Wat is Google lens en wat kun je ermee?

Gemiddelde leestijd: 16 minuten

Smartphones en tablets zijn tegenwoordig vaak uitgerust met erg goede camera’s. Hierdoor worden er smartphones en tablets erg vaak gebruikt voor het maken van foto’s. Naast het maken van foto’s kan de camera ook worden gebruikt voor het zoeken naar informatie. Om informatie met de camera op te kunnen zoeken heeft Google de functie Google lens gemaakt.  In dit artikel vertellen we wat Google lens is en hoe je deze app kunt gebruiken. 

Inhoudsopgave

Google lens

Ben jij benieuwd hoe je waarvoor je Google lens kunt gebruiken?

Google lens is een nieuwe dienst van de zoekmachine Google waarmee het zoeken naar informatie makkelijker wordt gemaakt. Wanneer je met Google lens naar informatie wilt gaan zoeken kun je een foto, afbeelding of live beelden gebruiken. Hierdoor kun je makkelijker en specifieker naar onbekende voorwerpen / objecten zoeken.

Ontdek hier hoe je met Google lens kunt zoeken!

Wat is Google lens?

Wanneer je op het internet naar informatie over een product, hotel, restaurant of locatie wilt zoeken kan daar een zoekmachine zoals Google voor worden gebruikt. Om naar gegevens te zoeken moet er een zoekopdracht binnen de zoekmachine worden ingevoerd. Door Google lens te gebruiken kan er ook op afbeeldingen en foto’s worden gezocht. 

Zoeken naar informatie met behulp van foto’s en afbeeldingen kan op twee manieren. Zo kan er worden gezocht met behulp van een foto die al op de telefoon / tablet staat opgeslagen en kan er worden gezocht op basis van live beelden. 

Met Google lens kunnen meer dan 1 miljard objecten worden herkend. Hierdoor kun je objecten zoals een menukaart in het buitenland scannen. Als de menukaart wordt gescand kan de zoekmachine Google het menu vertalen. Zo weet je ook in het buitenland wat je besteld. 

Daarnaast kan het voorkomen dat je een product ziet waarover je meer informatie wilt hebben. Door het product met de camera te scannen wordt een vergelijkbaar product op het internet opgezocht. Zo kun jij op een makkelijkere manier shoppen. 

Hoe vind ik Google lens 

Veel tablets en smartphones werken met het besturingssysteem Android of iOS. Binnen de nieuwste versies van het besturingssysteem Android staat de app Google lens automatisch geïnstalleerd. Wanneer deze app niet op de telefoon staat kan hij worden gedownload. Voor het downloaden van een app heb je op een Android telefoon de Google Play Store nodig. 

Wanneer de telefoon met het besturingssysteem iOS werkt kan de app vanuit de App Store worden gedownload. Om een app vanuit een van beide stores te kunnen installeren moet de store worden geopend. Nadat de Store is geopend krijg je bovenin het scherm een invoerveld. Dit invoerveld wordt ook wel het zoekveld genoemd. Door hier de naam van een app in te vullen wordt er naar de gewenste app gezocht. In het artikel “Hoe installeer ik een app” staat uitgebreid beschreven hoe je een app kunt zoeken en installeren. 

Google lens openen

Hoe gebruik ik Google lens

Voordat je Google lens kunt gebruiken moet de app worden geopend. De app kun je vinden door de naam van de app in het zoekveld in te voeren. Nadat je de app hebt gevonden kan de app worden geopend door op de snelkoppeling naar de app te drukken. Binnen de app zijn vijf verschillende functies te zien waaronder: 

  • Vertalen
  • Tekst
  • Zoeken
  • Huiswerk
  • Winkelen
  • Plaatsen
  • Dineren

Iedere functie binnen deze app kan op twee verschillende manieren worden gebruikt. Zo kan er voor een functie gebruik worden gemaakt van een opgeslagen foto / afbeelding en kunnen live beelden worden gebruikt. Wanneer je live beelden wilt gaan gebruiken moet er binnen de app een toestemming voor het gebruik van de camera worden gemaakt. Deze toestemming kan worden gegeven door binnen de melding met de vraag of de camera gebruikt mag worden op toestaan te drukken. 

Google lens

Ben jij benieuwd hoe je waarvoor je Google lens kunt gebruiken?

Google lens is een nieuwe dienst van de zoekmachine Google waarmee het zoeken naar informatie makkelijker wordt gemaakt. Wanneer je met Google lens naar informatie wilt gaan zoeken kun je een foto, afbeelding of live beelden gebruiken. Hierdoor kun je makkelijker en specifieker naar onbekende voorwerpen / objecten zoeken.

Ontdek hier hoe je met Google lens kunt zoeken!

Google lens gebruiken voor vertalingen

Bij een vakantie in het buitenland kun je in situaties komen waarbij je de betekenis van een tekst niet begrijpt. Google heeft hier bij het ontwikkelen van de Google lens app goed over nagedacht. Zo kan de app teksten die op beelden zoals een foto, video of live beelden staan automatisch naar de taal waarop de mobiele telefoon / tablet staat ingesteld vertalen. 

Om de tekst te kunnen vertalen kan deze app een tekst op een afbeelding / foto herkennen. Nadat de tekst is gedetecteerd kan de taal van de tekst worden herkend en vertaald naar de taal waarop de mobiele telefoon / tablet staat ingesteld. Wanneer de tekst door de tekst is vertaald wordt de vertaalde tekst bovenop de oorspronkelijke tekst op de foto / afbeelding in de taal van de mobiele telefoon geplaatst.

Soms wil je de vertaalde tekst niet boven de oorspronkelijke tekst of wil je de tekst gebruiken. Je kunt er dan voor kiezen om de tekst te kopiëren of om Google Translate te gebruiken. Daarnaast kun je de oorspronkelijke tekst bekijken door de tekst te selecteren. 

Teksten met google lens

Werken met teksten

Soms wil je teksten die op een foto staan gebruiken. Bijvoorbeeld als je een belangrijk document hebt liggen en deze in een Word-document wilt bewerken. Wanneer je met de Google lens app een foto van een tekst maakt krijg je de mogelijkheid om deze geheel of gedeeltelijk te selecteren. 

Nadat je de tekst hebt geselecteerd kun je deze binnen Google opzoeken of vertalen. Om de tekst te vertalen kan Google Translate worden geopend. Binnen deze functie is het tekst-menu effectiever doordat de teksten in vergelijking met de functie waarmee teksten kunnen worden vertaald makkelijker kunnen worden geselecteerd. 

De zoekfunctie van Google lens gebruiken

Binnen de Google lens app is ook een zoekfunctie aanwezig. Wanneer je deze functie gebruikt wordt de omgeving geanalyseerd. Als de app tijdens het analyseren een object zoals een gebouw, dier of product heeft gedetecteerd kan daar binnen de zoekmachine Google naar informatie worden gezocht. Deze functie kan erg handig zijn als je een vogel ziet en graag wilt weten over welk type dier / ras het gaat. 

Naast het object kunnen ook omgevingen worden gescand. Zo kun je precies zien op welke locatie een foto is gemaakt. Deze functie kan erg handig zijn als je op vakantie bent en graag wilt weten wat er in de buurt allemaal te beleven is. 

Deze functie kan ook voor teksten worden gebruikt. Wanneer je deze functie voor teksten gaat gebruiken kun je teksten vertalen en / of naar het klembord kopiëren. Nadat je de tekst naar het klembord hebt gekopieerd kun je deze in een tekstdocument plakken of gebruiken om naar informatie te zoeken.  

Zoeken met google lens uit afbeeldingen

Kun jij wel wat hulp bij je huiswerk gebruiken?

Naast het herkennen van objecten is Google lens nog een stapje intelligenter. Je kunt deze app zelfs gebruiken om antwoorden op jouw vragen te krijgen. Als je een berekening moet maken, dan kun je deze op papier opschrijven. Door vervolgens een foto van deze vraag te maken zoekt Google naar het antwoord op de vraag. 

Naast berekeningen kan Google ook een antwoord geven op iedere andere vraag waarover je graag meer zou willen weten. Om achter het antwoord te komen wordt de zoekmachine Google geopend en wordt de vraag automatisch binnen Google in het zoekveld ingevuld. Op deze manier kun je met behulp van een foto / afbeelding op dezelfde manier zoeken zoals je dat normaal doet door een vraag in te typen. 

Huiswerk maken met Google lens
Google lens

Ben jij benieuwd hoe je waarvoor je Google lens kunt gebruiken?

Google lens is een nieuwe dienst van de zoekmachine Google waarmee het zoeken naar informatie makkelijker wordt gemaakt. Wanneer je met Google lens naar informatie wilt gaan zoeken kun je een foto, afbeelding of live beelden gebruiken. Hierdoor kun je makkelijker en specifieker naar onbekende voorwerpen / objecten zoeken.

Ontdek hier hoe je met Google lens kunt zoeken!

Winkelen met Google lens

Er zijn tegenwoordig veel verschillende toepassingen waarvoor het internet kan worden gebruikt. Ook het online shoppen is steeds serieuzere vormen aan gaan nemen. Google lens kan jouw helpen om de zoektocht naar een product makkelijker te maken. Om de zoektocht naar een product makkelijker te maken kan er met behulp van een foto / afbeelding of live beeld naar een alternatief worden gezocht. 

Nadat er met de app naar een alternatief product is gezocht komen alle producten die daarop lijken naar voren. Dit zorgt ervoor dat je op een snelle en doeltreffende manier een nieuwe aankoop kunt doen. In het artikel “online shoppen” vertellen we alles over deze manier van winkelen. 

Hulp bij het zoeken naar een locatie

Wanneer je op een onbekende locatie bent kan het voorkomen dat je niet direct weet waar jij jezelf bevindt. Door een foto, video of livebeeld van een bekende locatie te gebruiken kan Google lens helpen om de juiste locatie te achterhalen. 

Om de juiste locatie te kunnen achterhalen is het belangrijk dat de foto / afbeelding van een duidelijk en herkenbaar gebouw, omgeving of decoratie wordt gemaakt. Tijdens het zoeken naar de locatie wordt er namelijk naar alternatieven gezocht. Het kan hierdoor voorkomen dat er wordt gezegd dat je op een andere locatie bent dan de locatie waar jij jezelf in werkelijkheid bevindt. 

Goed voorbereid dineren

Als je van plan bent om op een onbekende locatie uit eten te gaan is het handig om je goed voor te bereiden. Voor deze voorbereidingen kun je de menukaart van een restaurant van tevoren bekijken. Vaak staat dit op de website van het betreffende restaurant weergegeven. 

Wanneer je de menukaart wilt bekijken kun je Google lens gebruiken om het restaurant met behulp van een foto, afbeelding of livebeeld opzoeken. Naast de menukaart staat ook de locatie van het restaurant op de website weergegeven. Hierdoor kun je met behulp van een foto met Google Maps naar de locatie van het restaurant navigeren. 

Naast het bekijken van de menukaart en de locatie kun je foto’s van een gerecht op de menukaart maken. Vervolgens wordt er een foto van het gerecht getoond. Op deze manier kan de keuze van het gewenste gerecht makkelijker worden gemaakt. 

Haal alles uit Google

Google is een van de grootste partijen als het op zoekmachines aankomt. Naast de zoekmachine heeft Google verschillende apps en programma’s waarmee online kan worden gezocht. Bij deze toepassingen kun je denken aan het navigeren met Google Maps, het bekijken van video’s met YouTube en de browser Google Chrome. 

Naast de browser en toepassingen heeft Google ook zijn eigen besturingssysteem. Het besturingsysteem van Google wordt Android genoemd. Dit besturingsysteem staat tegenwoordig op bijna iedere tablet en smartphone geïnstalleerd. Hierdoor zijn er een grote hoeveelheid aan gebruikers. 

Voordat de diensten van Google kunnen worden gebruikt moet je over een Google account beschikken. Binnen dit account worden alle instellingen zoals favorieten, geïnstalleerde apps en geschiedenis opgeslagen. Door de vele mogelijkheden kan het voorkomen dat je de diensten van Google niet optimaal gebruikt. In het artikel wat kun je met een Google account staat beschreven wat je met dit account kunt doen. 

Google lens

Ben jij benieuwd hoe je waarvoor je Google lens kunt gebruiken?

Google lens is een nieuwe dienst van de zoekmachine Google waarmee het zoeken naar informatie makkelijker wordt gemaakt. Wanneer je met Google lens naar informatie wilt gaan zoeken kun je een foto, afbeelding of live beelden gebruiken. Hierdoor kun je makkelijker en specifieker naar onbekende voorwerpen / objecten zoeken.

Ontdek hier hoe je met Google lens kunt zoeken!

gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *