Apple Macbook Pro M1 review

Gemiddelde leestijd: 16 minuten

In de laatste jaren is de beeldkwaliteit van foto’s, video’s en animaties steeds hoger geworden. Hierdoor zijn voor het maken van animaties en het bewerken van foto’s en video’s steeds krachtigere computers nodig. Apple heeft hier bij het ontwikkelen van de Apple MacBook Pro M1 goed over nagedacht. Zo is dit model uitgerust met een goed beeldscherm en krachtige componenten waarmee met gemak aan de grafische toepassingen kan worden gewerkt. Ben jij benieuwd naar de ervaringen van deze laptop? Wij hebben deze laptop getest en vertellen in dit artikel over onze ervaringen.  

Inhoudsopgave

Apple Macbook Pro M11200

Ben jij op zoek naar een krachtige laptop waarmee aan iedere grafische toepassing kan worden gewerkt?

In de afgelopen jaren zijn er veel verschillende technische ontwikkelingen geweest die elkaar allemaal snel hebben opgevolgd. Door deze technische ontwikkelingen is de beeldkwaliteit van apparaten enorm verbeterd. Hierdoor heb je voor het werken aan grafische toepassingen steeds krachtigere computers / laptops nodig. Apple heeft met de Apple Macbook Pro M1 een krachtige laptop ontworpen waarmee met gemak aan iedere grafische toepassing kan worden gewerkt.

Ontdek hier de mogelijkheden van de Apple Macbook Pro M1

Wat is de Apple Macbook Pro M1

In de afgelopen jaren is de beeldkwaliteit van het beeldscherm zoals de monitor, televisie en de tablet steeds beter geworden. Hierdoor zijn er voor het bewerken van foto’s, video’s en het maken van animaties steeds krachtigere componenten nodig. Apple heeft hier tijdens het ontwikkelen van de Apple Macbook Pro M1 goed over nagedacht. Zo is deze laptop uitgerust met een combinatie van krachtige componenten en een hoge beeldschermkwaliteit. 

Met behulp van het goede beeldscherm kunnen beelden worden bekeken zoals ze uiteindelijk op andere beeldschermen getoond gaan worden. Hierdoor kunnen de beelden het nauwkeurigst worden aangepast. Voordat er aan grafische toepassingen kan worden gewerkt moet er een programma binnen het besturingssysteem worden geïnstalleerd. Laptops en computers die door Apple zijn ontworpen werken vaak met het besturingssysteem Apple OS. Dit besturingssysteem is een licht gewicht besturingssysteem dat op gebruikersgemak en eenvoud is gericht.  

Het aanbod aan programma’s dat beschikbaar is voor Apple OS is in vergelijking met Windows beperkt. Ondanks het beperkte aanbod zijn er voor dit besturingssysteem genoeg toepassingen te vinden waarmee aan grafische toepassingen kan worden gewerkt. Enkele programma’s waarmee aan grafische toepassingen kan worden gewerkt zijn onder andere: 

  • De programma’s die tot de Adobe Creative Cloud oplossing behoren
  • Blender voor het maken van 3D animaties
  • Apple iMovie
Wat is de Apple Macbook Pro M11200

Apple OS installeren op de Apple Macbook Pro M1 

Wanneer de Apple Macbook Pro M1 voor de eerste keer wordt gestart moet het besturingssysteem Apple OS worden geïnstalleerd. Om Apple OS op de laptop te kunnen installeren is de MacBook uitgerust met een harde schijf waarop Apple OS (OSX) van tevoren is geïnstalleerd. Doordat het besturingssysteem van tevoren is geïnstalleerd komt er een installatie menu tevoorschijn wanneer de laptop wordt gestart. 

Aan de bovenkant van dit menu staat het schijfhulpprogramma bovenaan in dit menu. Binnen het schijfhulpprogramma kan de gewenste harde schijf en de grootte van de opslagruimte voor de installatie worden aangegeven. Wanneer alleen Apple OSX op de laptop wordt geïnstalleerd kan de volledige opslagruimte van de harde schijf worden benut.   

Nude harde schijf en de grootte van de partitie zijn geselecteerd kan er een naam aan de partitie worden gegeven en kan de harde schijf worden gewist. Door de partitie te wissen wordt de gewenste opslagruimte gewist en klaar gemaakt voor de installatie van het besturingssysteem. Bij het wissen van de harde schijf worden alle gegevens van de harde schijf verwijderd. Na het verwijderen van deze gegevens kan het schijfhulpprogramma worden gesloten. 

Apps en programma's Apple Macbook Pro M11200

Als het schijfhulpprogramma gesloten is kan de installatie worden gestart. Hiervoor moet op de knop met de tekst: “installeer macOS’ en vervolgens op ‘Ga door’.” worden geklikt. Tijdens deze installatie wordt meerdere keren om een bevestiging gevraagd. Deze bevestigingen kunnen worden gegeven door met de linkermuisknop op akkoord te drukken. Zonder deze bevestigingen kan het besturingssysteem niet worden geïnstalleerd. 

Aan het einde van de installatieprocedure moeten enkele persoonlijke gegevens worden ingevoerd. Zo moet er een gebruiker en een wachtwoord voor de gebruiker worden aangemaakt. Deze gegevens worden gebruikt om de laptop te ontgrendelen en voor het installeren van programma’s. 

Apps en programma’s op de Apple Macbook Pro M1  installeren

Voordat er met de Apple Macbook Pro M1 aan toepassingen kan worden gewerkt moeten Apps en programma’s binnen het besturingssysteem Apple OS (OSX) worden geïnstalleerd. Bij OSX kunnen apps alleen vanuit de Apple Store worden geïnstalleerd. Om een app te kunnen installeren moet deze binnen de Apple Store worden opgezocht. Een app kan worden gezocht door de naam van de app of categorie bovenaan in het zoekveld in te vullen.  

Als de gewenste app is gevonden moet deze worden geselecteerd. Hiervoor moet op de snelkoppeling behorende bij de gewenste App worden gedrukt. Nadat de app geselecteerd is wordt er een nieuw venster geopend. Binnen dit venster staat een knop met de tekst: “Installeren”. Vervolgens wordt er om de gegevens van het Apple account gevraagd. Deze gegevens bestaan uit een gebruikersnaam (e-mail adres dat op @icloud.com eindigt) en een wachtwoord. Voor de uiteindelijke installatie moet er nadat de gebruikersgegevens zijn ingevoerd op de knop met de tekst: “Bevestigen” worden gedrukt. Door hierop te drukken zal de app op de laptop / computer worden geïnstalleerd. 

Apple App Store

Naast apps kunnen ook programma’s binnen het besturingssysteem OSX worden geïnstalleerd. Voor de installatie van een programma moet een installatiebestand worden gebruikt. Installatiebestanden voor programma’s kunnen tegenwoordig zowel gratis als betaald op het internet worden gevonden. De prijs dat voor het installatiebestand moet worden betaald is afhankelijk van het programma.

Voor de installatie van een programma moet het installatiebestand naar de harde schijf worden gedownload. Als het volledige installatiebestand is gedownload moet deze voor de installatie worden geopend. In het begin van de installatie wordt er meerdere keren om een bevestiging gevraagd. Deze bevestiging kan worden gegeven door met de linkermuisknop op de knop met de tekst: “OK”, “Bevestigen”, “Akkoord” en doorgaan te drukken. Nadat is bevestigd dat je met het programma wilt werken wordt het programma uiteindelijk geïnstalleerd. Aan het einde van deze installatie wordt er een snelkoppeling naar het programma gemaakt. Met behulp van deze snelkoppeling kan het programma sneller worden gestart. 

Apple Macbook Pro M11200

Ben jij op zoek naar een krachtige laptop waarmee aan iedere grafische toepassing kan worden gewerkt?

In de afgelopen jaren zijn er veel verschillende technische ontwikkelingen geweest die elkaar allemaal snel hebben opgevolgd. Door deze technische ontwikkelingen is de beeldkwaliteit van apparaten enorm verbeterd. Hierdoor heb je voor het werken aan grafische toepassingen steeds krachtigere computers / laptops nodig. Apple heeft met de Apple Macbook Pro M1 een krachtige laptop ontworpen waarmee met gemak aan iedere grafische toepassing kan worden gewerkt.

Ontdek hier de mogelijkheden van de Apple Macbook Pro M1

Bestanden bewaren op de Apple Macbook Pro M1 

Bij het werken aan toepassingen en het installeren van apps / programma’s wordt er opslagruimte van de harde schijf gebruikt. De grootte van deze opslagruimte kan per programma / app en toepassing verschillen. Hierdoor kan de benodigde opslagruimte per gebruiker verschillen. 

Apple heeft hier bij het ontwikkelen van de Apple Macbook Pro M1 goed over nagedacht. Zo zijn er drie versies van dit model op de markt gebracht. Het model met de minste opslagruimte heeft 256GB aan opslagruimte beschikbaar terwijl het model met de grootste opslagruimte een harde schijf heeft met een opslagruimte van 1TB. 

Naast de lokale opslagruimte kunnen bestanden ook in de cloud worden bewaard. Voor het bewaren van bestanden in de cloud heeft Apple een eigen online cloud opslag. Deze online opslag wordt ook wel iCloud genoemd. Bestanden die binnen deze opslagruimte worden opgeslagen kunnen vanaf iedere computer / laptop die met het internet is verbonden worden benaderd. Om de bestanden die binnen iCloud zijn opgeslagen te kunnen benaderen moet met de gegevens van het Apple account gebruikersnaam (e-mail adres) en het wachtwoord op iCloud worden ingelogd.

harde-schijf

Aansluitmogelijkheden 

Wanneer bestanden op de interne opslagruimte worden opgeslagen volgt er een moment waarop de harde schijf vol raakt. Gelukkig is de interne opslagruimte niet de enige manier waarop bestanden kunnen worden opgeslagen. Er kan namelijk ook een externe harde schijf of USB-stick op de laptop worden aangesloten. Voor het aansluiten van een externe harde schijf en / of USB-stick is de Apple Macbook Pro M1 uitgerust met: 

  • 2* USB 4.0 type-C
  • 2* Thunderbolt 4

Beide aansluitingen kunnen worden gebruikt voor het aansluiten van externe apparaten. Door apparaten op deze poort aan te sluiten kunnen gegeven razend snel van en naar de externe opslaglocatie worden verplaatst. De snelheid waarop bestanden kunnen worden overgedragen is hierbij wel afhankelijk van de USB versie van het apparaat dat met de laptop is verbonden.  

Naast het uitbreiden van de opslagruimte kan er op een Thunerbolt poort ook een monitor worden aangesloten. Hierdoor kan een groot beeldscherm op de laptop worden aangesloten. Dit zal de efficiëntie en de snelheid waarin er aan toepassingen kan worden gewerkt enorm versnellen.  

Aansluitmogelijkheden van de Apple Macbook Pro M11200

Beeldscherm

Bij het werken aan toepassingen moet je kunnen zien wat er op de computer / laptop gebeurd. Om te kunnen zien wat er tijdens het werken gebeurd heeft een computer / laptop een beeldscherm nodig. Doordat de Apple Apple Macbook Pro M1 gericht is op het werken aan de grafische toepassingen moeten de beelden in een hoge kwaliteit bekeken kunnen worden. 

Apple heeft hier bij het ontwikkelen van deze laptop rekening mee gehouden. Hierdoor is dit model uitgerust met een 2560×1600 (WQXGA) beeldscherm. Deze beeldschermkwaliteit laat beelden in vergelijking met een Full-HD beeldscherm 2* zo gedetailleerd zien. Het bekijken van gedetailleerde beelden is niet het enige voordeel van het beeldscherm. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van een IPS beeldframe waardoor kleuren levendig en realistisch kunnen worden bekeken. 

Door de combinatie van de hoge beeldschermkwaliteit en de levendige beelden komt ieder beeld tot zijn recht. Natuurlijk blijft het niet bij het bekijken van beelden. Bij het werken aan grafische toepassingen moeten beelden namelijk ook bewerkt kunnen worden. Voor het bewerken van beelden heeft een laptop een video kaart nodig. Apple heeft voor dit model zijn eigen Apple M1 8-core videokaart gebruikt. Deze videokaart is erg krachtig waardoor foto’s en video’s en animatie gedetailleerd gemaakt kunnen worden. 

Apple Macbook Pro M11200 beeldscherm
Apple Macbook Pro M11200

Ben jij op zoek naar een krachtige laptop waarmee aan iedere grafische toepassing kan worden gewerkt?

In de afgelopen jaren zijn er veel verschillende technische ontwikkelingen geweest die elkaar allemaal snel hebben opgevolgd. Door deze technische ontwikkelingen is de beeldkwaliteit van apparaten enorm verbeterd. Hierdoor heb je voor het werken aan grafische toepassingen steeds krachtigere computers / laptops nodig. Apple heeft met de Apple Macbook Pro M1 een krachtige laptop ontworpen waarmee met gemak aan iedere grafische toepassing kan worden gewerkt.

Ontdek hier de mogelijkheden van de Apple Macbook Pro M1

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.