Harde schijf vervangen waarop moet je letten?


Wanneer je harde schijf defect is of als je gewoon je harde schijf wilt vervangen omdat je meer ruimte nodig hebt is het soms lastig om de juiste schijf te vinden. Als je dan op onderzoek uit gaat raak je al snel het overzicht kwijt.

Dat komt doordat je niet precies weet waar je rekening mee moet houden om de juiste schijf te pakken te krijgen. In dit blogbericht lees je alles wat een harde schijf is en waarop je moet letten bij de aanschaf van een nieuwe harde schijf.

Wat is een harde schijf precies?

De harde schijf is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de computer. Een harde schijf is een schijf waarop alle bestanden opgeslagen worden, waarbij ook het besturingssysteem en programma’s  op de harde schijf worden opgeslagen.

harde schijf defragmenteren

Tegenwoordig zien we steeds grotere harde schijven met meer ruimte, waardoor er meer uitgebreidere  programma’s op kunnen met meer functies.

Neem hierbij bijvoorbeeld het besturingssysteem wat alsmaar uitgebreider is geworden. Maar ook het uiterlijk is drastisch onder de loep genomen. Al met als kosten die veranderingen veel geheugen van de harde schijf.

Daarom is het handig om wanneer je jouw harde schijf vervangt, er rekening mee te houden dat je over voldoende opslagcapaciteit of geheugen beschikt op deze schijf. De bestanden worden ook steeds groter en te weinig geheugen op de harde schijf brengt problemen met zich mee en daar zitten we niet op te wachten.  

Films, video ‘s en foto ’s worden steeds gedetailleerder en mooier en kosten daardoor meer opslag ruimte. Wanneer je de harde schijf gaat vervangen is het dan ook enorm belangrijk om te letten op de opslagcapaciteit dat in GB wordt aangegeven.

Raakt jouw harde schijf vol of ben je toe aan een tweede harde schijf?

Wanneer er met een computer / laptop wordt gewerkt moeten bestanden kunnen worden opgeslagen. Ieder bestand dat wordt opgeslagen neemt ruimte in beslag.

Wat is een harde schijf

Door verschillende bestanden op de computer te bewaren komt er een moment waarop de harde schijf vol komt te zitten. Bij een volle harde schijf kunnen nieuwe programma’s niet worden geïnstalleerd.

Daarnaast kan het voorkomen dat de bestanden niet meer kunnen worden opgeslagen. Om meerdere bestanden op te kunnen slaan kan de opslagruimte worden uitgebreid.

Wat is opslagcapaciteit?

Als je op het punt staat om de oude harde schijf te vervangen door een nieuwe harde schijf. Is het allereerst belangrijk om te bedenken wat je precies met de nieuwe harde schijf wilt gaan doen.

Het opslaan van veel video’s en foto’s zal een hoop opslagruimte kosten waardoor je al snel een grote harde schijf nodig hebt. Om een goede indicatie te krijgen over de opslagruimte die  je nodig hebt, is het allereerst handig om te weten hoe groot de verschillende bestanden zijn.

Onder bestanden kan je video’s, foto’s, programma’s en het besturingssysteem verstaan. Het besturingssysteem is de software die je nodig hebt om de computer draaiende te krijgen. Een heel bekend besturingssysteem is Windows welke gemaakt is door Microsoft.

Wat zegt het aantal gigabyte als opslagcapaciteit?

Wanneer je op zoek bent naar een goede harde schijf om je oude harde schijf te vervangen, dan zie je veel verschillende termen voorbij komen. Bij een harde schijf wordt de hoeveelheid gegevens, die je op kunt slaan in Gigabyte of Terabyte vermeld.

Maar wat kan je precies met een gigabyte? Om hier een goede indicatie van te krijgen staat er hieronder een tabel vermeld van hoeveel data verschillende soorten bestanden in gebruik nemen. 

Eén Word bestand zonder foto’s, dus met tekst alleen, neemt ongeveer 40KB in beslag.

opslagcapaciteit

1 Gigabyte is 1 Miljoen KB. Op 1 Gigabyte passen ongeveer 2,5 miljoen Word bestanden. Dit zijn dan ook de kleinste soort bestanden die er zijn. 

Hoeveel opslagcapaciteit heeft een foto nodig?

Wanneer we naar foto’s gaan kijken ligt het aan de kwaliteit van de foto hoeveel opslag er voor nodig is. Om hier een duidelijk overzicht van te krijgen staat er hieronder een voorbeeld met de opslagcapaciteit die je per foto kwijt bent ten aanzien van de kwaliteit die je ervoor gebruikt.

Mega
pixels
File Size (MB) 1GB 2GB 4GB 8GB
4MP 1.2 715 1430 2861 5722
5MP 1.5 572 1144 2288 4577
6MP 1.8 476 953 1907 3814
7MP 2.1 408 817 1634 3269
8MP 2.4 357 715 1430 2861
10MP 3.0 286 572 1144 2288
12MP 3.6 238 476 953 1907
14MP 4.2 204 408 817 1634
16MP 4.8 178 357 715 1430
22MP 6.6 130 260 520 1040

Hoeveel opslagcapaciteit gebruikt een video?

Naast foto’s nemen ook de video’s een grote hoeveelheid opslag in. 
Als we naar de kwaliteit van video’s kijken zijn hier ook veel verschillende soorten in. Bekende video formaten van tegenwoordig zijn onder andere 720P en 1080P welke hele scherpe beelden laten zien.

Hoe scherper en gedetailleerder het beeld is, hoe meer opslagcapaciteit er per minuut benodigd is. Als we gaan kijken naar Een video van 1080P wat overeenkomt met full-HD, dan neemt deze per opgenomen minuut ongeveer 75MB aan geheugen aan ruimte in beslag.

Een gemiddelde film duurt ongeveer 90 minuten. Hierdoor neemt een film ongeveer 7 Gigabyte in beslag. Tegenwoordig zijn er nog veel gedetailleerdere video’s welke nog meer geheugen innemen. Dus, zo zie je dat wanneer je een harde schijf wilt vervangen, de opslagcapaciteit enorm belangrijk is.   

Hoeveel heeft een besturingssysteem nodig?

Om de computer te kunnen gebruiken is er een besturingssysteem nodig. Het besturingssysteem zorgt ervoor dat je jouw programma’s kunt openen en dat je ervoor kan zorgen dat je de computer goed aan de praat krijgt.

De bekendste besturingssystemen zijn OSX voor Apple computers en Windows voor bijna alle andere computers. 

Verschillende soorten harde schijven

Tegenwoordig zijn er 3 verschillende soorten harde schijven. Zo is er de HDD wat hard disk drive betekend. Deze harde schijf werkt door middel van een ‘laser’. De hard disk drive werkt door middel van ‘flatters’.

Bij deze ‘flatters’ kun je denken aan een SSD (solid state drive) of aan een HDD (hard disk drive).

Bij een hard disk drive wordt er gewerkt met een dunne film waar de gegevens op staan.

verschillende harde schijven

De datadichtheid geeft een indicatie van hoeveel gegevens er op een klein stukje film staan en gelezen kunnen worden. Dit is per type harde schijf verschillend.

Raakt jouw harde schijf vol of ben je toe aan een tweede harde schijf?

Wanneer er met een computer / laptop wordt gewerkt moeten bestanden kunnen worden opgeslagen. Ieder bestand dat wordt opgeslagen neemt ruimte in beslag.

Wat is een harde schijf

Door verschillende bestanden op de computer te bewaren komt er een moment waarop de harde schijf vol komt te zitten. Bij een volle harde schijf kunnen nieuwe programma’s niet worden geïnstalleerd.

Daarnaast kan het voorkomen dat de bestanden niet meer kunnen worden opgeslagen. Om meerdere bestanden op te kunnen slaan kan de opslagruimte worden uitgebreid.

Wat is een sata harde schijf?

De sata harde schijf is de harde schijf die op dit moment het meest voorkomt. 
Deze werkt met een lezer en een schrijver welke de gegevens op de flatter (de ronddraaiende schijf)  leest en schrijft. Door het roteren maakt deze harde schijf meer geluid in vergelijking met de SSD.

Omdat bij een HDD gebruik gemaakt wordt van een rond draaiende schijf moeten de gegevens gepositioneerd worden. Wanneer deze gegevens niet goed gepositioneerd staan, wordt dit goed gezet door middel van  de-fragmentatie. De -fragmenteren betekend dus het goed in positie zetten van gegevens.

Een SSD heeft geen bewegende delen waardoor de gegevens van ieder punt geladen kunnen worden. Hierdoor vindt er geen fragmentatie plaats en kunnen er geen mechanische fouten optreden. Dit zorgt ervoor dat de harde schijf een heel stuk sneller zijn taken uit kan voeren dan de ouderwetse harde schijf.   

Wat bepaald de snelheid van de harde schijf?

Niemand heeft tegenwoordig meer zin om te wachten en het liefst wil je een computer die zo snel mogelijk opstart. Maar hoe heeft de harde schijf invloed op de snelheid van de computer?

Omdat de bestanden welke op de harde schijf staan gelezen moeten worden, kost het ook tijd om deze op te halen. De snelheid waarmee de bestanden gelezen kunnen worden wordt bepaald door de rotatie snelheid die in RPM aangegeven wordt. 

wat zegt RPM over de snelheid?

De harddisk drive welke ook wel HDD genoemd wordt, werkt met een lezer. Bij de specificaties van deze harde schijf staat er vaak een kenmerk voor de hoeveelheid RPM.

Tegenwoordig kennen we de snelheden van 5400 rotaties per minuut en 7200 rotaties per minuut. Dit is het aantal rotaties welke per minuut plaats vinden.

Ondanks dat de ene harde schijf sneller draait dan de andere, zegt dit nog niet alles over de snelheid. Naast het aantal omwentelingen is ook de datadichtheid enorm belangrijk.    

Wat is datadichtheid?

Onder de verschillende harde schijven is er ook een verschil in de datadichtheid. De datadichtheid wil zeggen hoeveel afstand er zit tussen de gegevens.

Gegevensdichtheid van de harde schijf

Wanneer je te maken hebt met ‘een goede gegevens dichtheid’ kan een harde schijf van 5400 RPM de gegevens sneller lezen dan dat een harde schijf met een snelheid van 7400 RPM dat kan. Dit komt door de hoeveelheid gegevens die in een keer gelezen kunnen worden.  

Verschil tussen een 2.5 en een 3.5 inch harde schijf

Naast de rotatie snelheid en de datadichtheid hebben we ook te maken met het soort harde schijf waar we mee te maken hebben. Voor een desktop computer wordt een harde schijf van 3.5″ gebruikt welke in formaat groter is dan de 2.5″ harde schijf welke in laptops gebruikt wordt.

Door dit verschil is ook de gegevensdichtheid anders. Bij de aanschaf van de harde schijf om de oude harde schijf te vervangen is het daarom ook belangrijk om te weten of het om een 2.5″ harde schijf of 3.5″ harde schijf gaat.

Een 2.5″ harde schijf kan namelijk wel in een laptop geplaatst worden, maar bij een laptop past een 3.5″ harde schijf  bijvoorbeeld niet. 

Het cache geheugen

Naast de opslagcapaciteit van de harde schijf zelf is er ook altijd een klein cachegeheugen. Deze kan variëren van 2 tot 64 MB. Dit is afhankelijk van hoe groot de harde schijf zelf is.

Zo heeft een harde schijf van 500GB een kleiner cachegeheugen dan een harde schijf van 4MB. (We kennen Gigabytes en Megabytes). Het cachegeheugen wordt gebruikt om direct gegevens op te kunnen slaan.

De bestanden die in het cache geheugen staan kunnen direct gelezen worden. Dit in tegenstelling tot de gegevens die op de harde schijf zelf staan welke afhankelijk zijn van de rotatie snelheid en de gegevens dichtheid. Het cachegeheugen is vooral bij het werken met grote bestanden enorm handig. 

Raakt jouw harde schijf vol of ben je toe aan een tweede harde schijf?

Wanneer er met een computer / laptop wordt gewerkt moeten bestanden kunnen worden opgeslagen. Ieder bestand dat wordt opgeslagen neemt ruimte in beslag.

Wat is een harde schijf

Door verschillende bestanden op de computer te bewaren komt er een moment waarop de harde schijf vol komt te zitten. Bij een volle harde schijf kunnen nieuwe programma’s niet worden geïnstalleerd.

Daarnaast kan het voorkomen dat de bestanden niet meer kunnen worden opgeslagen. Om meerdere bestanden op te kunnen slaan kan de opslagruimte worden uitgebreid.

Welke harde schijf is het beste?

Na het lezen van dit artikel ben je misschien wel benieuwd naar welke harde schijven er op de markt zijn. Om het jouw gemakkelijk te maken staat er hieronder een lijstje met vijf harde schijven welke tegenwoordig erg goed presteren.

Seagate Ironwolf ST2000VN004 2 TB


Seagate Ironwolf ST2000VN004 2 TB Harde schijf vervangen
 • Totale opslagcapaciteit 2 TB
 • Type harde schijf 3,5 inch
 • Geschikt voor de desktop
 • Cachegeheugen 64 MB
 • Met de snelheid van 5900 rpm behoort deze harde schijf tot de Basisklasse.

Seagate Firecuda ST2000LX001 2 TB


Seagate Firecuda ST2000LX001 2 TB harde schijf vervangen
 • Totale opslagcapaciteit 2 TB
 • Type harde schijf 2,5 inch
 • Cachegeheugen 128 MB
  Geschikt voor:
 1. Laptop
 2. PlayStation 4
 3. XBOX One
 4. Met de snelheid van 7200 rpm behoort deze harde schijf tot de Middenklasse.

Seagate BarraCuda ST2000LM015 2 TB


Seagate BarraCuda ST2000LM015 2 TB Harde schijf vervangen
 • Totale opslagcapaciteit 2 TB
 • Type harde schijf 2,5 inch
 • Cachegeheugen 128 MB
  Geschikt voor:
 1. Laptop
 2. PlayStation 4
 3. XBOX One
 4. Met de snelheid van 5400 rpm behoort deze harde schijf tot de Basisklasse.

WD Red Pro WD2002FFSX 2 TB


WD Red Pro WD2002FFSX 2 TB
Harde schijf vervangen
 • Totale opslagcapaciteit 2 TB
 • Type harde schijf 3,5 inch
 • Geschikt voor de desktop
 • Cachegeheugen 64 MB
 • Met de snelheid van 7200 rpm behoort deze harde schijf tot de Middenklasse.

WD Blue WD20SPZX 2TB


WD Blue WD20SPZX 2TB Main Image
Harde schijf vervangen
 • Totale opslagcapaciteit 2 TB
 • Type harde schijf 2,5 inch
 • Cachegeheugen 128 MB
 • Geschikt voor de desktop
 • Met de snelheid van 5400 rpm behoort deze harde schijf tot de Basisklasse.
 • Hoe werkt een tekentablet en wat kun je ermee? 
  Ben jij benieuwd hoe jij met behulp van een tekentablet aan grafische toepassingen kunt werken? In dit artikel vertellen wij alles over het tekentablet!
 • WhatsApp op je computer gebruiken kan op deze manier!
  Ben jij benieuwd hoe jij snel en efficiënt via de computer met anderen kunt communiceren? WhatsApp heeft een oplossing gevonden waar je deze app via de computer kunt gebruiken. Lees er hier alles over!
 • Een slimme deurbel kan je van veel gemakken voorzien – ontdek hier meer!
  Waarschijnlijk heb je wel eens van de slimme deurbel gehoord. Met een slimme deurbel kun je altijd en vanaf iedere locatie zien wie er voor de deur staat. Ontdek de mogelijkheden van de slimme deurbel hier!
 • Zo kun je veilig online betalen
  Het internet is in de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. Hierdoor worden betalingen steeds vaker via het internet gedaan. Benieuwd hoe jij veilig online kunt betalen? Ontdek het in dit artikel!
 • Wat is refurbished? Ontdek het allemaal hier!
  Wanneer je een goed technisch product wilt kopen, maar niet teveel wilt betalen kan refurbished een goede oplossing bieden. Ontdek hier de mogelijkheden van refurbished apparaten!
,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *