Waarom de computer beveiligen belangrijk is

Gemiddelde leestijd: 21 minuten

Ben je van plan om een virusscanner te kopen en weet je niet welke virusscanner het beste past bij jouw computer? Zou je willen weten hoe je jouw bestanden veilig kunt stellen? In dit artikel vertellen we alles over hoe je de computer kunt beveiligen en waarom dit zo belangrijk is!

Inhoudsopgave

Eset nod 32

Zijn jouw bestanden op de computer goed beveiligd?

Computers kunnen tegenwoordig voor steeds meer taken gebruikt worden. Als je met de computer aan taken werkt, wordt hiervoor vaak het internet gebruikt.

Doordat veel taken via het internet werken zijn er steeds meer gevaren aan het internet verbonden. Als de computer niet goed beveiligd is kan dit allemaal vervelende gevolgen met zich meebrengen.

Door de computer te beveiligen blijft de computer beveiligd tegen de gevaren van buitenaf.

Ontdek hier hoe je de computer kunt beveiligen tegen de gevaren van buitenaf!

Waarom de computer beveiligen ?

Een goede virusscanner is noodzakelijk om je computer te beveiligen. Want als er een computervirus op de computer is beland kan de computer vervolgens uit zichzelf uiteenlopende vervelde dingen gaan doen. Een goede virusscanner kan daarom veel ellende voorkomen.  

Computer beveiligen

Ongewenste reclame door een computer virus

Wanneer we de computer niet beveiligen kan er al snel een computervirus op de computer belanden. Onder de computervirussen is de virus die voor veel meer reclame zorgt een veel voorkomende computervirus. Door middel van dit computervirus komt er tijdens het zoeken naar informatie op het internet ineens veel meer reclame op het web tevoorschijn.

Ongewenste reclame zonder de computer te beveiligen

Ook wanneer een pagina normaal geen reclame zou tonen kan er door middel van dit virus ineens ongewenste reclame getoond worden. Vaak is de normale reclame makkelijk te onderscheiden ten opzichte van de ongewenste reclame. Want waar normale reclame vaak gaat over het aanbieden van een product, wordt er bij de schadelijke reclame gedaan alsof je iets gewonnen hebt.  

Als je tijdens het zoeken naar informatie op het internet reclame tevoorschijn ziet komen die te mooi klinkt om waar te zijn, dan is dit het vaak ook. Zo staat er in de ongewenste reclame vaak dat je iets gewonnen hebt of dat je computer schade loopt en dat er een virusscanner geïnstalleerd moet worden. Hierbij is het erg belangrijk om te beseffen dat deze reclame niet realistisch is. Als je toch op deze reclame drukt wordt de computer omgeleid naar een andere pagina waar vandaan een computervirus wordt gedownload en uiteindelijk wordt geïnstalleerd. Dit gebeurt vaak zonder dat je het zelf in de gaten hebt.  

Bestanden versleuteld

Door de computer te beveiligen kunnen we de vervelende gevolgen van een computervirus beperken. Het kan gebeuren dat een computer besmet is en dat de bestanden die op de computer te vinden zijn geblokkeerd worden. Om deze bestanden vervolgens weer te kunnen openen moet er dan een code ingevoerd worden. De enige manier om aan deze code te kunnen komen is dan door het betalen van een bedrag, waarna het nog maar de vraag is of de bestanden wel toegankelijk zijn.

Computer beveiligen

Ondanks dat er door de computer te beveiligen de kans op een computervirus verkleind wordt, kunnen er helaas alsnog virussen op de computer belanden. Als er op je computer verschillende belangrijke bestanden staan, zoals foto’s, video’s en documenten, wil je natuurlijk niet dat deze bestanden geïnfecteerd raken. Het is daarom verstandig om je bestanden veilig te stellen door middel van een reservekopie.

Tijdens het maken van de reservekopie kan je het beste gebruik maken van een externe harde schijf. Met een externe harde schijf worden de bestanden, wanneer de harde schijf niet is aangesloten, losgekoppeld van de computer. Hierdoor kan het virus niet bij je bestanden op de externe harde schijf komen, ook al staat dit virus wel op je computer. Hiermee kunnen de bestanden dan ook volledig veilig gesteld worden. Wanneer dit computervirus onverwachts toch op de computer is beland, zal de computer dus eerst moeten worden opgeschoond, aangezien de bestanden anders alsnog geïnfecteerd kunnen worden.   

Computer geblokkeerd

Naast de bestanden die kunnen worden versleuteld door een computervirus, bestaan er zelfs computervirussen waarmee de hele computer wordt geblokkeerd. Wanneer de computer de volgende keer wordt opgestart, komt dan een melding dat de computer is geblokkeerd. Een goed voorbeeld hiervan is het politievirus. Wanneer het politievirus op de computer is beland krijg je de melding dat je een illegale actie hebt ondernomen en dat hiervoor een boete betaald dient te worden. Het is belangrijk te beseffen dat de politie dit soort blokkades nooit op de computer zet en dat het hier dan om ransomware gaat, waarbij een hacker probeert om geld van de computergebruiker afhandig te maken.     

Computer blokkade

Computer virus op de achtergrond

Als een computervirus op een computer is beland kunnen er ongewenste aanpassingen binnen het register van Windows gemaakt worden. Wanneer er een verkeerde aanpassing in het Windows register staat kan dat tot verschillende problemen leiden. Een van die problemen is dat de computer ineens een heel stuk trager lijkt te reageren. 

Computer virus op de achtergrond

Er kunnen dan programma’s op de achtergrond geactiveerd worden door de werking van dat computervirus. De computer gaat hierdoor langzamer reageren. Een voorbeeld van zo’n programma dat op de achtergrond draaien kan is Spyware. Spyware is gericht op het zoeken naar wachtwoorden die op websites worden ingevoerd. Als de computer door zo’n virus is besmet kan iemand anders op een later tijdstip bij datzelfde programma zomaar binnen komen. Zo kan een vreemde ongemerkt jouw mail lezen of inloggen bij je bank. 

Voorkomen is beter dan genezen      

Als je de computer voor verschillenden dingen wordt gebruikt, zoals het zoeken naar informatie op het internet en het versturen van mail, is het naast de computer beveiligen belangrijk om te weten hoe je de computer verantwoord kunt gebruiken. Tijdens het lezen van het nieuws, of het zoeken naar informatie over een bepaald onderwerp, zullen de gevaren via internet na het installeren van een virusscanner beperkt blijven. Maar wanneer je via het internet programma’s gaat downloaden, dan is het al een stuk belangrijker om te weten of de pagina waar vandaan je het programma download wel betrouwbaar is. Zo kan het voorkomen dat je denkt dat je een gratis programma op de juiste manier download, terwijl er toch naast het te downloaden van dat programma onverhoopt een computervirus wordt bijgevoegd.  

Computervirus voorkomen

Naast het downloaden, kunnen er ook virussen op de computer belanden door het openen van een verkeerde e mail. Binnen de meeste mail omgevingen wordt de goede mail van de kwaadaardige mail gescheiden door de kwaadaardige mail bij ongewenste mail te plaatsen. Maar het kan ook voorkomen dat een computer van een bekende besmet is met een computervirus. Nadat deze mail dan geopend zou worden, raakt jouw computer ongemerkt ook besmet. Wanneer er op de computer een virusscanner is geïnstalleerd krijg je tijdens het bezoeken van een verkeerde pagina een melding dat het een kwaadaardige pagina betreft. Maar ook wanneer de mail als schadelijk wordt gezien krijg je hiervan een melding waardoor de kwaadaardige mail herkend kan worden. 

Eset nod 32

Zijn jouw bestanden op de computer goed beveiligd?

Computers kunnen tegenwoordig voor steeds meer taken gebruikt worden. Als je met de computer aan taken werkt, wordt hiervoor vaak het internet gebruikt.

Doordat veel taken via het internet werken zijn er steeds meer gevaren aan het internet verbonden. Als de computer niet goed beveiligd is kan dit allemaal vervelende gevolgen met zich meebrengen.

Door de computer te beveiligen blijft de computer beveiligd tegen de gevaren van buitenaf.

Ontdek hier hoe je de computer kunt beveiligen tegen de gevaren van buitenaf!

Computer beveiligen tegen virussen

Wanneer je de computer gebruikt voor allerlei dingen, zoals het opslaan van documenten, foto’s en video’s, of voor het zoeken naar informatie op het web, dan is het natuurlijk wel zo fijn om geen virus op de computer te hebben met alle vervelende gevolgen van dien. Om de kans op een virus te beperken is het daarom belangrijk om direct na het installeren van een besturingssysteem ook een virusscanner te installeren. Want nadat je de computer hebt beveiligd met een virusscanner is de kans dat jouw computer doelwit wordt van een computervirus een stuk kleiner. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten virusscanners waarmee je de computer kunt beveiligen. Over de verschillende soorten virusscanners kan je in het artikel wat is een virusscanner lezen. 

Computer beveiligen tegen virussen

Computer beveiligen tegen hackers

Naast de kwaadaardige programma’s welke op een computer geïnstalleerd kunnen worden, zijn er ook mensen die proberen om de kwetsbaarheden van een computer te vinden. Tijdens het werken met een hotspot internet verbinding is jouw computer namelijk een stuk minder veilig. Om je privacy op het internet te kunnen waarborgen, als je verbonden bent met een openbare netwerkverbinding via een hotspot, kan je daarom het beste geen privacy gevoelige gegevens, zoals mail of internet bankieren raadplegen. Hackers zijn namelijk altijd op zoek naar de kwetsbaarheden en doordat deze netwerken gericht zijn op veel gebruikers, zijn deze locaties slecht beveiligd, waardoor de verbindingen voor iedereen open staan. Om deze reden zijn deze locaties slecht beveiligd. Wanneer er meerdere mensen tegelijkertijd met het internet verbonden zijn kunnen die mensen met je meekijken. Met de nadelige gevolgen van dien.  

beveiligen tegen hacker

Naast het binnen halen van een virus via het internet kan er op een USB stick ook een verkeerd programma beland zijn. Bijvoorbeeld wanneer de computer waarin de USB stick of externe harde schijf met een geïnfecteerde computer verbonden is geweest. Als dit het geval is en je hebt een goede virusscanner geïnstalleerd, zal er bij het verbinden met een USB stick of Externe harde schijf een melding tevoorschijn komen waarin staat dat er een gevaarlijk bestand op dat USB opslagapparaat staat. 

Het belang van sterke wachtwoorden

Als je van plan bent om je privacy gevoelige informatie veilig te stellen, dan is het beveiligen van de computer nog niet voldoende. Want als je voor verschillende websites dezelfde wachtwoorden gebruikt, of als jouw wachtwoord gemakkelijk te voorspellen is, kan ook een vreemde zomaar op jouw computer komen. Wanneer iemand in het bezit is van je wachtwoord, kan het zijn dat iemand anders je mail gaat lezen. Of wanneer iemand bij jou in de buurt is die je wachtwoord weet, dan zou deze persoon alle gegevens van de computer na kunnen kijken en ongevraagd op je computer kunnen kijken naar privacy gevoelige informatie. Zoals bijvoorbeeld je foto’s, video’s en je e mails. Om dit te voorkomen is het belangrijk om sterke wachtwoorden aan te maken. Door middel van een sterk wachtwoord wordt het een stuk moeilijker om bij de privacy gevoelige informatie te komen.

Sterke wachtwoorden

Besturingssysteem up-to-date houden

Omdat het besturingssysteem hetgeen is wat de belangrijkste software van de computer bevat, waarop hackers uitgebreid onderzoek doen om achter kwetsbaarheden te komen om een virus ongemerkt op de computer te kunnen installeren, is het altijd belangrijk om de computer van de meest actuele update van het besturingssysteem te voorzien. Bedrijven die besturingssystemen maken zoals Microsoft met Windows en Apple bij OSX kijken continue naar de kwetsbaarheden die in hun software zitten. Wanneer er een update voor het besturingssysteem uitgekomen is zorgt dat er meteen voor dat de aanwezige kwetsbaarheden worden beperkt. Hierdoor wordt het voor de hackers een stuk moeilijker om op je computer kwaadaardige software te installeren.

Windows update

Programma’s up-to-date houden

Naast het besturingssysteem kunnen er veel verschillende programma’s op de computer worden geïnstalleerd om een bepaalde taak te kunnen verrichten. Zo is er voor bepaalde soorten bestanden een programma vereist om het programma te kunnen openen. Ook in deze programma’s kunnen kwetsbaarheden aanwezig zijn. Wanneer je de computer wilt beveiligen om minder kans te hebben op de gevaren van een computervirus, is het aan te bevelen om van alle programma’s die op de computer te vinden zijn de meest actuele versie geïnstalleerd te hebben.

Programma update

Computer beveiligen

Wil je meer met de computer en het internet kunnen doen en weet je er nog maar weinig van af, dan is het belangrijk om over een goede virusscanner op je computer te beschikken. Wanneer je een goede virusscanner op de computer hebt geïnstalleerd, krijg je niet alleen een melding wanneer er een virus gevonden is, maar dan is je computer ook beveiligd door een firewall. De firewall zorgt ervoor dat de computer preventief beschermd is. Onder de virus scanners, ben ik zelf een groot fan van ESET NOD 32, wat een virusscanner is, die op verschillende fronten heel goed uit de bus komt. Wil jij je computer ook beveiligen door middel van een goede virusscanner? Door te klikken op deze link kan je ESET NOD32 downloaden zodat jouw computer goed beveiligd is!

Eset nod 32

Zijn jouw bestanden op de computer goed beveiligd?

Computers kunnen tegenwoordig voor steeds meer taken gebruikt worden. Als je met de computer aan taken werkt, wordt hiervoor vaak het internet gebruikt.

Doordat veel taken via het internet werken zijn er steeds meer gevaren aan het internet verbonden. Als de computer niet goed beveiligd is kan dit allemaal vervelende gevolgen met zich meebrengen.

Door de computer te beveiligen blijft de computer beveiligd tegen de gevaren van buitenaf.

Ontdek hier hoe je de computer kunt beveiligen tegen de gevaren van buitenaf!

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *