Waarom computer beveiliging belangrijk is

Gemiddelde leestijd: 16 minuten

In de huidige maatschappij is de computer en het internet niet meer weg te denken. Iedere dag groeien de mogelijkheden waarvoor de computer gebruikt kan worden. Sinds de komst van het internet heeft ook het winkelen een andere wending gekregen. Zo zijn we tegenwoordig niet meer verplicht om producten in de winkel te kopen. Maar zijn de producten ook via het internet verkrijgbaar. Daarnaast kunnen we het internet gebruiken voor het regelen van dingen zoals onder andere bankzaken en belasting aangifte. 

computer beveiliging

Dankzij de toenemende mogelijkheden die de computer te bieden heeft, is er ook steeds meer privacygevoelige informatie op de computer te vinden. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat deze informatie in de handen van vreemden komt. Om de privacy gevoelige informatie te beschermen is het belangrijk dat de computer is voorzien van goede computer beveiliging. In dit artikel kun je lezen wat goede computer beveiliging is en hoe je jouw privacygevoelige informatie kunt beschermen. 

Inhoudsopgave

Virus computer

Is jouw computer beveiligd tegen de gevaren van buitenaf?

Tegenwoordig zijn er steeds meer toepassingen die via het internet werken. Doordat er steeds meer toepassingen zijn waarvoor het internet gebruikt wordt komt er ook steeds meer gevoelige informatie op de computer / het internet te staan.

Doordat er steeds meer gevoelige informatie op het internet te vinden is hangen er steeds meer gevaren aan het internet. Voor het beschermen van deze gevoelige informatie is het steeds belangrijker dat je de computer goed beveiligd.

Ontdek hier hoe je de computer kunt beveiligen tegen de gevaren van buitenaf!

Hoe kun je de computer veilig gebruiken?

Voordat je de computer veilig kunt gebruiken is het belangrijk dat deze goed in orde is. Onder computer beveiliging verstaan we niet alleen de virusscanner waarmee kwaadaardige programma’s kunnen worden herkend, maar daar is meer voor nodig. Zeker wanneer je met privacy gevoelige informatie en belangrijke bestanden zoals foto’s, video’s en documenten werkt. Als je de computer veilig wilt gebruiken is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen goede en kwaadaardige websites en is het ook nodig om de programma’s met enige regelmaat naar de nieuwste versie bij te werken. 

computer beveiliging

Naast het werken met de nieuwste software en het beveiligen van de computer met behulp van een virusscanner is het belangrijk om je gezonde verstand te gebruiken. Als  iets te mooi klinkt om waar te zijn dan is dat een teken aan de wand dat het juist niet goed is. Zo kom je weleens op het internet de reclameboodschap tegen waarin staat dat je de gelukkige winnaar bent van een iPhone. Dit klinkt niet alleen te mooi om waar te zijn, maar dat is het natuurlijk niet. Want door op zo’n link te drukken zal de computer worden omgeleid naar een schadelijke website. Via deze website zal vervolgens een virus naar de computer worden gedownload met alle vervelende gevolgen van dien. In het kort samengevat kun je de volgende dingen doen om de privacy gevoelige informatie en de documenten op de computer te beschermen.

  • Software regelmatig bijwerken naar de nieuwste versie van het programma en het besturingssysteem
  • Sterke wachtwoorden aan te maken
  • Een goede virusscanner installeren
  • Veilig gebruik te maken van het internet
  • Geen privacy gevoelige websites bezoeken tijdens het internetten via de hotspot

Computer beveiliging met een virusscanner

Omdat internetcriminelen steeds slimmer worden en er steeds meer privacy gevoelige informatie op het internet te vinden is, betekent dit dat de informatie die op de computer staan steeds waardevoller wordt. Internet criminelen maken hier dankbaar gebruik van door virussen te maken waarmee ze achter privacy gevoelige informatie kunnen komen. Dit is echter nog niet alles. Nadat een virus op de computer is beland kan deze zelfs bestanden blokkeren of verwijderen. In sommige gevallen kan het zelfs voorkomen dat je deze bestanden vervolgens niet meer terug kunt krijgen. Het is dan ook belangrijk om altijd een reservekopie van de bestanden te maken of om de bestanden op Dropbox op te slaan.

computer beveiliging met virusscanner

Kun je een computer virus herkennen

Vaak kan een virus niet zomaar herkend worden en is hier een virusscanner voor nodig. Onder de virusscanners is ESET NOD 32 een van de betere virusscanners. Deze virusscanner kijkt niet alleen naar de schadelijke programma’s op de computer, maar ESET NOD32 kan zelfs gebruikt worden tijdens het gebruik van het internet. Als je via de zoektocht naar informatie op een kwetsbare website beland, dan komt er een melding tevoorschijn waardoor je weet dat de website kwetsbaar is. Ook als er geprobeerd wordt om van deze kwetsbare website een programma te downloaden zal de virusscanner ingrijpen. Tijdens het ingrijpen wordt het bestand meteen van de computer verwijderd waardoor het virus geen kans heeft. 

goede virusscanner

Ondanks dat een virusscanner de kans op een virus verkleint kan het voorkomen dat er alsnog een virus op de computer beland. Zonder virusscanner zou dit programma niet herkend worden waardoor het zijn gang kan gaan. Helaas kan een virusscanner in de normale stand niet alle virussen herkennen, daarom is het verstandig om voor het verwijderen van een virus de computer in veilige modus te gebruiken. Binnen de veilige modus kunnen alleen de vereiste processen worden opgestart die nodig zijn om met de computer te werken. 

Virus computer

Is jouw computer beveiligd tegen de gevaren van buitenaf?

Tegenwoordig zijn er steeds meer toepassingen die via het internet werken. Doordat er steeds meer toepassingen zijn waarvoor het internet gebruikt wordt komt er ook steeds meer gevoelige informatie op de computer / het internet te staan.

Doordat er steeds meer gevoelige informatie op het internet te vinden is hangen er steeds meer gevaren aan het internet. Voor het beschermen van deze gevoelige informatie is het steeds belangrijker dat je de computer goed beveiligd.

Ontdek hier hoe je de computer kunt beveiligen tegen de gevaren van buitenaf!

Veilig internetten

Tijdens het surfen op het internet worden er al snel veel verschillende websites bezocht. Onder deze websites vallen verschillende websites waarmee acties uitgevoerd kunnen worden. Enkele voorbeelden van websites die we tegenwoordig met enige regelmaat gebruiken zijn onder andere: 

veilig internetten

Het aanbod van webshops groeit iedere dag waardoor er voor ieder product wel een online webshop bestaat. 

Helaas is niet iedere website die online te vinden is even veilig. Zo kan het voorkomen dat een website gehackt is. De term gehackt wil zeggen dat de website is overgenomen door een internetcrimineel. Door zo’n geïnfecteerde website te bezoeken kan er al snel een virus naar de computer gedownload worden. Om de kans op een virus te verkleinen is het verstandig om een goede virusscanner op de computer te installeren.  

Naast het letten op de veiligheid van de website is het beter om niet zomaar iedere reclame op de website te vertrouwen. Er komen op geïnfecteerde websites regelmatig reclames tevoorschijn waarin staat dat je de gelukkige winnaar van een iPhone bent. Als het te mooi klinkt om waar te zijn, dan is dit het vaak ook. Het is dan ook aan te bevelen om geen aandacht te geven aan dit soort reclames.

Het belang van sterke wachtwoorden

Voor veel verschillende websites moet er een account aangemaakt worden. Tijdens het aanmaken van dit account kun je het beste kiezen voor een sterk wachtwoord.

Een sterk wachtwoord bestaat uit minimaal 8 tekens waarin de volgende tekens gebruikt worden. 

computer beveiliging
  1. Minimaal 8 karakters
  2. Cijfers gecombineerd met letters
  3. Leesteken
  4. Niet een makkelijk te raden wachtwoord.

Door de vele accounts kan het lastig zijn om de wachtwoorden te onthouden. Voor het onthouden van het wachtwoord is het aan te bevelen om de wachtwoorden in een schrift op te schrijven. Door de wachtwoorden in een schrift te schrijven en dit schrift in een kluis te bewaren kan de veiligheid op het internet gewaarborgd worden. 

ESET NOD 32 als computer beveiliging

Toen ik nog geen virusscanner op de computer had geïnstalleerd begon de computer ineens allemaal rare kuren te vertonen. Zo werd de computer ineens erg langzaam en kwamen er tijdens het zoeken naar informatie ineens allemaal vervelende reclames tevoorschijn. Op dat moment ben ik gaan zoeken naar goede computer beveiliging. Hierbij is het mij opgevallen dat er enorm veel aanbod is in het aantal virusscanners. Door naar de ervaring van anderen te vragen en de reviews over deze virusscanner te bekijken kwam ik er achter dat deze virusscanner tot de beste behoort. ESET NOD 32 kwam als beste uit de test. 

Natuurlijk heb ik meteen gezocht naar de goedkoopste manier om aan ESET NOD 32 te komen. Tijdens deze zoektocht heb ik ESET NOD 32  uiteindelijk van deze website gedownload. Omdat ik had gelezen dat het verstandig is om de computer te scannen vanuit veilige modus, heb ik mijn computer in de veilige modus opgestart. Tijdens het scannen van de computer had ESET NOD 32 alle virussen op de computer gevonden. Na het verwijderen van deze virussen werkte de computer weer als een zonnetje. Om zelf ook een goede virusscanner op de computer te installeren raad ik aan om ESET NOD 32 via deze link te downloaden.

ESET NOD 32 is namelijk niet alleen een goede virusscanner, maar deze virusscanner herkend bijna iedere virus op iedere website. Er hangt dan ook een heel team aan ontwikkelaars achter dit programma om continue naar de nieuwste virussen te zoeken. Door de virussen te testen weten ze ook hoe deze van de computer verwijderd moeten worden. Door ESET NOD 32 te installeren weet je meteen dat jouw privacy gevoelige informatie veilig is.

Virus computer

Is jouw computer beveiligd tegen de gevaren van buitenaf?

Tegenwoordig zijn er steeds meer toepassingen die via het internet werken. Doordat er steeds meer toepassingen zijn waarvoor het internet gebruikt wordt komt er ook steeds meer gevoelige informatie op de computer / het internet te staan.

Doordat er steeds meer gevoelige informatie op het internet te vinden is hangen er steeds meer gevaren aan het internet. Voor het beschermen van deze gevoelige informatie is het steeds belangrijker dat je de computer goed beveiligd.

Ontdek hier hoe je de computer kunt beveiligen tegen de gevaren van buitenaf!

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.