Wat is Google Assistant en hoe kun je dit gebruiken?

Gemiddelde leestijd: 15 minuten

In de laatste jaren hebben de ontwikkelingen op technologisch gebied niet stil gestaan. Door de verschillende technologische ontwikkelingen kunnen producten voor steeds meer toepassingen worden ingezet. Daarnaast is de manier waarop een product kan worden bediend enorm veranderd. Het is tegenwoordig zelfs mogelijk om producten te bedienen door er tegen te praten. Natuurlijk heb je hiervoor wel een slim product voor nodig. Een voorbeeld van zo’n slim systeem is Google Assistant. In  dit artikel vertellen we alles over Google Assistant en welke mogelijkheden dit met zich meebrengt. 

Inhoudsopgave

Google assistant functies

Ben jij benieuwd wat Google Assistant is en wat je hiermee kunt doen?

Google Assistant is de spraakgestuurde toepassing waarbij je met behulp van de stem producten en toepassingen kunt bedienen. Zo kun je Google Assistant gebruiken voor het inplannen van afspraken, het berekenen van de route of het bedienen van producten. Enkele producten die je met behulp van de stem kunt bedienen zijn onder andere: de televisie, het licht, de verwarming.

 

Ontdek hier de mogelijkheden van Google Assistant!

Wat is Google Assistant? 

Google Assistant is een handig hulpmiddel van Google waarmee slimme producten met de stem kunnen worden bediend. Bij de lancering van Google Assistent werd deze toepassing gebruikt om persoonlijk te zijn en tegelijkertijd de functionaliteiten van Google Now uit te breiden. 

Google verzamelde informatie over de locatie van je werk, tijden van je vergadering, de toekomstige reisplannen, de sportteams waarin je geïnteresseerd bent en de dingen die jouw interesse wekte. Doordat Google deze gegevens verzamele kon Google Now persoonlijke en relevante informatie tonen.

Tegenwoordig is Google Now volledig vervangen door Google Assistant. In vergelijking met Google Now is Google Assistant uitgebreider. Voor de bediening van deze toepassing kan Google de tekst en spraakinvoer herkennen en volgen. Het maakt hierbij niet uit welke invoermethode er wordt gebruikt. 

Wat is Google Assistant

Hoe kun je Google Assistant gebruiken?

Tegenwoordig zijn er veel verschillende smartphones die met het besturingssysteem Android werken. Op bijna iedere Smartphone die met het besturingssysteem Android werkt kan met de spraak gestuurde toepassing Google Assistant worden gewerkt. Voordat deze spraakgestuurde toepassing kan worden gebruikt moet hij eerst op de telefoon worden ingesteld.

Nadat de toepassing op de telefoon is ingesteld kan hij worden gebruikt voor het spraakgestuurde zoeken. Wanneer je deze toepassing wilt starten moet je Oké Google of Hey Google roepen. Nadat je dit tegen je telefoon hebt gezegd kun je producten spraakgestuurd bedienen. Door de technologische ontwikkelingen zijn er steeds meer toepassingen waarvoor spraakgestuurde bediening kunnen worden gebruikt. Enkele voorbeelden van toepassingen waarvoor spraakgestuurde bediening kan worden gebruikt zijn onder andere:

 • De bediening van apparaten in huis
 • Agenda’s en andere persoonlijke informatie bekijken
 • Via het internet zoeken naar informatie zoals restaurantreserveringen, de route, het weer en het nieuws
 • Muziek beheren, pauzeren en het volume aanpassen
 • Muziek en films naar andere apparaten streamen zoals de Chromecast of andere compatibele apparaten
 • Timers en herinneringen uitvoeren
 • Afspraken maken en berichten versturen
 • Het openen van apps op de smartphone
 • Meldingen voorlezen
 • Helpen bij vertalingen
 • Het spelen van spelletjes
Google Assistant Smart home

Wanneer je tijdens het gebruik van deze toepassing een nieuwe opdracht wilt geven hoeft de toepassing niet opnieuw gestart te worden. Het is namelijk mogelijk om meerdere opdrachten achter elkaar te geven zonder dat je Hey Google hoeft te roepen. Naast de verschillende opdrachten achter elkaar kan Google verschillende stemmen herkennen. Doordat de stemmen kunnen worden herkend weet de spraakgestuurde bediening wie de opdracht heeft gegeven en hoe er op de opdracht moet worden gereageerd. 

Er kunnen ook meerdere dingen tegelijkertijd aan Google worden gevraagd. Doordat Google Assistant jouw kent, begrijpt hij de context en kan hierdoor altijd op een geïnformeerde of slimme manier te reageren. Doordat Google de stemmen kan begrijpen is de spraakgestuurde bediening van Google veel krachtiger en persoonlijker dan het begrijpen van commando’s. 

Voor Welke functies kan Google Assistant worden gebruikt?

De spraakgestuurde bediening van Google kan voor verschillende uiteenlopende toepassingen worden gebruikt. Zo kan Google Assistant worden gebruikt voor het bekijken van de vlucht, het boeken van een kamer in een hotel of het vertalen van een live gesprek. Voor de tolkmodus kan een Google Nest apparaat of een smartdisplay worden gebruikt. 

Wanneer je een live gesprek wilt vertalen kun je vragen of Google wilt helpen met de vertaling. Google Assistant kan een gesprek in 10 verschillende talen voeren. Om deze functie te starten hoef je alleen “Hey Google, weest mijn Italiaanse tolk”. Vervolgens wordt de tolkmodus gestart en kan de vertaling van het live gesprek op een smart display worden getoond. 

Het tonen van relevante informatie zoals het weer, uitslagen, de route of het versturen van berichten kunnen ook producten met de stem worden bediend. Om producten met de stem te kunnen bedienen vormt Google Assistant de basis bij Google Nest apparaten. Google Nest apparaten vormen de basis van het slimme huis van Google. 

Google assistant functies

Tegenwoordig zijn er veel verschillende producten te vinden die hiermee kunnen werken. Enkele toepassingen zijn: Het regelen van de temperatuur door de verwarming te bedienen, de verlichting aan / uit zetten en daarnaast zijn er nog veel meer producten die je met de stem kunt bedienen. In het artikel: “Nederlandse Google Assistant” commando’s staan alle commando’s die kunnen worden gebruikt. 

Welke apparaten kunnen met Google Assistant worden bediend?

De toepassing Google Assistant is in eerste instantie ontworpen voor de Google Pixel-smartphones en Google-home. Later werd deze toepassing voor bijna ieder Android apparaat beschikbaar gesteld. Bij Android apparaten kun je denken aan onder andere: 

 • Google Smart Watch 
 • Android TV 
 • Nvidia Shield
 • Verlichting zoals Philips Hue
 • Autoradio’s die met Android werken
 • Nest-cameras 
 • Google Nest / Home speakers
 • De Lenovo Smart Clock
 • Google Chrome Cast
 • Het Home Smart-assortiment van Ikea
 • Nest producten
Google assistant functies

Ben jij benieuwd wat Google Assistant is en wat je hiermee kunt doen?

Google Assistant is de spraakgestuurde toepassing waarbij je met behulp van de stem producten en toepassingen kunt bedienen. Zo kun je Google Assistant gebruiken voor het inplannen van afspraken, het berekenen van de route of het bedienen van producten. Enkele producten die je met behulp van de stem kunt bedienen zijn onder andere: de televisie, het licht, de verwarming.

 

Ontdek hier de mogelijkheden van Google Assistant!

Google Maps app

Wanneer je wilt weten hoe je naar een bestemming moet rijden kun je de Google Maps app gebruiken om naar de bestemming te navigeren. De navigatie app Google Maps werkt via het internet en is voor zowel Android als iOS apparaten beschikbaar. Doordat deze app van Google is, kun je hem ook spraakgestuurd met behulp van Google Assistant bedienen. 

Met je stem kun je binnen Google Maps de verwachte aankomsttijd met anderen delen, berichten beantwoorden, muziek en podcasts afspelen, Naar plaatsen langs de route zoeken of een nieuwe stop toevoegen. Bijvoorbeeld wanneer je langs de benzine pomp moet of tussendoor iets wilt eten. In het artikel: “Hoe werkt Google Maps?” kun je alles over Google Maps lezen.

Wanneer een bericht door Google Assistant wordt verstuurd kan Google het bericht automatisch van interpunctie voorzien. Deze functie werkt op zowel Android als iOS- telefoons. Op Android telefoons kunnen berichten daarnaast ook worden voorgelezen. Google Assistant kan met veel verschillende populaire berichten voor de communicatie overweg zoals: WhatsApp, Messenger, Viber, Telegram, Android Berichten en meer. 

Google Assistant navigatie

De Slimme Android TV bedienen 

In de laatste jaren zijn er veel verschillende technologische ontwikkelingen geweest. Ook het aantal mogelijkheden van televisies is in de laatste jaren enorm toegenomen. Zo kun je de televisie tegenwoordig gebruiken voor het kijken van televisie zenders, het bekijken van films en series met diensten zoals Netflix, Amazon Prime en Video land. 

Met behulp van Google Assistant kun je de televisie tegenwoordig ook met de stem bedienen. Bij de bediening van de televisie met de stem kun je denken aan het bedienen van het volume, het navigeren naar een film / serie of het zappen naar een andere zender. Naast de bediening van de televisie kunnen sommige televisies ook samenwerken met Goole Home. Doordat de televisie met Google home kan communiceren kun je door tegen de televisie te praten het geluid aan / uit zetten of dimmen en eventueel zelfs de ventilator of een airco bedienen. Om met deze functionaliteit te kunnen werken moet de TV met het besturingssysteem Android werken. 

Android tv Google Assistant

Hoe weet ik of mijn telefoon Google Assistant heeft?

De meeste smartphones die met het besturingssysteem Android werken zijn standaard voorzien van de spraakgestuurde app Google Assistant. Deze toepassing kan worden gestart door tegen de telefoon OK Google te zeggen of door de startknop ingedrukt te houden. Nadat je de toepassing hebt gestart kan er een opdracht worden gegeven door tegen de telefoon te spreken of te typen. Om Google Assistant nauwkeuriger te laten reageren kan Google Assistant tijdens de installatie van een Android apparaat worden geconfigureerd.  

Zo kun je het internet veilig gebruiken

Met het alsmaar groeiende aantal mogelijkheden waarvoor het internet kan worden gebruikt is het internet niet meer uit ons dagelijks leven weg te denken. Door deze ontwikkelingen hangen er ook steeds meer gevaren aan het internet. Zo kan het voorkomen dat er tijdens een zoektocht naar informatie een kwaadaardige website wordt bezocht. 

Wanneer een kwaadaardige website wordt bezocht kan dit vervelende gevolgen met zich meebrengen. Zo kan het voorkomen dat er onverhoopt een virus op de computer beland. Een computer virus kan vervolgens wachtwoorden afluisteren of bestanden versleutelen. Gelukkig kun je jezelf tegenwoordig goed tegen de gevaren van het internet beschermen. Voor de bescherming van de bestanden die op de computer staan opgeslagen tegen de gevaren van het internet kan er een virusscanner op de computer worden geïnstalleerd.

Een virusscanner kan een kwaadaardige website herkennen en de toegang tot zo’n website beperken. Naast het herkennen van deze kwaadaardige websites kunnen ook programma’s worden herkend. Nadat een virusscanner een kwaadaardig programma heeft gedetecteerd kan hij het kwaadaardige programma automatisch van de computer verwijderen. Op deze manier kun jij jezelf tegen de gevaren van het internet beschermen.   

Google assistant functies

Ben jij benieuwd wat Google Assistant is en wat je hiermee kunt doen?

Google Assistant is de spraakgestuurde toepassing waarbij je met behulp van de stem producten en toepassingen kunt bedienen. Zo kun je Google Assistant gebruiken voor het inplannen van afspraken, het berekenen van de route of het bedienen van producten. Enkele producten die je met behulp van de stem kunt bedienen zijn onder andere: de televisie, het licht, de verwarming.

 

Ontdek hier de mogelijkheden van Google Assistant!

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *