Hoe werkt een VPN verbinding en welke soorten zijn er?

Gemiddelde leestijd: 21 minuten

Als je met een apparaat zoals een laptop of computer naar informatie op het internet gaat zoeken worden er al snel verschillende websites bezocht. Tijdens het bezoeken van een website worden er gegevens van het gebruik van de website opgeslagen. Enkele gegevens die tijdens het bezoeken van een website worden opgeslagen zijn: 

  • Het land waar de gebruiker vandaan komt
  • De tijd waarin wordt aangegeven hoelang de bezoeker op een pagina en de website is gebleven
  • Hoe je op de website bent beland. Hierbij kun je denken aan de zoekopdracht die je hebt gegeven om bij de pagina uit te komen
  • De tijd wanneer een bezoeker de website bezoekt

Naast de gegevens die de website van de gebruiker bewaard wordt er door de website een klein tekstbestandje op de harde schijf opgeslagen. Dit tekstbestandje wordt een cookie genoemd. Met een cookie kun je door de website worden gevolgd. Hierdoor kan een volgende website die je bezoekt persoonlijke advertenties tonen. 

Wanneer je anoniem wilt gaan surfen kun je een VPN verbinding maken. Door een VPN verbinding te gebruiken wordt de verbinding met het internet versleuteld. Met deze versleutelde verbinding wordt het voor websites, overheidsinstanties, internetproviders en de werkgever moeilijker om jouw te volgen. De VPN verbinding kan hierdoor worden gebruikt om de online gegevens te beschermen. 

Ben jij benieuwd hoe de VPN verbinding werkt en hoe je een verbinding met de VPN tot stand kunt brengen? In dit artikel vertellen we er alles over.

Inhoudsopgave

Veilig online

Wil jij weten hoe jij jouw identiteit op het internet kunt verbergen?

Tijdens het bezoeken van websites en andere werkzaamheden op het internet worden er al snel verschillende persoonlijke gegevens verzameld.

Er zijn tegenwoorwoordig mogelijkheden waarop je jouw identiteit op het internet kunt verbergen. Door jouw online identiteit te verbergen kun je jouw veiligheid op het internet verbeteren.  Ben jij benieuwd hoe je het internet zo veilig mogelijk kunt gebruiken?

Lees hier hoe je jouw online veiligheid kunt vergroten!

Hoe werkt het internet?

Voordat je kunt begrijpen hoe een VPN verbinding werkt is het belangrijk om in grote lijnen te weten hoe het internet werkt. Wanneer je met een digitaal apparaat zoals een laptop of computer op het internet naar informatie gaat zoeken wordt er een aanvraag naar de router gedaan. Deze aanvraag wordt dan door de router ontvangen. 

De router zelf kan nog niets met deze aanvraag doen. Daarom wordt deze aanvraag naar de internetprovider verstuurd. De internetprovider geeft deze aanvraag vervolgens door aan een computer (server) waarop de website op het internet staat opgeslagen. 

Wanneer de aanvraag door de website is ontvangen krijgt de computer een reactie op de aanvraag. De reactie van de aanvraag wordt op dezelfde manier verstuurd als de weg waar de aanvraag vandaan komt. Enkele voorbeelden van aanvragen zijn: 

  • Een website of pagina op de website bezoeken hiervoor moet een webadres worden ingevoegd
  • Het zoeken naar informatie met behulp van een zoekopdracht en een zoekmachine
  • Een muisklik voor het uitvoeren van een actie zoals het bekijken van een afbeelding of video
Hoe werkt het internet en VPN verbinding

Wanneer je het internet gaat gebruiken gaat dit dus gepaard met een opeenvolging van aanvragen en verzoekjes. Dit kan worden vergeleken met het ontvangen en versturen van een pakket. Je schrijft een adres op het pakket en brengt het pakket weg. Vervolgens zal PSTNL ervoor zorgen dat het pakket op het juiste adres wordt bezorgd. Met de track and trace kun je het pakket volgen en krijg je een reactie van POSTNL wanneer het pakket is bezorgd. Zo gaat dat ook via het internet. 

Met behulp van een VPN verbinding wordt er een extra laag toegevoegd. Deze laag zorgt voor extra privacy en beveiliging waardoor niet te herleiden is waar de aanvraag vandaan komt. Hierdoor kun je via de VPN verbinding anoniem op het internet surfen.

Hoe werkt een VPN verbinding?

Wanneer je anoniem op het internet wilt gaan surfen kun je gebruik maken van de VPN verbinding. Bij een VPN verbinding wordt er een versleutelde verbinding tussen het internet en jouw digitale apparaat zoals laptop, computer, mobiele telefoon of tablet tot stand gebracht. 

Om anoniem te kunnen surfen heb je een VPN programma nodig. Dit programma pakt de aanvragen die je naar het internet doet in en stuurt dit vervolgens naar de VPN server. Op deze server worden de gegevens uitgepakt en naar de website op  het internet doorgestuurd. 

De reactie die je vanaf de website ontvangt wordt weer naar de VPN server verstuurd waar deze gegevens worden ingepakt. Nadat de gegevens zijn ingepakt worden de gegevens weer versleuteld naar het digitale apparaat toegezonden. Hier zullen de gegevens vervolgens weer worden ontgrendeld. 

In plaats van een wachtwoord worden de gegevens van het verzoek versleuteld door er voor anderen een onleesbare reeks van letters en cijfers van te maken. In dit verzoek zit ook de locatie waar het verzoek vandaan komt en naartoe gaat verwerkt. 

Hoe werkt de vpn verbinding

Doordat deze gegevens worden versleuteld kan niemand achterhalen waar het verzoek vandaan komt en wie deze opdracht heeft gedaan. Anderen kunnen alleen het ip-adres van de VPN verbinding zien. Het grootste voordeel van het versleutelen van de gegevens is dat het mogelijk is om volledig anoniem gebruik te maken van het internet. 

Hoe werkt VPN op de computer?

Hierboven staat de werking van de VPN globaal beschreven. De manier waarop een VPN kan worden gebruikt kan per besturingssysteem verschillen. Daarnaast kan niet iedere VPN op ieder besturingssysteem worden gebruikt en verschilt de manier waarop VPN’s kunnen worden geïnstalleerd per besturingssysteem. Hieronder vertellen we hoe een VPN verbinding bij verschillende besturingssystemen werkt en hoe je de VPN kunt gebruiken. 

Veilig online

Wil jij weten hoe jij jouw identiteit op het internet kunt verbergen?

Tijdens het bezoeken van websites en andere werkzaamheden op het internet worden er al snel verschillende persoonlijke gegevens verzameld.

Er zijn tegenwoorwoordig mogelijkheden waarop je jouw identiteit op het internet kunt verbergen. Door jouw online identiteit te verbergen kun je jouw veiligheid op het internet verbeteren.  Ben jij benieuwd hoe je het internet zo veilig mogelijk kunt gebruiken?

Lees hier hoe je jouw online veiligheid kunt vergroten!

Windows

Het besturingssysteem Windows staat tegenwoordig op de meeste apparaten geïnstalleerd. Hierdoor wordt de VPN verbinding binnen dit besturingssysteem door veel verschillende gebruikers gebruikt. 

Doordat de VPN verbinding vaak binnen Windows wordt gebruikt hebben de meeste grote bedrijven die VPN beschikbaar stellen een programma voor Windows gemaakt. 

Wanneer je een VPN op een Windows computer gaat installeren kan het voorkomen dat je toestemming moet geven zodat de VPN de benodigde netwerkinstellingen toe kan passen. De wijzigingen aan het netwerk zijn nodig voor het opzetten van de VPN verbinding. Met de standaard netwerkinstellingen kun je vaak niet met het VPN verkeer overweg. 

MacOS

Net als Windows staat het besturingssysteem MacOS op veel verschillende digitale apparaten zoals laptops en computers geïnstalleerd. Door de grote hoeveelheid aan gebruikers is het niet vreemd dat de VPN verbinding ook op MacOS kan worden geïnstalleerd. De verschillen tussen een VPN op een Windows en MacOS machine zijn minimaal. 

Linux

Waar er tussen de vpn verbindingen voor Windows en MacOS weinig verschillen zijn is dat bij Linux net iets anders. Het besturingssysteem Linux is vanuit zich zelf al een stuk veiliger en de meeste Linux gebruikers hebben de nodige technische kennis. 

Wanneer je met het besturingssysteem Linux via de VPN wilt surfen zijn daar geen programma’s voor. Dit betekent niet dat je op het besturingssysteem Linux niet via de VPN kunt werken. Alleen zul je de VPN zelf in moeten stellen.

Het instellen van een VPN verbinding vereist een klein beetje technische kennis. Zo heb je voor de verbinding met de VPN-provider credentials nodig die je zelf aan moet maken. Bij het aanmaken van credentials moet je het protocol en het land waarmee je wilt verbinden opgeven. 

Nadat je de credentials hebt aangemaakt krijg je een server, speciale gebruikersnaam en een daarbij behorend wachtwoord. Deze gegevens heb je nodig om de verbinding met de VPN-server tot stand te brengen. 

Hoe werkt een VPN op je tablet of smartphone?

Het installeren van een VPN op een tablet of smartphone is erg eenvoudig. Voor de meeste VPN’s zijn apps beschikbaar. Dit wil zeggen dat je de app behorende bij de VPN vanuit de App store kunt installeren. 

Als je de app wilt gebruiken om de VPN verbinding tot stand te brengen moet je de app opstarten en vervolgens hoef je alleen de accountgegevens behorende bij de VPN in te voeren. 

De VPN app vraag of hij wijzigingen aan de netwerkinstellingen mag maken. Deze wijzigingen zijn nodig om de VPN-verbinding op je smartphone werkend te krijgen.  

Wanneer je de app hebt geïnstalleerd op een smartphone of tablet die met Android, Windows of iOS werkt zal de VPN je gegevens altijd beschermen. Zelfs wanneer je een app gebruikt die via het internet werkt. 

Hoe werkt de vpn verbinding op tablet

Naast de bescherming van de gegevens zorgt de vpn verbinding voor een extra bescherming wanneer je met een onbeveiligd of publieke internetverbinding gaat surfen. Doordat je dit type netwerken vaker met de mobiele telefoon of tablet gebruikt is het aan te raden om een VPN op de laptop te installeren. 

Veilig online

Wil jij weten hoe jij jouw identiteit op het internet kunt verbergen?

Tijdens het bezoeken van websites en andere werkzaamheden op het internet worden er al snel verschillende persoonlijke gegevens verzameld.

Er zijn tegenwoorwoordig mogelijkheden waarop je jouw identiteit op het internet kunt verbergen. Door jouw online identiteit te verbergen kun je jouw veiligheid op het internet verbeteren.  Ben jij benieuwd hoe je het internet zo veilig mogelijk kunt gebruiken?

Lees hier hoe je jouw online veiligheid kunt vergroten!

Hoe werkt een VPN op je router?

Wanneer je een abonnement bij een VPN-provider hebt afgesloten heb je vaak met een limiet aan apparaten die met de VPN kunnen werken te maken. Door de VPN op de router te installeren  kun je het limiet aan aantal apparaten omzeilen. Daarnaast is het veel makkelijker om een vpn op de router te installeren wanneer je wilt dat ieder apparaat is beveiligd. 

De router is een van de lastigste apparaten voor het installeren van de VPN. Om gebruik te kunnen maken van de VPN op de router heb je een speciale router nodig of moet je nieuwe software op de router instellen. Het installeren van nieuwe software op de router wordt ook wel flashen van de router genoemd. 

Door de router te flashen krijgt de router nieuwe functies beschikbaar. Hierdoor kun je de VPN op de router instellen. Daarnaast bestaat er de mogelijkheid om een geflashte router te kopen. Bij een router die geflasht is hoef je alleen nog maar de VPN op het modem te installeren.   

Hoe werkt de vpn verbinding op de router

VPN en veiligheid: hoe werken VPN protocollen?

Bij de meeste VPN providers kun je uit verschillende beveiligingsprotocollen kiezen. Iedere beveiligingsprotocol heeft zijn eigen voor – en nadelen. In de meeste gevallen bepaald een beveiligingsprotocol welke toepassingen kunnen worden gebruikt. 

OpenVPN is het protocol waarmee de meeste VPN-gebruikers uit de voeten kunnen. Dit protocol is zoals de naam het aangeeft een open-source VPN protocol en werkt met verschillende algoritmes voor de versleuteling. Het OpenVPN protocol kent weinig veiligheidsproblemen. Lees hieronder meer over de meest gebruikte VPN protocollen en hoe deze werken.

VPN beveiligingsprotocollen

Er zijn verschillende VPN providers die allemaal met verschillende veiligheidsprotocollen werken. Hieronder vertellen we over de meest voorkomende veiligheidsprotocollen en de functies hiervan.

IP-beveiliging (IPSec):

Het IPSec protocol wordt vaak gebruikt voor het beveiligen van de internetcommunicatie. Voor het beveiligen van de internetcommunicatie werkt IPSec met twee verschillende versies (modi) waaronder

  • Transport modus
  • Tunneling modus

Met de transport modus wordt alleen het datapakket zelf versleuteld terwijl bij de Tunneling modus het datapakket en het ip-adres wordt versleuteld. Het IPSec protocol kan met andere protocollen samenwerken waardoor het veiligheidsniveau extra kan worden verhoogd.  

Veilig online

Wil jij weten hoe jij jouw identiteit op het internet kunt verbergen?

Tijdens het bezoeken van websites en andere werkzaamheden op het internet worden er al snel verschillende persoonlijke gegevens verzameld.

Er zijn tegenwoorwoordig mogelijkheden waarop je jouw identiteit op het internet kunt verbergen. Door jouw online identiteit te verbergen kun je jouw veiligheid op het internet verbeteren.  Ben jij benieuwd hoe je het internet zo veilig mogelijk kunt gebruiken?

Lees hier hoe je jouw online veiligheid kunt vergroten!

Layer 2 Tunneling Protocol (L2TP) / IPsec:

Met de L2TP en IPsec-protocollen worden de beste eigenschappen van beide veiligheidsprotocollen gecombineerd. Deze combinatie van veiligheidsprotocollen kan worden gebruikt om een zeer veilige VPN-verbinding tot stand te brengen. 

Het L2TP protocol wordt gebruikt voor het opzetten van de tunnel terwijl het IPSec protocol wordt gebruikt voor het versleutelen van de gegevens.

Secure Sockets Layer (SSL) en Transport Layer Security (TLS):

Bij het online dataverkeer zoals het bezoeken van een website worden de SSL en TLS veiligheidsprotocollen steeds vaker voor verschillende online toepassingen zoals websites en webshops gebruikt. 

Een SSL verbinding is te herkennen aan een URL dat start met https:// in plaats van http://. Een SSL verbinding werkt met behulp van certificaten. Deze certificaten worden gebruikt voor het uitwisselen van beveiligingssleutels  waarmee de sessie wordt geautoriseerd en de beveiligde verbinding tussen twee verschillend computers of de computer en server wordt opgezet. 

Point-to-Point Tunneling Protocol (PPTP):

Het PPTP (point-to-point tunneling protocol is een VPN-protocol dat vaak voor de VPN verbinding wordt gebruikt. Ook is het mogelijk om dit type protocol binnen verschillende soorten besturingssystemen te installeren. Dit protocol kan net als het L2TP protocol alleen worden gebruikt voor het opzetten voor de tunnel tussen de server en de VPN verbinding. 

Voor het versleutelen van de gegevens wordt dit protocol vaak met een tweede protocol zoals (TCP of GRE) gecombineerd.  Het PPTP protocol is een veilig protocol, maar door de nieuwere protocollen zijn er tegenwoordig veiligere protocollen voor de VPN verbinding te vinden.

Secure Shell (SSH):

Met het SSH protocol wordt een VPN tunnel opgezet. Daarnaast kan dit veiligheidsprotocol het kanaal versleutelen.  Voor de SSH verbinding heb je een client nodig die het verkeer vervolgens naar de lokale poort op een externe computer (server) doorstuurd. Al het internetverkeer verloopt vervolgens via deze gespecificeerde poorten.

Om de verbinding tussen de VPN server en de locale computer tot stand te kunnen brengen heb je een VPN-client (programma) nodig. Een van het bekendste programma dat hiervoor wordt gebruikt is Open-VPN. Open-VPN is een gratis programma dat binnen verschillende besturingssystemen kan worden geïnstalleerd. Daarnaast zijn er verschillende VPN providers die hun eigen software leveren. 

Veilig online

Wil jij weten hoe jij jouw identiteit op het internet kunt verbergen?

Tijdens het bezoeken van websites en andere werkzaamheden op het internet worden er al snel verschillende persoonlijke gegevens verzameld.

Er zijn tegenwoorwoordig mogelijkheden waarop je jouw identiteit op het internet kunt verbergen. Door jouw online identiteit te verbergen kun je jouw veiligheid op het internet verbeteren.  Ben jij benieuwd hoe je het internet zo veilig mogelijk kunt gebruiken?

Lees hier hoe je jouw online veiligheid kunt vergroten!

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.