Wat kun je met energiebeheer in windows 10?

Gemiddelde leestijd: 13 minuten

Als je de computer een tijd even niet gebruikt, bijvoorbeeld tijdens de pauze, dan kun je de computer in een energiebesparende stand zetten. In de energiebesparende stand zal de computer minder energie verbruiken. Op een Windows 10 computer kan er gekozen worden voor twee verschillende energiebesparende standen. Deze standen worden ook wel de slaapstand en de sluimerstand genoemd. Naast de energiebesparende stand kan de computer volledig worden afgesloten om zo stroom te besparen. In dit artikel vertellen we de verschillen tussen de energiebesparende standen en hoe je dit in kunt stellen met behulp van energiebeheer in Windows 10. 

Inhoudsopgave

computer bijbel voor Windows 10

Wil jij weten hoe je langer op de accu kunt werken?

Wanneer je een laptop hebt die met het besturingssysteem Windows 10 werkt, kun je de tijd dat je op de accu kunt werken aanpassen.

Wat de beste keuze is, is afhankelijk van waarvoor je de computer wilt gebruiken. Als je de laptop voor de zwaardere taken wilt gaan gebruiken kun je het beste voor een hoge energie stand kiezen. In de hoge energie stand worden de maximale prestaties van de computer gebruikt.

Wanneer je de laptop onderweg wilt gaan gebruiken, dan kun je het beste voor de energiebesparende stand kiezen. Door de energiebesparende stand te gebruiken kun je de tijd dat er op de accu gewerkt wordt verlengen.

Ontdek hier hoe je de energiestand kunt wijzigen!

Wat is de slaapstand?

Met de slaapstand kan je de computer laten pauzeren. Deze pauzestand is te vergelijken met de pauzeknop op een CD/DVD speler

Om de computer weer te laten ontwaken moet je op een knop drukken. Deze knop kan een knop op het toetsenbord of op de muis zijn. Nadat de computer is ontwaakt kun je verder gaan waar je gebleven bent. 

De gegevens die in het cachegeheugen staan worden tijdens de pauzestand bewaard. Om het cachegeheugen in de slaapstand te kunnen gebruiken is er wel een klein beetje stroom nodig. 

Wat is de sluimerstand?

Van de energiezuinige standen is de sluimerstand de meest zuinige stand. Nadat de computer in sluimerstand gezet is zal de computer volledig worden afgesloten. 

In tegenstelling tot het normale afsluiten, worden de bestanden die in het tijdelijk geheugen staan bevroren. Deze bevroren bestanden worden in een sluimerstand op de harde schijf opgeslagen. Nadat de bevroren bestanden op de harde schijf zijn opgeslagen gaat de computer volledig uit.

slaapstand activeren

Door op de aan-uitknop van de computer te drukken start de computer weer op en zullen de bevroren bestanden weer naar het cache geheugen worden geschreven. Doordat de bestanden na het opstarten van de computer weer naar het cache geheugen verplaatst worden kun je weer verder gaan waar je gebleven was.  

Wat is de hybride slaapstand?

Naast de slaapstand en de sluimerstand is er ook een gecombineerde versie. De gecombineerde versie staat ook wel bekend als de hybride slaapstand. Bij de hybride slaapstand worden de geopende documenten en toepassingen in het geheugen en op de harde schijf geplaatst. Door gebruik te maken van de hybride slaapstand kan de computer snel herstart worden zoals bij de slaapstand. Omdat de bestanden ook op de harde schijf als bevroren worden opgeslagen kan je weer verder computeren na een eventuele stroomuitval.

Op de desktop staat de hybride slaapstand automatisch aan en bij een laptop staat deze mogelijkheid automatisch uit. Om de hybride slaapstand aan of uit te zetten moet je naar het configuratiescherm toe. 

energiebeheer windows 10 hybride slaapstand

Het configuratiescherm open je door op het vlaggetje op het toetsenbord te drukken.
Nadat je op het vlaggetje hebt gedrukt komt het startmenu tevoorschijn. In dit startmenu is een symbool van een tandwieltje te zien. Dit tandwieltje geeft de instellingen aan. Door binnen de instellingen naar systeem toe te gaan kom je uiteindelijk bij de optie energiebeheer en slaapstand terecht. Door op energiebeheer en slaapstand te drukken kun je de instellingen van het energiebeheer wijzigen.   

Slaapstand activeren

Als je op de startknop op het toetsenbord (het vlaggetje) drukt kom je uit in het startmenu. Onderaan dit startmenu staat een rondje met een streepje erdoor. Dit symbool zal je waarschijnlijk wel bekend voorkomen, omdat dit vaak gebruikt wordt voor een aan en uit knop. Door hier met de linkermuisknop op te drukken komen er verschillende opties tevoorschijn. 

Binnen deze opties komen ook de slaapstand en de sluimerstand tevoorschijn. 
Als de sluimerstand niet actief is, kun je ervoor kiezen om deze optie actief te maken. 
Om de sluimerstand te activeren moet de opdracht ‘prompt’ geopend worden. 

De opdracht ‘prompt’ kan geopend worden door op de startknop te drukken. Nadat het startmenu geopend is kan er een zoekopdracht ingevoerd worden. Door hier de opdracht ‘prompt’ in te voeren komt de opdracht ‘prompt’ tevoorschijn. Als je hier met de rechtermuisknop op drukt komt er een menu tevoorschijn. Binnen dit menu staat de optie ‘Als administrator openen’.

Nadat dit item is gestart kun je een opdracht invoeren. Om de sluimerstand te kunnen activeren zal je hier powercfg -h on in moeten voeren. Nadat dit commando is ingevoerd zal de computer voortaan in de sluimerstand gezet kunnen worden.  

computer bijbel voor Windows 10

Wil jij weten hoe je langer op de accu kunt werken?

Wanneer je een laptop hebt die met het besturingssysteem Windows 10 werkt, kun je de tijd dat je op de accu kunt werken aanpassen.

Wat de beste keuze is, is afhankelijk van waarvoor je de computer wilt gebruiken. Als je de laptop voor de zwaardere taken wilt gaan gebruiken kun je het beste voor een hoge energie stand kiezen. In de hoge energie stand worden de maximale prestaties van de computer gebruikt.

Wanneer je de laptop onderweg wilt gaan gebruiken, dan kun je het beste voor de energiebesparende stand kiezen. Door de energiebesparende stand te gebruiken kun je de tijd dat er op de accu gewerkt wordt verlengen.

Ontdek hier hoe je de energiestand kunt wijzigen!

Energiebeheer instellen

Om de computer naar eigen voorkeur te laten werken kan het handig zijn om instellingen binnen het energiebeheer na te kijken. Zo kan het voorkomen dat je weg wilt gaan en de laptop nog even iets wilt laten downloaden. Als de instellingen verkeerd ingesteld staan is de kans groot dat de computer dan te snel in de slaapstand belandt.  

Ook kan het voorkomen dat de klep van de laptop wordt dichtgeklapt. Nadat de klep dicht is zal de laptop in de slaapmodus terecht komen. Doordat de laptop in de slaapmodus geen actie kan ondernemen zal je moeten wachten totdat het beeldscherm weer is opengeklapt. 

Energiebeheer wijzigen naar de persoonlijke voorkeuren

Om te kunnen gamen is er al snel een computer met goede prestaties nodig. Als de computer over goede eigenschappen beschikt kan het voorkomen dat deze door de energiebesparende modus niet optimaal gebruikt worden. Door binnen het energiebeheer te kiezen voor de ‘hoge functionaliteit’ kan de computer over de maximale prestaties beschikken waardoor een spel al snel een stuk vloeiender zal werken. 

Wijzigingen die je binnen energiebeheer kunt doen

Om de computer naar eigen voorkeur in te stellen kunnen er wijzigingen binnen het energiebeheer in Windows 10 gedaan worden. Bij deze wijzigingen kun je denken aan de tijd voordat de computer in de slaapstand gaat of de actie die de laptop onderneemt bij het sluiten van de deksel. 

Voor het wijzigen van de energie instellingen zal het energiebeheer geopend moeten worden. Energiebeheer kan gevonden worden binnen de instellingen op de Windows 10 computer. Om bij de instellingen te komen druk je eerst op de startknop op het toetsenbord. De startknop is te herkennen aan het vlaggetje. 

Door binnen het startmenu te kiezen voor de optie ‘instellingen’ komen er verschillende tabbladen tevoorschijn. Voor energiebeheer instellingen kies je hier voor ‘systeem’. Binnen systeem staat de optie energiebeheer en slaapstand. Nadat deze optie is geopend kunnen de instellingen binnen het energiebeheer gewijzigd worden.

energiebeheer windows 10 instellingen

Binnen energiebeheer staat de optie ‘slaapstand en sluimerstand’. Onder deze optie kan de  tijd worden ingesteld wanneer er een actie ondernomen moet worden en welke actie er dan uitgevoerd moet worden. 

Beeldscherm helderheid wijzigen in energiebeheer

Energiebeheer Windows 10 Helderheid aanpassen

Om de helderheid van het beeldscherm binnen het energiebeheer te wijzigen moet je op de schuifbalk onder de tijd drukken. Door deze knop naar links en rechts te draaien maak je het beeld feller en minder fel.

Prestaties verbeteren met energiebeheer in Windows 10 

Binnen energiebeheer kunnen er naast energiebesparende instellingen ook instellingen gedaan worden om de maximale prestaties uit de computer te halen. Om de maximale prestaties uit de  computer te halen druk je met de linkermuisknop op Extra energie instellingen. Een voorbeeld waarom je de computer op de maximale prestaties wilt laten werken is als je gaat gamen met het gebruik van Windows 10!

Als je nog niet gewend bent aan Windows 10 op je computer kan dat best veel vragen met zich meebrengen. Door de ‘computerbijbel voor Windows 10’ te kopen kun je leren om meer met de computer te doen. Als je de computerbijbel voor Windows 10 als naslagwerk koopt en gelezen hebt, weet je al snel hoe de meeste dingen werken. Door meer over de computer te weten zal je niet alleen het plezier vergroten, maar het helpt ook om een stuk veiliger met de computer te leren werken, zodat je minder fouten maakt. Daardoor wordt het werken achter de computer steeds leuker en makkelijker om te doen.    

computer bijbel voor Windows 10

Wil jij weten hoe je langer op de accu kunt werken?

Wanneer je een laptop hebt die met het besturingssysteem Windows 10 werkt, kun je de tijd dat je op de accu kunt werken aanpassen.

Wat de beste keuze is, is afhankelijk van waarvoor je de computer wilt gebruiken. Als je de laptop voor de zwaardere taken wilt gaan gebruiken kun je het beste voor een hoge energie stand kiezen. In de hoge energie stand worden de maximale prestaties van de computer gebruikt.

Wanneer je de laptop onderweg wilt gaan gebruiken, dan kun je het beste voor de energiebesparende stand kiezen. Door de energiebesparende stand te gebruiken kun je de tijd dat er op de accu gewerkt wordt verlengen.

Ontdek hier hoe je de energiestand kunt wijzigen!

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *