Zo kun je een diapresentatie met Microsoft Powerpoint maken

Gemiddelde leestijd: 18 minuten

In de laatste jaren zijn er veel verschillende technische ontwikkelingen geweest. Door deze technische ontwikkelingen zijn er veel nieuwe toepassingen bijgekomen en zijn de bestaande toepassingen veranderd. Ook voor het delen van informatie zijn door deze technische ontwikkelingen nieuwe mogelijkheden gekomen. In dit artikel vertellen we hoe je met behulp van Microsoft Powerpoint een diapresentatie kunt maken. 

Inhoudsopgave

Zo kun je een diapresentatie maken

Ben jij benieuwd hoe je een diapresentatie kunt maken?

In de laatste jaren zijn er veel technische ontwikkelingen geweest. Door deze technische ontwikkelingen is er steeds meer informatie op het internet te vinden. Wanneer je deze informatie wilt delen kun je een diapresentatie maken. Ben jij benieuwd wat je nodig hebt voor het maken van een diapresentatie?

Ontdek hier hoe je een diapresentatie kunt maken!

Wat is een diapresentatie?

Een diapresentatie is een hulpmiddel waarmee je foto’s, video’s en informatie met anderen kunt delen. Hierdoor kan een diapresentatie worden gebruikt voor het tonen van een fotoalbum, het geven van een presentatie of het delen van nieuwe ontwikkelingen van een product, of de ontwikkelingen binnen een bedrijf of organisatie.   

Vaak bestaat een diapresentatie uit verschillende pagina’s. Iedere pagina uit een presentatie wordt ook wel een dia of een sheet genoemd.Op iedere dia wordt een foto, video of een beknopte tekst weergegeven. Door beknopte informatie in een presentatie te delen is het publiek niet snel afgeleid. Zo kan de boodschap die je wilt vertellen met behulp van een diapresentatie worden versterkt. 

Wanneer je een diapresentatie gaat maken moet je rekening houden met de doelgroep van het publiek. Iedere doelgroep heeft een bepaalde hoeveelheid kennis van het onderwerp. Zo zullen mensen die al een geruime tijd met een hobby actief zijn meer kennis hebben van een specifiek onderwerp als de mensen die er net mee beginnen. Het kan hierdoor voorkomen dat er een presentatie wordt gehouden voor mensen die wel of geen vakjargon kennen.  

Zo kun je een diapresentatie maken

Powerpoint installeren om diapresentaties te maken

Voordat Microsoft Powerpoint kan worden gebruikt moet het Microsoft Office 365 pakket op de computer of laptop worden geïnstalleerd. Voor de installatie van Microsoft Office 365 heb je een Microsoft account nodig. Dit account bestaat uit een combinatie van een e-mailadres en een wachtwoord. Het e-mailadres dat voor een Microsoft account kan worden gebruikt eindigt kan eindigen op onder andere: @outlook.com, @live.nl, @hotmail.com.

Wanneer je nog geen Microsoft account hebt aangemaakt moet deze worden aangemaakt om het Microsoft Office 365 pakket te kunnen installeren. In het artikel: “Microsoft account aanmaken” staat met simpele stappen beschreven hoe je dit account aan kunt maken.Nadat het Microsoft account is aangemaakt kan Microsoft Office 365 worden geïnstalleerd. Tijdens deze installatie kan er uit verschillende programma’s worden gekozen. Voor het maken van diapresentaties moet het programma Microsoft Powerpoint worden geïnstalleerd.   

Powerpoint installeren om een diapresentatie te maken

Diapresentatie maken met Microsoft Powerpoint

Voordat je een nieuwe diapresentatie kunt maken met powerpoint moet powerpoint worden geopend. Dit programma kan worden geopend door op de Startknop op het toetsenbord te drukken. Deze knop kun je herkennen aan een vlaggetje dat links of rechts onder op het toetsenbord staat. Door op de Startknop te drukken wordt er een menu geopend. Onder dit menu staat een invoerveld waarin je het woord powerpoint in kunt voeren. Nadat je dit programma hebt gezocht kan het programma worden geopend door er twee keer met de linkermuisknop op te drukken. 

Wanneer het programma powerpoint is geopend moet je met de linkermuisknop op de knop met de tekst leve presentatie drukken. Vervolgens kan er uit verschillende sjablonen worden gekozen. Daarnaast kan er voor een volledige lege presentatie worden gekozen. Binnen een sjabloon staat de vormgeving van een presentatie ingesteld. Van een gekozen sjabloon kan de vormgeving eenvoudig worden aangepast. Zo kun je voor iedere situatie een goede presentatie maken.

Bij het maken van een presentatie heb je al snel met verschillende pagina’s te maken. Om aan te geven waarover de pagina gaat is het handig als er een titel kan worden ingevoegd. Voor het invoegen van een titel moet je met de linkermuisknop op een lege locatie op de pagina drukken. 

Nadat je op de lege locatie hebt gedrukt kan er een titel worden ingevoegd. De breedte van het tekstvak waarin de titel wordt geplaatst wordt automatisch aan de tekst aangepast. Daarnaast kan de locatie van de titel worden aangepast. Hiervoor moet je met de linkermuisknop op de rand van het vak drukken. Door op de witte cirkels in de hoeken van het tekstvak te drukken kan de grootte van het document gemakkelijk worden aangepast en naar de juiste locatie worden gesleept.

<!-- wp:paragraph --> <p>Wanneer het programma powerpoint is geopend moet je met de linkermuisknop op de knop met de tekst <strong>leve presentatie</strong> drukken. Vervolgens kan er uit verschillende sjablonen worden gekozen. Daarnaast kan er voor een volledige lege presentatie worden gekozen. Binnen een sjabloon staat de vormgeving van een presentatie ingesteld. Van een gekozen sjabloon kan de vormgeving eenvoudig worden aangepast. Zo kun je voor iedere situatie een goede presentatie maken.</p> <!-- /wp:paragraph -->  <!-- wp:paragraph --> <p>Bij het maken van een presentatie heb je al snel met verschillende pagina’s te maken. Om aan te geven waarover de pagina gaat is het handig als er een titel kan worden ingevoegd. Voor het invoegen van een titel moet je met de linkermuisknop op een lege locatie op de pagina drukken. </p> <!-- /wp:paragraph -->  <!-- wp:paragraph --> <p>Nadat je op de lege locatie hebt gedrukt kan er een titel worden ingevoegd. De breedte van het tekstvak waarin de titel wordt geplaatst wordt automatisch aan de tekst aangepast. Daarnaast kan de locatie van de titel worden aangepast. Hiervoor moet je met de linkermuisknop op de rand van het vak drukken. Door op de witte cirkels in de hoeken van het tekstvak te drukken kan de grootte van het document gemakkelijk worden aangepast en naar de juiste locatie worden gesleept.</p> <!-- /wp:paragraph -->

Diapresentatie maken en vormgeven

Wanneer je een lege pagina hebt aangemaakt ziet deze er vaak leeg uit. Zo staat er op een nieuwe aangemaakte pagina alleen een titel en eventueel een ondertitel weergegeven. Deze pagina kan volledig naar eigen voorkeuren worden ingericht. 

Hiervoor kan een kant-en-klaar thema worden gebruikt of kun je de kleuren, stijl en lettertypen zelf bepalen. Een kant-en-klaar thema kun je in het lint onder het tabblad ontwerpen vinden. Binnen dit onderdeel staan vaak verschillende thema’s weergegeven. Om door de verschillende thema’s te kunnen scrollen moet je bij het onderdeel thema op het pijltje naar rechts drukken.

Nadat je het gewenste thema hebt gevonden kan er uit verschillende varianten worden gekozen. Bij deze keuze kan er uit verschillende kleuren worden gekozen. Hiervoor staan rechts in beeld verschillende ontwerpen waaruit voor de pagina kan worden gekozen. Als deze vormgeving nog niet aan jouw wensen voldoet kan deze nog worden aangepast. Hiervoor moet je met de linkermuisknop op de knop Start in het lint drukken. Vervolgens kun je het tekstvak die je wilt veranderen aanpassen. Bij deze aanpassingen kun je denken aan het lettertype, de grootte van de letters en de kleur van de letters.

Diapresentatie maken en vormgeven
Zo kun je een diapresentatie maken

Ben jij benieuwd hoe je een diapresentatie kunt maken?

In de laatste jaren zijn er veel technische ontwikkelingen geweest. Door deze technische ontwikkelingen is er steeds meer informatie op het internet te vinden. Wanneer je deze informatie wilt delen kun je een diapresentatie maken. Ben jij benieuwd wat je nodig hebt voor het maken van een diapresentatie?

Ontdek hier hoe je een diapresentatie kunt maken!

Nieuwe pagina voor de diapresentatie maken

Vaak bestaat een diapresentatie uit verschillende dia’s of pagina’s. Om meerdere pagina’s aan de diapresentatie toe te kunnen voegen moeten er enkele stappen worden uitgevoerd. Als eerste stap moet je op de Start knop in het lint drukken. Hier staan verschillende opties. Door hier met de linkermuisknop op de knop met de tekst: Nieuwe dia te drukken wordt er een nieuwe basispagina aangemaakt. Nadat je op deze knop hebt gedrukt worden er verschillende sjablonen getoond. Hier kun je kiezen hoe je de pagina op wilt maken. 

Nadat de dia is aangemaakt komt deze meteen in het linkerdeel van het scherm te staan. In deze lijst staan de dia’s in het klein weergegeven. Zo kun je op een later tijdstip gemakkelijk naar de verschillende dia’s navigeren. Door op zo’n kleine pagina te drukken ga je direct naar deze pagina toe die je vervolgens kunt bewerken. 

Presentatie opmaken

Een diapresentatie wordt vaak gebruikt om informatie met anderen te delen. Vaak zegt een foto, afbeelding of video meer dan een stukje tekst. Het kan hierdoor handig zijn om een foto, video of een afbeelding bij een presentatie in te voegen. Voor het invoegen van een foto, video of afbeelding moet je in het lint op de knop met de tekst: “Invoegen” drukken. Vervolgens worden er verschillende opties gegeven. 

Zo kan er een tabel met informatie worden ingevoegd. Hiervoor moet je op de knop met de tekst: Tabel invoegen drukken. Nadat je op deze knop hebt gedrukt kan er worden gekozen uit hoeveel rijen en kolommen de tabel moet bevatten. Deze vakjes kunnen vervolgens worden ingevuld.

Om een tabel meer vorm te kunnen geven is er een mogelijkheid waarmee er een grafiek kan worden ingevoegd. Binnen powerpoint zijn er voor de grafiek verschillende keuzes. Zo kun je kiezen uit onder andere: een staafdiagrammen, een cirkeldiagrammen of een van de andere opties.

Naast de grafiek en de kolom kan er ook een afbeelding of een video worden ingevoegd. Voor het invoegen van een afbeelding of video zijn verschillende opties. Zo kan er een afbeelding/ video vanaf de computer of vanaf het internet worden ingevoegd. Nadat deze afbeelding/ video is ingevoegd kan de grootte van de afbeelding worden aangepast. 

Presentatie opmaken

Overgangen kiezen

Als je een diapresentatie gaat maken wordt deze vaak op een later tijdstip aan anderen getoond. Om de presentatie met verschillende pagina’s op een later tijdstip op de juiste manier te kunnen tonen kan er een overgang worden ingesteld. Met deze overgang kun je ervoor zorgen dat de pagina’s geleidelijk worden getoond. 

Voor het invoegen van een overgang moet er in het lint met de linkermuisknop op de knop met de tekst: “Overgangen” worden gedrukt. Binnen dit vak staan verschillende opties voor deze overgang. Door op een van deze overgangen te drukken wordt er een voorbeeld van deze overgang getoond. 

Wanneer je de juiste overgang hebt gevonden moet deze worden geselecteerd. Nadat de overgang is geselecteerd staat deze voor de overgang naar de huidige pagina ingesteld. Door vervolgens rechts in het overzicht op de pagina’s te drukken kan deze overgang worden ingesteld. 

Naast de keuze uit het type overgang kan er ook een tijdsinterval worden ingesteld. Met behulp van deze tijdsinterval kun je de tijd kiezen hoelang de overgang mag duren. Daarnaast staat hier een optie waarmee de overgang voor iedere pagina in een keer kan worden ingesteld. Hiervoor moet op de knop met de tekst Overal toepassen worden gedrukt.

Diapresentatie afspelen en opslaan

Als je de diapresentatie gaat maken moet deze op een later tijdstip worden getoond. Het kan dan handig zijn als je van tevoren kunt zien hoe deze diapresentatie eruit komt te zien. Om te zien hoe deze presentatie eruit ziet moet je binnen het lint op de knop: Diavoorstelling drukken.

Aan de linkerkant van het menu dat nu wordt getoond staat de optie: Vanaf begin. Nadat je op deze knop hebt gedrukt wordt de gehele diapresentatie vanaf het begin afgespeeld. Door de linkermuisknop in te drukken wordt de volgende pagina getoond. Wanneer er op de rechtermuisknop wordt gedrukt ga je terug naar de vorige pagina. Om de presentatie af te sluiten moet je op de ESC knop op het toetsenbord drukken.

Nadat de gehele presentatie naar eigen voorkeur is aangepast kan deze worden opgeslagen. Voor het bewaren van de diapresentatie moet er binnen het lint op de knop bestand worden gedrukt. Door hier voor opslaan als te drukken kan de locatie waar de presentatie moet worden opgeslagen worden gekozen. Daarnaast kan er een naam aan de presentatie worden gegeven. Met behulp van deze naam is de presentatie makkelijk terug te vinden.

Presentatie afspelen

Naast de naam en de opslaglocatie kan een presentatie als  ‘PowerPoint-presentatie’ of als ‘PowerPoint-voorstelling’ worden gekozen. Voor het openen van een PowerPoint-presentatie moet het programma powerpoint zijn geinstalleerd. Met een PowerPoint voorstelling kan direct de diavoorstelling worden bekeken. 

Belangrijke gegevens beschermen

Wanneer je een diapresentatie gaat maken moet er vaak naar informatie worden gezocht. In de meeste gevallen wordt hiervoor een zoektocht op het internet gebruikt. Tijdens de zoektocht op het internet kan het voorkomen dat er onverhoopt een kwaadaardige website wordt bezocht. Vanaf deze kwaadaardige website kan vervolgens een virus naar de computer worden gedownload. 

Wanneer er een virus op de computer is beland kan dit verschillende vervelende gevolgen met zich meebrengen. Zo kan het voorkomen dat de belangrijke bestanden worden versleuteld of dat de computer niet meer naar behoren werkt. Om de computer tegen de gevaren van het internet te beschermen is het belangrijk dat er een goede virusscanner op de computer wordt geïnstalleerd. 

Een goede virusscanner kan een kwaadaardige website en programma herkennen. Hierdoor kan een goede virusscanner helpen bij het beschermen van de belangrijke gegevens op de computer. Zo kun jij voortaan op een veilige manier op het internet naar informatie zoeken.

Zo kun je een diapresentatie maken

Ben jij benieuwd hoe je een diapresentatie kunt maken?

In de laatste jaren zijn er veel technische ontwikkelingen geweest. Door deze technische ontwikkelingen is er steeds meer informatie op het internet te vinden. Wanneer je deze informatie wilt delen kun je een diapresentatie maken. Ben jij benieuwd wat je nodig hebt voor het maken van een diapresentatie?

Ontdek hier hoe je een diapresentatie kunt maken!

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.