apparaat leiden.
  • Maak de keuze uit een hub die van schokbestendige materialen is gemaakt. De keuze voor schokbestendig materiaal is erg belangrijk. Apparaten met een stevige structuur zullen beter in de hand liggen waardoor ze minder snel uit de hand glijden. De keuze voor dit materiaal is vooral belangrijk wanneer je dit apparaat vaak wilt kunnen vervoeren.
Materiaal van een hub
Wat is een hub

Kom jij USB poorten tekort?

Door de technische ontwikkelingen zijn er steeds meer apparaten die met de computer kunnen worden verbonden. Om apparaten met de computer te kunnen verbinden wordt vaak een USB poort gebruikt. Een computer / laptop beschikt vaak over een klein aantal USB poorten. Het kan hierdoor voorkomen dat er te weinig USB poorten aanwezig zijn. Met behulp van een hub kunnen de aansluitmogelijkheden van de computer aanzienlijk worden uitgebreid. Ben jij benieuwd welke verschillende hubs er zijn?

Ontdek hier de verschillende soorten hubs

Waar moet je op letten bij je aankoop van een hub?

Tijdens de zoektocht naar een goede hub moet de prijs niet de doorslaggevende factor zijn. Het is namelijk zonde van het geld wanneer je een apparaat tegen een betaalbare prijs koopt wat vervolgens niet aan de verwachtingen voldoet. Tegelijkertijd hoef je ook niet direct een complex apparaat met functies te kopen waarbij de meeste functies achteraf toch niet gebruikt zullen worden. Om de juiste keuze te kunnen maken staat hieronder een lijst met enkele belangrijke factoren waarop bij de aanschaf van een USB-hub het beste kan worden gelet. 

  • Aantal poorten
  • Soorten poorten
  • Ontwerp
  • Voeding
  • Snelheid

Aantal poorten

Een hub wordt vaak gekocht om meerdere apparaten tegelijkertijd met de laptop / computer te kunnen verbinden. Hierdoor wordt er al snel gedacht dat een USB-hub over veel USB-poorten moet beschikken. Natuurlijk bepaalt het aantal poorten hoeveel apparaten er kunnen worden aangesloten. Alleen zullen de uitgebreidere USB-hubs meer kosten. Tegelijkertijd verbruikt een USB-hub met meerdere poorten een stuk meer energie doordat de stroom over de verschillende aansluitingen wordt verdeeld. 

Het benodigd aantal poorten kan per persoon verschillen. Het is daarom belangrijk een apparaat te kopen dat het beste bij de behoeften past. Wanneer er maar een of twee poorten nodig zijn doordat er in de computer / laptop niet genoeg poorten aanwezig zijn kan een simpel model met 4 aansluitingen aan de wensen voldoen. Mocht je meerdere verschillende poorten willen gebruiken dan is het beter om voor een uitgebreider apparaat te kiezen.

USB poorten van een hub

Soorten poorten

Naast het aantal poorten zijn er hubs die over verschillende soorten aansluitingen beschikken. Bij deze aansluitmogelijkheden kan worden gedacht aan de USB 2.0, de USB 3.0 poorten en zelfs USB-C poorten behoren tot de mogelijkheden. Met USB poorten kan de mobiele telefoon worden opgeladen. Naast de verschillende USB versies zijn er modellen die met een geheugenkaart en met de HDMI-ingang kunnen functioneren. 

Uitgebreidere USB-hubs zullen door de grotere functionaliteiten vaak duurder zijn. Wanneer deze functies worden gebruikt is dit een goede investering. Alleen wanneer deze functies niet gebruikt gaan worden is het een overbodige luxe en kun je beter voor een goedkoper model gaan. 

De behuizing van de hub

Wanneer je vaak onderweg bent of een hub op verschillende locaties wilt gebruiken moet het apparaat makkelijk kunnen worden vervoert. De draagbaarheid van de USB-hub gaat gepaard met de afmetingen en het gewicht van het apparaat. Als de USB-poort alleen thuis wordt gebruikt kan voor een model met meerder poorten en voeding worden gekozen. Het gewicht van deze apparaten ligt vaak hoger. Hierdoor kan bij gebruik onderweg naar werk of op de vakantie beter voor de lichtere, kleinere en daarmee dus draagbare modellen worden gekozen. 

Wat is een hub

Kom jij USB poorten tekort?

Door de technische ontwikkelingen zijn er steeds meer apparaten die met de computer kunnen worden verbonden. Om apparaten met de computer te kunnen verbinden wordt vaak een USB poort gebruikt. Een computer / laptop beschikt vaak over een klein aantal USB poorten. Het kan hierdoor voorkomen dat er te weinig USB poorten aanwezig zijn. Met behulp van een hub kunnen de aansluitmogelijkheden van de computer aanzienlijk worden uitgebreid. Ben jij benieuwd welke verschillende hubs er zijn?

Ontdek hier de verschillende soorten hubs

Voeding voor de hub

USB apparaten kunnen soms best veel stroom verbruiken. Om deze apparaten te kunnen gebruiken is het handig als de USB-hub over een losse voeding beschikt. Bij hubs die op de voeding kunnen werken wordt een onderscheid gemaakt tussen apparaten die niet op het stopcontact hoeven worden aangesloten en op hun eigen stroom werken en de modellen met een losse voeding. 

Het eerste type is alleen een fysieke verbindingspunt die geen elektriciteit verbruiken. In de meeste gevallen is dit type voldoende wanneer het apparaat wordt gebruikt om het aantal USB poorten van de computer / laptop uit te breiden.  Een hub die op een voeding moeten worden aangesloten kunnen het signaal versterken en aan de andere poorten doorgeven. Dit is vooral handig wanneer veel apparaten met de laptop / computer moeten worden verbonden. 

Hub voeding

Snelheid

Er zijn tegenwoordig verschillende USB versies op de markt. Zo kennen we de USB 2.0 en de USB 3.0 poorten. Beiden USB versies kunnen voor dataoverdracht worden gebruikt. De snelheid waarmee gegevens kunnen worden overgedragen is afhankelijk van de USB versie. In vergelijking met de USB 3.0 versie kunnen gegevens sneller worden overgedragen dan de USB 2.0 poorten. 

De benodigde snelheid is afhankelijk van de apparaten die wordt gebruikt. Vaak beschikken de simpele modellen over USB 2.0 poorten. Deze modellen zijn vaak een stuk goedkoper en kunnen voldoen wanneer de hogere snelheden niet nodig zijn.

Wanneer je gebruik wilt maken van de hogere overdrachtsnelheid kan het beste voor een hub worden gekozen die over USB 3.0 poorten beschikt. Op iedere USB 3.0 poort kunnen zowel USB 3.0 als USB 2.0 apparaten worden aangesloten. De snelheid waarmee de gegevens kunnen worden overgedragen is dan wel afhankelijk van de USB versie van het aangesloten apparaat. Bij de keuze van een USB-hub en de aanschaf van een harde schijf is het belangrijk te beseffen dat de USB type 3.0 versie tien keer krachtiger is dan USB 2.0.

Wat is een hub

Kom jij USB poorten tekort?

Door de technische ontwikkelingen zijn er steeds meer apparaten die met de computer kunnen worden verbonden. Om apparaten met de computer te kunnen verbinden wordt vaak een USB poort gebruikt. Een computer / laptop beschikt vaak over een klein aantal USB poorten. Het kan hierdoor voorkomen dat er te weinig USB poorten aanwezig zijn. Met behulp van een hub kunnen de aansluitmogelijkheden van de computer aanzienlijk worden uitgebreid. Ben jij benieuwd welke verschillende hubs er zijn?

Ontdek hier de verschillende soorten hubs

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.