Anoniem mail verzenden, zo doe je dat!

Gemiddelde leestijd: 16 minuten

Wanneer je privacy gevoelige informatie met anderen wilt delen is het belangrijk dat de gegevens niet in de verkeerde handen terecht komen. Voor het beschermen van de privacy gevoelige informatie kun je het beste anoniem de mail verzenden.

Wanneer je anoniem de mail wilt versturen is het belangrijk dat jouw gegevens niet aan het e-mail adres zijn gekoppeld. Hiervoor kun je een tijdelijk anoniem e-mail adres gebruiken. Nadat je de mail met dit tijdelijke e-mail adres hebt verzonden zal het mail adres verloren gaan.

Doordat de gegevens behorende bij het mail adres verloren gaan zijn jouw persoonlijke gegevens niet aan het mail adres gekoppeld. In dit artikel vertellen we hoe je anoniem de mail kunt verzenden.   

Inhoudsopgave

Veilig online

Wil jij graag weten hoe je veilig en anoniem een e-mail kunt verzenden?

Wanneer je gaat e-mailen of een account voor een platform of social media aan wilt maken worden er al snel verschillende persoonlijke gegevens gedeeld.

Wanneer je wilt dat deze persoonlijke gegevens uit de handen van verkeerde handen blijven is het belangrijk dat je anoniem een mail kunt verzenden.

Ontdek hier hoe je veilig en anoniem kunt e-mailen!

Hoe kun je anoniem mail verzenden?

Wanneer je anoniem een mail wilt verzenden moet je ervoor zorgen dat jij of je computer op geen enkele manier met het e-mail adres bent gelinkt. Om volledig anoniem een mail te versturen is een anoniem e-mail adres niet voldoende. 

Je hebt namelijk ook een verborgen IP adres en een versleutelde internetverbinding nodig zodat anderen niet kunnen zien vanaf welk locatie / apparaat de mail is verzonden.  De twee manieren die het vaakst worden gebruikt om anoniem een mail te verzenden zijn:

 1. E-mails met een anonieme e-mailservice verzenden.
 2. Een burner e-mail account gebruiken voor het versturen van de e-mails

Wanneer je anoniem een mail wilt versturen kun je beiden opties ook combineren. Als je beiden opties wilt combineren moet je een burner e-mail account bij een anonieme e-mail service aanmaken.

Anoniem mail verzenden

Met een anonieme e-mail service anonieme mail verzenden

Een anonieme e-mail service is uitermate geschikt om anoniem mail te verzenden. Het versturen van anonieme e-mails is een goede oplossing voor als je niet wilt dat anderen kunnen zien welke mails je verstuurd. Bijvoorbeeld wanneer je belangrijke privacy gevoelige informatie via de mail verzend.   

Tijdens het aanmaken / registreren van een e-mail adres bij zo’n service worden vaak weinig persoonlijk gegevens opgevraagd. Daarnaast kun je de mailbox instellen zodat de e-mails automatisch van de server worden verwijderd. 

Wanneer je een anonieme e-mailservice gebruikt kan de mail op verschillende manieren worden versleuteld. Zo wordt er voor het versturen van de mail gebruik gemaakt van de end-to-end encryptie. Met deze versleuteling wordt het voor anderen een stuk lastiger om de e-mail te onderscheppen. 

Naast de beveiligde verbinding tussen de twee e-mail adressen wordt de inhoud van de mail zelf versleuteld. Doordat de inhoud van de e-mail wordt versleuteld kan de mail alleen door de ontvangers die over de juiste bevoegdheid beschikken worden gelezen.

Deze versleuteling levert een grote privacy op. Helaas is dit alleen niet altijd gebruiksvriendelijk. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om binnen deze mailbox eenvoudig naar bijlages, onderwerpen, inhoud of verzenders zoeken. 

anoniem mail verzenden privacy

Bij een beveiligde e-mail provider zoals Protonmail ligt de focus op de privacy in plaats van de gebruikerservaring. Hiervoor krijg je wel een veel veiligere mailomgeving voor terug. Hieronder staat een opsomming met de voordelen van het gebruik van anonieme / veilige e-mailproviders:

 1. Versleutelde verbinding tussen de zender en ontvanger. Hierdoor wordt het onderscheppen van de mail een stuk moeilijker
 2. Inhoud van de mail versleutelen. Dit betekent dat zelfs wanneer de mail wordt onderschept de inhoud van de mail zonder de juiste bevoegdheden niet kan worden gelezen 
 3. Het is niet mogelijk om binnen de mail omgeving naar mails te zoeken. Hierdoor is en beveiligde mailomgeving minder gebruiksvriendelijk
 4. Voor het aanmaken / registreren van een anoniem e-mail adres zijn weinig persoonlijke gegevens benodigd
 5. Je kunt de mailomgeving instellen waardoor de mails automatisch kunnen worden verwijderd

ProtonMail wordt momenteel het vaakst als anonieme e-mailprovider gebruikt. Deze anonieme e-mailprovider kan zowel gratis als betaald worden gebruikt. 

Dit bedrijf heeft een vestiging in Zwitserland en is gespecialiseerd in encryptie en privacy. Je kunt Protonmail gemakkelijk gebruiken en werkt met het open-source software. Hierdoor is deze e-mailprovider ideaal om anoniem mails te verzenden en ontvangen.  

Anoniem mails versturen met een burner e-mail account

Vaak wordt een burner-account voor een specifiek tijdelijk doel aangemaakt. Enkele voorbeelden hiervan zijn anoniem een mail versturen of voor het inloggen op een specifiek online platform. 

Als je de e-mail volledig anoniem wilt versturen kun je het burner e-mail account zelfs bij een anonieme e-mailprovider aanmaken. Door een burner e-mail account bij een anonieme e-mailprovider aan te maken kan het e-mail account niet naar jouw worden herleid. Hierdoor kun je extra veilig en anoniem een e-mail versturen. 

Wanneer je anoniem een mail wilt versturen is het belangrijk dat jouw gegevens niet aan het e-mail adres zijn gelinkt. Om ervoor te zorgen dat het e-mail adres anoniem blijft is het belangrijk dat je bij het aanmaken van het e-mail account geen officiële naam, adres, verjaardag of vergelijkbare informatie opgeeft.

Om het e-mail adres volledig anoniem te kunnen houden is het verstandig dat je een willekeurige combinatie van letters en cijfers gebruikt. Om de anonimiteit te vergroten kun je het burner-account via de anonieme e-mailprovider het beste via de VPN aanmaken en gebruiken. 

Dit zorgt ervoor dat de e-mailprovider geen toegang tot je daadwerkelijke IP adres heeft. Er zijn ook VPN providers die een goede anonieme e-mail service hebben. ProtonVPN is hier een goed voorbeeld van.

Veilig online

Wil jij graag weten hoe je veilig en anoniem een e-mail kunt verzenden?

Wanneer je gaat e-mailen of een account voor een platform of social media aan wilt maken worden er al snel verschillende persoonlijke gegevens gedeeld.

Wanneer je wilt dat deze persoonlijke gegevens uit de handen van verkeerde handen blijven is het belangrijk dat je anoniem een mail kunt verzenden.

Ontdek hier hoe je veilig en anoniem kunt e-mailen!

Tips die handig zijn als je anoniem mails wilt versturen

Naast het gebruik van een anoniem e-mail adres zijn er enkele tips die kunnen helpen om anoniem mails te kunnen versturen. Er zijn verschillende veiligheidsmaatregelen die je kunt nemen om jouw online-identiteit en je persoonlijke gegevens te beschermen zoals: 

 1. Verberg je IP adres met behulp van een VPN. Door een e-mail adres via de VPN verbinding aan te maken kan het anonieme e-mail adres op geen enkele manier aan jouw worden gekoppeld. Daarnaast kun je een openbare hotspot gebruiken zodat het moeilijker wordt om jouw IP adres te achterhalen. 
 2. Registreer een nieuw tijdelijk e-mail adres. Door een burner e-mail adres aan te maken kun je een tijdelijk e-mail adres aanmaken zodat je veilig en anoniem kunt mailen. Dit e-mail adres kun je bij een anonieme mailprovider aanmaken. 
 3. Gebruik geen officiële gegevens zoals: naam, locatie of geboortedatum bij het registreren van een e-mail adres. Door een willekeurige combinatie van cijfers en letters in te voeren kan het e-mail adres niet aan jouw identiteit worden gekoppeld. 
 4. Verstuur geen persoonlijke informatie in de mail zelf. Het is ook niet verstandig om persoonlijke gegevens als bijlage mee te sturen

Als de online privacy een belangrijke rol speelt kun je ook een “private workspace”opzetten. Daarnaast kun je een private workspace gebruiken om toegang tot het dark web te krijgen. Zo kun je een “workspace”op een losse USB zetten waarmee je vervolgens volledig anoniem kunt internetten. Hiervoor kun je de TOR-browser en een VPN gebruiken. 

Wanneer je volledig anoniem wilt gaan internetten kun je daar een aparte laptop voor gebruiken. Deze laptop kun je dan zo instellen dat je privacy volledig beschermd blijft. Vaak zijn de bovenstaande tips al voldoende wanneer je anoniem een mail wilt versturen. 

Zo maak je een anoniem e-mailaccount?

Als je een anoniem e-mail account wilt gaan maken heb je een e-mailprovider nodig. Er zijn verschillende e-mailproviders beschikbaar. Wanneer je een e-mail provider wilt gebruiken waarbij je met meerdere adressen tegelijkertijd kunt werken biedt de betaalde versie van ProtonMail een goede oplossing. Het registreren / aanmaken van een anoniem e-mailaccount gaat bij ProtonMail volgens de volgende stappen:  

 1. Bezoek de website van ProtonMail (https://protonmail.com) en registreer een nieuw account.
 2. Maak een nieuwe gebruikersnaam en een daarbij behorend wachtwoord. Als je volledig anoniem wilt blijven kun je hier het beste een ander e-mail adres dan je eigen e-mail adres invullen. 
 3. Inloggen met de gebruikersnaam en het daarbij behorende wachtwoord dat je hebt aangemaakt  
 4. Het account upgraden: Hierbij is het belangrijk dat je het abonnement kiest dat het beste bij jouw past
 5. Het abonnement dat je hebt afgesloten betalen: Bij ProtonMail kun je zowel met cash als met bitcoin betalen. Met deze opties kun je jouw privacy het beste waarborgen. Er zijn ook andere betaalmethodes beschikbaar. Alleen deze betaalmethoden zijn een stuk minder anoniem. 

Nadat je de bovenstaande stappen hebt doorlopen kun je anoniem een mail verzenden naar anderen. 

Wat zijn de voordelen van anoniem mails versturen?

Een e-mail adres kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Zo kun je een e-mail adres gebruiken voor het aanmaken van een account of het delen van persoonlijke informatie. 

Wanneer je wilt dat deze gegevens niet in de handen van verkeerde mensen komen, dan wordt het gebruik van een anonieme mail erg aanbevolen. Hieronder staan verschillende situaties beschreven waarvoor je een anoniem e-mail adres kunt gebruiken. 

 1. Voorkomen van spam: Grote tech-bedrijven kunnen informatie van gebruikers verzamelen. Nadat ze deze gegevens hebben verzameld kunnen de bedrijven persoonlijke informatie met anderen delen. Hierdoor kunnen er gepersonaliseerde advertenties worden getoond. Door een tweede e-mail adres aan te maken kunnen de grote bedrijven jouw identiteit niet achterhalen. Voor de volledige anonimiteit kun je het beste een VPN met de TOR browser combineren 
 2. Je werkt vaak met belangrijke persoonlijke gegevens: Wanneer je persoonlijke informatie met anderen gaat delen wil je het liefst niet dat deze gegevens in de verkeerde handen terecht komen. Om ervoor te zorgen dat deze gegevens uit de verkeerde handen blijven kun je het beste jouw identiteit verbergen door anoniem mail te versturen 
 3. Je wilt belangrijke privacy gevoelige informatie met anderen delen: Wanneer je achter belangrijke privacy gevoelige informatie bent gekomen kan het belangrijk zijn dat je deze gegevens met de buitenwereld deelt. Bijvoorbeeld om misleidingen en geheimen te openbaren.

  Vaak mag deze informatie niet worden gedeeld. Het is voor dit soort doeleinden dan ook extra belangrijk om veilig en anoniem een mail te versturen zodat je niet snel te maken krijgt met grote problemen. 
anoniem mail verzenden voordelen

Veilig en anoniem surfen

Wanneer je op het internet naar informatie gaat zoeken kunnen websites gegevens van je verzamelen. Deze gegevens kunnen door verschillende partijen worden gebruikt. Enkele voorbeelden van partijen die deze gegevens gebruiken zijn: overheidsinstanties, internetproviders en hackers. 

Wanneer de verzamelde gegevens in de handen van de verkeerde mensen belanden kan dit vervelende gevolgen hebben. Zo kan het voorkomen dat er gepersonaliseerde reclame wordt getoond, dat gecensureerde websites worden geblokkeerd of dat je diensten en services van een website / server (bedrijfsnetwerk) niet kunt gebruiken. 

Door jouw IP adres te verbergen kun je deze blokkades omzeilen. Daarnaast kan het anoniem surfen de online veiligheid vergroten. 

Veilig online

Wil jij graag weten hoe je veilig en anoniem een e-mail kunt verzenden?

Wanneer je gaat e-mailen of een account voor een platform of social media aan wilt maken worden er al snel verschillende persoonlijke gegevens gedeeld.

Wanneer je wilt dat deze persoonlijke gegevens uit de handen van verkeerde handen blijven is het belangrijk dat je anoniem een mail kunt verzenden.

Ontdek hier hoe je veilig en anoniem kunt e-mailen!

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *