Waarom de virusscanner belangrijk is om de computer te beschermen

Gemiddelde leestijd: 20 minuten

Ben je nog niet zolang bezig op internet en zou je graag willen weten hoe je jouw privacy gevoelige informatie veilig kunt stellen? Is jouw virusscanner verouderd en ben je op zoek naar een nieuwe virusscanner? Of zou je de computer gewoon zo goed mogelijk willen beveiligen en wil je weten hoe je dit het beste aan kunt pakken? In dit artikel vertellen we alles over het belang van de virusscanner en waarom het belangrijk is om je computer te voorzien van een goede virusscanner.

Inhoudsopgave

Eset nod 32

Is jouw computer beveiligd tegen de gevaren van buitenaf?

Tegenwoordig zijn we het internet met zijn allen massaal gaan gebruiken. Hierdoor komen er steeds meer belangrijke (persoonlijke) gegevens op de computer te staan.

Als je geen virusscanner op de computer hebt geïnstalleerd kunnen internetcriminelen hier dankbaar gebruik van maken waardoor de computer rare kuren kan gaan vertonen.

Door een goede virusscanner op de computer te installeren kun je de computer tegen de gevaren van buitenaf beschermen.

Bekijk hier de verschillende virusscanners!

Waarom is een virusscanner belangrijk?

Door de komst van internet zijn alle computers altijd met elkaar verbonden. Dit brengt veel voordelen met zich mee, zoals het gemakkelijke opzoeken van informatie over verschillende onderwerpen en we kunnen via social media, zoals Facebook en Twitter gemakkelijk met elkaar in contact komen, zonder dat we bij elkaar in de buurt hoeven te zijn. Ook kunnen we allerlei soorten bestanden met elkaar delen. Naast de sociale mogelijkheden van het internet, wordt internet ook steeds vaker gebruikt voor privacy gevoelige informatie. Zo zijn we met zijn allen massaal gaan internet bankieren en kunnen we online gaan winkelen bij de online webwinkels. Als je daar een product wilt kopen hoef je de deur niet meer uit en kan je het product thuis laten bezorgen.

goede virusscanner

Gevaren van het internet

Ondanks al deze voordelen van het internet, zoals het uitvoeren van allerlei taken en de grote hoeveelheid aan informatie, zijn er ook nadelen verbonden aan het internet. Een groot nadeel is dat criminelen de weg op internet ook goed weten te vinden om hun slag te slaan, bijvoorbeeld in de vorm van hacken. Er zijn hackers die computervirussen maken. Nadat deze kwaadaardige software op de computer is beland gaat de computer vervelende verschijnselen vertonen. Een computervirus kan op verschillende manieren op de computer belanden. Dit kan onder andere gebeuren via e mail of via een USB stick.

Gevaren van het internet

Computervirus via het internet

Meestal beland een virus op je computer via het internet bij het openen van een kwaadaardige mail. Maar ook tijdens de zoektocht naar interessante informatie kan je per ongeluk op een geïnfecteerde pagina terecht komen. Wanneer een computer geïnfecteerd is en je sluit hier vervolgens een USB stick of een externe harde schijf op aan als extra opslagcapaciteit, of om een reservekopie te maken, dan kan deze kwaadaardige software zich verspreiden naar je USB stick of harde schijf. Als je dan de volgende keer deze USB stick of externe harde schijf met je eigen computer verbindt kan deze ook ineens besmet zijn met een computervirus.

Computer virus

Gevolgen van een computervirus

Nadat er een computervirus op de computer is beland kan de computer allerlei vervelende handelingen uit gaan voeren zonder dat jij hier toestemming voor hebt gegeven. Zo kan het voorkomen dat de kwaadaardige software probeert om jouw wachtwoorden te achterhalen of dat er op de achtergrond programma’s worden geactiveerd waardoor de computer ineens veel trager wordt. In het artikel “Waarom is het belangrijk om de computer te beveiligen?” kan je hier meer over lezen. Om de kans op een computervirus te verkleinen is het aan te bevelen om een virusscanner op de computer te installeren waardoor de computer een stuk veiliger in gebruik wordt.

Ongewenste reclame zonder de computer te beveiligen

Computervirus voorkomen

Nu je weet welke gevaren een computervirus met zich mee kan brengen ben jij je misschien wel af gaan vragen wat je het beste doen kan om je computer hiertegen te beveiligen. Ten eerste is het belangrijk om tijdens het zoeken naar informatie altijd op je hoede te zijn met de pagina’s die je bezoekt. Als er reclame getoond wordt op een pagina waarin staat dat je iets gewonnen hebt gaat het hier vaak om sluikse reclame die je om deze reden het beste kunt vermijden.

Computervirus voorkomen

Je kunt ook een computervirus voorkomen als je betrouwbare pagina ’s gebruikt. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een programma om taken uit te voeren, of om bestanden te openen om aan die bestanden te kunnen werken, kan je hiervoor altijd het beste een pagina gebruiken waarvan je weet dat die betrouwbaar is. In de meeste gevallen heeft de maker van de software altijd een pagina op de website staan waar vandaan de software gedownload kan worden. Dit is vaak een betrouwbare manier om aan dat programma te komen. Tijdens het downloaden van deze programma’s moet je wel altijd opletten dat je geen extra meegeleverde software download. Zo kan het voorkomen dat je zonder dat je het door hebt ineens een extra programma download waarna er bijvoorbeeld ineens veel meer reclame op het web te zien is.

Veilig meerdere programma’s downloaden

Meerdere programma's downloaden

Wanneer je meerdere programma’s tegelijkertijd wilt downloaden om de basis taken van de computer uit te voeren, dan kan je hiervoor het beste de website www.ninite.com gebruiken. Hier zijn veel verschillende programma’s te vinden. Dat zijn programma ‘s waardoor je makkelijk aan bestanden kunt werken tot aan antivirus programma’s. Om deze programma’s te downloaden moeten deze aangeklikt worden. Wanneer je nadat je ze geselecteerd hebt vervolgens op Get Your Ninite klikt, wordt er een installatiebestand gedownload, waarna de aan geklikte programma’s worden gedownload en geïnstalleerd, zonder dat hiervoor acties ondernomen hoeven te worden. Wanneer je van deze website af download hoef je niet bang te zijn dat er kwaadaardige software mee geïnstalleerd wordt. Alle programma’s die hier te vinden zijn, zijn altijd de meest actuele versies van de programma’s, waardoor deze pagina ook te gebruiken is om een programma te updaten. 

Eset nod 32

Is jouw computer beveiligd tegen de gevaren van buitenaf?

Tegenwoordig zijn we het internet met zijn allen massaal gaan gebruiken. Hierdoor komen er steeds meer belangrijke (persoonlijke) gegevens op de computer te staan.

Als je geen virusscanner op de computer hebt geïnstalleerd kunnen internetcriminelen hier dankbaar gebruik van maken waardoor de computer rare kuren kan gaan vertonen.

Door een goede virusscanner op de computer te installeren kun je de computer tegen de gevaren van buitenaf beschermen.

Bekijk hier de verschillende virusscanners!

Veilig mailen 

Wanneer je gaat kijken bij de inbox van de mail omgeving, heb je wel gezien dat er daar veel verschillende mails  binnen komen. Onder deze mails zit soms ook reclame verscholen. Onder de reclames die je via de mail kunt krijgen kan de gewenste en de ongewenste reclame van elkaar gescheiden worden. Je kan bijvoorbeeld reclame krijgen nadat je bent ingeschreven bij een online winkel na de aanschaf van een product.

Veilig mailen

Maar er kan ook kwaadaardige (ongewenste) reclame bij de mailbox binnen komen. Deze reclame is te vergelijken met de reclame die tijdens het zoeken op internet tevoorschijn kan komen. In deze reclame worden er gouden bergen beloofd. Maar na het openen van deze kwaadaardige mail, wordt de computer vervolgens omgeleid naar een pagina waar vandaan een ongewenst programma op de computer beland. Als je op deze punten tijdens het internetten let, wordt de kans op een computervirus enorm verkleind. Maar helaas kan er toch nog weleens een kwaadaardige pagina bezocht worden zonder dat je het door hebt. Om de kans op een virus nog kleiner te maken is het beter om een virusscanner op je computer te installeren. 

Wat is een virusscanner?

Een virusscanner is een programma waarmee je kwaadaardige programma’s op het internet en op de computer kunt herkennen en verwijderen. Voordat de schadelijke software van een computer verwijderd kan worden moet je wel eerst kijken welke effecten het computervirus op de computer heeft veroorzaakt. Hier wordt veel onderzoek naar gedaan. Er worden uitgebreide tests gedaan om te kijken welke schade zo’n programma aan kan richten. Als dit achterhaald is, wordt er uitgebreid gekeken naar hoe deze software definitief van de computer verwijderd kan worden. 

goede virusscanner om de computer te beveiligen

Wanneer het duidelijk is welke effecten een computervirus op de computer heeft nagelaten en op welke manier deze van de computer verwijderd kan worden, wordt het computervirus aan een lijst met computervirussen toegevoegd. Hierdoor kan het virus meteen herkend worden zo gauw het op de computer van een gebruiker is beland, waarna er een melding gegeven wordt van het aangetroffen computervirus.

Schadelijke software

Iedere dag worden er wel nieuwe computervirussen gemaakt, waarbij het iedere keer de bedoeling is om zoveel mogelijk schade aan een computer toe te brengen. De mensen die daarmee bezig zijn worden steeds handiger en kunnen een computervirus op een computer verspreiden zonder dat je het in de gaten hebt. Maar wanneer er een virusscanner op de computer staat geïnstalleerd wordt deze bijna altijd herkend en krijg je een waarschuwing.

Computervirus op het internet

Doordat er steeds meer computers en producten verbonden zijn met het internet worden de gevaren op het internet ook groter. Er zijn zelfs hackers die het voor elkaar hebben gekregen om bij de computers van de overheid binnen te komen. En er zijn ook hackers die de zwakke plek van een netwerk willen vinden om op die manier bij privacygevoelige informatie te kunnen komen.

Wat zijn hackers

Onder de hackers zijn er twee verschillende soorten. Er zijn hackers die alleen willen testen hoe goed een netwerk is beveiligd en er zijn hackers die bewust schade aan een computer willen brengen. De hackers die het netwerk alleen testen zijn niet gevaarlijk. Meestal werken ze voor een bedrijf en zoeken uit hoe ze op de beste manier in de computer kunnen komen. Bijvoorbeeld om de beveiliging van de computers te vergroten. Waarna de kwaad aardige hackers moeilijker op de computer in kunnen breken.

Wat zijn hackers

Daarnaast zijn er ook hackers die schade toe willen brengen aan een computer, bijvoorbeeld omdat ze een computer willen overnemen zonder dat iemand dat in de gaten heeft. Het willen overnemen van een computer kom je ook tegen bij de computervirussen voor de normale consument. Wanneer er zo’n virus op de computer is geplaatst door een hacker kan de muis ineens alle kanten opgaan waardoor je geen controle meer hebt over de muis. Wanneer je dit merkt is het belangrijk om de computer te scannen zodat de computervirus van de computer verwijderd kan worden.

Computer scannen met een virusscanner

Hoe je de computer kunt scannen door middel van een virusscanner is per virusscanner verschillend. Maar vaak is er ook een mogelijkheid om de computer handmatig te scannen, waarmee je het scannen van de computer zelf in de hand houdt. Daarnaast is er een mogelijkheid om de computer automatisch te laten scannen waarbij je van tevoren aan kunt geven op welke tijd dat gebeuren moet. 

Computer scannen met goede virusscanner

Computer beveiligen met een goede virusscanner

Na het lezen van dit artikel ben je vast wel een beetje geschrokken en wil je jouw computer zeker van een goede virusscanner voorzien. Want, zoals je nu weet, zonder virusscanner komen er veel gevaren om de hoek kijken. Volgens de testresultaten met verschillende virusscanners is de ESET NOD 32 uit de bus gekomen als een van de beste virusscanners. Zelf gebruik ik hem ook met goed resultaat. Met de ESET NOD 32 virusscanner kun je op eenvoudige wijze schadelijke software verwijderen en voorkomen, maar je wordt ook tijdig gewaarschuwd als je per ongeluk een verkeerde pagina bezoekt, of als er iemand je computer probeert te hacken. Dan krijg je een melding te zien op je computer.  Deze virusscanner ESET NOD 32 kun je vinden via deze link.  

Eset nod 32

Is jouw computer beveiligd tegen de gevaren van buitenaf?

Tegenwoordig zijn we het internet met zijn allen massaal gaan gebruiken. Hierdoor komen er steeds meer belangrijke (persoonlijke) gegevens op de computer te staan.

Als je geen virusscanner op de computer hebt geïnstalleerd kunnen internetcriminelen hier dankbaar gebruik van maken waardoor de computer rare kuren kan gaan vertonen.

Door een goede virusscanner op de computer te installeren kun je de computer tegen de gevaren van buitenaf beschermen.

Bekijk hier de verschillende virusscanners!

Gerelateerde berichten

Één reactie op “Waarom de virusscanner belangrijk is om de computer te beschermen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.