Hoe werkt Dropbox en wat kun je ermee?

Gemiddelde leestijd: 15 minuten

Heb je jezelf weleens afgevraagd hoe je makkelijk bestanden met elkaar kunt delen? Of jezelf afgevraagd hoe je bestanden overal ter wereld zou kunnen raadplegen? Dan is Dropbox het ideale programma dat je hiervoor kunt gebruiken. In dit blog bericht kun je lezen hoe Dropbox werkt, of het veilig is en welke mogelijkheden dit met zich mee brengt.  

Inhoudsopgave

Ontdek OneDrive, Dropbox en WeTransfer

Wil jij online je bestanden veilig stellen?

Als je een account hebt aangemaakt bij Dropbox kun je de bestanden online veilig stellen. Voor het bewaren van de bestanden kun je de website van Dropbox gebruiken of het programma van Dropbox installeren. Ben jij benieuwd hoe dit precies werkt?

Ontdek hier hoe je de cloud kunt gebruiken voor het veilig stellen van de bestanden

Wat is Dropbox?

Dropbox is een Website waarbij je bestanden online kunt opslaan. Al deze bestanden waaronder foto’s, video’s en documenten kunnen vervolgens overal ter wereld met jouw eigen Dropbox account bekeken worden. Het opslaan van deze bestanden hoeft niet altijd online te gebeuren, dus het kan ook offline. Dropbox beschikt over een programma voor de telefoon, tablet en computer waarbij je jezelf aan kan melden met je Dropbox account. Als er dan een internet verbinding is, worden de opgeslagen bestanden gesynchroniseerd met de computer. Met synchroniseren wordt bedoelt dat er op ieder apparaat dezelfde gegevens te vinden zijn. Omdat Dropbox via het internet werkt is het ook mogelijk om de bestanden en documenten met familie te delen. Zo kan je foto’s en video’s gemakkelijk delen met familie en vrienden

Hoe werkt Dropbox?

Als je van plan bent om Dropbox te gaan gebruiken heb je allereerst een gebruikersnaam en wachtwoord nodig. Deze kun je krijgen door je bij Dropbox aan te melden. Het aanmelden kun je via de volgende link doen. https://www.dropbox.com/.

Wanneer er een Dropbox account is, kun je overal inloggen met dit account (gebruikersnaam en wachtwoord dan niet vergeten) en je beschikt dan overal over dezelfde bestanden, want die blijven er gewoon op staan. Wanneer je een tablet, mobiel of computer hebt kan je het programma van Dropbox eenvoudig downloaden. Hieronder volgt een stappen plan hoe je het programma kunt downloaden.

Dropbox downloaden voor de computer

Bij het bezoeken van www.dropbox.com zie je wanneer je niet ingelogd bent rechts bovenin een download knop en daarmee ga je dan Dropbox downloaden voor Windows. Het Windows installatie bestand is te herkennen aan het .exe wat achter Dropbox staat. Ieder uitvoerbaar bestand is bij Windows namelijk gekenmerkt aan .exe. Bij Mac hebben we te maken met een .dmg bestand. Een .exe bestand kan niet worden uitgevoerd op een Mac en een .dmg niet op een Windows computer. 

Dropbox installeren

Na het downloaden van het bestand moeten de volgende handelingen uitgevoerd worden om het programma te kunnen gebruiken: 

 1. Dubbelklik met de linker muis op het Dropbox.exe bestand.
  Hierdoor gaat het bestand open en kun je Dropbox installeren. 
 2. Dropbox zal na het installeren de vraag weergeven of je al aangemeld bent bij Dropbox of dat je een nieuw account aan wilt maken. Wanneer je een account hebt kan je inloggen met de gebruikersnaam en wachtwoord van je Dropbox account. Als je op dit punt nog geen account aangemaakt hebt, kan je er hier nu eentje maken.
 3. Nadat je ingelogd bent met het account is Dropbox klaar voor gebruik. 

Dropbox downloaden voor de tablet en mobiel

Zoals hierboven is vermeld kan Dropbox ook gebruikt worden op de mobiele telefoon of tablet. Om een App op een telefoon of tablet te kunnen installeren moet deze vanuit een store gedownload worden. Bij een Android apparaat heb je hier de PlayStore nodig welke te herkennen is aan het pijltje met 3 kleurtjes. Als het om een telefoon van Apple gaat, heb je hier de AppStore voor nodig welke te herkennen is aan een schildersezel icoon. 

Als de store geopend is kan je door op het vergrootglas te drukken gaan zoeken naar Dropbox. Om Dropbox te kunnen downloaden moet je het bestand aanklikken om hem te kunnen installeren. Als hij uiteindelijk gedownload is, wordt er gevraagd of je toestemming geeft om Dropbox te installeren. Wanneer je hier akkoord mee gegaan bent wordt Dropbox geïnstalleerd. Na de installatie wordt er gevraagd naar een gebruikersnaam en wachtwoord om in te kunnen loggen. Als je al een Dropbox account hebt kan je met deze gegevens inloggen en anders kan je jezelf hier aanmelden bij Dropbox.  

Gratis Dropbox ruimte

Ondanks dat het gebruik van Dropbox vele voordelen met zich mee brengt, omdat je de bestanden overal kunt benaderen, geeft Dropbox maar 2GB aan gratis Dropbox opslag ruimte weg. Dit kan uitgebreid worden door een klein bedrag per maand te betalen. Hiermee probeert Dropbox een klein beetje geld te verdienen uit het programma.

Ontdek OneDrive, Dropbox en WeTransfer

Wil jij online je bestanden veilig stellen?

Als je een account hebt aangemaakt bij Dropbox kun je de bestanden online veilig stellen. Voor het bewaren van de bestanden kun je de website van Dropbox gebruiken of het programma van Dropbox installeren. Ben jij benieuwd hoe dit precies werkt?

Ontdek hier hoe je de cloud kunt gebruiken voor het veilig stellen van de bestanden

Dropbox prijzen

Het kan makkelijk voorkomen dat die standaard 2GB opslag ruimte te beperkt is, maar dit kan uitgebreid worden door een kleine vergoeding te betalen. Om van 2GB naar Duizend Gigabyte te gaan wordt een bedrag van 9,99 euro gevraagd. Hierdoor kan je voor een heel klein bedrag al jouw belangrijk bestanden veilig stellen door een reservekopie op Dropbox te plaatsen. Heel handig dus.

Hoe werkt Dropbox bestand delen op de computer?

Hoe werkt dropbox delen met familie

Dropbox werkt via de cloud, wat handig is. Want zo kun je overal ter wereld bij je bestanden komen en bovendien kun je de bestanden met familie en vrienden delen. Dit kan enorm leuk zijn wanneer je bijvoorbeeld net terug komt van vakantie en allemaal mooie foto’s hebt gemaakt. Hieronder staan de stappen welke je moet volgen om bestanden of mappen te kunnen delen op de computer. 

hoe werkt dropbox mappen
 1. Druk met de rechter muis op het bestand of de map welke je wilt delen. 
 2. Nu komt er een menu tevoorschijn, waar delen bij staat, welke je aan moet klikken.
 3. Er wordt nu gevraagd naar het e-mail adres met wie je het bestand wilt delen. Na invoeren van dit e-mail adres kun je ervoor kiezen of diegene naar wie je het bestand stuurt het bestand wel of niet mag bewerken. Je kunt dan kiezen voor alleen weergeven of bewerken.
 4. Nu kan de link aangemaakt worden. Wanneer de link is aangemaakt en de andere partij heeft de link geaccepteerd, zal hij deze map ook in zijn Dropbox folder terug kunnen vinden.

Hoe werkt Dropbox bestand delen op een mobiel tablet

Hoe werkt dropbox delen
 1. Druk met je vinger op de 3 puntjes achter het bestand welke je wilt delen.
 2. Kies hier voor delen.
 3. Voer het e-mail adres in van degene met wie je het bestand wilt delen.
 4. Druk nu op de knop om te delen.

Ook als je al een map hebt waarin je bestanden kunt delen met degene met wie je ze delen wilt, bestaat er een mogelijkheid om ook deze te delen. Dit doe je door het bestand te kopiëren of te verplaatsen. Hoe dit in zijn werk gaat lees je hieronder.

 1. Druk met je vinger op de 3 puntjes achter het bestand welke je wilt delen.
 2. Kies hier voor verplaatsen of kopiëren.
 3. Druk op de map waar je al bestanden in hebt staan om te delen en verplaats of kopieer door op die map te drukken de bestanden er naartoe.  
 • Het bestand is nu gedeeld in de map. 

Dataverbruik beperken met Dropbox

Omdat Dropbox niet alleen op de computer, maar ook op te mobiele telefoon en tablet geïnstalleerd kan worden, komt het wel eens voor dat je het liefst niet wilt dat de bestanden altijd gesynchroniseerd worden omdat dit veel datagegevens verbruikt. 

Maar bij de Dropbox-app is daar over nagedacht en wordt er op een slimme manier geprobeerd met het dataverbruik om te gaan. Er wordt namelijk gekeken of je via 4g of via wifi verbinding met het internet maakt. Als de telefoon of tablet verbonden is met het wifi internet, dan worden de bestanden, al bij de eerste keer dat je opstart, automatisch gedownload. Dit gebeurt iedere keer, dus ook bij het opladen van je nieuwe bestanden.

Wanneer je een belangrijke map hebt, met bestanden erin die up to date moeten blijven, kan je er voor kiezen dat die map wordt gedownload wanneer er een verbinding met 4g is. Naast de instellingen binnen de App kan je ervoor kiezen dat Dropbox altijd automatisch mag downloaden. Dit is alleen aan te raden wanneer je over een ongelimiteerd data abonnement beschikt.

Bespaar ruimte door bestanden te streamen

Naast het offline opslaan van de documenten kan er gekozen worden om specifieke mappen, met bijvoorbeeld allemaal verschillende documenten, alleen via de Website toegankelijk te houden. Dit kan ruimte besparen op je harde schijf of mobiel/tablet. Op deze manier kan Dropbox ruimte besparend werken.

Reservekopie maken

Soms heb je pech en kunnen er op het internet ook dingen gebeuren waardoor bestanden geïnfecteerd worden. Om die reden is het altijd raadzaam om naast een online reservekopie ook een kopie te hebben welke op een externe harde schijf staat. Hoe meer back-ups er zijn, hoe veiliger de bestanden zijn. Naast het veilig stellen van de bestanden, wat als preventie voor een defecte harde schijf een goede oplossing kan zijn, is het ook belangrijk om goed met de bestanden om te gaan.  

Er is namelijk niets zo vervelend als een virus op je computer. Want door die virus raken alle bestanden versleuteld; wat inhoudt dat je er niet meer bij kunt komen. Een back-up kan je daarom het beste niet alleen online of offline hebben, maar het beste is een combinatie ervan. Gebruik daarbij ook een goede virusscanner die een kwaadaardige Website kan detecteren. Hierdoor wordt de kans op virussen een stuk kleiner.  

Uit een test met verschillende virusscanners is ESET NOD 32 als beste virusscanner uit de bus gekomen. Deze virusscanner kun je hier downloaden.

Ontdek OneDrive, Dropbox en WeTransfer

Wil jij online je bestanden veilig stellen?

Als je een account hebt aangemaakt bij Dropbox kun je de bestanden online veilig stellen. Voor het bewaren van de bestanden kun je de website van Dropbox gebruiken of het programma van Dropbox installeren. Ben jij benieuwd hoe dit precies werkt?

Ontdek hier hoe je de cloud kunt gebruiken voor het veilig stellen van de bestanden

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *